Leder du efter ny inspiration til læsning om anden verdenskrig? Her har vi har samlet en række bøger om anden verdenskrig. Bøgerne beretter på forskellig vis den grusomme og blodige periode i verdenshistorien, der ændrede så mange menneskers liv og påvirkede generationer fremover.


I vores liste finde du alle former for bøger om anden verdenskrig -– alt fra Danmarks besættelsestid, en oversigt over hele krigen, epokegørende slag til bøger, der beskriver nye sider af krigen. De fleste af bøgerne findes både som trykte bøger, e-bøger og lydbøger.

Er du mere til romaner? Du kan se en stor liste af romaner og bøger om anden verdenskrig her. 
Den danske modstandsgruppes kamp mod tyskerne

Hvidsten gruppen, Axe

Hvidsten Gruppen opererede fra 1942-1944 og spillede en afgørende rolle for den danske modstandskamp. Modstandsgruppen blev fanget og afsløret af tyskerne, og otte af medlemmerne blev dømt til døden og henrettet i 1944.

Axel Holms bog Hvidsten Gruppen står som en af de stærkeste fortællinger om modstandskampen, og udkom første gang i november 1945.

Denne bog indeholder både Axel Holms originale bog om Hvidsten Gruppen og erindringer fra medfangen
og modstandskvinden Pie Frandsen, der sad fængslet i Danmark og Tyskland.

Du kan købe Hvidsten Gruppen online, eller i din nærmeste boghandel.
Asiens tab, lidelser og succeser

storm over stillehavet - anden verdenskrig i asien, peter harmsen

Mange tror at startskuddet til Anden Verdenskrig i Asien var angrebet på Pearl Harbor i 1941 – men konflikterne går meget længere tilbage.

Et ældgammelt og destruktivt forhold mellem Japan og Kina førte til øgede spændinger og kampe i 1930’erne. Disse kampe kulminerede i udbredelsen af verdenskrigen til Asien.

Storm over Stillehavet stiller skarpt på et overset og vigtigt element i verdenskrigen – hvordan krigen så ud for både civile, militær og politikere. Peter Harmsen beskriver de subarktiske forhold i øgruppen Aleuterne; hungersnøden i Kina, Indokina og Indien og tager læseren fra Det Hvide Hus i Washington til marineinfanteristerne på tropeøen Peleliu.

Du kan købe Storm over Stillehavet – Anden Verdenskrig i Asien online eller i din nærmeste boghandel.
Om rædselsskibet der drev i land på Møn

Den 5. maj 1945 om morgenen, mens beboerne på Møn vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Ombord på prammen var 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse. 

Her starter fortællingen om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed. Og det er også fortællingen om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.

Skibet fra helvede er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan rædslerne fra 2. verdendskrig drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne, modstandsfolk og lokale læger satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger. 

Du kan købe Skibet fra helvede online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Bag om Danmarks skæbnesommer

Simon Ankjærgaard, Augustoprøret, 1943, Anden Verdenskrig,

Den 29. august 1943 var det definitivt slut med den danske samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt, hvor interneringen af den danske hær og sænkningen af den danske flåde har stået som ikoniske eksempler på sammenbrudet.

I virkeligheden var samarbejdspolitikken dog allerede under pres i måneden op til, da der bredte sig en bølge af folkelige protester i hele Danmark.

I Augustoprøret 1943 fortæller Simon Ankjærgaard om den skæbnesvangre måned, hvor danskere i hele landet – ikke kun i hovedstaden – satte sig op mod besættelsesmagten.

Bogen er baseret på omfattende arkivresearch og er rigt illustreret.

Du kan købe Augustoprøret 1943 online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Den militære operation, der kunne afgøre krigens udfald

Barbarossa, da hitler tabte krigen, jonathan dimbleby

En fantastisk fortælling om den vigtigste og største militære operation under 2. Verdenskrig, hvor Hitler i 1941 invaderede Sovjetunionen.

