Aktuelt Fiktion Historiske romaner Madeline Martin Romaner om 2. verdenskrig

Madeline Martin: Helt almindelige mennesker gjorde utrolige ting for at hjælpe andre under 2. verdenskrig

madeline martin, den hemmelige bibliotekar, den sidste boghandel i london, gode bøger

Madeline Martin er den populære forfatter bag de historiske romaner Den hemmelige bibliotekar og Den sidste boghandel i London. Læs med her, hvor hun fortæller om at rejse verden tynd i researchens navn – og om hvorfor litteraturen ofte spiller en hovedrolle i hendes romaner.

Madeline Martin når som regel at fylde 12 notesbøger med historiske facts, før hun går i gang med at skrive sine bøger. Hun har nemlig opdaget, at det er de små detaljer, der gør en fortælling troværdig og får fortiden til at føles nærværende.

Her dykker hun ned i sin nye roman, Den hemmelige bibliotekar – en gribende beretning om to kvinders modige kamp mod nazismen under Anden Verdenskrig.


Den hemmelige bibliotekar foregår under Anden Verdenskrig. Hvad fascinerer dig ved denne periode?

Det er en meget mørk tid i vores fortid, og samtidig føles den meget nær. Det skyldes måske, at der stadig lever mennesker, der oplevede krigens rædsler.  

Men selv midt i alt det mørke er der massevis af historier om modige mennesker, der satte livet på spil under krigen for at redde folk, som de ofte ikke engang kendte. Viljen til helt uselvisk at løbe så store risici er en smuk side af menneskeheden, synes jeg.

LÆS OGSÅ: Den hemmelige bibliotekar er en gribende historisk roman om biblioteksspioner under 2. Verdenskrig. Tyvstart din læsning her

Jeg elsker at dykke ned i almindelige menneskers livshistorie – mennesker hvis navne ikke står i historiebøgerne, men som har gjort utrolige ting for at hjælpe andre. Og jeg føler mig beæret over at få lov til at dele nogle af de historier i mine bøger.

Vil du ikke introducere os for de to hovedpersoner i Den hemmelige bibliotekar, Ava og Elaine?

Ava er en ung kvinde, der arbejder som bibliotekar på The Library of Congress i Washington DC. Hun taler både flydende fransk og tysk, og da det er vigtige evner under Anden Verdenskrig, bliver hun sendt til Lissabon i den amerikanske regerings tjeneste. Portugal er neutralt under krigen, og Avas mission er at indsamle hemmelige udgivelser i landet – udgivelser der potentielt indeholder trusler mod USA.

Avas mission er en del af et program, der rent faktisk eksisterede i den amerikanske regering under krigen. Det hed The Interdepartmental Committee for the Acquisition of Foreign Publications – eller bare IDC, for det er lidt af en mundfuld at sige.

Den anden hovedperson, Elaine, er baseret på en virkelig kvinde. Jeg læste om hendes heltemodige kamp mod nazisterne under Anden Verdenskrig, og siden kunne jeg ikke slippe hendes historie.

LÆS OGSÅ: Den sidste boghandel i London bygger på den sande historie om bogelskende briter i bomberegn

Elaine bor i det besatte Lyon og forsøger efter bedste evne at hjælpe modstandsbevægelsen. Da hendes mand forsvinder sporløst, kaster hun sig med liv og sjæl ind i modstandskampens hemmelige operationer. Hun håber på, at hendes arbejde mod nazisterne kan hjælpe til at få hendes mand tilbage hurtigst muligt. Elaines rolle i modstandsbevægelsen er sjælden for en kvinde – hun driver en trykpresse, der trykker forbudte aviser. Det er et utroligt farligt arbejde, der gør hende til et mål for nazisterne.

Vi følger altså to kvinder i bogen; den ene er på udkig efter hemmelige udgivelser, den anden trykker dem. De to ender med at samarbejde i kampen mod nazismen.

Den hemmelige bibliotekar er rig på historiske detaljer. Hvordan researchede du bogen?

En af de ting, jeg elsker mest ved at skrive historiske bøger, er researchfasen. Jeg skriver alle mine notater i hånden i notesbøger, og jeg har som regel udfyldt 12 af dem med historiske facts, før jeg går i gang med selve skrivearbejdet.

Da jeg researchede Den hemmelige bibliotekar, var jeg så heldig at have muligheden for at rejse. Jeg tog til Washington DC, hvor jeg så det smukke Library of Congress for første gang i mit liv. Jeg rejste også til Lyon i Frankrig, hvor jeg gik gennem de snævre traboules – de overdækkede passagegange, der binder bygningerne sammen over hele byen. Desuden besøgte jeg Montluc-fængslet og det fantastiske museum for modstandsbevægelsen, Centre d’histoire de la résistance et de la deportation.

