Modstandsfolk og mørklægningsgardiner. 7 bøger om Anden Verdenskrig i Danmark

Anden Verdenskrig er den mest skelsættende periode i nyere dansk historie. Her har vi samlet en række bøger om krigsårene i Danmark.


Årene 1940-45 var præget af sorg, usikkerhed, mådehold og modstand, omend mange danskere også formåede at finde små lys i mørket. Alligevel var det en glædens dag, da danskerne om aftenen den 4. maj 1945 fik overbragt befrielsesbudskabet:

“I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.” 

LÆS OGSÅ: 17 bøger der gør dig klogere på anden verdenskrig

Tiden under den tyske besættelse står stadig klart i erindringen for den ældre del af befolkningen, og mange af os andre har fået fortalt historier fra besættelsen af forældre, bedsteforældre eller oldeforældre. Og det er vigtigt, at fortællingerne fra Anden Verdenskrig ikke går i glemmebogen. Derfor har vi samlet syv bøger, der på hver deres måde kaster lys over Anden Verdenskrig i Danmark.

Er du mere til historiske romaner? 10 historiske romaner til din læsning

Herunder finder du listen med de 7 bøger om forskellige fortællinger om tiden under Anden Verdenskrig. Du kan for eksempel læse om de rædsler, der drev i land på den danske ø Møn, Danmarks skæbnesommer og den menneskelige tragedie, der opstod, da den planlagte bombning af Shellhuset i København slog fejl, og i stedet blev en katastrofe på Den Franske Skole.


Den skelsættende modstandsgruppe

Hvidsten gruppen, Axe

Hvidsten Gruppen opererede fra 1942-1944 og spillede en afgørende rolle for den danske modstandskamp. Modstandsgruppen blev fanget og afsløret af tyskerne, og otte af medlemmerne blev dømt til døden og henrettet i 1944.

Axel Holms bog Hvidsten Gruppen står som en af de stærkeste fortællinger om modstandskampen, og udkom første gang i november 1945.

Denne bog indeholder både Axel Holms originale bog om Hvidsten Gruppen og erindringer fra medfangen
og modstandskvinden Pie Frandsen, der sad fængslet i Danmark og Tyskland.

Du kan finde Hvidsten gruppen som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.




Om rædselsskibet der drev i land på Møn

Modstandsfolk og mørklægningsgardiner. 7 bøger om Anden Verdenskrig i Danmark

Den 5. maj 1945 om morgenen, mens beboerne på Møn vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Ombord på prammen var 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse. 

Her starter fortællingen om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed. Og det er også fortællingen om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.

Skibet fra helvede er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan rædslerne fra 2. verdendskrig drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne, modstandsfolk og lokale læger satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger. 

Du kan købe Skibet fra helvede online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Danmarks skæbnesommer – Augustoprøret 1943

Simon Ankjærgaard, Augustoprøret, 1943, Anden Verdenskrig,

Den 29. august 1943 var det definitivt slut med den danske samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt, hvor interneringen af den danske hær og sænkningen af den danske flåde har stået som ikoniske eksempler på sammenbrudet.

I virkeligheden var samarbejdspolitikken dog allerede under pres i måneden op til, da der bredte sig en bølge af folkelige protester i hele Danmark.

I Augustoprøret 1943 fortæller Simon Ankjærgaard om den skæbnesvangre måned, hvor danskere i hele landet – ikke kun i hovedstaden – satte sig op mod besættelsesmagten.

Bogen er baseret på omfattende arkivresearch og er rigt illustreret.

Du kan købe Augustoprøret 1943 online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


En strategisk succes og en menneskelige tragedie

Bombemål Shellhuset, Shellhuset, Den franske skole, bøger om anden verdenskrig

Den 21. marts 1945 letter 50 Royal Air Force-maskiner fra England. Deres mål er Shellhuset, Gestapos hovedkvarter i København, hvor det tyske politi fører arkiv over modstandsbevægelsen og holder ledende frihedskæmpere indespærret.

