romaner om 2. verdenskrig

Læser du romaner om 2. verdenskrig? Vi har samlet 20 af de allerbedste her i denne liste.

Selvom 2. verdenskrig er 70 år siden, er fortællinger fra perioden stadig meget relevante. 2. verdenskrig har sat sit dybe aftryk i vores kultur og mange af os har haft bedste- og oldeforældre, som i løbet af vores barndom kunne fortælle om livet under besættelsestiden.

Nedenfor har vi samlet et udvalg af romaner om 2. verdenskrig. Bøgerne skaber et fantastisk indlevende portræt af mennesker, og skæbeberetninger under krigen og i Efterkrigstiden.

LÆS OGSÅ: 17 bøger der gør dig klogere på anden verdenskrig


Drømme, kærlighed og mod i en boghandel i London

Skøn historisk roman om mod og udholdenhed i et lokalsamfund under Anden Verdenskrig.

Grace ankommer til London i 1939 med høje forventninger til sit nye fremtidige liv. Hun har lagt planer med veninden, Viv, om fest og farver og og drømmer om jobs i glamourøse stormagasiner. Efter moderens død er Grace blevet smidt ud af sit barndomshjem af sin skruppelløse onkel og ankommer derfor tomhændet uden en anbefaling med til at søge et nyt job.

Graces mors gamle veninde, Mrs. Weatherford åbner sit hjem for de to unge kvinder, og hjælper Grace med et midlertidigt arbejde i den faldefærdige boghandel, Primrose Hill Books. Den gamle boghandler, Mr. Evans, er en tvær mand, som først afviser Grace og hendes idéer for butikken. Men som tiden går, får hun mere ansvar og blod på tanden, hjulpet på vej af butikkens brogede kundeskare. Og i blandt dem, den flotte pilot, George Anderson.

Du kan købe Den sidste boghandel i London, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Fængslende og stemningsfyldt fortælling

En fantastisk bog om tre kvinder, der alle er hjemsøgt af fortidens hemmeligheder. De er nemlig enker fra modstandsmænd fra Anden verdenskrig.

Kvinderne på slottet strøg til tops på New York Times bestsellerliste, da den udkom i USA sidst i marts måned i år.

Da Anden verdenskrig slutter vender tyske Marianne von Schneesingen tilbage til det forfaldne slot, hvor hun før krigen afholdt fester for den tyske overklasse. Marianne er nu blevet enke efter en modstandsmand, og hun har lovet at samle andre enker efter modstandsfolk på slottet.

Men det går hurtigt op for Marianne, at verden ikke længere er, som før krigen.

LÆS OGSÅ: Jeg elskede mine bedsteforældre – også selvom de var nazister

Kvinderne på slottet er en fængslende og stemningsfyldt fortælling fra en af historiens mest turbulente perioder. Romanen giver et dramatisk og nuanceret portræt af Anden verdenskrig og de menneskelige konsekvenser heraf.

Køb Kvinderne på slottet på saxo.com online her eller hos din foretrukne boghandler.


Historisk bestsellerserie

Jeffrey Archer, Hvor der er vilje, Clifton, Clifton-krøniken

Hvor der er vilje er den første bog i Jeffrey Archers bestsellerserie Clifton-krøniken.

Harry Clifton vokser op i den fattige del af Bristol, som barn af en falden soldat og en mor, der slider for at skaffe mad på bordet til sin familie.

Harrys skæbne er klar: Ligesom sin far og sin onkel skal han arbejde på havnen. Men Harry viser sig at have et skjult talent, som skaffer ham et stipendium på en eksklusiv drengeskole og åbner dørene for et andet liv.

Samtidig går det langsomt op for Harry, at hele hans liv er bygget på en løgn. For måske er han ikke søn af Docker Arthur Clifton, som han troede, men i stedet den uægte søn af arvingen til det succesfulde Barrington Shipping Line.

Clifton-krøniken er en storslået saga om kærlighed, tab, svigt og ambitioner.

Du kan købe Hvor der er vilje online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Om menneskers mod og udholdenhed i svære tider

Lenka og Josef møder hinanden i Prag lige inden anden verdenskrig bryder ud. De forelsker sig og gifter sig hurtigt, men de liv sammen bliver en kort stund, da de tvinges fra hinanden af krigen.

