Amerikanske YA-forfattere Børnebøger Carlsen

Det halter med læselysten i folkeskolen. Men nogle genrer hitter blandt de store børn

læselyst, overblik, store romaner

Det går den forkerte vej med danske skoleelevers læseevner og ikke mindst deres læseglæde. Heldigvis er der opstået dedikerede læsefællesskaber på de sociale medier, der inspirerer de store børn til at læse – og særligt genrer som romance, fantasy og krimi er populære.

Danske elever i 4. klasse læser dårligere end for fem år siden. Det fremgår af en læseundersøgelse fra foråret, der konkluderer, at en fjerdedel af eleverne nu er usikre læsere. Det vil blandt andet sige, at de har svært ved at fortolke tekster, læse mellem linjerne og udøve kildekritik.

Det er ikke kun børns læseevner, men også deres læseglæde, der er udfordret i disse år. Undersøgelsen, der har navnet PIRLS, har målt en faldende læseglæde hos både drenge og piger i 4. klasse. I 2016 svarede 25 procent af pigerne i undersøgelsen, at de var rigtig glade for at læse, mens det i år kun gælder for 16 procent. Hos drengene er læseglæden endnu lavere; i 2016 svarede 15 procent, at de var rigtig glade for at læse, mens det i den nye undersøgelse kun var 12 procent.

Det er forstemmende nyt, både fordi læseevner og sans for kildekritik er vigtige i vores digitale tidsalder, hvor man konstant skal navigere i informationer og fake news. Men også fordi læsning giver mulighed for fordybelse, glæde og pauser i børns travle hverdage.

#BookTok skaber læselyst

Heldigvis er der tendenser, der viser, at det godt kan lade sig gøre at vække børn og unges læseglæde. I de senere år er der opstået et verdensomspændende læsefællesskab på det sociale medie TikTok under hashtagget #BookTok. Det har fået unge til at strømme til bibliotekerne og boghandlerne for at få fat i bøger af de forfattere, de har stiftet bekendtskab med online.

”Når jeg ser en anbefaling på TikTok, får jeg lyst til at læse bogen, så jeg kan se, om jeg er enig i anbefalingen. Og så kan man jo fortælle til veninderne, hvad man synes om den,” siger 13-årige Marie My Metzsch i et interview til DR.

Især genrer som romance, fantasy og krimi hitter på de sociale medier. En af de helt store forfattere blandt de unge læsere er amerikanske Karen M. McManus. Hun er kendt for at blande krimi- og romancegenren i sine high school whodunnits, senest i romanen En af os vender tilbage.

”Romance og krimi er den perfekte blanding,” fortæller hun i et interview til bog.dk. ”Hvis man skriver om to mennesker, der forelsker sig i hinanden, kan man lige så godt få dem til at opklare et mord imens.”

Det er en opskrift, der har vakt genklang hos unge læsere, og da hun besøgte Bogforum i København i 2022, tiltrak hun lange køer af begejstrede fans, der ville hilse på hende og få en autograf.

Masser af romance

Flere andre amerikanske forfattere forstår at skrive lige ind i den følelse af spirende forelskelse, som så mange unge elsker at læse om. Det gælder blandt andet Jenny Han, der fik læsere verden over til at heppe på teenageren Lara Jean fra romanen Hvis bare du var min, der siden er blevet til en populær serie på Netflix. I bogen kommer Lara Jean ved en fejl til at sende kærlighedsbreve til alle de drenge, hun har været forelsket i. Det bliver startskuddet til

Også Laura Taylor Nameys En cubansk piges guide til kage og kærlighed dykker ned i den allerførste forelskelse. Bogen, der udkommer til oktober, følger den unge hovedperson Lila fra Miami, som er tvunget til at tilbringe sin sommer i kolde og regnvåde England. Men da hun møder en både charmerende – og ret irriterende – dreng, begynder hun at se anderledes på tingene.

Danske læsere kan også glæde sig til Jas & Mika – Kærlighed ved første klik, der udkommer til november. Bogen er en form for true romance, der er inspireret af den virkelige kærlighedshistorie mellem de populære youtubere Jasmin Lind Schultz og Mika Schultz. Fortællingen byder på både forelskelser, forviklinger og sommerfugle i maven.

Der er altså masser af kærlighed og spænding at finde i reolerne til de store børn – både til de garvede læseheste og til dem, der først lige er ved at opdage læseglæden.


