Fagbøger Historie Inspirationslister og guides

27 bøger der gør dig klogere på historien

27 bøger der gør dig klogere på historien

27 boganbefalinger til dig, der gerne vil blive klogere på historien. Uanset om du interesserer dig for danmarkshistorien, Den Russiske Revolution, Anden Verdenskrig eller nyere tids historie.


Verdenshistorien er en kompleks størrelse, som rummer en masse fortællinger og nuancer, der kan være svære at blive klog på.

LÆS OGSÅ: 15 bøger der gør dig klogere

På denne liste har vi samlet de bedste historiske bøger, som kan give dig et overblik over nogle af historiens store og definerende begivenhsteeder.

Læs med herunder, hvis du også er vild med historie.

Er du mere til fiktion? Se 25 gode historiske romaner herStine Grønbæk Jensen og Sarah Smed: Pigerne fra Sprogø

Hvem var de kvinder, der blev anbragt på Kvindehjemmet på Sprogø? Hvordan var deres hverdag på øen, hvor de blev holdt isoleret fra det omgivende samfund og deres familie? Hvordan opstod ideen om at isolere bestemte kvinder på en øde ø? Og hvorfor blev denne ide blev betragtet som en del af det, der gjorde den danske åndssvageforsorg til ”verdens bedste”?

I perioden 1923-1961 blev ca. 500 kvinder, som blev anset for at være ”løsagtige” og ”moralsk defekte”, anbragt på Sprogø. Kvindehjemmet var i samtiden et prestigeprojekt inden for åndssvageforsorgen, og anstalten blev af læger, politikere og i pressen fremhævet i rosende vendinger som et billede på fremskridt. I dag er historien om kvindehjemmet stadig omdrejningspunkt for stor offentlig interesse, men nu som genstand for forargelse og som eksempel på velfærdsstatens skyggeside.

Du kan købe Pigerne fra Sprogø fx hos Saxo.com eller i nærmeste boghandel.
Helle Juhl: Krig og kvindeliv

27 bøger der gør dig klogere på historien

Femten beretninger om kvinders liv og skæbne under besættelsen.

Der findes mange bøger om 2. Verdenskrig, men de handler ofte om mænd. Det skyldes ikke, at krigens kvinder ikke spillede en rolle. Den var bare usynlig.

I Krigens kvinder fortælles femten historier fra forskellige kvinder under temaerne – De unge, Mødrene, De forfulgte, De udrejste og De foragtede. Det er husmorens, tjenestepigens, kontorelevens, politihustruens, lærerindens, gartnerkonens og sygeplejerskens beretninger. Tilsammen udgør de en samling af erindringer – nogle fortalt af endnu nulevende kvinder, andre udarbejdet fra arkivstof, breve, dagbøger, artikler og bidrag fra efterkommere. Forhåbentlig kan beretningerne tilføje nye perspektiver til eftertidens opfattelse af krigens kvinder – og gøre dem mere synlige. 

Du kan købe Krig og kvindeliv online hos fx Saxo eller i din nærmeste boghandel fra 29. oktober.
Thomas Hee: Bomber for Stalin

27 bøger der gør dig klogere på historien

I tiden op til Anden Verdenskrig blev København centrum for et internationalt netværk af radikaliserede kommunister, der angreb civile skibe med hjemmelavede bomber. Gruppens mål var fragt- og passagerskibe, som sejlede for Adolf Hitlers Tyskland og dets allierede. Dynamitten til bomberne stjal kommunisterne langt mod nord i de svenske malmminer. 

Kommunisternes ødelæggelser frustrerede Gestapo og fyldte så meget for nazisterne, at navngivne medlemmer af den danske celle blev fremhævet i krigserklæringen, da Nazityskland i 1941 angreb Sovjetunionen.