Josef sætter kurs mod New York med sin familie og vil have Lenka med, men hun bliver i Prag med sine forældre, indtil de har mulighed for at følge efter sammen. På vej over Atlanten forliser det skib, som Josef rejser med, men han overlever. Lenka kommer i koncentrationslejr, først Theresienstadt og sidenhen Auschwitz. Begge er de uvidende om, at den anden stadig er i live, men minderne om deres kærlighed hjælper dem igennem sorg og håbløshed. Et langt liv senere står de pludselig ansigt til ansigt. Skæbnen har ført dem sammen igen, fra de første lykkelige ungdomsår i førkrigstidens Prag, over nazismens skrækregime i Europa og til et nyt liv som jødisk immigrant i USA.

De elskende i Prag er historien om den første store kærlighed, om mindernes og kunstens lindrende kraft, om menneskers mod og udholdenhed i svære tider.

Du kan købe De elskende fra Prag online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Kærlighed og familiehemmeligheder med afsæt i Krystalnatten

Det glemte brev, Jillian Canton,

I Østrig i 1938 må den unge Kristoff overtage sin jødiske mesters arbejde. Han skal lave frimærker til tyskerne, da mesteren forsvinder under Krystalnatten.

Kristoff sætter sit liv på spil, men han hjælper også den østrigske modstandsbevægelse med at lave falske identitetspapirer til jødiske familier.

Midt i det hele forelsker han sig fuldstændigt i mesterens datter Elena. Han må finde vejen til både at redde hende og sig selv.

I 1989 i Los Angeles støder Katie Nelson på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering. Men til hendes store overraskelse opdager eksperten et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt.

Katies far har Alzheimer, så for at finde svar på, hvor det mystiske brev kommer fra, må Katie tage til Berlin, hvor muren netop er faldet. Her bliver hun konfronteret med en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer. 

Du kan købe Det glemte brev online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Moderskab, kærlighed og rædsler i koncentrationslejr

★★★★★ “En gribende og uafrystelig roman” – BERLINGSKE

Kinderzimmer beskriver på stærkeste og rystende vis kvinders liv i koncentrationslejren Ravensbrück. Bogen er fiktion, men er inspireret af Marie-José Chombart de Lauws erindringer fra lejren.

Vi møder Mila, som bliver deporteret hertil fordi hun er modstandskvinde. Men nazisterne ved ikke at hun er gravid. Mila frygter, hvad der skal ske med hende og barnet, hvis graviditeten bliver afsløret, og samtidig kæmper hun en brav kamp om at overleve.

I lejren opdager Mila et sted, ved navn “Kinderzimmer”, hvor nyfødte kan være.

Kinderzimmer er på en og samme tid en barsk og smuk bog. En fortælling der giver nye vinkler og indsigt ind i den tid og i vores historie. I kvindernes liv under Anden Verdenskrig.” – VALDEMARSRO. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Kinderzimmer som e-bog og lydbog  her eller låne den på biblioteket.


Kapløbet om verdens første atombombe

★★★★★★ “Steffen Jacobsens bedste roman til dato .. Et brag af en bog”  – EKSTRA BLADET

Da blev jeg Døden er en hæsblæsende historisk spændingsroman om kapløbet om at skabe verdens første atombombe.

I New Mexicos ørkenlandskab kæmper en række af verdens førende atomforskere med at konstruere et våben, der kan vinde 2. verdenskrig for De Allierede. Blandt disse kloge hoveder er den berømte fysiker Niels Bohr og den unge danske ingeniør, David Adler.

For David Adler bliver kapløbet om at udvikle atombomben et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Ligesom Niels Bohr må Adler træffe et valg i et moralsk dilemma med uoverskuelige konsekvenser.

Læs også: Må man lægge replikker i munden på Niels Bohr?

“En fascinerende fortælling, der får dig til at sluge både fakta og fiktion i et hastigt tempo. Steffen Jacobsen sætter barren højt for den gode historie.” – LITTERATURSIDEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Da blev jeg døden online her eller hos din lokale boghandler.


På jagt efter sandheden om en ung piges skæbne

romaner om 2. verdenskrig

❤❤❤❤❤ “Mesterlig .. Modiano når han er mest indtrængende” – POLITIKEN

Dora Bruder er et litterært mesterværk, der vandt nobelprisen i litteratur 2014. Romanen tager dig med på en bevægende rejse til det besatte Frankrig i 1940’erne, hvor du kommer til at stå ansigt til ansigt med en families tragedie.