Operation Barbarossa skulle udrydde sovjetisk kommunisme, likvidere jøderne og skabe lebensraum for det tyske herrefolk. Hvis invasionen havde været vellykket, havde Hitler kunne sikre krigens udfald. Men i stedet blev operationen enden på Det Tredje Rige.

Jonathan Dimbleby fortæller både om slaget, og om de politiske og diplomatiske spil, der ledte til krigens vendepunkt. Han trækker på helt nyt arkivmateriale, når han beskriver, hvordan Sovjetunionen ødelagde Hitlers chance for at realisere visionen om et Tusindårsrige.

Du kan købe Barbarossa – Da Hitler tabte krigen online, fx. på Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel.En strategisk succes men en ufattelig menneskelig tragedie

Bombemål Shellhuset, Shellhuset, Den franske skole, bøger om anden verdenskrig

Den 21. marts 1945 letter 50 Royal Air Force-maskiner fra England. Deres mål er Shellhuset, Gestapos hovedkvarter i København, hvor det tyske politi fører arkiv over modstandsbevægelsen og holder ledende frihedskæmpere indespærret.

Aktionen tegner til at blive en succes, men noget går galt, og den efterfølgende forvirring resulterer i den katastrofale bombning af Den Franske Skole og et beboelseskvarter på Frederiksberg.

I Bombemål Shellhuset opruller historiker og museuminspektør Christian Aagaard en af de mest skelsættende dage i besættelseshistorien.

Du kan købe Bombemål Shellhuset online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Øjenvidneberetninger fra natten, hvor helvedes porte åbnede sig

Dresden 1945 - Ilden og mørket

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ “Kan ikke anbefales nok” – Politiken

★★★★★★ “En grænseoverskridende smuk bog” – Jyllands-Posten

I februar 1945 blev tusindvis af bomber kastet ned over byen Dresden, og omkring 25.000 mennesker blev dræbt.

Dresden 1945 – Ilden og mørket giver den engelske bestsellerforfatter Sinclair McKay en levende beskrivelse af angrebet fra de allerførste bomber til de enorme brande, der bredte sig gennem byens kvarterer. Sinclair McKay fortæller også om byens historie og livet før angrebet – og om det enorme genopbygningsarbejde i årene efter.

Du kan købe Dresden 1945 – Ilden og mørket online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.


Historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig

One Dollar Man, William S. Knudsen, Ole Sønnichsen, Anden Verdenskrig, historie, fagbog, fagbøger, biografi

One Dollar Man er den glemte historie om cykelsmeden, der udvandrede med immigrantskib fra København i 1900 med 30 dollars på lommen. Han kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og blev en af USA’s største og bedst betalte erhvervsfolk, inden han blev hentet til Washington DC for at hjælpe præsidenten.

William S. Knudsen havde et usædvanligt talent for at organisere mænd og maskiner. Han satte samlebåndsproduktionen i system hos Ford, skabte bilmærket Chevrolets store succes og blev øverste direktør for General Motors med 250.000 ansatte. I Washington blev han en nøglefigur under krigen, hvor han som trestjernet general var med til at vende de allieredes krigsheld i kampen mod Hitler og japanerne.

One Dollar Man er skrevet af Ole Sønnichsen, der også skrev det anmelderroste tobinds-værk Rejsen til Amerika. Bøgerne blev senere filmatiseret som dokumentarserie til DR K.

Du kan købe One Dollar Man online her eller i din lokale boghandel.


Den ukendte historie om danskeren der reddede tusindvis af kinesere under Nanjing-massakren 1937-38

Sindberg, Bernhard Sindberg, Anden Verdenskrig, Nanjing-massakren, Peter Harmsen

For første gang fortælles historien om en af de største humanitære skikkelser i det 20. århundredes Danmarkshistorie: Bernhard Arp Sindberg.

