Aktuelt

Forfatter til Møllehave-biografi: Hvis man skal indfange Johannes med kun ét ord, bliver det generøs

johannes mollehave, jagten på lyset og kaerligheden

Forfatter Johannes Møllehave er død. I dette forord til biografien Møllehave – Jagten på lyset og kærligheden fortæller Ole Sønnichsen om sit møde med den karismatiske digterpræst.



af Ole Sønnichsen


Johannes Møllehave kom buldrende ind i mit liv i nogle hektiske, energiske og vanvittigt inspirerende dage, uger og måneder i 2010 og 2011.

Eller faktisk begyndte det omvendt. Jeg bankede forsigtigt på døren til hans liv, nysgerrig efter hvad der gemte sig, og han åbnede i første omgang venligt, men modstræbende. Der var skrevet nok om ham, meddelte han.

Men da jeg begyndte at interviewe folk omkring ham til en bog om hans liv, fulgte han nysgerrigt med på distancen. Og til sidst kunne han ikke lade være med at blande sig.

Han sparkede døren til projektet ind med et brag og tog imod mig med en venlighed, der var overstrømmende og altomfavnende.

Tryllede for mine børn

Han hev mig med på sine jævnlige taxature, hvor han rundhåndet delte pengesedler ud til chauffører, der lignede nogen, der kunne trænge til en ekstra omgang drikkepenge.

Han bød på overdådige frokoster og råbte sine budskaber og meninger ud, så alle i rummet tav og måbende indtog et gratis Møllehave- foredrag til frokosten.

Han ringede – af og til flere gange om dagen – for at fortælle mig om ting, jeg skulle læse, se eller høre.

Han tryllede for mine børn og deres kammerater, og han inviterede mig med på besøg hos sin gode ven, maleren Albert Bertelsen, og ville forære mig et maleri til mange, mange tusinde kroner. Skuffelsen varede heldigvis ikke så længe, da jeg takkede pænt nej.

På tour med Møllehave

Siden drog vi på en omfattende foredragsturne sammen, hvor det var meningen, jeg skulle interviewe den gamle præst om hans liv. Ofte nåede jeg dog kun et eller to spørgsmål – og så talte Johannes ellers uafbrudt i halvanden time, både om sit liv og alt muligt andet, der lige faldt ham ind.

Derfor blev min fornemste opgave i lange stræk at sørge for, at han ikke gik ud over scenekanten og røg ned blandt publikum under et af sine begejstringsudbrud.

Højdepunktet på turen kom i Vordingborg, hvor vi måtte stoppe, fordi Johannes skulle tisse. Vi holdt ind ved det lokale plejehjem for at låne et toilet, og efter at have ventet længe i bilen gik jeg ind for at se, hvor han blev af, nervøs for, at vi skulle komme for sent til vores foredrag.

Men Johannes var allerede i gang – og talte brændende til beboerne i plejehjemmets spisesal, indtil jeg fik ham stoppet og fragtet videre til vores bestemmelsessted.

Direkte og uden mange omsvøb

I samme periode var Møllehave manden bag et opsigtsvækkende og mediedækket stunt, hvor han blev lagt i håndjern uden for Hotel d’Angleterre for sin højrøstede tilgang til livet, der ikke passede ind på det fornemme hotel.

Men ingen lænker er stærke nok til Johannes, der dagen efter mødte op til vores foredragsaftale i Kolding med enorme mærker op ad armene efter heftig karambolage med håndjernene, klar til at gå på scenen som altid.

Han fremskaffede et eksemplar af den spiseseddel, der kundgjorde skandalen, og gik direkte på elefanten i rummet ved at tale om sin egen oplevelse af, hvad der var sket på hotellet. Sådan er han, direkte og uden mange omsvøb.

Altid i øjenhøjde

Johannes Møllehave var mange ting på én gang: Præst, forfatter, rimsmed, manuskriptmager og ikke mindst foredragsholder.

Han ramte flere generationer af danskere med guldkorn i udvalg, og hans smilende, begejstrede og energiske væsen har ramt stort set alle forsamlingshuse, sognegårde og gymnasieaulaer fra Gedser til Skagen.

Altid for fulde huse, fordi han aldrig talte op eller ned til danskerne, men altid holdt blikket i øjenhøjde og sendte sine ord om alt fra kristendom og kærlighed til store danske og udenlandske forfattere lige ind i folks hjerter.

Han elskede at give

Men hvis man skal prøve at indfange Johannes Møllehave med kun ét ord, bliver det generøs. Johannes elskede at give – ord, tid, kærlighed, glæde og penge – uden bagtanke og uden at forvente at få noget retur.

Derfor gav han også så meget til denne bog, der udkom første gang i sensommeren 2010.

Siden blev der mere stille omkring Møllehave, og han levede til sidst et fredeligt liv på et plejehjem i hovedstaden. Men hans historie – og det, han gav danskerne i en menneskealder – fortjener at blive fortalt igen og igen



Ole Sønnichsen: Møllehave – Jagten på lyset og kærligheden

Forfatter til Møllehave-biografi: Hvis man skal indfange Johannes med kun ét ord, bliver det generøs

Ole Sønnichsen har lavet den første egentlige biografi om hele Danmarks Johannes Møllehave.

Bogen kigger tilbage på Johannes Møllehaves 50 år som en af landets allerstørste kulturpersonligheder i sit virke som blandt andet præst, foredragsholder, sangskriver og forfatter.

Gennem samtaler med Møllehave selv og 40 personer tæt på den folkekære præst er Ole Sønnichsen kommet helt tæt på Johannes Møllehaves forfatterskab, men også helt ind på livet af mennesket bag.

Du kan finde Møllehave – Jagten på lyset og kærligheden som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.

Find Møllehave – Jagten på lyset og kærligheden her.


Ole Sønnichsen er foredragsholder, forfatter og redaktør. Ole er forfatteren bag de anmelderroste bøger One Dollar Man og Rejsen til Amerika. Her fortæller han den fascinerende historie om henholdsvis den dansk-amerikanske William S. Knudsen, som bevægede sig helt til tops af det amerikanske samfund og militær under Anden Verdenskrig, og om de 350.000 danskere, der udvandrede til Amerika mellem 1850 og 1920 for at starte et nyt liv. Ole har desuden skrevet en lang række sportsbøger og bestsellerbiografier om og med kendte danskere.