Iqbal Farooq, Iqbal, Manu Sareen, Iqbal Farooq i krise

Vi er i året 2004. Brian Mikkelsen står som kulturminister og præsenterer sin kulturkanon. En liste med forfattere, som man skal have læst, hvis man ville kende til dansk kultur. Men der var ingen brune forfattere på listen, og det provokerede Manu Sareen.

Iqbal Farooq blev født, da Manu Sareen senere sad i møde på Københavns Rådhus. Ritt Bjerregaard talte om økonomi. Og det blev hun ved med. Længe. Undervejs fik Manu pludselig en ide og greb en kuglepen og begyndte at skrive på en serviet. Det var navne på personer, han kendte. Personer, som havde det, der skulle til for at flytte ind i den velkendte opgang på Nørrebro.

Og den serviet blev starten på Iqbal Farooq og den sorte Pjerrot. Den første danske børneroman af en dansk forfatter med indvandrerbaggrund.

Bogen blev et hit. Gode anmeldelser tikkede ind, og børn (også drenge) og familier i alle farver fortalte, at de læste dem højt sammen derhjemme. Det var sjovt, når hr. Wibrandt eksploderede i raseri i opgangen, når Christian Visander Arun Burundi Jacobsen talte om urtete og tarmskylning, eller når Iqbal og Mohammed rundbarberede Jeppe, deres grove klasselærer.

Iqbal Farooq, Iqbal, Manu SareenIqbal Farooq, Iqbal, Manu Sareen

Manu Sareen blev ved med at skrive, selvom politikerjobbet krævede mere.

Han holdt fast i at provokere. Somalierne, grønlænderne, tyskerne og selvfølgelig danskerne. Alle sammen lige meget. Vi skal kunne grine ad hinanden uanset farve.

Og som travl politiker blev opgangen på Nørrebro et sted, hvor Manu Sareen kunne flygte hen, når møder, tidlige telefoninterviews og skarpe debatter fyldte for meget. Hen til tasterne og ind i Iqbals verden, imens han fløjtede temaet fra Olsen-Banden.

Iqbal har ikke længere brug for en psykolog

Det blev til i alt 10 bind om Iqbal Farooq og hans bindegale familie, og nu gør Iqbal et comeback i ellevte bog i serien som udkommer d. 5 april i 2022. Mange børn kender opgangen og tonen fra venner, bibliotekarer eller ældre søskende, som har anbefalet serien. I 2008 vandt Manu Sareen Orlaprisen for debuten Iqbal Farooq og den sorte pjerrot. Og siden er det blevet til både et teaterstykke, brætspil og to spillefilm – og en tredje er på vej.

I sin tid som socialminister blev han engang stoppet af en flok unge.

”Hey, Manu, hva’ så der!” var der en ung gut, der råbte.

Manu prikkede til en kollega. ”Man bliver genkendt som minister, hva’?”

”Hvem er han?” spurgte en af guttens venner.

”Det er sgu da ham, der skriver Iqbal Farooq!”

Det sker stadig, at halvvoksne mennesker stopper ham på gaden og takker for Iqbal, som de er vokset op med. Eller at venner spørger, om de ikke må komme med i bøgerne.

Iqbal Farooq i krise er tiende bind i serien, og den er det mest ærefulde, ædle og, især, sjove, Manu Sareen har gjort i sit liv.

De klarer sig helt fint selv i opgangen, og på trods af titlen på seriens tiende bog, har Iqbal ikke længere brug for en psykolog.

Manu Sareen

Manu Sareen, iqbal, Iqbal Farooq, Iqbal Farooq i krise

Manu Sareen (f. 1967) er forfatter, uddannet socialpædagog og politisk aktiv i partiet Alternativet. Indtil 2015 var han medlem af folketinget for Radikale Venstre og minister for flere områder.

Manu er født i Indien, men flyttede med sin familie til Danmark i 1971.

