Carlsen Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Børnebøger 13-15 år Karen M. McManus krimi for unge Young Adult-romaner

Agatha Christie for unge – derfor skal din teenager læse Karen McManus

den fysiske bog

Hvis du heller ikke kan få nok af spændingsromaner og krimigenren, men bliver mødt med rynken på næsen, når du præsenterer din teenager for nogle af dine gamle favoritter, har vi forfatterskabet, du leder efter. Læs om Karen McManus her.


Hvis du nogle gange har svært ved at få din teenager til at læse, eller bare oplever, at de vil læse alt andet end dine gamle yndlingsbøger, så er Karen M. McManus’ forfatterskab svaret på dine bønner. McManus debuterede med bogen En af os lyver, som ikke kun blev en stor succes blandt unge læsere, men som også lå stabilt på The New York Times bestsellerliste i et år.

Bogen handler om en gruppe elever, der sammen går til eftersidning, men én af dem kommer ikke ud i live. Hvis du synes, præmissen lyder velkendt, er det måske fordi McManus blandt andet fandt inspiration til bogen i Agatha Christies Mordet i Orientexpressen og En af os er morderen.

LÆS OGSÅ: Unge til forfatter Sarah Engell: Tak for at give os en stemme

Det kan være svært at være ung med de unge, uden at du i rollen som forældre automatisk virker lidt kikset. Så hvorfor ikke skyde genvej til din teenagers gunst ved at præsenterer dem for noget, der allerede hitter hos dem?

Måske kan det endda være noget, I kan være sammen om. Sammen kan I både tale om de tematikker i bøgerne, der handler om at være ung, som kan være svære, men også gætte med på, hvem der er gerningspersonen, og hvordan det hele hænger sammen.

LÆS OGSÅ: 10 fantastiske bøger til unge

Der er derfor ingen grund til at tage det for tungt, hvis ikke du kan praje Arthur Conan Doyle eller Agatha Christie på din teenager. Det betyder nemlig ikke, at du ikke kan give dem læsestof med høj kvalitet, der er svær at lægge fra sig, og Karen M. McManus skriver lige netop det: bøger der føles som Agatha Christie for unge.


Bøger fra Karen M. McManus

Farlige løgne

Agatha Christie for unge – derfor skal din teenager læse Karen McManus

Kat og hendes mor, Jamie, har i årevis levet som lovløse juveltyve. De har altid kun haft hinanden – bortset lige fra dengang i Las Vegas, hvor Jamie blev gift, og Kat fik en stedbror, Liam. Det endte dog lynhurtigt i skilsmisse, og Kat og Liam har ikke talt sammen siden.

Nu vil Jamie lægge sit kriminelle liv bag sig, men først har hun én sidste opgave: Hun skal snige sig ind til milliardæren Ross Sutherlands fødselsdagsfest og stjæle en halskæde – og Kat har besluttet sig for at følge med. Men hvad ingen af dem ved, er, at Liam og hans far også kommer til festen. De er de sidste mennesker, Kat og Jamie har lyst til at møde. 

Planen begynder at falde fra hinanden, og festen tager en farlig drejning, da der pludselig bliver begået et mord. Det eneste Kat og Liam ved er, at de kun kan stole på hinanden.

Du kan købe Farlige løgne online eller i din nærmest boghandel.
Ikke mere at sige

Agatha Christie for unge – derfor skal din teenager læse Karen McManus

Det er fire år siden, at Brynns yndlingslærer, mr. Larkin, blev fundet myrdet på skolen. Tre elever fandt liget, men sagen blev aldrig opklaret. Nu, hvor Brynn flytter hjem for at begynde i praktik på et true crime-show, vil hun opklare sagen.

Hendes tidligere bedste ven Tripp Talbot, var en af dem, der fandt liget. Og havde det ikke været for Tripps vidneudsagn, var de to andre sandsynligvis blevet dømt for mordet. De har aldrig glemt, hvad han gjorde for dem den dag, og det har han heller ikke. Ligesom han ikke har glemt, at alt, hvad han fortalte politiet, var løgn.

Brynn ripper op i fortiden og kommer tættere på at afsløre hemmeligheder, der kan ændre alt.

Du kan købe Ikke mere at sige online eller i din nærmeste boghandel.
Du bliver min død

Agatha Christie for unge – derfor skal din teenager læse Karen McManus

Ivy, Mateo og Cal var engang tætte, men nu er Carlton High og en virkelig dårlig start på dagen det eneste, de har til fælles.

