Aktuelt Artikler du kan lytte til Kend din klassiker Klassikere Skønlitteratur

Kend din klassiker: Frankenstein af Mary Shelley

kend din klassiker, frankenstein, lindhardt og ringhof

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Bliv klogere på verdenshistoriens største klassikere. I denne artikel dykker vi ned i Frankenstein, Mary Shelleys berømte roman om den unge videnskabsmand Victor Frankenstein, der skaber et monster.


Siden bogen udkom i 1818, har den opnået status som en helt uomgængelig klassiker, og mange mener, at den var med til at grundlægge en ny genre – science fiction.

Dyk ned i Frankenstein af Mary Shelley her.


Hvad handler bogen om?

Bogen følger den unge studerende Victor Frankenstein, der bliver besat af idéen om at skabe liv ud af dødt materiale. Det lykkes mirakuløst nok for ham, men da han ser det væsen, han har skabt, bliver han overvældet af frygt og flygter over hals og hoved.

LÆS OGSÅ: 15 smukke og uforglemmelige klassikere til bogreolen

I bogen følger vi også Frankensteins monster – en kæmpestor, ret utiltrækkende skabning – der forsøger at finde rundt i menneskeverdenen. Monsterets største ønske er at blive accepteret og elsket, men det er umuligt, for hver gang han viser sig for mennesker, flygter de i rædsel.

Det gør, at monsteret i sidste ende bliver ulykkeligt, ensomt – og rasende. Han føler sig svigtet af Victor Frankenstein, der skabte ham, og derefter forlod ham. Nu vil han have hævn. For har skaberen ikke et ansvar for sin skabning?

Hvorfor er bogen noget helt særligt?

Bogen er særlig på virkelig mange måder. Den er blevet kaldt verdens første science fiction-roman, fordi den dykker ned i videnskabens muligheder og farer. Den revolutionerede også horror-genren og skabte en af litteraturens mest genkendelige skikkelser – Frankensteins deforme monster, skabt af kropsdele fra lig.

frankenstein, mary shelley
Mary Shelley. Portræt af Richard Rothwell (1840)

Hvad inspirerede Mary Shelley til at skrive bogen?

Mary Shelley var utroligt nok kun 18 år, da hun skrev Frankenstein. Hun var på ferie med sin kommende mand, den romantiske digter Percy Shelley, som hun var stukket af med. De var på besøg hos den berømte digter Lord Byron i de schweiziske Alper.

Vejret var forfærdeligt, mens de var der, så rejsekammeraterne var tvunget til at tilbringe nogle lange dage indendørs. For at komme kedsomheden til livs besluttede de sig for at lave en skrivekonkurrence. Målet var at skrive den mest uhyggelige spøgelseshistorie, og det var en udfordring, Mary Shelley tog seriøst.

LÆS OGSÅ: Klassikere i nye klæder: Ernest Hemingways samlede værker

I løbet af ferien havde hun haft nogle lange snakke ved kaminilden med Percy Shelley og Lord Byron. De havde diskuteret videnskab og etik, og ét spørgsmål, de blev ved med at vende tilbage til, var, om det en dag ville blive muligt at skabe liv ud af døde ting. Det var de samtaler, der var inspirationen til Mary Shelleys spøgelseshistorie.

Vejret blev bedre i Schweiz, og Percy Shelley og Byron mistede hurtigt interessen for skrivekonkurrencen. Men Mary Shelley havde fået en idé, og hun kunne ikke holde op med at skrive. Det skulle ende med at blive til den verdensberømte historie om Victor Frankenstein og hans monster.

Hvordan har bogen inspireret andre?

Som sagt havde Frankenstein en enorm indflydelse på flere genrer – blandt andet science fiction og horror. Desuden grundlagde Mary Shelley myten om den gale videnskabsmand.

I litteraturen har den berømte science fiction-forfatter H. G. Wells blandt andet ladet sig inspirere af Frankenstein i sin roman Dr. Moreaus Ø fra 1896, der kredser om farerne ved moderne videnskab. Der er også lavet hundredevis af film, der er inspireret af Shelleys historie.

LÆS OGSÅ: 10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

Hvordan kan man afsløre, om nogen rent faktisk har læst bogen?

Man kan lynhurtigt afsløre, at nogen ikke har læst bogen, hvis de kommer til at kalde monsteret i fortællingen for Frankenstein. Det er en udbredt misforståelse, for monsteret har nemlig ikke noget navn – det er den unge videnskabsmand, der hedder Frankenstein.

Hvad er ét af bogens fedeste citater?

”Hvis jeg ikke kan vække kærlighed, skal jeg forårsage frygt, og især mod dig, min ærkefjende, fordi du er min skaber, sværger jeg uudslukkeligt had. Tag dig i agt: jeg skal arbejde på din undergang, ikke slutte før dit hjerte er så fortvivlet at du forbander den time du blev født.”


Frankenstein

Kend din klassiker: Frankenstein af Mary Shelley

I sorg over sin mors død begraver den unge videnskabsmand Victor Frankenstein sig i et vanvittigt eksperiment og stykker et væsen sammen af kropsdele fra lig. Ved hjælp af lyn i natten gnistrer han liv i skabningen…

Men snart efter flygter han i rædsel.

Det forladte væsen vandrer rundt i verden i en desperat søgen efter venskab og forståelse. Overalt møder det afsky og frygt, og verdens afvisninger og dets egen ensomhed ender med at gøre dets indre lige så ondt og ækelt som dets ydre.

Du kan købe Frankenstein online, eller i din nærmeste boghandel.