Fiktion Inspirationslister og guides Romaner om 2. verdenskrig

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

romaner om 2. verdenskrig

Læser du romaner om 2. verdenskrig? Vi har samlet 20 af de allerbedste her i denne liste.

Selvom 2. verdenskrig er 70 år siden, er fortællinger fra perioden stadig meget relevante. 2. verdenskrig har sat sit dybe aftryk i vores kultur og mange af os har haft bedste- og oldeforældre, som i løbet af vores barndom kunne fortælle om livet under besættelsestiden.

Nedenfor har vi samlet et udvalg af romaner om 2. verdenskrig. Bøgerne skaber et fantastisk indlevende portræt af mennesker, og skæbeberetninger under krigen og i Efterkrigstiden.

LÆS OGSÅ: 17 bøger der gør dig klogere på anden verdenskrig


Imponerende historisk spændingsroman

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

★★★★★ “En effektiv spændingshistorie, som selv Ken Follett ville have været stolt af” – Jyllands-Posten

I et glemt pengeskab i kælderen under Gestapos hovedkvarter i Shellhuset ligger uvurderlige tegninger til alle komponenter af en atombombe.

Frihedskæmperen Asta og faldskærmsagenten John er tvunget til at samarbejde, selv om de ikke stoler på hinanden. Hver især vil de gøre alt for at sikre pengeskabets indhold, der ikke alene kan bestemme krigens udfald, men også få kolossal betydning for magtbalancen i verden efter krigens afslutning.

Med Karthago har Steffen Jacobsen skrevet en imponerende historisk spændingsroman, der strækker sig fra 1945 til 1976 og som ligger i naturlig forlængelse af den anmelderroste bestseller Da blev jeg døden fra 2017 om Niels Bohr og atombombens tilblivelse.

Du kan købe Karthago online hos fx Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.
En norsk barndom under den tyske besættelse

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

“Roy Jacobsen skriver stærk historisk realisme om Oslo under Besættelsen” – Weekendavisen

★★★★★ “En stærk og nervepirrende fortælling” – Jyllands-Posten

I et fattigt kvarter i Oslo under den tyske besættelse vokser en flok børn op under trange og nådesløse kår. De hutler sig igennem tilværelsen ved at svindle og stjæle efter alle kunstens regler. Og de viger ikke tilbage for også at udnytte tyskerne. Men som krigsårene går, og voksenlivets alvor begynder at trænge sig på, må de hver især finde deres plads i en tumultarisk verden.

De uværdige tegner Roy Jacobsen et både varmt og brutalt portræt af en barndom i en desperat tid.

Roy Jacobsen har to gange været indstillet til Nordisk Råds litteraturpris og blev, som den første nordmand nogensinde, i 2017 shortlistet til Booker-prisen for romanen De usynlige. Hans bøger er oversat til 43 sprog.

Du kan købe De uværdige online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Drømme, kærlighed og mod i en boghandel i London

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

Skøn historisk roman om mod og udholdenhed i et lokalsamfund under Anden Verdenskrig.

Grace ankommer til London i 1939 med høje forventninger til sit nye fremtidige liv. Hun har lagt planer med veninden, Viv, om fest og farver og og drømmer om jobs i glamourøse stormagasiner. Efter moderens død er Grace blevet smidt ud af sit barndomshjem af sin skruppelløse onkel og ankommer derfor tomhændet uden en anbefaling med til at søge et nyt job.

Graces mors gamle veninde, Mrs. Weatherford åbner sit hjem for de to unge kvinder, og hjælper Grace med et midlertidigt arbejde i den faldefærdige boghandel, Primrose Hill Books. Den gamle boghandler, Mr. Evans, er en tvær mand, som først afviser Grace og hendes idéer for butikken. Men som tiden går, får hun mere ansvar og blod på tanden, hjulpet på vej af butikkens brogede kundeskare. Og i blandt dem, den flotte pilot, George Anderson.

Du kan købe Den sidste boghandel i London, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Fængslende og stemningsfyldt fortælling

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

En fantastisk bog om tre kvinder, der alle er hjemsøgt af fortidens hemmeligheder. De er nemlig enker fra modstandsmænd fra Anden verdenskrig.

Kvinderne på slottet strøg til tops på New York Times bestsellerliste, da den udkom i USA sidst i marts måned i år.

