Aktuelt Artikler du kan lytte til Fiktion Kend din klassiker Klassikere Skønlitteratur

Kend din klassiker: Øst for Paradis af John Steinbeck

øst for paradis john steinbeck

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Bliv klogere på verdenshistoriens største klassikere. I denne artikel dykker vi ned i Øst for Paradis af John Steinbeck – en stor slægtsroman om jalousi, hævn og om at turde tro på det gode i mennesker.

Øst for Paradis udkom første gang i 1952 og bliver i dag betragtet som en af det 20. århundredes største amerikanske romaner.

Dyk ned i værket her.


Hvad handler Øst for Paradis om?

Bogen følger familierne Trask og Hamilton gennem flere generationer. De bor i den solrige Salinas-dal i Californien, hvor flere af Steinbecks romaner udspiller sig.

I bogen møder vi blandt andet tvillingerne Aron og Cal Trask, der kæmper indbyrdes om deres fars kærlighed. Brødrene er som dag og nat: Aron er godhjertet, eftertænksom og pligtopfyldende, mens Cal gang på gang ender i problemer.

LÆS OGSÅ: Kend din klassiker: Solen går sin gang af Ernest Hemingway

Vi møder også deres mor, den skruppelløse Cathy Ames, der forlod familien, mens tvillingerne var helt små. Hun arbejder nu som bordelmutter og er blevet rig af at afpresse sine kunder.

Imens gør Trask-familiens livskloge nabo Samuel Hamilton alt, hvad han kan for at opmuntre tvillingernes far, Adam Trask, der har været deprimeret og indesluttet, siden Cathy forlod ham.

Lykken kommer og går i de to familier, mens karaktererne kredser om det samme grundlæggende spørgsmål: Er vi frie til at leve det liv, vi vil, eller er vi dømt til at gentage de fejl, vores forældre begik?

Hvad inspirerede Steinbeck til at skrive bogen?

Persongalleriet i Øst for Paradis er inspireret af Steinbecks egen familiehistorie. Han voksede selv op i Salinas-dalen i Californien, og Hamilton-familien er baseret på hans egen. Faktisk er Steinbeck selv med i bogen – både som fortæller og karakter.

LÆS OGSÅ: John Steinbeck. Derfor hører den legendariske forfatters bøger til hos moderne læsere

Derudover var Steinbeck inspireret af bibelhistorien om Kain og Abel, da han skrev bogen. Den ældgamle myte om jalousi mellem to brødre danner nemlig rammen for fortællingen, og især Trask-familien er gennem flere generationer hjemsøgt af en farlig søskenderivalisering.

Hvorfor er bogen noget særligt?

Steinbeck betragtede Øst for Paradis som sit mesterværk. Efter udgivelsen fortalte han, at han havde hældt alt, hvad han vidste om at skrive, om godt og ondt og om menneskets natur ned i bogen.

Det var der heldigvis mange, der lagde mærke til, og bogen blev en stor succes. I 1962 modtog Steinbeck Nobelprisen i Litteratur for sine “realistiske og fantasifulde bøger, der blander lun humor og et skarpt blik for sociale forhold.”

Hvordan har bogen inspireret andre?

I 1955 blev romanen filmatiseret med James Dean i rollen som Cal. Filmen var en af de få, James Dean nåede at spille med i, før han døde som bare 24-årig.

I dag er Øst for Paradis stadig elsket af læsere verden over, der beundrer Steinbecks varme og levende skrivestil. En af dem er tv-stjernen Oprah Winfrey, der har kaldt romanen den bedste bog, hun nogensinde har læst.

Hvordan kan man afsløre, om nogen rent faktisk har læst bogen?

Det bør løbe én koldt ned ad ryggen, når man hører navnet Cathy Ames – hun er blevet kaldt den ondeste kvinde i verdenslitteraturen. Hvis det ikke gør det, har man stensikkert ikke læst bogen.

LÆS OGSÅ: 15 smukke og uforglemmelige klassikere til bogreolen

Hvad er ét af bogens fedeste citater?

”Og nu hvor du ikke længere behøver at være perfekt, kan du bare være god.”


Øst for Paradis af John Steinbeck

Kend din klassiker: Øst for Paradis af John Steinbeck

Øst for Paradis er en stor og dramatisk slægtsroman af John Steinbeck, og den regnes for at være en klassiker inden for amerikansk litteratur.

I romanen møder man familierne Trask og Hamilton, som lever i Californien i Salinasdal. Deres skæbner krydser generation efter generation, og vi følger familiemedlemmernes op og nedture i datidens USA.

Vi møder blandt andet familiepatriarken Cyrus Trask, som stjæler penge i den amerikanske hær under Borgerkrigen. Charles, som er jaloux på sin bror Adam. Cathy som er manipulerende og sårende til sin egen fordel. Og Cal, der muligvis kæmper den hårdeste kamp af alle – nemlig at finde ud af, hvordan man vælger mellem godt og ondt.

Øst for Paradis udkom første gang i USA i 1952, hvor den efter udgivelsen blev filmatiseret med James Dean i hovedrollen.

Du kan købe Øst for Paradis online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Leder du efter din næste gode roman? Se listen over 30 gode bøger du skal læse