Ved hjælp af arkivmateriale fra Politiets Efterretningstjeneste kaster bogen nyt lys over de danske hovedpersoner og deres aktioner. Den fortæller historien om, hvordan København i en periode var et af Sovjetunionens mest centrale forbindelsespunkter for det undergravende arbejde, der udgik fra Kreml under generalsekretær Josef Stalin. 

Du kan købe Bomber for Stalin online fx Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.
Jesper Clemmensen: Flugtrute Østersøen

27 bøger der gør dig klogere på historien

Under Den Kolde Krig og frem til Murens fald forsøgte tusindvis af borgere at undslippe diktaturet i DDR via Østersøen. Mange forsøgte på dramatisk vis at krydse åbent hav for at nå friheden. Langt de fleste blev dog afsløret af Stasi og endte i fængsel, og op mod 200 personer mistede livet. Næsten 1000 mennesker klarede den farefulde færd, og for mange af dem blev danske kyster og danske søfolk deres redning. Flugten over Østersøen i perioden 1949 til 1989 er et stykke verdenshistorie med Danmark i en central rolle.

Flugtrute Østersøen bringer læseren tæt på en række skæbner, der satte deres liv på spil for en bedre tilværelse. Det er dramatiske fortællinger med forskellige udfald – fra de lykkelige til de tragiske. 

Historien blev første gang fortalt i 2012, og bogen blev belønnet med prisen som Årets Historiske Bog. Den udkommer nu i en opdateret og gennemskrevet udgave, fordi nye oplysninger, nye personlige beretninger og nye perspektiver gør det relevant med en markant opdatering og udvidelse af denne bemærkelsesværdige historiske dokumentar.

Du kan købe Flugtrute Østersøen online fx Bog&idé eller i nærmeste boghandel.
Asser Amdisen: En ualmindelig og kortfatttet danmarkshistorie

27 bøger der gør dig klogere på historien

Tag med på en tour de force gennem 15.000 års danmarkshistorie – fra dengang isen smeltede og indtil for nylig.

Veloplagt og uden filter giver historiker Asser Amdisen sin version af vores fælles fortælling uden at gå af vejen for en god myte eller saftig sladder fra svundne tider.

Det er sjov, underholdende og oplysende danmarkshistorie uden fodnoter og lange videnskabelige udredninger, en bog, som gerne må både ophidse, provokere og begejstre undervejs.

Bogen indeholder en tidslinje over de vigtigste årstal og begivenheder og kongerækken.

Du kan købe En ualmindelig og kortfattet danmarkshistorie online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Se også: En ualmindelig og kortfattet europahistorie.
Anders Lundt Hansen: Kong Haralds ringborge

Kong Haralds ringborge, Anders Lundt Hansen

For første gang nogensinde er historien om kong Harald (Blåtand) Gormsens ringborge fra 900-tallet samlet i én bog. Historiker Anders Lundt Hansen tager os på en rejse gennem den tidligste middelalders Danmark – fra Jylland over Fyn til Sjælland – og besøger undervejs de storslåede, men i sidste ende undergangsdømte fæstningsværker.

Det er en historie om magt og ambitioner i et Danmark, hvor fyrster og stormænd kæmpede om magten, og hvor langskibe krydsede sund og bælter med krigeriske skjolde på rælingen. Til gengæld var selv de mægtigste krigere heldige, hvis de i eftertiden blev husket i nogle få, rosende ord på en runesten. Bogen bygger på den nyeste publicerede forskning om ringborgene og deres tid og medtager også de skånske bygningsværker, der ellers ofte bliver glemt, fordi Skåne ikke længere er en del af Danmark.

Du kan købe Kong Haralds ringborge online fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra 29. august.
Anders Lundt Hansen: Danmark de første 1000 år

27 bøger der gør dig klogere på historien

Tag med på en rejse gennem de første 1000 år af Danmarks historie fra o. år 400, hvor danerne første gang optræder i skriftlige kilder, til år 1400, hvor Danmark er blevet et etableret kongedømme.

