Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Børnebøger 10-12 år Børnebøger 13-15 år CarlsenPuls Gayle Forman Young Adult-romaner

Gayle Forman: Jeg håber, at læserne vil finde en ro i, at når én dør lukkes, så åbnes en anden

gayle forman, vi er uundgåelige ,all the feels, frankie og

Foto: © Laina Karavani

Gayle Forman tog læserne med storm i 2009 med Hvis jeg bliver. Siden er det blevet til en perlerække af bøger, der ligeledes er gået direkte i hjertet (og tårekanalerne) hos læserne.

Nu er Gayle Forman har skrevet romanen Vi er uundgåelige – fyldt med kærlighed og all.the.feels, og hvor historien denne gang udspiller det sig i en boghandel i en lille by. Boghandlen har brug for byens indbyggere, hvis ikke den skal dreje nøglen om, og hovedpersonen er en fyr, der ikke har mistet troen på det hele. Her kan du komme helt tæt på forfatteren.

Hvad inspirerede dig til at skrive Vi er uundgåelige?

Jeg tror på, at vi ved hjælp af vores lokalsamfund kan hele. Jeg ønskede at fortælle en historie om en gruppe mennesker, hvis liv undergik en markant forandring i forhold til, hvad de havde regnet med, men frem for at syne hen i vrede over det de mistede, bringes de i stedet sammen for at skabe noget nyt.

Hvad håber du på, læserne får ud af at læse bogen?

Bogen starter med et citat fra Picasso:

“Every act of creation is first an act of destruction.”

Uanset om du taler om menneskets tilblivelse (som blev mulig, da dinosaurerne uddøde), eller at dit liv bevæger sig i en helt ny retning, så passer det.

Vi elsker idéen om forandring (til det bedre), men med forandring følger også kaos.

Jeg håber, at læserne vil finde en ro i, at når én dør lukkes, så åbnes en anden. Jeg ønskede også at skrive en historie om en gruppe mænd for at vise forskellige sider af det at være mand.

Jeg ved ikke, om det er sådan i Danmark, men i USA har vi stadig nogle ret forældede og snævre kønsroller. Med det håber jeg at kunne give drenge og piger muligheden for at udtrykke sig maskulint og feminint, præcis som de ønsker. Åh, og jeg håber også, at læserne vil købe flere bøger hos selvstændige boghandlere.

LÆS OGSÅ: Caroline O’Donoghue: Kender du det, når det at skændes med din bedste ven føles som verdens undergang? I denne bog er det faktisk det

Hovedpersonen, Aaron, har for vane at genlæse den samme bog. Hvilken bog har du genlæst flere gange?

Aaron genlæser en bog om dinosaurerne, fordi han føler sig som en dinosaur: hans liv bevæger sig mod en katastrofe. Det giver ham ro at genlæse den samme bog.

Jeg genlæser bøger af den samme grund, fordi bøgerne er som et trygt tæppe.

Jeg har genlæst Melina Marchettas bøger (The Piper’s Son, Saving Francesca, and Jellicoe Road) adskillige gange. Bøgerne handler alle om personer i en krise, som finder støtte i lokalsamfundet, så måske er det ikke så underligt, at bøgerne fungerer som en tryghed for mig.

LÆS OGSÅ: Read like a girl ― YA-bøger med stærke kvinder til din læseliste

Aaron og hans far har en boghandel. Udover at være forfatter, hvilken rolle spiller bøger for dig i det daglige?

At læse og skrive har altid være min måde at flygte fra verden. Under pandemien, imens jeg gennemskrev Vi er uundgåelige, læste jeg fiktion med en grådighed, jeg ikke før har oplevet. Og efter borgerrettighedsbevægelsen og mordet på George Floyd, blev bøger en måde til bedre at forstå white supremacy i USA.

Jeg plejer at læse fiktion og gerne mere end én bog ad gangen, og når jeg samtidig lytter til nonfiktion, kan jeg læse flere bøger på samme tid.

Musik spiller ofte en stor rolle i dine bøger. I Vi er uundgåelige sætter Hannah sig for at finde den perfekte sang til Aaron. Har du selv sådan en sang?

Åh, der er mange flere end bare én! Jeg har faktisk en hel liste med perfekte sange.

En perfekt sang er for mig en sang, der giver mig en helt særlig følelse, og jeg har tænkt virkelig længe over det og indset, at min perfekte sang har et orkestralt element (jeg kan åbenbart godt lide kammerpop), og et tempo, en instrumental opbygning, som giver den helt særlige følelse.

Selvom jeg er forfatter, så er teksten ofte den mindst vigtige del af et perfekt nummer.

LÆS OGSÅ: Bøger til dig, der har set Hvis bare du var min på Netflix

Hvis du kunne være forfatter til en bog, der allerede findes, og som ikke er en af dine egne, hvilken ville du så vælge?

