Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Børnebøger 13-15 år Karen M. McManus krimi for unge Young Adult-romaner

Karen M. McManus om sin nyeste thriller: Hvad nu, hvis de mennesker, vi tror, vi kender, har en mørk side?

Karen M. McManus om sin nyeste thriller: Hvad nu, hvis de mennesker, vi tror, vi kender, har en mørk side?

Forfatteren til den internationale bestseller En af os lyver er tilbage med endnu en nervepirrende YA-thriller. Ikke mere at sige er en fortælling om to bedste venner, der ender på hver deres side at en uopklaret drabssag. Læs med her, hvor Karen M. McManus dykker ned i sin nyeste roman.

Der er lige dele mord og romance i Karen M. McManus’ high school whodunnits. Hun bliver kaldt dronningen af YA-thrillers, og på TikTok er hendes bøger nået ud til millionvis af begejstrede læsere.

Vi har bedt succesforfatteren om at løfte sløret for sin nyeste roman, Ikke mere at sige – en fortælling fuld af løgne, forviklinger og hemmelige forelskelser.


Vil du ikke starte med at præsentere os for din nye bog, Ikke mere at sige?

Jeg har en teori om, at man altid skal kunne opsummere sine bøger i én sætning, så den kommer her:

Ikke mere at sige er fortællingen om en journalistpraktikant, der efterforsker sin yndlingslærers uopklarede mord, hvis lig blev fundet af hendes eks-bedste ven, der nu er blevet hendes fjende.

Hvis jeg ikke har styr på min én-sætnings-opsummering får jeg fornemmelsen af, at jeg bevæger mig for langt væk fra historiens kerne.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til Karen M. McManus’ nye bog Ikke mere at sige skal lægge i toppen af din tbr

Mine bøger er nemlig så sammensatte, og der er så mange tråde at holde styr på, at det er en god huskeregel. Jeg har behov for at vide, hvad min bog helt grundlæggende handler om.

Hvem er bogens to hovedpersoner, Brynn og Tripp?

Brynn er vores unge journalistpraktikant. Hun flyttede væk fra byen Sturgess, da hun var 13 år gammel – lige efter hendes yndlingslærer Mr. Larkin blev fundet myrdet i skoven bag ved skolen St. Ambrose. Morderen blev aldrig fundet.

Hans lig blev opdaget af tre af skolens elever, som altid har insisteret på, at de ikke ved noget. En af dem er Brynns bedste ven, Tripp. Han har aldrig fortalt politiet hele sin historie, og hver gang nogen udspørger ham om sagen, svarer han: ”Der er ikke mere at sige.”

Da Brynn flytter tilbage til byen, bliver hun praktikant på et true crime-medie i området. På den måde ender hun som en slags undercover-journalist på sin egen skole. Der er nemlig ingen, der ved, at hun undersøger mordet på Mr. Larkin.

Samtidig har Brynn og Tripp ikke talt til hinanden i evigheder – de er blevet uvenner, uden at Brynn aner hvorfor. Så der er masser af uforløste følelser imellem dem.

Hvilken karakter i bogen var sjovest at skrive?

Jeg elsker at skrive om søstre, fordi jeg selv har et meget tæt forhold til min egen søster. Hun er min bedste ven.

Hvis hun bad mig om hjælp til at begrave et lig, ville jeg spørge hende, om hun selv tog en spade med, eller om jeg skulle medbringe to. No questions asked.

Derfor var Brynns lillesøster, Ellie, vildt sjov at skrive. Hun spiller en vigtig rolle i bogen, men samtidig er hun bare sjov, skør og helt sin egen. Hun er overraskende klog for sin alder, og så er hun en vigtig støtte for Brynn.

LÆS OGSÅ: Hvilken bog af Karen M. McManus skal du give dig i kast med?

Du har sagt, at En af os lyver blandt andet er inspireret af den populære teenagefilm The Breakfast Club. Var der noget særligt, du lod dig inspirere af, da du skrev Ikke mere at sige?

For mange år siden fik jeg følgende idé til en roman: Tidligere venner står på hver deres side af en uopklaret drabssag. Men den endte i skrivebordsskuffen i lang tid, fordi jeg stadig ikke helt havde luret, hvordan jeg skulle skrive den.

Men så genlæste jeg Den hemmelige historie af Donna Tartt – det gør jeg hvert eneste år, fordi jeg elsker den så meget – og så var det, som om noget faldt på plads. I Tartts roman er der en karismatisk lærer, som eleverne forguder. Han er vildt charmerende og intelligent, men det går efterhånden op for eleverne, at han holder noget skjult for dem.

Det var inspirationen til drabsofferet Mr. Larkin i Ikke mere at sige. Han er en dygtig og engageret lærer, som Brynn elsker, men hun aner intet om, hvem han er uden for skolen. Hvad nu, hvis hun langsomt opdager, at han ikke var den, hun troede, han var?

Hvad nu, hvis de mennesker, vi tror, vi kender, viser sig at have en mørk side? 


Ikke mere at sige

Karen M. McManus om sin nyeste thriller: Hvad nu, hvis de mennesker, vi tror, vi kender, har en mørk side?

Det er fire år siden, at Brynns yndlingslærer, mr. Larkin, blev fundet myrde tpå skolen. Tre elever fandt liget, men sagen blev aldrig opklaret. Nu, hvor Brynn flytter hjem for at begynde i praktik på et true crime-show, vil hun opklare sagen.

Hendes tidligere bedste ven Tripp Talbot, var en af dem, der fandt liget. Og havde det ikke været for Tripps vidneudsagn, var de to andre sandsynligvis blevet dømt for mordet. De har aldrig glemt, hvad han gjorde for dem den dag, og det har han heller ikke. Ligesom han ikke har glemt, at alt, hvad han fortalte politiet, var løgn.

Brynn ripper op i fortiden og kommer tættere på at afsløre hemmeligheder, der kan ændre alt.

Du kan købe Ikke mere at sige online eller i din nærmeste boghandel.