Da Anden verdenskrig slutter vender tyske Marianne von Schneesingen tilbage til det forfaldne slot, hvor hun før krigen afholdt fester for den tyske overklasse. Marianne er nu blevet enke efter en modstandsmand, og hun har lovet at samle andre enker efter modstandsfolk på slottet.

Men det går hurtigt op for Marianne, at verden ikke længere er, som før krigen.

LÆS OGSÅ: Jeg elskede mine bedsteforældre – også selvom de var nazister

Kvinderne på slottet er en fængslende og stemningsfyldt fortælling fra en af historiens mest turbulente perioder. Romanen giver et dramatisk og nuanceret portræt af Anden verdenskrig og de menneskelige konsekvenser heraf.

Du kan finde Kvinderne på slottet som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Om menneskers mod og udholdenhed i svære tider

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

Lenka og Josef møder hinanden i Prag lige inden anden verdenskrig bryder ud. De forelsker sig og gifter sig hurtigt, men de liv sammen bliver en kort stund, da de tvinges fra hinanden af krigen.

Josef sætter kurs mod New York med sin familie og vil have Lenka med, men hun bliver i Prag med sine forældre, indtil de har mulighed for at følge efter sammen. På vej over Atlanten forliser det skib, som Josef rejser med, men han overlever. Lenka kommer i koncentrationslejr, først Theresienstadt og sidenhen Auschwitz. Begge er de uvidende om, at den anden stadig er i live, men minderne om deres kærlighed hjælper dem igennem sorg og håbløshed. Et langt liv senere står de pludselig ansigt til ansigt. Skæbnen har ført dem sammen igen, fra de første lykkelige ungdomsår i førkrigstidens Prag, over nazismens skrækregime i Europa og til et nyt liv som jødisk immigrant i USA.

De elskende i Prag er historien om den første store kærlighed, om mindernes og kunstens lindrende kraft, om menneskers mod og udholdenhed i svære tider.

Du kan købe De elskende fra Prag online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Kærlighed og familiehemmeligheder med afsæt i Krystalnatten

Det glemte brev, Jillian Canton,

I Østrig i 1938 må den unge Kristoff overtage sin jødiske mesters arbejde. Han skal lave frimærker til tyskerne, da mesteren forsvinder under Krystalnatten.

Kristoff sætter sit liv på spil, men han hjælper også den østrigske modstandsbevægelse med at lave falske identitetspapirer til jødiske familier.

Midt i det hele forelsker han sig fuldstændigt i mesterens datter Elena. Han må finde vejen til både at redde hende og sig selv.

I 1989 i Los Angeles støder Katie Nelson på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering. Men til hendes store overraskelse opdager eksperten et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt.

Katies far har Alzheimer, så for at finde svar på, hvor det mystiske brev kommer fra, må Katie tage til Berlin, hvor muren netop er faldet. Her bliver hun konfronteret med en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer. 

Du kan købe Det glemte brev online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


En jødisk drengs flugt igennem Europa

Flugten fra ghettoen

En ægte, gribende fortælling om en 13-årig jødisk dreng ved navn Chaim, som flygter gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Forfatteren er søn af Chaim, som efter krigen ændrede navn til Henry Carr, og John Carr har genskabt sin fars utrolige historie.

I begyndelsen af 1940 bor Chaim Herszman sammen med sin familie i den jødiske Lódz-ghetto i Polen. En dag bliver han nødt til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebror. Det øjeblik sender ham på et utroligt eventyr gennem fjendens linjer. Chaim undslipper granater og geværild ved den russiske grænse, finder ly hos en tysk familie i Rhinlandet, bliver forelsket i det besatte Frankrig, bliver taget til fange i Spanien, bliver afhørt som en potentiel tysk spion i England og ender med at kæmpe for den britiske hær.

Du kan købe Flugten fra Ghettoen online, eller i din nærmeste boghandel.


Kapløbet om verdens første atombombe

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

★★★★★★ “Steffen Jacobsens bedste roman til dato .. Et brag af en bog”  – EKSTRA BLADET

Da blev jeg Døden er en hæsblæsende historisk spændingsroman om kapløbet om at skabe verdens første atombombe.

I New Mexicos ørkenlandskab kæmper en række af verdens førende atomforskere at konstruere et våben, der kan vinde 2. verdenskrig for De Allierede. Blandt disse kloge hoveder er både Oppenheimer, den berømte fysiker Niels Bohr og den unge danske ingeniør, David Adler.