Manu er særligt kendt for sin prisbelønnede serie om Nørrebro-drengen Iqbal Farooq og hele hans tossede familie.
Alle bøgerne med Iqbal Farooq

Iqbal Farooq – og den sorte pjerrot

Iqbal Farooq – fra provokation til prisvinder

“Æh, hvad så dér? Det er da terroristerne fra tv!” – råber Sjoko fra 9. klasse, da han ser Iqbal og hans lillebror Tariq i skolegården. Iqbal har aldrig været en ørn til fysik, men med hjælp fra Tariq og noget gammelt viskelæder, kontaktlim samt en håndfuld grannåle kommer der alligevel mere fut i fysikforsøget end egentlig planlagt.

Eksplosionen kommer oven i købet i tv’s nyhedsudsendelse, og mens livet går sin vante gang hos familien Farooq hjemme i opgangen i Blågårdsgade, er skumle kræfter mere end almindeligt interesserede i den formodede hemmelige eksplosionsformel.

Iqbal Farooq og den sorte Pjerrot er første bog i serien om Iqbal Farooq.

Fra 8 år.

Du kan købe Iqbal Farooq (1) – og den sorte pjerrot online, eller i din lokale boghandler.
Iqbal Farooq – og kronjuvelerne

Iqbal Farooq – fra provokation til prisvinder

Iqbal, Tariq og onkel Rafig (og den ged, Kassem nakkede i børnezoo i går) har ingen tid at spilde. Huset er nemlig solgt til sekten Das Fhaterhaus – og Iqbal er ikke længere i tvivl om, at selveste kronjuvelerne ligger gemt i kælderen under Jagtvej 69.

Geden er ikke til at slippe af med, så den ryger også lige med på lejrskole i Gilleleje, hvor lærer Jeppe Mønsted får et af sine sædvanlige anfald, da Iqbal ved en fejl sætter ild til den gravko.

I stedet kommer Iqbal hjem til Nørrebro før tid, men det gør nu ingenting, for missionen er ikke fuldført, før dronningen får sine juveler tilbage i god stand.

Iqbal Farooq og kronjuvelerne er anden bog i serien om13-årige Iqbal fra Nørrebro.

Fra 8 år.

Du kan købe Iqbal Farooq (2) – og kronjuvelerne online, eller i din lokale boghandler.
Iqbal Farooq – og den indiske superchip

Iqbal Farooq – fra provokation til prisvinder

Ved en række tilfældigheder er Iqbal kommet i besiddelse af en chip, der rummer løsningen på verdens energiproblemer og der mange milliarder dollars værd. Iqbal og hans bror og trofaste hjælper, Tariq, vil naturligvis overlevere den værdifulde superchip til myndighederne, men der kommer hel tiden noget i vejen. Først bliver onkel Rafig kidnappet af motorcykelbanden Helles Øgler. Dernæst bliver nyheden om chippen lækket til en farlig gruppe oliesheiker fra Saudi Arabien, Imamer i Pyjamas, der ser chippen som en trussel mod deres benzin- og olieforretninger.

Dette er tredje hæsblæsende og tempofyldte bog i serien om den forrygende familie Farooq fra opgangen i Blågårdsgade på Nørrebro.

Fra 8 år.

Du kan købe Iqbal Farooq (3) – og den indiske superchip online, eller i din lokale boghandler.
Iqbal Farooq – og julesvineriet

Iqbal Farooq – fra provokation til prisvinder

Skolen har besluttet at genindføre julen – når bare den er multietnisk, altså. Hjemme hos Iqbal i Blågårdsgade bliver der også julet igennem. Iqbals far er trukket i nissehuen og inviterer hele opgangen til dansk juleaften.

Men i København er den gode julestemning forsvundet. Gaderne bliver rippet for julepynt i nattens mulm og mørke, og da også det store rådhusjuletræ forsvinder sporløst, beslutter Iqbal og Tariq at efterforske mysteriet.