Læs et uddrag af Sindberg – Den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-38 her

Sindberg var en skæv eksistens, der i en kort periode trådte i karakter for derefter at vende tilbage til glemslen. I bogen følger vi ham fra hans barndom i Aarhus og på hans første eventyr som sømand til de dramatiske 104 dage som redningsmand for tusindvis af mennesker.

Peter Harmsen er journalist, cand.mag. i samfundsfag og russisk samt forfatter til to anmelderroste bøger om kinesisk historie.

Du kan købe Sindberg – Den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-38 online her eller i din nærmeste boghandel.


Danske journalister dækning af de gruopvækkende begivenheder der fandt sted under Hitlers regime

Beretningen om hvordan danske journalister dækkede de gruopvækkende begivenheder der fandt sted under Hitlers regime fra 1933. Bogen undersøger, hvordan begivenheder som Hitlers magtovertagelse, De Olympiske Lege i Berlin og Krystalnatten videreformidles til de danske avislæsere. Sidste nyt fra Berlin præsenterer et vigtigt historisk vidnesbyrd, der viser, hvor svært det er at berette om store historiske begivenheder, mens de finder sted.

Læseren får et indblik i journalisternes hverdag og arbejdsforhold, hvor det gjaldt om at holde gode miner til slet spil for overhovedet at få lov til at skrive noget som helst. I en evig slingren mellem Goebbels’ propagandaministerium og von Ribbentrops udenrigsministerium forsøger de udsendte journalister alle at få deres del af sandheden.

Du kan købe Sidste nyt fra Berlin online her eller i din nærmeste boghandel.


Den utrolige historie om spionen Vera Schalburg

Spurven, Kirstine Kloster Andersen, sommerlæsning 2018Historien om Vera Schalburg har altid været omgivet af myter og konspirationer. Blev hun omvendt til engelsk agent under krigen, eller forsvandt hun i virkeligheden til Argentina?

Spurven fortæller for første gang den sande historie om Vera Schalburgs helt utrolige livshistorie, der bl.a. indbefattede et job som russisk spion, inden hun tilsluttede sig nazismen som sin fanatiske bror.

Kirstine Kloster Andersen er journalist. Spurven er hendes debut som forfatter og er blevet til gennem mange års research.

Du kan købe Spurven online her eller i din lokale boghandel.


En dramatisk fortælling om krig, jødeforfølgelse, splittelse og fortielser

Et liv i skjul, Bart Van Es, anden verdenskrig, 2. verdenskrig, hitler, nazisme, jøder, holocaust, historie, bog om historie, lindhardt og ringhof, bog om krig, bog om nazisme, auschwitz, koncentrationslejr, gamle dage, bog om krig, krig, familieEn hjertegribende historie om medmenneskelighed og splittelse i en hollandsk familie og om en jødisk piges skæbne under 2. Verdenskrig.

Under 2. Verdenskrig skjuler en hollandsk familie den jødiske pige Lien. Efter krigen adopterer de hende, men der bliver stridigheder mellem Lien og hendes adoptivmor, familien splittes og Lien bliver skåret ud af familiens historie.

Halvtreds år senere opdager Bart Van Es, der er barnebarn af Liens adoptivmor, at der har været et skjult medlem af familien. Han får kontakt med den 83-årige Lien og kan sammenstykke beretningen om hendes liv og hans egen familie.

LÆS OGSÅ: Plejefamilien skjulte hende fra nazisterne. 40 år senere brød de al kontakt.

Du kan købe Et liv i skjul online her eller i din lokale boghandel


Øjenåbnende skildring om brugen af narkotika i Det Tredje Rige

bøger om anden verdenskrig

“Et meget velresearcheret og velskrevet stykke historieskrivning” – KULTURKAPELLET.

