Aktuelt Fagbøger Historie Ole Sønnichsen

Henrik Thomsen jagtede historien om Saddam Husseins sidste gidsel i 30 år

Henrik Thomsen jagtede historien om Saddam Husseins sidste gidsel i 30 år

Det sidste gidsel, Mogens Pedersen, stod pludselig i Københavns Lufthavn, men han ville ikke fortælle om sin flugt ud af et krigsramt Bagdad, før nu.


Da Iraks Saddam Hussein sendte sine tungt bevæbnede tropper ind over den kuwaitiske grænse i 1990, dækkede Henrik Thomsen konflikten som journalist for Jyllands-Posten.

Det stod hurtigt klart, at danskerne i de to lande ikke frit kunne rejse hjem, og derfor pludselig var gidsler i en krigszone.


Henrik Thomsen kunne rapportere hjem om, hvordan de danske gidsler efterhånden blev hentet hjem, men særligt én ville Hussein ikke slippe; den danske attaché Mogens Pedersen. Og så … ud af det blå, stod Mogens Pedersen pludselig på dansk jord. Men hvordan? Det vidste kun han.

LÆS OGSÅ: Mogens Pedersen var det sidste gidsel: Vi kan gøre de mest fantastiske ting under pres, men vi er stadig kun mennesker

Det lykkedes ikke Thomsen at få ham i tale før 24 år efter. Og nu efter 30 år er historien endelig klar til at blive delt med verden. Det er blevet til bogen Det sidste gidsel, som Thomsen har skrevet sammen med Ole Sønnichsen.

Udenrigsministeriets operation

I alle årene arbejdede Henrik Thomsen på at kunne fortælle historien om Udenrigsministeriets mission for at få den tidligere danske attaché Mogens Pedersen ud af Bagdad.

“Det er udenrigstjenestens dristigste og vildeste operation i fredstid. Det at smugle en dansk diplomat ud gennem et af verdens mest militære områder på det tidspunkt, få døgn før en krig begynder, det er ikke set før. Jeg synes historien skulle fortælles og gemmes for eftertiden,” siger Henrik Thomsen.

LÆS OGSÅ: Hemmeligstemplet dansk flugtoperation under Golkrigen. Læs et uddrag af Det sidste gidsel

Da Mogens Pedersens stod på dansk jord, få dage inden Operation Desert Storm var varslet, ville hverken han eller Udenrigsministeriet fortælle om hans vej ud af landet. For Henrik Thomsen var det begyndelsen på en årelang jagt på Mogens Pedersens fulde historie.

Et lille gennembrud

I de efterfølgende fem år røg sagen ofte op af Henrik Thomsens skrivebordsskuffe. Han spurgte utallige gange ind til sagen, når han talte med højtstående folk i Udenrigsministeriet.

“Da der blev udnævnt en ny udenrigsminister i 1993, kom der skred i tingene. Han ønskede et ministerium med åbne linjer, og den greb jeg. Jeg bad ham om at få historien om, hvordan Mogens Pedersen kom ud af Irak,” siger Henrik Thomsen.

LÆS OGSÅ: Når det kommer til Uropatruljen, er der næppe én sandhed

Henrik Thomsen tog til Skt. Petersborg, for at interviewe Mads Sandau-Jensen og Tine Astrupgaard, der havde udført Udenrigsministeriets hemmelige operation.

“Mads fortalte historien, men jeg tog hjem velvidende, at nogle af de vigtigste detaljer manglede. Og vigtigst af alt så var Mogens der ikke til at fortælle om sine oplevelser,” siger Henrik Thomsen.


Mogens Pedersen var sendt til Sydney, som konsul på den danske ambassade. Det var en belønning for sit arbejde på ambassaden i Kuwait, men også fordi der i Udenrigsministeriet var en frygt for, at irakerne ville hævne sig på ham.

Tiden er endelig moden

I mange år mødte Henrik Thomsen af og til Mads Sandau-Jensen, når han som korrespondent rejste rundt i verdenen. Hver gang sagde Mads Sandau-Jensen blot, at tiden endnu ikke var moden til hele historien.

I 2014 var Mogens Pedersen klar til at fortælle om de skæbnesvangre dage i Mellemøsten, og Henrik Thomsen kunne endelig få lov til at fortælle historien om de danske gidsler og Mogens Pedersen flugt ud af Bagdad.


“Det har været et spændende arbejde. Vi har haft mulighed for at snakke med mange af dem der var gidsler under Saddam Husseins besættelse, fået lov til at kigget i deres dagbøger og på baggrund af det skabt en bog, der fortæller deres historie”, siger Henrik Thomsen.


Det sidste gidsel, Ole Sønnichsen, Henrik Thomsen, Golfkrigen,

En dramatisk og sand beretning om at blive fanget på den forkerte side i en international storkonflikt.

Da irakiske soldater på befaling af Saddam Hussein invaderede Kuwait den 2. august 1990, førte det til gidseltagningen af knap 100 danskere i Kuwait og Iraks hovedstad Bagdad.

Som månederne gik, var kun et gidsel tilbage, Mogens Pedersen …

Det sidste gidsel er historien om den hemmelighedsstemplede farefulde mission, der skulle redde Mogens ud af Baghdad. En mission der involverede så forskelligartede remedier som en postsæk, en hundehvalp ved navn Hussein og et pas udsted til H.C. Andersen.

Du kan købe Det sidste gidsel online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.