Anden verdenskrig

Anne Frank – et liv, et menneske ud af seks millioner

Anne Franks Dagbog

Ny oversættelse af Anne Franks Dagbog – en evigt aktuel og dybt bevægende bog om den ultimative forfølgelse og undertrykkelse.


Anne Franks dagbog er den virkelige historie om den unge, jødiske pige, der må gå under jorden med sin familie i Amsterdam på flugt fra nazisterne.

LÆS OGSÅ: Anne Franks Dagbog får nyt liv som tegneserie

Anne får en dagbog i 13-års fødselsdagsgave, og i den beskriver hun sine oplevelser i årene 1942 til 1944, hvor familien skjuler sig i “Baghuset” og til slut bliver angivet og deporteret til koncentrationslejren Bergen-Belsen. Her ender hun sine dage, blot en måned før lejren befries af de engelske tropper.

Seks millioner og ét liv

“Jeg hørte engang et foredrag af en holocaustoverlever,” skriver journalisten Kirsten Nilsson i forordet. Nilsson er selv forfatter til bogen De gemte børn om jødiske danske børn, som ikke flygtede med deres forældre under krigen. Om foredraget med holocaustoverleveren fortæller hun videre:

“Han var en ældre herre, og jeg glemmer aldrig, at han indtrængende sagde, at vi ikke måtte sige, at seks millioner jøder mistede livet i Anden Verdenskrigs jødeforfølgelser. Det lyder bagvendt, men han forklarede, at tallet seks millioner er så svimlende stort, at det ikke er til at forstå.

Faktisk er det så mange mennesker, at man ikke, selvom man anstrenger sig, kan se så mange mænd, kvinder, unge og børn for sit indre blik. Prøv engang. Det er mange gange indbyggerne i din by, ufatteligt mange fyldte fodboldstadioner.”

LÆS OGSÅ: “Læs den, og du vil ikke fortryde det.” Sådan siger læserne om De elskende fra Prag af Alyson Richman

Derfor – forklarede han –  skal vi i stedet altid sige, at ’seks millioner og ét menneske’ mistede livet. For at understrege, at det var individuelle mennesker, hvis liv sluttede. En mor, en far, en teenager, nogens børn, mennesker med arbejde, livretter, yndlingslegetøj og hver deres drømme. Hver og en havde et liv.

For mig er Anne Franks Dagbog vidnesbyrd om netop sådan ét liv. Den får os til at huske og forstå.”

Længsler, drømme og håb

Bogen er et af de vigtigste vidnesbyrd om udslettelsen af Europas jøder under Anden Verdenskrig. Den skildrer et liv på flugt, et liv under jorden. Alligevel opfatter Anne ikke sig selv som et offer, men fremtræder som en livlig, klarsynet og selvstændig ung pige med sine problemer, længsler, drømme og håb – hvilket bare gør hendes vidnesbyrd endnu stærkere.

LÆS OGSÅ: 10 fantastiske klassikere der er udgivet før 1950, som du skal læse

Kun Annes far overlevede krigen, og han udgav i 1947 første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på alverdens sprog.

Dette er en flot ny udgave med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.


Anne Franks Dagbog, klassikere

Anne Franks Dagbog er skrevet af den unge, jødiske pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942. Bogen er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig.

På sin 13-års fødselsdag får Anne Frank en dagbog, som hun straks tager i brug. Det bliver starten til denne gribende beretning om hendes og de øvrige beboeres liv, mens de skjuler sig i et lille baghus. Vi følger deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor – og ikke mindst Anne, som har sine helt egne ting at slås med.

Kun Annes far overlever krigen, og i 1947 udgiver han første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på alverdens sprog. Denne flotte nye udgave af bogen er med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.

Du kan købe Anne Franks Dagbog online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.