Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Børnebøger 13-15 år Carlsen Karen M. McManus krimi for unge

Karen M. McManus: Romance og krimi er den perfekte blanding

Karen M. McManus: Romance og krimi er den perfekte blanding

Interview|Hendes bøger har solgt i millionvis af eksemplarer verden over, hun trender på TikTok, og hun bliver kaldt dronningen af YA-thrillers. Vi har spurgt Karen M. McManus, hvad den hemmelige ingrediens til hendes populære bøger er.

Karen M. McManus skriver om forelskelse, high school-liv – og mord. Hendes medrivende thrillers er globale fænomener på TikTok, og bestselleren En af os lyver er for nylig blevet til en populær Netflix-serie.

LÆS OGSÅ: Hvilken bog af Karen M. McManus skal du give dig i kast med?

Læs med her, hvor McManus fortæller om at blande sine yndlingsgenrer, om at skrive karakterer, der lyver – og om det sidste bind i Bayview High-trilogien.


Vi kender dig alle som mesteren af thrillers. Hvad er de vigtigste ingredienser i dine bøger?

Jeg skriver den slags bøger, jeg selv gerne ville have læst som teenager. Da jeg var ung, elskede jeg krimier, men jeg tænkte altid, at de ville være endnu bedre, hvis der var mere romance i dem.

Romance og krimi er nemlig den perfekte blanding. Hvis man skriver om to mennesker, der forelsker sig i hinanden, kan man lige så godt få dem til at opklare et mord imens.

Dine bøger er eksploderet på TikTok. Hvordan har det været at få så meget opmærksomhed fra læsere på de sociale medier?

Det har været så surrealistisk! Første gang jeg opdagede hypen var engang i 2020. Jeg begyndte at møde læsere, der fortalte mig, at de havde fundet mig på TikTok, og jeg forstod ingenting, for jeg brugte jo ikke selv mediet. Men det gik hurtigt op for mig, at selvom jeg ikke selv var på TikTok, så var mine bøger det i høj grad.

Det fascinerende ved læsefællesskabet på TikTok er, at det ikke er forfatterne, der driver det. Det er læserne, der skaber nyt indhold og deler deres tanker og kærlighed til det, vi har skrevet. Folk har så mange spændende holdninger til bøger på det medier, og det hele opstår organisk – uden indblanding fra sådan nogle som mig.

Du er god til at skrive karakterer, man ikke kan stole på – karakterer som skjuler noget fra én. Alligevel ender man ofte med at kunne lide dem. Hvordan opnår du det?

Det er virkelig en balancegang. I min nyeste bog Ikke mere at sige er hovedpersonen Tripp en meget upålidelig fortæller. Vi ved helt fra begyndelsen, at han lyver om, hvad der skete fire år tidligere, da hans lærer døde.

LÆS OGSÅ: Karen M. McManus er tilbage med Ikke mere at sige, der er en nervepirrende YA-thriller til dig, der elsker true crime. Tyvstart din læsning her

Dilemmaet er, at jeg ikke vil have, læseren finder ud af, hvad han lyver om – i hvert fald ikke lige med det samme. Samtidig vil jeg have, at I skal kunne lide ham. Derfor lader jeg ham afsløre nok om sig selv til, at vi får fornemmelsen af, at han er ægte og ærlig. Og dog: Vi ved, at han lyver om det allervigtigste.

Mit mål er at få læseren til at tænke, at der må være en rigtig god grund til, at han lyver.

Dine romaner er fyldt med plottwists og uventede afsløringer. Planlægger du det hele, før du går i gang, eller bliver du nogle gange selv overrasket over dine karakterer?

Helt klart begge dele. Jeg planlægger en masse i forvejen, for jeg har brug for at vide, hvor historien er på vej hen. Men samtidig sørger jeg altid for, at der er rum til, at mine karakterer kan overraske mig og tage historien i nye retninger.

Ikke mere at sige er for eksempel fuld af hemmeligheder. De fleste af dem var planlagt fra starten, men pludselig viste det sig at Ellie, der er lillesøster til en af hovedpersonerne, havde en hemmelighed, som jeg slet ikke havde planlagt. Den dukkede bare op, mens jeg skrev.

Så der er masser af plads til overraskelser.

Se traileren til Ikke mere at sige

Hvad inspirerer dig, når du skriver?

Jeg læste en MASSE Agatha Christie som barn – hun er jo krimidronningen over dem alle. Jeg er fascineret af scenarier, hvor skurken sidder skjult i kulissen og leger med hovedpersonen, og så elsker jeg plots, hvor alle på gerningsstedet har et motiv til at have begået mordet.

Den slags historier er Christie en mester til at skrive, og hun var en stor inspirationskilde, da jeg skrev En af os lyver – især hendes bøger Mordet på Orientekspressen og En af os er morderen, som begge er fantastiske krimier.

Er der en særlig måde, du finder på titlerne til dine bøger?