Patrick Modiano bliver fascineret over et et opslag i avisen Paris Soir fra 1941. I opslaget leder en familie efter deres forsvundne datter, Dora. Modianos fascination udvikler sig til et behov for finde ud af hvad der mon skete med Dora. Han graver, og finder Doras navn på en liste over fanger, der der deporteret til Auschwitz i 1942.

[Modianos] stil er langsom og eftertænksom men også meget fængslende, og jeg blev meget optaget af både jødernes skæbne i starten af 40’erne i Paris – og selvfølgelig specielt Dora Bruders. ..  – Et stort værk om glemsel og erindring og om at efterlade sig spor.” – LITTERATURSIDEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Dora Bruder online her. 


Kampen for menneskelighed under umenneskelige vilkårTiden før døden af Jesper Bugge Kold

★★★★★★ “Forfatteren får på kun 145 sider
fortalt en fængslende bog
om menneskelighedens svære
vilkår under umenneskelige
forhold … en sjældent god bog.” – FYENS STIFTSTIDENDE.

En dansk politimand, en engelsk bombenavigatør, en 12-årig tysk pige og en tysk og russisk soldat bliver uløseligt bundet sammen af 2. Verdenskrigs uforudsigelige væsen. Ingen af dem er herre over deres egen skæbne, som dikteres af tilfældigheder, men alle kæmper de en brav kamp for at komme levende igennem krigen.

Jesper Bugge Kolds roman er et fletværk af lidelseshistorier, når menneskeligheden gang på gang bliver sat på prøve under krigens rasen.

Du kan købe Tiden før døden som e-bog og lydbog online her.


 

Spænding og medrivende eventyr under Anden Verdenskrig

wilbur smith, historisk fiktion, anden verdenskrig, courtney serien, spænding, forårets bedste krimier

Der er masser af action, mystik og spænding på vej i den nyeste roman i Wilbur Smiths populære serie om familien Courtney.

Denne bog er faktisk nr 14 i Courtney-serien, men den nye læser, må endelig ikke fortvivle. Man kan nemlig sagtens starte her. Men pas på! Flere læsere har meddelt at Krigsråb var så god, at det gav dem lysten til at læse de andre bøger i serien!

Den modige Saffron Courtney er datter af den fremtrædende forretningsmand og krigsveteran, Leon Courtney, som opdrager hende alene i det koloniserede Kenya.

Som Saffron vokser op, vokser også hendes lyst efter viden og eventyr. Hun rejser derfor til England, hvor hun uundgåeligt indblandes i dramatiske begivenheder. Hun møder den privilegerede og idealistiske Gerhard von Meerbach, hvis velhavende bror er glødende nazi-sympatisør.

Men Gerhards idealisme sættes på prøve, da hans venskab med en jødisk mand bringer ham i fare. Wilbur Smith er i topform.

☞ Få styr på rækkefølgen på Wilbur Smiths krimier  

Køb Krigsråb online her.


Nordisk klassiker om en Tyskerunge

romaner om 2. verdenskrig

Herbjørg Wassmos debutroman Huset med den blinde glasveranda (1983) er første del af Herbjørg Wassmos meget populære Tora-trilogi.

Trilogien handler om Tora og hendes psykologiske rejse fra barn til ung kvinde i et lille nordnorsk øsamfund i tiden efter 2. verdenskrig. Her kæmper Tora med incest, voldtægt og mærkatet Tyskerunge.

Huset med den blinde glasveranda modtog den norske kritikerpris og blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris.

Læs også: Gå på opdagelse i Wassmos forfatterskab.

Du kan låne Huset med den blinde glasveranda på biblioteket eller eReolen. Du kan også købe bogen som e-bog og lydbog eller streame den fra Mofibo, Storytel eller Bookmate.


Modstandsbevægelse og heltemod

romaner om 2. verdenskrig

Den unge pige Gaëlle de Barbet oplever i 1940 den tyske hærs indrykning i Frankrig. Hun bliver vidne til deporteringen af sin bedste veninde og hendes familie, og Gaëlle træffer en modig beslutning, der ændrer hendes liv.

