Børnebøger Carlsen Indefra Læs let bøger

Lille bog – kæmpe succes! Nu er Pixi-bog nr. 1000 på gaden

Lille bog – kæmpe succes! Nu er Pixi-bog nr. 1000 på gaden

Rigtig mange kan huske deres favorit Pixi-bog. Siden 1959 har Pixi-bøgerne været en fast del af mange danske børns opvækst. Nu udkommer Pixi-bog nr. 1000.


At udgivelsen af den lille bog Missekatte til blot 75 øre i 1959 skulle blive startskuddet til en ny institution i dansk børnelitteratur, havde de færreste nok forudset. Men med 53 millioner eksemplarer solgt bare i Danmark, må man sige, at Pixi-bogen blev en succes.

Læs med her, hvor vi dykker ned i den lille bogs historie.

Fra lunkne salgstal til et kæmpe hit

Selvom den første Pixi-bog, som vi kender den i dag, først udkom i 1959, går historien om Pixi-bøgerne endnu længere tilbage.

Vidste du … at Pixi-bogen måler præcis 10 x 10 cm og vejer ca. 25 gram?

Misse-katte, Missekatte, Pixi-bog, pixibog, den første pixi-bog,
Misse-katte var den allerførste hæftede Pixi-bog.

Allerede i 1953 tog Per Carlsen fra Illustrationsforlaget (senere Forlaget Carlsen) nemlig til en messe i Frankfurt for at udstille hardcover-udgaver af Pixi-bøgerne. Idéen havde Per Carlsen hentet fra USA, og de første små historier var da også oversat fra engelsk.

Det vil være synd at kalde de første Pixi-bøger for en bragende succes. Mange kunder var skeptiske over for de små bøger, men de få Pixi-købere, der var, blev ved med at komme tilbage efter flere.

Det ændrede sig dog seks år senere, da forlaget valgte at udskifte hardcoveret med den hæftede udgave, vi kender i dag. Det nye format var et hit hos danskerne, og snart kom der for alvor gang i salget af de små bøger.

Kampen om Pixi-formatet

Den blomstrende forretning medførte naturligvis konkurrence på de populære mini-bøger, og efterligninger begyndte at poppe op.

LÆS OGSÅ: Fra 1940’erne til 1990’erne. Børnebogsklassikere fra din barndom

Forlaget valgte at kæmpe for Pixi-bogens varemærke, og resultatet blev, at forlaget opnåede eneret på hæftede børnebilledbøger i 10 x 10 cm. Dét der i dag har fået sin egen betegnelse, nemlig Pixi-formatet.

Konstant aktuel og evigt populær

Der er sket meget siden udgivelsen af Misse-katte, og hvert år udkommer der nye Pixi-bøger. Bl.a. nogle af de største danske Pixi-illustratorer og forfattere findes bl.a. Jan Mogensen, Eva Wenzel-Bürger, Dine Gellert, Rina Dahlerup, Siri Melchior og mange flere.

Vidste du … at Pixi-bøgerne også udkommer i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Polen, England, Australien og Japan?

Pixi-bøgerne har dog også udviklet sig meget gennem tiden. Det ses bl.a. i bøgernes temaer, som i starten ofte handlede om opdragelse. Siden da er Pixi-bøgerne udkommet i alskens forskellige serier, fx som juleudgaver, med børnesange og klassiske eventyr samt med kendte karakterer som Mumitroldene og Rasmus Klump.