Aktuelt Fagbøger

Psykoterapeut Christina Copty: 3 tegn på, at du lever med en psykisk voldelig partner

psykisk vold, offer for psykisk vold, hvad er psykisk vold, christina copty

Psykoterapeut Christina Copty sætter i bogen Partner, løgner, elsker, krænker fokus på psykisk vold i parforholdet. Hun fortæller her, hvilke typiske træk der kendetegner en psykisk voldelig partner.


”Hvorfor går du ikke bare?” er den typiske reaktion, når ofre for psykisk partnervold fortæller, hvad de er udsat for. Trusler, stalking, seksuel og økonomisk vold er hverdag for disse mennesker, som langsomt får nedbrudt deres selvværd og selvtillid.

3 tegn på, du er udsat for psykisk voldPsykoterapeut Christina Copty beskriver i bogen Partner, løgner, elsker, krænker – om psykisk vold i parforholdet, hvad psykisk partnervold er, og hvad den gør ved offeret. Hun giver et indblik i, hvordan en krænker tænker, føler og agerer, og hun guider læseren igennem den labyrint af kontrollerende og manipulerende voldsmetoder, som krænkeren benytter sig af.

Vi har mødt Christina Copty og fået hende til at udpege de 3 vigtigste karaktertræk ved en psykisk voldelig person.

Hvad er de 3 vigtigste karaktertræk ved en psykisk voldelig person?

Ifølge Christina Copty er det svært udelukkende, at pege på 3 karaktertræk, fordi:

”Personligheder er komplekst sammensatte størrelser, hvor for eksempel den enes jalousi udmønter sig i psykisk vold, imens den hos en anden i stedet viser sig som stort selvhad.

Så derfor er man nødt til at se på flere karaktertræk samlet for at kunne danne sig et ordentligt indtryk af, om der er tale om en person, der bruger psykisk vold,” siger Christina og fortsætter:  

”Når jeg så alligevel i bogen beskriver nogle karaktertræk, så er det selvfølgelig, fordi der er nogle overordnede sammenfald hos krænkere, som man kan bruge som pejlemærker til at vurdere, om der kan være tale om en psykisk voldelig person.”

3 træk, der kendetegner en psykisk krænker

1. Kontrol og magt

Et af de karaktertræk, der ifølge forfatteren kan være nemt at få øje på, er et stærkt behov for at have kontrol og magt over den anden i relationer. Hun forklarer:

”Det kan vise sig i alt fra altid at ville have det sidste ord, fordi man vil have ret, til at man vil bestemme, hvad den anden skal tænke, føle eller gøre. Nogle gange viser det sig også ved, at man bliver ignoreret og lagt på is, eller ved at man får at vide, at man er en skuffelse, fordi man har gjort noget, der enten ikke først blev blåstemplet af krænkeren, eller som krænkeren synes er forkert.

Der er en klar dynamik, hvor der er en, der bestemmer, og en, der bestemmes over. Den, der bestemmes over begynder som regel at gå på listefødder og gøre sig umage for at læse krænkerens tanker, før han eller hun har sat ord på dem.”

2. Selvoptagethed

Et andet træk Christina Copty ofte ser, er selvoptagethed.

”Selvoptagetheden viser sig blandt andet ved, at krænkeren kun er optaget af sine egne behov og lyster, og andres bliver set som krænkende og urimelige. Selvoptagetheden kommer også til udtryk i en mangel på basal empati for andres behov og følelser.”

LÆS OGSÅ: Når kærligheden er et fatamorgana. Christina Copty guider dig igennem faldgruberne i det narcissistiske parforhold

“Det er vigtigt at tilføje, at mangel på empati ikke betyder, at man er kold og usårlig, og ikke har nogen følelser.

Det betyder derimod, at man udelukkende kan mærke følelser, der handler om en selv, og de følelser kan til gengæld fylde så meget, at en krænker ser sig selv som et offer for andres behov og grænsesætninger, og har svært ved at forstå, at man for eksempel ikke bare forguder alt, hvad krænkeren står for og er.”

3. Manglende ansvar for egne problemer

At man altid beskylder andre for sine egne problemer er det tredje karaktertræk Christina Copty udpeger, som kendetegnende for en psykisk voldelig person. Der bliver med andre ord aldrig taget ansvar for, at man er endt som man er, for det er altid andres skyld.

LÆS OGSÅ: Forfatter bag YA-roman fortæller om kærlighed der efterlader mærker på krop og sjæl

”Den manglende ansvarlighed viser sig i stort og småt, hvor man for eksempel afviser noget, den anden foreslår, men samtidig ikke kommer med sit eget forslag, og derefter beskylder den anden for ikke at have taget hånd om det.

Der mangler altså en grundlæggende evne til at reflektere over sit eget ansvar, mens man derimod er eminent til at komme med årsager og beviser for, at det, der ikke fungerer, altid er den andens skyld, og derfor også noget, den anden er ansvarlig for at fikse,” siger Copty.

Kan krænkeren ændre sig?

Mange af de mennesker Christina Copty møder i sin klinik og som lever med en psykisk voldelig partner eller som har børn med en psykisk voldelig person er naturligvis optagede af, om krænkeren kan ændre sig.

LÆS OGSÅ: Det levende parforhold: 15 tegn på at dit forhold trænger til forandring

”De fleste håber at kærligheden, eller terapi, eller noget tredje kan få krænkeren til, at blive det kærlige menneske han eller hun var, da man lærte hinanden at kende, og svaret er da heller ikke entydigt, for nogle af de mennesker, der bruger psykisk vold kan ændre sig ved hjælp af professionel hjælp.

Men det er ikke alle der kan det, og særligt udfordrede er de, der har en personlighedsforstyrrelse, for der findes volden som en del af deres personlighed, og der er forandring altså ikke en mulighed,” fortæller Christina.


Partner, løgner, elsker, krænker

Psykoterapeut Christina Copty: 3 tegn på, at du lever med en psykisk voldelig partner

Christina Copty har skrevet en bog til dig, der gerne vil blive klogere på, hvad et psykisk voldeligt parforhold er. Bogen kan hjælpe til at se, om du selv, eller en du kender, er i et psykisk voldeligt forhold. Den giver også gode råd til at håndtere den vold, som man selv eller ens børn bliver udsat for, og den giver en håndsrækning til at bryde fri af det destruktive parforhold og til tiden efter et brud.

Psykisk vold udøves af mennesker, der føler sig berettigede til at handle uden hensyntagen til deres nærmeste, som forventer, at det udelukkende er deres behov, der skal respekteres og tilgodeses – og det har store konsekvenser for den, der er udsat for det.

Oplever du, at du og din partner har vidt forskellige oplevelser af, hvordan virkeligheden i parforholdet ser ud? Fordrejer din partner sandheden, og vil han eller hun kontrollere dig og have magten i forholdet? Så er dit parforhold måske præget af psykisk vold.

Du kan købe Partner, løgner, elsker, krænker online, eller i din lokale boghandler.


Hvis du frygter for dit eller dine børns liv, skal du ikke vente, til du har læst bogen her, men søge professionel hjælp med det samme, gerne igennem landets krisecentre eller via egen læge. Derefter kan du søge al den viden, du kan om emnet, men det vigtigste er, at du og dine børn kommer i sikkerhed så hurtigt som muligt. 

Find mere viden om partnervold her