For David Adler bliver kapløbet om at udvikle atombomben et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Ligesom Niels Bohr må Adler træffe et valg i et moralsk dilemma med uoverskuelige konsekvenser.

Læs også: Må man lægge replikker i munden på Niels Bohr?

“En fascinerende fortælling, der får dig til at sluge både fakta og fiktion i et hastigt tempo. Steffen Jacobsen sætter barren højt for den gode historie.” – LITTERATURSIDEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Da blev jeg døden online her eller hos din lokale boghandler.


Stærk historisk om parforhold i en opbrudstid

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

♥️♥️♥️♥️ ”En rørende ægteskabshistorie og en fængslende danmarksfortælling” – Politiken

Bent Haller forener i denne roman provinshistorie, danmarkshistorie og arbejderklassehistorie i en stærk historie om et parforhold, et ægteskab, og et familieliv på godt og ondt.

Børge tager på kirkegården for at sige farvel til sin afdøde kone Tove, før han for sidste gang klatrer til vejrs i sin elskede kran nede på havnen, hvor skibsværftet engang lå, og han har arbejdet hele sit liv. Her ser han tilbage på sit liv, som han har besluttet sig for at ende i kranen under himlen. Børge er vokset op på en gård langt ude på landet, men flytter under krigen til Frederikshavn, hvor han får arbejde som rigger på værftet. Han flytter ind i kælderen hos grosserer Villadsen, hvor den frimodige Tove arbejder som stuepige. Hun er involveret i modstandskampen, det samme bliver Børge – og stormende forelsket bliver han også. Tove er et uregerligt gemyt, rastløs og frisindet, men hendes sind rummer også mørkere undertoner – måske farvet af en dyster hemmelighed fra krigens år.

Du kan købe Stuepigen og kranføreren i din lokale boghandel eller online hos fx Bog&idé.


Roman om amerikanske biblioteksspioner under Anden Verdenskrig

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

Ny og gribende roman fra forfatteren bag Den sidste boghandel i London. Inspireret af den virkelige historie om amerikanske biblioteksspioner under Anden Verdenskrig.

Ava troede, hendes job som bibliotekar på Library of Congress i Washington DC ville være ensbetydende med et stille og rutinepræget liv. Men et uventet tilbud fra det amerikanske militær fører hende til Lissabon på en betydningsfuld mission.

Samtidig må franske Elaine ofre sin sikkerhed for at finde sin mand, som er blevet anholdt af besættelsesmagten. Hun får til opgave at arbejde med en skjult trykpresse styret af modstandsbevægelsen i det besatte Lyon. Mens krigen raser i Europa, finder de to kvinder frem til hinanden gennem kodede beskeder, og håbet om sejr vokser.

Du kan købe Den hemmelige bibliotekar online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


 

Spænding og medrivende eventyr under Anden Verdenskrig

wilbur smith, historisk fiktion, anden verdenskrig, courtney serien, spænding, forårets bedste krimier

Der er masser af action, mystik og spænding på vej i den nyeste roman i Wilbur Smiths populære serie om familien Courtney.

Denne bog er faktisk nr 14 i Courtney-serien, men den nye læser, må endelig ikke fortvivle. Man kan nemlig sagtens starte her. Men pas på! Flere læsere har meddelt at Krigsråb var så god, at det gav dem lysten til at læse de andre bøger i serien!

Den modige Saffron Courtney er datter af den fremtrædende forretningsmand og krigsveteran, Leon Courtney, som opdrager hende alene i det koloniserede Kenya.

Som Saffron vokser op, vokser også hendes lyst efter viden og eventyr. Hun rejser derfor til England, hvor hun uundgåeligt indblandes i dramatiske begivenheder. Hun møder den privilegerede og idealistiske Gerhard von Meerbach, hvis velhavende bror er glødende nazi-sympatisør.

Men Gerhards idealisme sættes på prøve, da hans venskab med en jødisk mand bringer ham i fare. Wilbur Smith er i topform.

☞ Få styr på rækkefølgen på Wilbur Smiths krimier  

Køb Krigsråb online her.