Da de mødes en dag, beslutter de sig for at pjække sammen og køre ind til byen. Ligesom i gamle dage. De har bare ikke meget at sige til hinanden. Men da en anden elev fra skolen findes død ændrer deres dag sig fra kedelig til dødelig. Og den er kun lige begyndt.

For det viser sig, at de tre stadig har noget til fælles: En forbindelse til den myrdede elev. Og de skjuler alle tre noget.

Måske er deres tilfældige genforening slet ikke så tilfældig alligevel?

Du kan købe Du bliver min død online, eller i din lokale boghandler.
En af os lyver

Agatha Christie for unge – derfor skal din teenager læse Karen McManus

Alle har hemmeligheder, ikke? Det, der betyder noget, er hvor langt du vil gå for at beskytte dem.

Fem elever mødes en helt almindelig mandag eftermiddag på Bayview High til eftersidning. Men en af dem kommer ikke ud i live, og de er resterende fire er alle mistænkte for mordet på deres klassekammerat.

Men hvem gjorde det? Var det stræberen Brownyn, den populære Addy, Nate med det dårlige ry eller sportsstjernen Cooper?

En ting er sikkert: Simon havde planer om poste noget saftig sladder på sin app om de fire andre.

Du kan købe En af os lyver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren
En af os dræber

karen m. mcmanus, en af os dræber, en af os lyver, efterfølger, ya, young adult, ya, ungdomsbog, ungdomsbøger, ungdomslitteratur

Det er et år siden, Simon døde, og et år siden, at Bayview-firkløveret blev renset for alle anklager, og i tiden der er gået, har der ikke manglet nye sladderaps på Bayview High. Ingen har kendt folks hemmeligheder lige så godt som Simon. Indtil nu.

Nogen er fast besluttet på at føre Simons arv videre med nye spilleregler. Hvis du vælger ikke at lege med, afslører gamemasteren en hemmelighed.

Phoebe er det første offer. Og Phoebes hemmelig er mørk. Maeve er den næste, og hun burde vide bedre: Vælg altid ‘konsekvens’.

Da det bliver Knox’ tur, er konsekvenserne blevet dødelige …

Du kan købe En af os dræber, fx på på Saxo.com, eller hos din lokale boghandler
Se bogtraileren
Echo Ridge

echo ridge, karen m. mcmanus

Echo Ridge er en lille by, og Ellery har aldrig været der før, men hun har hørt om den. Det var der, hendes moster forsvandt som 17-årig. Og for blot fem år siden blev byen landskendt, da årets homecoming queen blev myrdet. Nu skal Ellery bo der sammen med sin tvillingebror.

Nogen truer med at gøre årets homecoming lige så farlig, som den var for fem år siden.

Efterhånden som Ellery lærer mere om Echo Ridge, står det klart: Alle skjuler noget. Men hemmeligheder kan være farlige – og de fleste er ikke gode til at holde på dem.

I Echo Ridge er det bedst at holde sine hemmeligheder for sig selv …

Du kan købe Echo Ridge online, fx hos Bog&Idé, eller i din nærmeste boghandel.
Se bogtraileren
Alt det vi ikke vidste

Alt det vi ikke vidste, karen m mcmanus, karen mcmanus, ya, young adult, ya, ungdomsbog, ungdomsbøger, ungdomslitteratur, krimi, krimi for unge, teenager

Selvom Milly, Aubrey og Jonah er fætre og kusiner, kender de knap nok hinanden, og de har aldrig mødt deres rige bedstemor, som slog hånden af deres forældre, før de blev født. Så da de modtager en invitation til at komme og arbejde hos hende sommeren over, bliver de nysgerrige.

Deres forældre insisterer på, at de tager afsted, men da Milly, Aubrey og Jonah ankommer til øen, står det klart, at hun har helt særlige planer, og at familiens fortid er både mystisk og mørk.

Alle i familien har hemmeligheder, og hvad det end var, der skubbede dem fra hinanden, er langt fra et overstået kapitel …

Du kan købe Alt det vi ikke vidste online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Om forfatteren

Karen M. McManus har en BA i Engelsk fra College of the Holy Cross og en master i Journalistik fra Northeastern University. Hun bor i Cambridge, Massachussets, og når hun ikke er i gang med sin næste bog, så elsker hun at rejse sammen med sin søn.

Hun debuterede med bestselleren En af os lyver i 2017, som tilbragte mere end et år på den prestigefulde New York Times-bestsellerliste.