Det her spørgsmål kommer altid lidt bag på mig, fordi de romaner jeg beundrer mest, er dem, jeg aldrig selv ville kunne skrive – det er derfor, jeg er så vilde med dem. Den sidste bog, jeg læste, der fik mig til at tænke: Wow, jeg ville ønske, jeg havde skrevet det her, er The Midnight Library af Matt Haig.

Den er så simpel, kort og kraftfuld. Andre romaner, som jeg virkelig beundrer, er ofte skrevet af mennesker med andre erfaringer end de, jeg har. Daniel Nayeris Everything Sad Is Untrue og Jaqueline Woodsons Red at the Bone er to eksempler på sådanne bøger.

Begge blæste mig bagover, og jeg ville ønske, jeg kunne skrive på samme måde, men det kan jeg ikke. Hvad jeg kan gøre i stedet, er at blive inspireret af måden og modet, som disse forfatter skriver med og overføre det til mit eget arbejde.

Du har også skrevet en mellemgruppe-bog om et venskab mellem to børn, Frankie og Bug. Den ene er ciskønnet, og den anden er transkønnet. Vil du fortælle lidt om bogen og dit spring ud i børnebøger?

Frankie og Bug står mit hjerte meget nær. Den har været otte år undervejs.

Jeg ønskede at skrive en bog til unge om en anden tid og vise dem, at verden kan forandre sig til det bedre, men også hvor stædig den kan være, og at den eneste måde at skabe forandring på er gennem handling.

Bogen foregår i 1987 i Cenvice Beach i Californien, hvor en seriemorder er på færde (inspireret af virkelighedens Night Stalker, som virkelig skræmte mig som barn i LA), og samtidig rasede AIDS-krisen, som tog livet af uforholdsmæssigt mange homoseksuelle mænd.

Det er svært for mine børn at forstå, at dengang var homoseksuelle nødt til at holde deres seksualitet hemmelig, og der fandtes knap nok et sprog for transkønnede børn som Frankie. I dag har verden mere eller mindre accepteret homoseksuelle mænd og kvinder, men virkelighedens Frankier oplever nu samme  diskrimination, som homoseksuelle oplevede for 30 år siden.

Lidt på samme måde som Bugs far, der er flytning fra El Salvador, og som flygtede fra forfølgelse blot for at møde diskrimination i USA. Historien gentager sig selv.


Gayle Forman: Vi er uundgåelige

vi er uundgåelige, gamle forman

Aaron plejede at elske bøger. Men ikke længere. Hverdagen er svær, nu hvor alle han kender er rejst, og han sidder fast i en faldefærdig boghandel i en flække af en by, hvor ingen virker til at læse længere.

Så da Aaron får muligheden for at sælge butikken, tøver han ikke. Men pludselig vækkes kærligheden til bøgerne hos Chad, hans overoptimistiske ven, og byens håndværkere. Og så er der Hannah, som han ikke havde regnet med at møde.

De kommer alle til at spille en vigtig rolle for Aarons erkendelse af, hvad han har mistet, og hvad han har fundet.

Du kan købe Vi er uundgåelige online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Andre bøger af forfatteren Frankie og Bug

Gayle Forman: Jeg håber, at læserne vil finde en ro i, at når én dør lukkes, så åbnes en anden

Frankie og Bug foregår i sommeren 1987, hvor den 10-årige pige Bug bor med sin mor og bror i Venice Beach i USA.

Bug har glædet sig til at bruge tid med sin bror, Danny. Men tingene ændrer sig, og Danny har pludselig brug for luft. I stedet skal hun passes sammen med Frankie, der er på besøg hos sin onkel i den bygning, hvor Bugs familie bor.

Bug er skuffet, da Frankie ikke er lige så sjov som Danny. Men i et forsøg på at gøre sommeren sjovere, møder Bug mennesker, der på godt og ondt er med til at gøre sommeren anderledes. Og for første gang oplever hun, hvad det vil sige at være genstand for racisme og diskriminering. En frygtelig sandhed, der pludselig giver Bug og Frankie en fælles sag at kæmpe for.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Frankie og Bug online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Om forfatteren

Gayle Forman er prisvindende forfatter og journalist. Hendes New York Times-bestsellerroman Hvis jeg bliver blev filmatiseret med Chlöe Grace Mortez i hovedrollen.

Gayle er også forfatteren bag adskillige andre bestsellerbøger, bl.a. Da hun forsvandt, Jeg levede og Jeg er faret vild. Hun bor i Brooklyn sammen med sin mand og døtre.

Jeg er kommunikationsmanager og PA hos Forlaget Carlsen og flittig skribent på bog.dk. Jeg er også en håbløs bogsamler, die-hard YA-læser, og jeg stoppede med at tælle mine bøger, da jeg nåede til 1.000. Derfor er jeg også altid klar med en boganbefaling eller to.