Kom med Dagmar på de hvide busser

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE

❤️❤️❤️❤️ – “Stærk og rørende historie” – POLITIKEN

Tre dage i april er en rørende roman om ung kvindes rejse med bus nr. 474 gennem det udbombede Tyskland. Det er en historie om mod og opofrelse, om krigens gråzoner, om uselviskhed men i særdeleshed om at ændre sit syn på verden og på sig selv.

Krigens sidste krampetrækninger sønderriver Nazityskland i år 1945, og der venter tusindvis af danske fanger i kz-lejren Neuengamme på Folke Bernadottes hvide busser. Den unge Dagmar Valgreen har meldt sig til missionen for at redde én enkelt af dem: Den mand der har optaget hendes tanker siden han forsvandt.

Du kan købe Tre dage i april online, eller i din nærmeste boghandel.


Modstandsbevægelse og heltemod

romaner om 2. verdenskrig

Den unge pige Gaëlle de Barbet oplever i 1940 den tyske hærs indrykning i Frankrig. Hun bliver vidne til deporteringen af sin bedste veninde og hendes familie, og Gaëlle træffer en modig beslutning, der ændrer hendes liv.

Den bringer hende fra Lyon til Paris og New York, fra modstandsbevægelsen til ægteskab og moderskab, fra ubærlige tab til stor kærlighed. Men vil Gäelle nogensinde modtage den anerkendelse, hun fortjener, eller vil hun for altid være mærket som forræder?

Medaljen er en fortælling om tragedie og kærlighed, om krigens pris og om en kvindes heltemod.

Du kan købe Medaljen online her eller hos din lokale boghandler.


Episk slægtsroman tager os med til fronten

romaner om 2. verdenskrig

★★★★★ “Fantastisk historisk roman”  – ISAS BOGHJØRNE 

Faderens synder er anden bog i den episke serie om slægterne Clifton og Barrington. Serien følger familierne op igennem det. 20. århundrede.

I Faderens synder, der er efterfølgeren til Hvor der er vilje, kommer vi helt tæt på Anden Verdenskrig – ja faktisk sidder vi med helt ved fronten, og oplever Giles Barrington sammen med sine soldaterkammerater bekæmpe de tyske tropper i Nordafrika og Europa.

Du kan læse meget mere om den populære bestsellerserie her. 

“Jeg er fuldstændig underholdt og jeg elsker at læse om personerne og hvad de udsættes for. Jeg hepper på dem og føler med dem. Så for mig står de lys-levende.” – SKRIVEPULTEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Faderens synder som paperback her eller i din lokale boghandel.


Gribende og rørende bestseller om et venskab på tværs af hegnet

romaner om 2. verdenskrig

Berlin, 1942: Da Bruno en dag kommer hjem fra skole, opdager han, at hans ting er ved at blive pakket ned. Hans far er blevet forfremmet, og familien må flytte til et nyt hus langt, langt væk, hvor der hverken er nogen at lege med eller noget at lave.

Et højt hegn strækker sig så langt øjet rækker, og afskærmer ham inde fra de underlige mennesker i horisonten.

Men Bruno møder alligevel en anden dreng, som lever et helt anderledes liv, og deres møde bliver til et venskab, der har frygtelige konsekvenser.

Denne internationale bestseller har rørt millioner af læsere verden over, og er nu tilgængelig i en smuk luksusudgave med illustrationer af den anerkendte Oliver Jeffers.

Læs også: En moderne børnebogsklassiker i nye klæder

Drengen i den stribede pyjamas kan købes online her eller i den nærmeste boghandel.


København i besættelsestiden

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

★★★★ Solid og indsigtsfuld historisk realisme” – BERLINGSKE 

I De døde og de levende er året 1943 og den tyske besættelse ligger tungt over Danmark.

Det unge kærestepar Ebbe og Karen er sammen med nogle andre jurastuderende gået ind i modstandsarbejdet. Aktionerne bliver hurtigt dristigere og farligere – og en aften går det galt.

Under en sabotage mod et værksted bliver to fra gruppen dræbt, og Ebbe flygter såret til Sverige og bliver først genforenet med Karen i 1945.

Alt er forandret, men alligevel forsøger Ebbe og Karen at opbygge en lille familie i efterkrigstidens København. Mens Karen gør karriere, sygner Ebbe hen, ødelagt af mareridt og misbrug. Krigen trækker sine dybe spor og de døde modstandskammerater spøger.

Læs også: Krudt, kugler og forbudte kys i besættelsestidens København.