Da jeg havde skrevet min debutroman En af os lyver, manglede den stadig en endelig titel. Jeg havde hørt et sted, at det kan være en god idé at bladre sin bog igennem og se, om der er en sætning, man bider særligt mærke i.

Det satte jeg mig så ned og gjorde, og den første sætning, jeg lagde mærke til, var: ”Du kan ikke bare sælge min søster!”

Man kan vist roligt sige, at det ville have været en ret anden bog, hvis jeg var gået med den titel. Men da jeg så læste videre, faldt jeg over sætningen ”En af os lyver”. Og jeg vidste med det samme, at det skulle være bogens titel.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til Karen M. McManus’ nye bog Ikke mere at sige skal lægge i toppen af din tbr

Siden har jeg gjort det samme med Du bliver min død og Ikke mere at sige. Det er en vildt sjov måde at navngive mine bøger.

Din debutroman En af os lyver er blevet til en tv-serie på Netflix. Hvordan var det at se din historie blive vækket til live på tv?

Da de filmede den første episode i 2019, var jeg på besøg på settet. Det foregik på en forstadsvej, hvor de havde lejet en masse huse. Hele vejen var lukket ned, de byggede kulisser og folk gik omkring med mapper og så vildt travle og seriøse ud.

Det eneste, jeg kunne tænke, var: ”Alle de her mennesker er her på grund af mig!” Det var den vildeste oplevelse.


En af os lyver

Karen M. McManus: Romance og krimi er den perfekte blanding

Alle har hemmeligheder, ikke? Det, der betyder noget, er hvor langt du vil gå for at beskytte dem.

Fem elever mødes en helt almindelig mandag eftermiddag på Bayview High til eftersidning. Men en af dem kommer ikke ud i live, og de er resterende fire er alle mistænkte for mordet på deres klassekammerat.

Men hvem gjorde det? Var det stræberen Brownyn, den populære Addy, Nate med det dårlige ry eller sportsstjernen Cooper?

En ting er sikkert: Simon havde planer om poste noget saftig sladder på sin app om de fire andre.

Du kan købe En af os lyver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


En af os dræber

karen m. mcmanus, en af os dræber, en af os lyver, efterfølger, ya, young adult, ya, ungdomsbog, ungdomsbøger, ungdomslitteratur

Det er et år siden, Simon døde, og et år siden, at Bayview-firkløveret blev renset for alle anklager, og i tiden der er gået, har der ikke manglet nye sladderaps på Bayview High. Ingen har kendt folks hemmeligheder lige så godt som Simon. Indtil nu.

Nogen er fast besluttet på at føre Simons arv videre med nye spilleregler. Hvis du vælger ikke at lege med, afslører gamemasteren en hemmelighed.

Phoebe er det første offer. Og Phoebes hemmelig er mørk. Maeve er den næste, og hun burde vide bedre: Vælg altid ‘konsekvens’.

Da det bliver Knox’ tur, er konsekvenserne blevet dødelige …

Du kan købe En af os dræber, fx på på Saxo.com, eller hos din lokale boghandler


En af os vender tilbage

En af os vender tilbage, Karen M. McManus, Karen McManus, ungdomsbøger

Lige siden Simon døde, har livet ikke været nemt for eleverne fra Bayview. Først måtte Bayview-firkløveret bevise, at de ikke var mordere, dernæst skulle en ny generation finde ophavsmanden til en ondskabsfuld leg. Og nu starter det igen …

Først lyder beskeden som en dårlig joke: Tid til en ny leg, Bayview. Men da en elev pludselig forsvinder, er det tydeligt, at denne ’leg’ er blevet alvor – og ingen forstår reglerne. Ingen kan føle sig sikre, og da en uventet person vender tilbage til Bayview, begynder tingene at blive ubehagelige …

En af os vender tilbage er tredje bog i En af os lyver-serien.

Du kan købe En af os vender tilbage, fx på bog-ide.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Ikke mere at sige

Karen M. McManus: Romance og krimi er den perfekte blanding

Det er fire år siden, at Brynns yndlingslærer, mr. Larkin, blev fundet myrde tpå skolen. Tre elever fandt liget, men sagen blev aldrig opklaret. Nu, hvor Brynn flytter hjem for at begynde i praktik på et true crime-show, vil hun opklare sagen.

Hendes tidligere bedste ven Tripp Talbot, var en af dem, der fandt liget. Og havde det ikke været for Tripps vidneudsagn, var de to andre sandsynligvis blevet dømt for mordet. De har aldrig glemt, hvad han gjorde for dem den dag, og det har han heller ikke. Ligesom han ikke har glemt, at alt, hvad han fortalte politiet, var løgn.

Brynn ripper op i fortiden og kommer tættere på at afsløre hemmeligheder, der kan ændre alt.

Du kan købe Ikke mere at sige online eller i din nærmeste boghandel.