Blandede bøger Bøger til unge Fiktion Inspirationslister og guides Skønlitteratur Young Adult-romaner

#BookTok skaber læselyst: Min mor kan takke TikTok for min læseglæde

læselyst, tiktok, #booktok, booktok

Gaias mor forsøgte at “købe” sig til mere læselyst hos sin datter, men det var først, da TikTok og #BookTok kom på banen, at Gaia blev vild med at læse. Læs hele Gaias historie lige her.

Hvis du gik rundt og troede, at de sociale medier var årsagen til, at danske skoleelever ikke læser bøger, så skal du måske tro om igen. TikTok og de sociale medier er måske i virkeligheden et genialt forum til at få endnu flere unge til at læse #BookTok FTW!

Mit navn er Gaia Rugaard, og jeg har været i skolepraktik hos Lindhardt og Ringhof. Læs herunder, hvordan jeg gennem TikTok fandt ud af, at jeg faktisk er vild med at læse.

Telefonen frem for bogen

Bøger har aldrig været min store passion. Det har til gengæld altid været min mors. Og guderne skal vide, at hun har købt hver eneste “Young Adult” udgivelse for at få mig til at læse. Hun indførte sågar en regel, hvor jeg måtte få en hvilken som helst bog, jeg måtte finde interessant, bare jeg ville læse i den 20 minutter hver dag.

Der var ubegrænset adgang til dankortet, hvis det blev brugt i Bog og Idé. Hun har råbt, og hun har skreget. Hun har tigget, og hun har bedt. Hun har forsøgt at købe sig til mere læselyst hos sin datter med pengegaver og slikposer – og lige lidt hjalp det!

LÆS OGSÅ: Derfor elsker læsere BookTok. Her er 7 ting du skal vide

Jeg valgte altid telefonen frem for bogen. Kun to bøger har nogensinde kunne få mig til at lægge telefonen fra mig. Bent Hallers Kaskelotternes sang, da jeg gik i 4. klasse og Alt eller intet, som jeg læste i 8. klasse. Kun de to bøger kunne fange min interesse og holde på min opmærksomhed. Resten opgav jeg hurtigere, end min mor kunne nå at sige Ib Michael, der er min afdøde morfars helt store yndlingsforfatter.

Og så gik jeg ellers i gang med en ny dans på TikTok med en eller flere af mine veninder. Jeg dansede så meget, at mine arme ikke kunne holde sig i ro, når vi spiste aftensmad, og min stedfar lavede konstant parodier på mig med robotarme og tossede trin. Mine forældre hadede TikTok lige så meget, som jeg elskede det.

#BookTok made me read it

Skæbnens ironi ville dog, at det netop var TikTok, der skulle ende med at give mig den før omtalte læselyst, da jeg faldt over hashtagget #booktok, og Colleen Hoover dukkede op på radaren. Med hashtagene #ColleenHoover, #ColleenHooverBooks og #CoHo, der tilsammen er blevet set langt over 2 milliarder gange, var det da også svært at komme udenom.

#BookTok skaber læselyst: Min mor kan takke TikTok for min læseglæde

LÆS OGSÅ: Romaner der giver gåsehud. Læserne er vilde med Colleen Hoover!

Nu var det pludselig sejt at læse, og de piger, jeg så op til og fulgte på sociale medier, sad med farvestrålende bøger i hånden og læste romance fra morgen til aften. Det samme gjorde min bedste veninde, når hun besøgte mig på mit arbejde på en kaffebar. Hun læste ikke kun – hun læste og grinede, og hun læste og hylede. Jeg ville være med!

Bøgerne flyttede ind i mit hjerte

Min mor købte selvfølgelig mere eller mindre alle Colleen Hoovers udgivelser og Minder om ham flyttede ind i min taske og mit hjerte. Så snart jeg havde et øjeblik, tog jeg bogen frem. Jeg læste i bussen. Jeg læste i bilen. Jeg læste i skolen. Jeg læste i sengen. Jeg læste sågar i køen i Netto. Jeg var solgt, og jeg er ikke alene!