En julekalenderbog i 24 kapitler og den fjerde bog i serien om den forrygende familie Farooq fra opgangen i Blågårdsgade nå Nørrebro.

Fra 8 år.

Du kan købe Iqbal Farooq (4) – og julesvineriet online, eller i din lokale boghandler.
Iqbal Farooq – i Indien

Iqbal Farooq – fra provokation til prisvinder

En hæsblæsende historie med gangstere, tæsk og bollywooddans. 
Onkel forsvinder på en tur, der ellers skulle have været en hyggetur til Indien. Han dukker op i favnen på en smølfelignende ypperstepræst og får råbt, at dronningen er i fare. Altså dronning Magrethe, der skal åbne portene til Taj Mahals kældre, hvor verdens dyreste ring, ifølge myten, ligger gemt. Alt er ved det gamle i familien Farooq.

Iqbal Farooq i Indien er Manu Sareens 8. bog om Nørrebro-drengen Iqbal og hans bindegale familie.

Fra 8 år.

Du kan købe Iqbal Farooq (8) – i Indien online, eller i din lokale boghandler.
Iqbal Farooq – og den lede julestjerne

Iqbal Farooq, den lede julestjerne, Manu Sareen, julebog, julebøger

Skøn billedbog med fart over feltet om Iqbal Farooq og hans skøre familie fra Blågaardsgade.

Det er juleaftensdag, og Iqbals far har fået en helt igennem genial idé: Han vil nemlig have det største og flotteste træ på hele Nørrebro – selvom familien Farooq aldrig har holdt jul før.

Iqbals far ved lige, hvordan han skal kringle træet, men som altid når Onkel Rafig er involveret, går tingene ikke helt som planlagt …

Fra ca. 4 år.

Du kan finde Iqbal Farooq og den lede julestjerne som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.
Iqbal Farooq – og den hemmelige ismaskine

Iqbal Farooq – fra provokation til prisvinder

I nyhederne ser familien Farooq, at en rigmand, der virker bekendt, opkøber alle bjergkæder i hele verden. Der går ikke lang tid, før rigmanden lader en masse huse bygge på toppen af alverdens bjerge, og lige da de står færdige, begynder polerne at smelte endnu hurtigere.

Folk byder ind på rigmandens huse, der stiger i pris. Hvad er det, der sker med verden? Iqbal Farooq og hele banden kigger på sagen.

Iqbal Farooq og den hemmelige ismaskine er niende bog i serien om Iqbal Farooq.

Fra 8 år.

Du kan købe Iqbal Farooq (9) – og den hemmelige ismaskine online, eller i din lokale boghandler.
Iqbal Farooq – i krise

Iqbal Farooq, Iqbal Farooq i krise, Manu Sareen,

Iqbal og hans bindegale familie tager på ferie men havner ved et uheld i Nordkorea.

Her kommer onkel Rafig ved “tilfældigvis” til at stjæle en kuffert med koden til alle Nordkoreas atomvåben. Men det er først, da onkel Rafig sælger kufferten videre til de helt forkerte mennesker, at det går rigtig galt …

Det er kaos, panik og en hel opgang på spanden, som vi kender det fra den populære serie om Iqbal Farooq.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Iqbal Farooq (10) – i krise online, eller i din nærmeste boghandel.
Kommer snart: Iqbal Farooq vender tilbage

Iqbal Farooq – fra provokation til prisvinder

Iqbal Farooq vender tilbage er bog nummer 11 i serien, og der er i den grad brug for ham.

Somalier Joe har kidnappet dronning Margrethes hund, som har et diamantbesat halsbånd på. Problemet er bare, at politiet, pressen, Svinet og Æselmand er efter Somalier Joe, som spørger til Iqbals hjælp. Kan Iqbal redde hund, dronning og fædreland?

Fra 8 år.

Du kan købe Iqbal Farooq vender tilbage online, eller i din lokale boghandel.