Den bringer hende fra Lyon til Paris og New York, fra modstandsbevægelsen til ægteskab og moderskab, fra ubærlige tab til stor kærlighed. Men vil Gäelle nogensinde modtage den anerkendelse, hun fortjener, eller vil hun for altid være mærket som forræder?

Medaljen er en fortælling om tragedie og kærlighed, om krigens pris og om en kvindes heltemod.

Du kan købe Medaljen online her eller hos din lokale boghandler.


Episk slægtsroman tager os med til fronten

romaner om 2. verdenskrig

★★★★★ “Fantastisk historisk roman”  – ISAS BOGHJØRNE 

Faderens synder er anden bog i den episke serie om slægterne Clifton og Barrington. Serien følger familierne op igennem det. 20. århundrede.

I Faderens synder, der er efterfølgeren til Hvor der er vilje, kommer vi helt tæt på Anden Verdenskrig – ja faktisk sidder vi med helt ved fronten, og oplever Giles Barrington sammen med sine soldaterkammerater bekæmpe de tyske tropper i Nordafrika og Europa.

Du kan læse meget mere om den populære bestsellerserie her. 

“Jeg er fuldstændig underholdt og jeg elsker at læse om personerne og hvad de udsættes for. Jeg hepper på dem og føler med dem. Så for mig står de lys-levende.” – SKRIVEPULTEN. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Faderens synder som paperback her eller i din lokale boghandel.


Gribende og rørende bestseller om et venskab på tværs af hegnet

romaner om 2. verdenskrig

Berlin, 1942: Da Bruno en dag kommer hjem fra skole, opdager han, at hans ting er ved at blive pakket ned. Hans far er blevet forfremmet, og familien må flytte til et nyt hus langt, langt væk, hvor der hverken er nogen at lege med eller noget at lave.

Et højt hegn strækker sig så langt øjet rækker, og afskærmer ham inde fra de underlige mennesker i horisonten.

Men Bruno møder alligevel en anden dreng, som lever et helt anderledes liv, og deres møde bliver til et venskab, der har frygtelige konsekvenser.

Denne internationale bestseller har rørt millioner af læsere verden over, og er nu tilgængelig i en smuk luksusudgave med illustrationer af den anerkendte Oliver Jeffers.

Læs også: En moderne børnebogsklassiker i nye klæder

Drengen i den stribede pyjamas kan købes online her eller i den nærmeste boghandel.


København i besættelsestiden

★★★★ Solid og indsigtsfuld historisk realisme” – BERLINGSKE 

I De døde og de levende er året 1943 og den tyske besættelse ligger tungt over Danmark.

Det unge kærestepar Ebbe og Karen er sammen med nogle andre jurastuderende gået ind i modstandsarbejdet. Aktionerne bliver hurtigt dristigere og farligere – og en aften går det galt.

Under en sabotage mod et værksted bliver to fra gruppen dræbt, og Ebbe flygter såret til Sverige og bliver først genforenet med Karen i 1945.

Alt er forandret, men alligevel forsøger Ebbe og Karen at opbygge en lille familie i efterkrigstidens København. Mens Karen gør karriere, sygner Ebbe hen, ødelagt af mareridt og misbrug. Krigen trækker sine dybe spor og de døde modstandskammerater spøger.

Læs også: Krudt, kugler og forbudte kys i besættelsestidens København.

“Fremragende roman om besættelsestiden” – Politiken. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe De døde og de levende som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.


Nyudgivet klassiker om krigens usynlige sår

“En gribende roman” – FYENS STIFTSTIDENDE

Over floden – ind i skovene udspiller sig i Venedig i tiden efter Anden Verdenskrig.

Det er fortællingen om den ældre, amerikanske oberts, Richard Cantwell, der vender tilbage til slagmarkerne i Norditalien, hvor han tidligere har gjort tjeneste.

Da han går langs den flod, bliver han overvældet af følelser og minder om da hans bedste ven mistede begge ben, festerne der blev holdt for at holde krigens rædsler på afstand. Obersten forelsker sig i Renata, som er en ung italiensk grevinde. Han er forbitret og mærket af krigen, og til trods for den store aldersforskel overvældes han af den uselviske og unge kærlighed, hun giver ham.

Krigen er slut, men sårene endnu ikke helet, og for nogen kommer den fred, man med længsel har ventet på, for sent.