LÆS OGSÅ: 10 romaner til din læseliste, der storhitter på #BookTok

Hashtagget #BookTok er blevet brugt i over 60 milliarder videoer. BookTok er stort og har gjort noget stort for mig – og min mor. Nu danser min mor næsten lige så meget af glæde over, at jeg læser, som jeg gjorde på TikTok, inden jeg begyndte at læse – så TAK TikTok og #BOOKTOK 🙂
Se et udvalg af Gaias favoritbøger lige her:

Det ender med os

#BookTok skaber læselyst: Min mor kan takke TikTok for min læseglæde

NY UDGAVE MED EKSTRA MATERIALE!

En uforglemmelig fortælling om kærlighedens ultimative pris.

Da Lily møder den flotte neurokirurg Ryle, falder hun for ham med det samme. Og da de to bliver et par, svæver Lily nærmest af lykke.

Alligevel er der noget ved Ryle, som giver skår i glæden.

Og da Lilys ungdomskæreste Atlas dukker op, går det op for Lily, at hendes forhold måske er mere skrøbeligt, end hun havde forestillet sig.

For nogle gange er det dem, der elsker dig højest, som kan gøre dig allermest ondt.

Denne udgave indeholder en samling billeder samt en Q&A mellem Colleen Hoover og hendes mor, Vannoy Fite, hvis historie er inspirationskilde til bogen. 

Du kan købe Det ender med os online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Læs også om Colleen Hoovers bøger – og rækkefølgen du skal læse dem i
Det begynder med os

#BookTok skaber læselyst: Min mor kan takke TikTok for min læseglæde

Endelig!

Det begynder med os starter, hvor Det ender med os sluttede — Colleen Hoover fortsætter historien om Lily og Ryle og ikke mindst fanfavoritten Atlas, hvis historie vi endelig hører.

Colleen Hoover er ikke mindre end et viralt fænomen på bl.a. kortvideomediet TikTok. Hashtagget for Det ender med os alene (#itendswithus) har rundet 1,1 mia views, og selvom Det begynder med os endnu ikke er udkommet i USA (18. oktober) er hashtagget (#itstartswithus) allerede meget populært – 70,5 mio views siden den blev offentliggjort i midten af februar.

Du kan købe Det begynder med os online eller i din lokale boghandel.

Alt eller intet

#BookTok skaber læselyst: Min mor kan takke TikTok for min læseglæde

Madelines liv ligner ikke nogen andens: “Min sygdom er lige så sjælden, som den er berømt. Jeg er dybest set allergisk over for verden. jeg har ikke været uden for huset i 17 år. De eneste mennesker, jeg nogensinde ser, er min mor og min sygeplejerske.”

Alt det ændrer sig, da Olly flytter ind ved siden af. De mailer til hinanden, og da det ikke længere er nok, får han lov at besøge hende.

De forelsket sig hovedkulds i hinanden, og pludselig er livet i boblen ikke længere nok for Madeline. Men hvis hun begynder at sig uden for den er livsfarligt …

Du kan købe Alt eller intet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Minder om ham

#BookTok skaber læselyst: Min mor kan takke TikTok for min læseglæde

Efter at have afsonet fem år i fængsel vender Kenna tilbage til byen, hvor alt gik galt. Hun håber på at blive genforenet med sin lille datter, men alle i datterens liv virker fast besluttede på at holde Kenna væk lige meget hvor hårdt hun kæmper for at bevise sit værd. Den eneste, som ikke har lukket døren helt er Ledger, den lokale barejer og et af de sidste bindeled mellem Kenna og hendes datter. Samtidig med at kærligheden mellem Ledger og Kenna vokser, forsøger Kenna nu at rydde op i sin fortid.

Colleen Hoovers bøger har altid ramt læserne lige i hjertekulen. Bøgerne ligger højt på listen over de bedste kærlighedsromaner hos Goodreads og de seneste år har hendes bøger gennem BookTok ramt endnu flere læsere. Hashtagget #ItEndsWithUs (da: Det ender med os) har over 500 millioner views på TikTok.

Du kan købe Minder om ham online her eller i den nærmeste boghandel.
Forbandede kærlighed

#BookTok skaber læselyst: Min mor kan takke TikTok for min læseglæde

Da Tate Collins møder den hemmelighedsfulde pilot Miles Archer første gang, er det langt fra kærlighed ved første blik. Det eneste, de to har til fælles, er en ubestridelig gensidig tiltrækning, og snart indleder de et uforpligtende forhold udelukkende baseret på sex.