“Fremragende roman om besættelsestiden” – Politiken. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe De døde og de levende som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Nyudgivet klassiker om krigens usynlige sår

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

“En gribende roman” – FYENS STIFTSTIDENDE

Over floden – ind i skovene udspiller sig i Venedig i tiden efter Anden Verdenskrig.

Det er fortællingen om den ældre, amerikanske oberts, Richard Cantwell, der vender tilbage til slagmarkerne i Norditalien, hvor han tidligere har gjort tjeneste.

Da han går langs den flod, bliver han overvældet af følelser og minder om da hans bedste ven mistede begge ben, festerne der blev holdt for at holde krigens rædsler på afstand. Obersten forelsker sig i Renata, som er en ung italiensk grevinde. Han er forbitret og mærket af krigen, og til trods for den store aldersforskel overvældes han af den uselviske og unge kærlighed, hun giver ham.

Krigen er slut, men sårene endnu ikke helet, og for nogen kommer den fred, man med længsel har ventet på, for sent.

“En læseoplevelse af de helt store”  – BOGRUMMET. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Over floden – ind i skovene online her eller i din nærmeste boghandel.


Hallgrímur Helgason: Kvinden ved 1000 o

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

★★★★★ Gruopvækkende skæbnefortælling … en formidabel historie” – FYENS STIFTSTIDENDE

Kvinden ved 1000 o er den usædvanlige livshistorie om Herbjørg Maria Bjørnsson, eller bare Herra, der tager læseren med på en rejse gennem det 20. århundrede.

Herra blev født i 1929 af en islandsk mor, og dansk far. Faren var under Anden Verdenskrig nazist og tysk soldat. Herra tilbragte nogle af krigsårene i Danmark og resten i Tyskland, hvor hun bliver adskilt fra sin mor, og dermed må leve som flygtning.

Hera kommer aldrig rigtigt til at passe ind nogle steder. Hendes liv bliver omflakkende og en konstant flugt og søgen efter lykke, som sætter sit præg når hun tager ud i verden og oplever livet i Argentina, Brasilien og USA, inden hun vender hjem til Island.

Du kan låne Kvinden ved 1000 o på biblioteket eller eReolen. Du kan også købe bogen som e-bog eller streame den fra Mofibo, Storytel eller Bookmate.


Anden verdenskrig set igennem dødens og en niårig piges øjne

20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

“En fantastisk bog!”  – MY SPARKLING THOUGHTS

I Bogtyven fortæller Døden historien om den unge pige Liesel, som ved et tilfælde falder over bogen Håndbog for Kirkegårdgravere, ved sin brors gravsted.

Bogen er blevet glemt der, og det bliver Liesels første bogtyveri. Derefter begynder en kærlighedsaffære med bøger og ord, efterhånden som Liesel lærer at læse af sin plejefar.

Snart stjæler hun bøger fra nazisternes bogbrændinger, fra borgmesterens kones bibliotek, fra hvor der overhovedet kan findes bøger. Men det er farlige tider. Da Liesels plejefamilie skjuler en jøde i kælderen, både åbner og lukker det verden for Liesel.

Bogtyven er en fantastisk roman .. Jeg har i hvert fald ikke læst noget i samme stil og jeg kan kun anbefale den” – LIVET I DUKKEHUSET. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Bogtyven online her eller i din lokale boghandel.


Verdenskendt dagbog, der blev symbolet på Holocaust

Modsat de andre bøger på listen er Anne Franks Dagbog ikke en fiktiv roman – men den virkelige historie er så gribende og vigtig, at den simplethen måtte komme med på listen uanset.

Anne Franks Dagbog, klassikere

Anne Franks Dagbog er skrevet af den unge, jødiske pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942. Bogen er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig.

På sin 13-års fødselsdag får Anne Frank en dagbog, som hun straks tager i brug. Det bliver starten til denne gribende beretning om hendes og de øvrige beboeres liv, mens de skjuler sig i et lille baghus. Vi følger deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor – og ikke mindst Anne, som har sine helt egne ting at slås med.

Kun Annes far overlever krigen, og i 1947 udgiver han første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på alverdens sprog. Denne flotte nye udgave af bogen er med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.

Du kan købe Anne Franks Dagbog online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Leder du efter inspiration til flere gode læseoplevelser? Find en god roman her

Du kan også gå på opdagelse i vores liste med boganbefalinger 2023 her.