“En læseoplevelse af de helt store”  – BOGRUMMET. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Over floden – ind i skovene online her eller i din nærmeste boghandel.


Hallgrímur Helgason: Kvinden ved 1000 o

★★★★★ Gruopvækkende skæbnefortælling … en formidabel historie” – FYENS STIFTSTIDENDE

Kvinden ved 1000 o er den usædvanlige livshistorie om Herbjørg Maria Bjørnsson, eller bare Herra, der tager læseren med på en rejse gennem det 20. århundrede.

Herra blev født i 1929 af en islandsk mor, og dansk far. Faren var under Anden Verdenskrig nazist og tysk soldat. Herra tilbragte nogle af krigsårene i Danmark og resten i Tyskland, hvor hun bliver adskilt fra sin mor, og dermed må leve som flygtning.

Hera kommer aldrig rigtigt til at passe ind nogle steder. Hendes liv bliver omflakkende og en konstant flugt og søgen efter lykke, som sætter sit præg når hun tager ud i verden og oplever livet i Argentina, Brasilien og USA, inden hun vender hjem til Island.

Du kan låne Kvinden ved 1000 o på biblioteket eller eReolen. Du kan også købe bogen som e-bog eller streame den fra Mofibo, Storytel eller Bookmate.


Anden verdenskrig set igennem dødens og en niårig piges øjne

“En fantastisk bog!”  – MY SPARKLING THOUGHTS

I Bogtyven fortæller Døden historien om den unge pige Liesel, som ved et tilfælde falder over bogen Håndbog for Kirkegårdgravere, ved sin brors gravsted.

Bogen er blevet glemt der, og det bliver Liesels første bogtyveri. Derefter begynder en kærlighedsaffære med bøger og ord, efterhånden som Liesel lærer at læse af sin plejefar.

Snart stjæler hun bøger fra nazisternes bogbrændinger, fra borgmesterens kones bibliotek, fra hvor der overhovedet kan findes bøger. Men det er farlige tider. Da Liesels plejefamilie skjuler en jøde i kælderen, både åbner og lukker det verden for Liesel.

Bogtyven er en fantastisk roman .. Jeg har i hvert fald ikke læst noget i samme stil og jeg kan kun anbefale den” – LIVET I DUKKEHUSET. Læs hele anmeldelsen her.

Du kan købe Bogtyven online her eller i din lokale boghandel.


Rodløs ungdom på Vesterbro under Anden Verdenskrig

Du bor i dit navn er en samlet udgave af den delv selvbiografiske trilogi Du bor i dit navn, Floder i havet og Strejfer mine drømme.

Romanen handler om sømanden, Peters liv. Vi hører om barndommen og ungdommen på Vesterbro gennem 1930’erne og 1940’erne, hvor den rodløse Peter forelsker sig i Amy og deres oplevelser sammen med den fælles ven, Kristian.

Deres kammeratskab hænger ved, mens Danmark ændrer sig, og vi følger deres senere liv frem til midten af 1960’erne.

Trilogien betragtes som et hovedværk i Jørn Riels mesterlige forfatterskab, der er kendt af de fleste og som gennem tiden har høstet stor anerkendelse.

Du kan købe Du bor i dit navn online her.


Verdenskendt dagbog, der blev symbolet på Holocaust

Modsat de andre bøger på listen er Anne Franks Dagbog ikke en fiktiv roman – men den virkelige historie er så gribende og vigtig, at den simplethen måtte komme med på listen uanset.

Anne Franks Dagbog, klassikere

Anne Franks Dagbog er skrevet af den unge, jødiske
pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942. Bogen er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig.

På sin 13-års fødselsdag får Anne Frank en dagbog, som hun straks tager i brug. Det bliver starten til denne gribende beretning om hendes og de øvrige beboeres liv, mens de skjuler sig i et lille baghus. Vi følger deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor – og ikke mindst Anne, som har sine helt egne
ting at slås med.

Kun Annes far overlever krigen, og i 1947 udgiver han første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på  alverdens sprog. Denne flotte nye udgave af bogen er med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.

”Bogen bliver ikke mindre betydningsfuld, som årene
går. Tværtimod bliver den kun vigtigere.”
– Kirsten Nilsson, fra bogens forord

Du kan købe Anne Franks Dagbog online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.