Den første omfattende undersøgelse af sandheden bag brugen af narkotika i Det Tredje Rige.
Den totale rus er en øjenåbnende bog, der skildrer begivenhederne i Nazityskland og på de europæiske slagmarker i et nyt perspektiv – fra begyndelsen i 1933 til undergangen i 1945.

Det Tredje Rige var gennemsyret af stoffer: kokain, heroin, morfin og frem for alt metamfetamin. Stofferne blev brugt af alle fra fabriksarbejdere til husmødre og var afgørende for troppernes modstandskraft.
Efterhånden som krigens gang vendte sig mod Tyskland, søgte Hitler og hans følge tilflugt i potentielt dødelige cocktails af stimulanser, administreret af lægen dr. Morell.
Det omfattende misbrug svækkede den tyske ledelses evne til at træffe afgørende beslutninger. Selvom brugen af narkotika ikke alene kan forklare udfaldet af Anden Verdenskrig, ændrer det alligevel vores forståelse af krigen. Den totale rus tilføjer en manglende brik til historien.

LÆS OGSÅ: I Nazityskland var narkotika hverdagskost

Du kan købe Den totale rus online her eller i din lokale boghandel.

 


Den sande uforglemmelige historie om Slaget ved Arnhem

Den 17. september 1944 hørte generaloberst Kurt Student, grundlæggeren af Nazitysklands faldskærmstropper, det voksende brøl af flymotorer. Han gik ud på sin altan med udsigt over det flade landskab i det sydlige Holland for at se de allieredes Dakotaer og svævefly nærme sig. Og han kiggede misundeligt op på den massive demonstration af faldskærmstroppernes overmagt.

Operation Market Garden skulle have afsluttet krigen ved at indtage broerne over Rhinens nedre løb. Det var en dristig plan, der slog fejl. Tabstallene var store, især for hollænderne, som satte alt på spil for at hjælpe. De tyske gengældelsesaktioner var ubarmhjertige og fortsatte, indtil krigen var ovre.

Antony Beevor fortæller her den sande historie om kampene ved Arnhem. Det er en uforglemmelig og gribende beretning, der handler om meget mere end et enkelt dramatisk slag – den undersøger også, hvad krig egentlig handler om.

LÆS OGSÅ: Ar efter slaget om broerne præger endnu Arnhem

Du kan købe Arnhem online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Fascinerende billedmonument fra Danmarks besættelsebøger om anden verdenskrig

“Det er første gang, historien om besættelsestidens billeder er blevet gengivet i så stort og så flot format” – POLITIKEN 

Besættelsen i billeder er en rammende og smukt illustreret bog om en af de mest dramatiske perioder i Danmarks historie, besættelsestiden.

Besættelsen i billeder giver en indsigt i det splittede Danmark, hvor nogle satte livet på spil i modstandskampem og andre valgte at holde med den tyske besættelsesmagt. Flertallet af danskerne kæmpede dog med at få hverdagen til at fungere i en hård periode med mørklægning, stramme regler, arbejdsløshed og rationering.

Thomas Harden fortæller om besættelsen i et stort forord og med billedtekster, men lader ellers de mere end 500 fotos og plakater vise det besatte Danmark på en måde som ord ikke kan.

LÆS OGSÅ: En fortælling om hverdagen for den almindelige dansker under besættelsen

Du kan købe Besættelsen i billeder online her eller i din nærmeste boghandel.


Imponerende storværk

bøger om anden verdenskrig“En på alle måder fremragende bog om Anden Verdenskrig” – JYLLANDS-POSTEN

Anden verdenskrig indledtes i august 1939 på grænsen til Manchuriet og sluttede der præcis seks år senere med den sovjetiske invasion af det nordlige Kina.