De tror, at de kan håndtere det, men de indser begge hurtigt, at de leger med ilden. For Miles bærer på en mørk hemmelighed, som han ikke er parat til at slippe, og som tiden går, falder Tate langsomt, men sikkert for den flotte og mystiske pilot. Og pludselig er intet særlig enkelt længere.

Du kan købe Forbandede kærlighed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
En af os lyver

#BookTok skaber læselyst: Min mor kan takke TikTok for min læseglæde

Alle har hemmeligheder, ikke? Det, der betyder noget, er hvor langt du vil gå for at beskytte dem.

Fem elever mødes en helt almindelig mandag eftermiddag på Bayview High til eftersidning. Men en af dem kommer ikke ud i live, og de er resterende fire er alle mistænkte for mordet på deres klassekammerat.

Men hvem gjorde det? Var det stræberen Brownyn, den populære Addy, Nate med det dårlige ry eller sportsstjernen Cooper?

En ting er sikkert: Simon havde planer om poste noget saftig sladder på sin app om de fire andre.

Du kan købe En af os lyver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
En af os dræber

karen m. mcmanus, en af os dræber, en af os lyver, efterfølger, ya, young adult, ya, ungdomsbog, ungdomsbøger, ungdomslitteratur

Det er et år siden, Simon døde, og et år siden, at Bayview-firkløveret blev renset for alle anklager, og i tiden der er gået, har der ikke manglet nye sladderaps på Bayview High. Ingen har kendt folks hemmeligheder lige så godt som Simon. Indtil nu.

Nogen er fast besluttet på at føre Simons arv videre med nye spilleregler. Hvis du vælger ikke at lege med, afslører gamemasteren en hemmelighed.

Phoebe er det første offer. Og Phoebes hemmelig er mørk. Maeve er den næste, og hun burde vide bedre: Vælg altid ‘konsekvens’.

Da det bliver Knox’ tur, er konsekvenserne blevet dødelige …

Du kan købe En af os dræber, fx på på Saxo.com, eller hos din lokale boghandler
Heart bones

#BookTok skaber læselyst: Min mor kan takke TikTok for min læseglæde

Ung kærlighed med udfordringer i rørende Colleen Hoover-roman. Et uforudset dødsfald tvinger Beyah til at bo med sin far i Texas hen over sommeren, selvom hun knapt nok kender ham. Beyahs plan er at holde lav profil og lade sommeren gå af sig selv, men hendes nye nabo Samson vender op og ned på det hele.

På overfladen har Samson og Beyah intet til fælles. Hun kommer fra fattigdom og misrøgt, han kommer fra en familie med rigdom og privilegier. Men én ting har de til fælles: de tiltrækkes af triste ting. Hvilket betyder, at de tiltrækker hinanden. Deres forbindelse er næsten øjeblikkelig og fuldstændig unægtelig, men Beyah og Samson bliver enige om en ukompliceret sommerflirt. Hvad Beyah ikke ved, er at tunge skyer er på vej ind, og at hendes hjerte snart kommer ud i stormvejr.

Du kan købe Heart Bones af Colleen Hoover online fx hos Saxo eller i din nærmeste boghandel.
American Royals

american royals, katharine mcgee, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, ya-bøger

Siden Amerika vandt Uafhængighedskrigen, som gjorde George Washington til konge, har Washington familien siddet solidt på tronen.

Til at overtage tronen er prinsesse Beatrice, der er modsat sin festglade og rebelske søster Samantha, er den perfekte tronfølger. Hun ved nemlig, at tronen altid kommer i første række.

På den anden side står Daphne og Nina, som ikke har blåt blod i årene, men som alligevel vil gøre alt for at træde ind den royale familie. De fire unge kvinder må kæmpe sig gennem drama, sladder, intriger og hed romantik i verdens mest glitrende royale familie.

Du kan købe American Royals online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Har du allerede gennemført BookTok?

Så kan du finde inspiration til nye bøger her:

10 YA-bøger til dig, der har gennemført #BookTok

10 romaner, der burde være populære på #BookTok

10 bøger, der har taget læserne med storm på #BookTok