Aktionen tegner til at blive en succes, men noget går galt, og den efterfølgende forvirring resulterer i den katastrofale bombning af Den Franske Skole og et beboelseskvarter på Frederiksberg.

I Bombemål Shellhuset opruller historiker og museuminspektør Christian Aagaard en af de mest skelsættende dage i besættelseshistorien.

Du kan låne Bombemål Shellhuset på biblioteket eller finde den som lydbog og e-bog.


Imponerende billedværk giver unikt indblik i besættelsen

Modstandsfolk og mørklægningsgardiner. 7 bøger om Anden Verdenskrig i Danmark

Ny og mere handy udgave i af Thomas Harders anmelderroste storværk.

Værket giver overblik og bred viden om besættelsestiden, der er en af de dramatiske perioder i danmarkshistorien.

Det er fortællingen om modstandsfolk og værnemagere, men samtidig er det også fortællingen om, hvordan helt almindelige danskere fik hverdagen til at fungere trods vareknaphed, mørklægning og arbejdsløshed.

Det skrev anmelderne:

“Det er første gang, historien om besættelsestidens billeder er blevet gengivet i så stort og så flot format” – POLITIKEN

“En stor, flot bog, som kommer hele landet rundt … med poetisk sans for detaljen” – KRISTELIGT DAGBLAD

Du kan købe Besættelsen i billeder: Danmark 1940-1945 online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Når kærlighed og krig går hånd i hånd

Når krigen slutter, Bent Haller, Anden Verdenskrig, roman om Anden Verdenskrig, Når krigen slutter er et stykke lokal Danmarkshistorie fortalt af en af Danmarks mest elskede forfattere, Bent Haller. Romanen følger pigen Edith, der netop har fået en tjenesteplads hos mejeristen i Frederikshavn, da krigen bryder ud. Det lille samfund vågner op til en ny virkelighed, hvor alle må sno sig for at tilpasse sig besættelsesmagtens luner. Frederikshavn bliver et knudepunkt i krigen, hvor tyskerne kan transportere deres tropper videre nordpå.

Edith forsøger at fortsætte sit liv, som om intet var hændt. Hun gør alt det hun plejer, hun tager endda ud og danser – og forelsker sig. Som altid går kærligheden sine egne veje, og ulykkeligvis forelsker Edith sig i den østrigske soldat Helmut. Det får store konsekvenser for hendes liv, for en dag slutter krigen, men slutter den også for Edith?

Når krigen slutter er et indblik i de skæbner, der både under krigsårene, men i særdeleshed også efter, måtte leve og bearbejde det traume, krigen havde sat.

Du kan finde Når krigen slutter af Bent Haller online her eller i din nærmeste boghandel.


Hemmeligheder og spionage. Historien om den danske agent Vera Schalburg

Spurven, Vera Schalburg, Kirstine Kloster Andersen, anden Verdenskrig, Anden Verdenskrig biografi, Det har ikke skortet på fantastiske konspirationsteorier om den danske nazi-agent Vera Schalburg, som var søster til en af Danmarks mest berygtede nazister, C.F. Schalburg. Blev Vera omvendt til engelsk agent under krigen? Fortsatte hun sit arbejde under den kolde krig? Eller levede hun et stille liv som husmor under et nyt navn et sted i verden?

Spurven fortæller for første gang den sande historie om Vera Schalburgs utrolige livshistorie. Det er en fortælling, der starter i zartidens Rusland, indtil den russiske revolution tvinger hende til at flygte til Danmark. Det er også fortællingen om et tumultarisk ungdoms- og voksenliv i Frankrig, Tyskland og England, hvilket bl.a. indbefattede et job som russisk spion, inden hun blev hvervet af tyskerne som sin bror. Og det er fortællingen om, hvad der derefter skete.

Bogen er blevet til gennem mange års research i arkiver i Danmark, Tyskland og England.

Du kan købe Spurven af Kirstine Kloster Andersen online her eller i din nærmeste boghandel.