Madeline Martin: Helt almindelige mennesker gjorde utrolige ting for at hjælpe andre under 2. verdenskrig
En af Lyons mange traboules. Foto: Madeline Martin

I Lissabon spiste jeg lækker mad og gik på opdagelse i den smukke by med dens calçada – kalkstens- og basaltmosaikkerne, der dækker byens fortov. Jeg mødte også en vidunderlig turguide, hvis bedstemor var 101 år. Hun kunne stadig huske livet i Lissabon under Anden Verdenskrig, da byen var fyldt med flygtninge, der forsøgte at undslippe nazisternes forfølgelser.

LÆS OGSÅ: 10 gribende historiske romaner om Anden Verdenskrig

Mens jeg var i Lissabon, besøgte jeg også Livraria Bertrand. Det er den boghandel, hvor flere af de amerikanske IDC-agenter holdt udkig efter nye manuskripter, de kunne sende tilbage til USA.

Jeg kom virkelig i dybden med min research, og det har gjort, at jeg føler mig meget tæt forbundet med min fortælling.

Madeline Martin: Helt almindelige mennesker gjorde utrolige ting for at hjælpe andre under 2. verdenskrig
Livraria Bertrand i Lissabon, hvor de amerikanske IDC-agenter skaffede hemmelige udgivelser, de kunne sende tilbage til USA under Anden Verdenskrig. Foto: Madeline Martin

Den hemmelige bibliotekar og din forrige roman Den sidste boghandel i London drejer sig begge om kærlighed til litteraturen. Hvad er det, der gør litteratur så vigtig i dine øjne?

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er en kæmpe bogelsker. Bøger er lige så meget en del af mit liv som at trække vejret. Sådan var det også, før jeg blev forfatter. Da jeg var en lille pige, flyttede jeg konstant rundt med min familie, og jeg var for genert til at få venner. Men jeg var ofte på biblioteket, hvor jeg lånte bog efter bog. Jeg kunne fortabe mig helt i bøgernes fantastiske verden.

Jeg tror, litteratur indeholder en stor kraft, fordi ord er i stand til at røre sjælen. Selvfølgelig kan ord også bruges som våben – i propaganda og andre former for manipulation. Men litteraturen har evnen til at bringe lys ind i mørke tider. Den kan trøste, når man er bange eller trist, og skabe fællesskab, når man føler sig alene. Ord giver mod og håb. De er den ultimative superkraft.


Den hemmelige bibliotekar

Madeline Martin: Helt almindelige mennesker gjorde utrolige ting for at hjælpe andre under 2. verdenskrig

Ny og gribende roman fra forfatteren bag Den sidste boghandel i London. Inspireret af den virkelige historie om amerikanske biblioteksspioner under Anden Verdenskrig.

Ava troede, hendes job som bibliotekar på Library of Congress i Washington DC ville være ensbetydende med et stille og rutinepræget liv. Men et uventet tilbud fra det amerikanske militær fører hende til Lissabon på en betydningsfuld mission.

Samtidig må franske Elaine ofre sin sikkerhed for at finde sin mand, som er blevet anholdt af besættelsesmagten. Hun får til opgave at arbejde med en skjult trykpresse styret af modstandsbevægelsen i det besatte Lyon. Mens krigen raser i Europa, finder de to kvinder frem til hinanden gennem kodede beskeder, og håbet om sejr vokser.

Du kan købe Den hemmelige bibliotekar online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Læs også

Den sidste boghandel i London

Madeline Martin: Helt almindelige mennesker gjorde utrolige ting for at hjælpe andre under 2. verdenskrig

Skøn historisk roman om mod og udholdenhed i et lokalsamfund under Anden Verdenskrig.

Grace ankommer til London i 1939 med høje forventninger til sit nye fremtidige liv. Hun har lagt planer med veninden, Viv, om fest og farver og og drømmer om jobs i glamourøse stormagasiner. Efter moderens død er Grace blevet smidt ud af sit barndomshjem af sin skruppelløse onkel og ankommer derfor tomhændet uden en anbefaling med til at søge et nyt job.

Graces mors gamle veninde, Mrs. Weatherford åbner sit hjem for de to unge kvinder, og hjælper Grace med et midlertidigt arbejde i den faldefærdige boghandel, Primrose Hill Books. Den gamle boghandler, Mr. Evans, er en tvær mand, som først afviser Grace og hendes idéer for butikken. Men som tiden går, får hun mere ansvar og blod på tanden, hjulpet på vej af butikkens brogede kundeskare. Og i blandt dem, den flotte pilot, George Anderson.

Du kan købe Den sidste boghandel i London, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Leder du efter din næste gode roman? Se listen over 30 gode bøger du skal læse