Krigen i Europa forekom adskilt fra krigen i Stillehavet og Kina, men begivenhederne i begge dele af verden havde dramatiske følger.
Med dets verdensomspændende omfang har denne største katastrofe i historien påvirket efterfølgende generationer og deres opfattelser af verden mere end nogen anden konflikt.
På trods af et hav af bøger og film over årene er vores viden om krigen dog stadig fragmentarisk og ofte vildledende.
Antony Beevor bringer i denne bog alle aspekter af Anden Verdenskrig frem på en ny måde. Ved at anvende den nyeste forskning på området og skrive med klarhed og passion samler Beevor hele billedet i en gribende fortælling om en dramatisk periode i verdenshistorien.

Du kan købe Anden Verdenskrig online her eller i din nærmeste boghandel.


International bestseller om Hitlers invasion af Rusland i 1941

I Stalingrad beretter Antony Beever om rædslerne fra Hitlers invasion af Rusland i 1941 til tilintetgørelsen af den store tyske 6. Armé og feltmarskal Paulus’ overgivelse i 1943.

Med isnende nærvær fortælles om tyskernes forsøg på at løbe Stalin over ende, om misinformation, internt nid og nag i begge lejre, helte og dødsforagt, angsten for det hemmelige politi, konstante bombardementer, kampvognsangreb og mand til mand-kampe med bajonetter.

Du kan købe Stalingrad online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Grusom og rædselsvækkende læsning om den sidste tid af Anden Verdenskrig

”Bred, informativ og spændende skrevet beretning om et af de afgørende øjeblikke i Tysklands og Europas historie.” – WEEKENDAVISEN

Da russerne væltede mod Berlin i 1945 og gav nådestødet til Hitlers Tredje Rige, skete det med en uhørt vildskab og hævngerrig grusomhed efter års lidelser for det russiske folk under de tyske troppers mishandling.
Tyske civile og soldater blev fanget af russerne, som stormende frem gennem hele det gamle Østpreussen, og flygtningene strømmede mod vest og nord for at undgå tilfældige mord, sult og mishandling og de massevoldtægter, som blev to millioner kvinders skæbne.

Antony Beevor bringer os direkte ind i strategi, kampe, lidelser og følelser, så man føler, at man er til stede i de sidste afgørende måneder af Anden Verdenskrig.

Du kan købe Berlin – Faldet 1945 online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.


2. verdenskrig oplevet med barneøjne

bøger om anden verdenskrig

“En smuk bog … med bevægende glimt af poesi og ømhed .. sublimt formidlet” – BERLINGSKE

I De sidste vidner, giver Nobelprismodtageren Svetlana Aleksijevitj stemme til hundredevis af russiske mænd og kvinder, som var børn i Sovjetunionen under 2. verdenskrig.

I 1985 – fyrre år efter verdenskrigens afslutning – opsøgte Svetlana Aleksijevitj en masse kvinder og mænd, der oplevede 2. verdenskrig med barneøjne. Hun bad dem tænke tilbage og fortælle hende om krigens gru og vanvid.

De sidste vidner er disse børns hjerteskærende fortællinger, vidnesbyrd, beretninger og dybt personlige historier om et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien.

Du kan købe De sidste vidner online her eller i din lokale boghandel.


Historien om Churchills mageløse liv

Churchill, Jan Hedegaard

Churchill-ekspert Jan Hedegaard udfolder i denne rigt illustrerede bog Winston Churchills mageløse liv akkompagneret af mere end 150 fotos, malerier og andre illustrationer.

Det er fortællingen om en dreng, der blev formet af det britiske kostskolesystem, og som tilbragte 25 år i militæret, før han for alvor tog hul på en politisk karriere og sidenhen embedet som britisk premierminister. Fra denne post førte han uforfærdet an i krigen mod Hitler og var med til at sikre frihedens sejr over nazimen.

Men Winston Churchill var andet og mere end politiker. Derfor fortæller bogen også historien om mennesket Winston Churchill, der var både forfatter og billedkunstner med romantiske, victorianske idealer.

LÆS OGSÅ: Churchill – Den eneste ene

Du kan købe Churchill online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.