Karen M. McManus: En af os vender tilbage

En af os vender tilbage, Karen M. McManus, Karen McManus, ungdomsbøger

Lige siden Simon døde, har livet ikke været nemt for eleverne fra Bayview. Først måtte Bayview-firkløveret bevise, at de ikke var mordere, dernæst skulle en ny generation finde ophavsmanden til en ondskabsfuld leg. Og nu starter det igen …

Først lyder beskeden som en dårlig joke: Tid til en ny leg, Bayview. Men da en elev pludselig forsvinder, er det tydeligt, at denne ’leg’ er blevet alvor – og ingen forstår reglerne. Ingen kan føle sig sikre, og da en uventet person vender tilbage til Bayview, begynder tingene at blive ubehagelige …

En af os vender tilbage er tredje bog i En af os lyver-serien.

Du kan købe En af os vender tilbage, fx på bog-ide.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Jenny Han: Hvis bare du var min

Hvis bare du var min, netflix, jenny han, ya, young adult

Lara Jean har aldrig indrømmet det, når hun var forelsket i en dreng.

Det ville jo alligevel ikke blive til noget, vel?

I stedet har hun skrevet et kærlighedsbrev til hver enkelt, hvori hun har fortalt om sine følelser – og derefter har hun lukket brevet og gemt det i sin hatteæske og aldrig gjort mere ved sagen.

Brevet er lukket og forelskelsen ude af verden. Tror hun.

For en dag opdager Lara Jean, at hendes hemmelige breve på en eller anden måde er sluppet ud i verden …

Du kan købe Hvis bare du var min online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Sofie Boysen: Jas & Mika – Farlig følger

Det halter med læselysten i folkeskolen. Men nogle genrer hitter blandt de store børn

Jas & Mika – Farlig følger er opfølgeren til kæmpesuccesen Kærlighed ved første klik.

Jas & Mika er blevet kærester, og de har travlt med lave indhold til deres YouTubekanal. De er meget populære, og de har mange følgere, Pludselig begynder der dog at ske mærkelig ting. Har de mon fået en stalker? Jasmins venindegruppe er heldigvis straks på sagen. Stalkeren må findes, men hvem er det, og er det mon en farlig person?

Fra ca. 9 år

Du kan købe Jas & Mika – Farlig følger online hos fx Bog & Ide eller i din nærmest boghandel.
Laura Taylor Namey: En cubansk piges guide til kage og kærlighed

En cubansk piges guide til kage og kærlighed, Laura Taylor Namey, ungdomsbøger

Lila Reyes fra Miami er typen, der følger den plan, hun har lagt, nemlig at:

Overtage abuelas rolle som bagermester i familiens bageri. Flytte sammen med sin bedste veninde. Og så leve lykkeligt til sine dages ende med sin dejlige kæreste.

Og det var aldrig planen, at hun skulle bruge sin sommer i England. Men pludselig beslutter Lilas familie at sende hende til den lille by, Winchester. Det lyder som en fin plan – for alle andre end Lila. 

Men så møder hun den charmerende og ret irriterende Orion Maxwell, og en ny fremtid begynder at danne sig i Lilas sind – en, der ville betyde at forlade alt, hvad hun nogensinde havde planlagt.

Du kan købe En cubansk piges guide til kage og kærlighed online eller i din nærmeste boghandel.
Jenny Han: Den sommer alting ændrede sig

Den sommer alting ændrede sig, Jenny Han, ungdomsbøger

I alle de år Belly har holdt sommerferie ved havet, har hun haft et crush på brødrene Conrad og Jeremiah. Men de har altid bare været venner.

Lige indtil den sommer altid ændrede sig. Lange blikke, generte smil og nye, ukendte følelser.

Problemet er bare, at det ikke kun er én af brødrene, som har fået øjnene op for Belly – det har de begge to.

Hvad skal Belly nu gøre?

Den sommer alting ændrede sig er første bog i Sommer-trilogien, der er skrevet af Lara Jean-forfatteren Jenny Han.

Fra ca. 12 år.

Du kan købe Sommer (1) – Den sommer alting ændrede sig online, eller i din nærmeste boghandel.
Holly Black: Den stjålne arving

Det halter med læselysten i folkeskolen. Men nogle genrer hitter blandt de store børn

4. bog i den populære serie ‘Folk of the Air’ af bestseller-forfatteren Holly Black.

De sidste otte år har freden hersket i Faerie, men i nord lægger lady Nore planer, som skal sikre hende den hævn, hun har tørstet efter så længe. 

Suren har søgt tilflugt i menneskenes verden fra de rædsler, hun måtte udstå ved Tændernes Hof. Men da hun en nat falder i et baghold, bliver hun reddet af prins Oak. Og nu står hun i gæld til ham. En gæld han gerne vil indfri ved at tage hende med tilbage til Faerie, hvor hun skal hjælpe ham med at fuldføre en plan om at drage mod nord. Det sted Suren hader og frygter af hele sit hjerte.

Du kan købe Folk of the Air (4) Den stjålne arving online eller i din nærmeste boghandel.