Undervejs ser vi på de genstande og begivenheder, der formede tiden. Vi spejder efter blodige slag, mystiske runeindskrifter og store bygningsværker, men kigger også efter ydmyge stolpehuller og småting, der viser dagliglivet. Vi kommer til at høre nogle af de gamle myter og legender, og vi ser på, hvad der er den rigtige historie bag dem.

Det er en overraskende fortælling, der giver et nyt blik på, hvad ’Danmark’ er, og hvor det kommer fra. Og når vi sætter alle århundrederne sammen, får vi historien om, hvordan Danmark blev til.

Du kan købe Danmark: De første 1000 år online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Helle Juhl: Javel, hr. baron!

27 bøger der gør dig klogere på historien


En krønike i ord og billeder om forvalterne og deres lige så hårdtarbejdende hustruer, som gerne havde elever og karle på kost og logi. Det er en lettilgængelig og populærhistorisk fortælling om hverdagen på godserne – med perspektivering til den øvrige samfundsudvikling.

Engang var godsinspektører og herregårdsforvaltere de ’store mænd’ med betydelig indflydelse på såvel den enkelte bedrift som det omgivende samfund. De var ofte et aktiv for både næringsliv og sognekasse, for ikke at tale om landskabskulturen. 

Javel, hr. baron! er blandt andet baseret på interviews med en række nulevende landbrugsledere og deres ægtefæller, hvoraf enkelte har været med helt fra hestenes tid, og på erindringshistorisk materiale fra foreningen Landbrugslederen, der blev grundlagt i 1943.

Du kan købe Javel, hr baron i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé.
Anders Lindemann: Kelvins krig

27 bøger der gør dig klogere på historien

Da journalisten Anders Lindemann finder en pistol fra 2. Verdenskrig i sin afdøde morfars arbejdsværelse, beslutter han sig for at gå på jagt i efter en glemt forfatters livshistorie. Den viser sig at være mindst lige så eventyrlig og tragisk som en roman.

Vi følger Kelvin Lindemann fra starten af livet i Sibirien, hvorfra familien må flygte fra den russiske revolutions ødelæggelser. I Danmark iscenesætter den unge Kelvin Lindemann sig som en mediestjerne i jazztidens København og bliver en prisbelønnet forfatter. For at få inspiration drager han på farlige rejser ud i et Europa plaget af kaos, borgerkrig og nazismens fremmarch. Han går med i modstandsgruppen Holger Danske og må flygte fra den tyske besættelsesmagt efter et drabsforsøg. Men da han søger beskyttelse fra nazisterne, begynder hans glansfulde facade at krakelere. For Kelvin Lindemanns fortid gemmer på hemmeligheder og skyggesider, som hans fjender kan bruge imod ham.

Denne bog opruller for første gang historien om en af dansk litteraturs mest dramatiske karakterer.

Du kan købe Kelvins krig online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.
Morten Møller: Ud af ruinerne

27 bøger der gør dig klogere på historien

Ud af ruinerne – Vejen mod et forenet Europa er en fascinerende fortælling om det moderne Europas fødsel. Bogen følger visionen om at skabe et forenet Europa. Den giver et nuanceret og dybdegående indblik i den europæiske integrations gennembrud i årene efter Anden Verdenskrig.

På et ødelagt kontinent leder europæere efter fælles løsninger, der fører væk fra verdenskrigenes blodsudgydelser. I Frankrig og Tyskland søger man især efter forslag, der kan erstatte aggressiv nationalisme med forsoning og samarbejde. Løsningen kommer fra en tidligere fransk cognacsælger, Jean Monnet, som foreslår at grundlægge en union for at forhindre nye katastrofer.

I en tid, hvor Europa atter er truet af splittelse og krig, bidrager bogen med en vigtig forståelse af vores fælles historie som europæere.

Du kan købe Ud af ruinerne – Vejen mod et forenet Europa online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 11 januar.
Peter Harmsen: Den mørkeste vinter

27 bøger der gør dig klogere på historien

Millioner af unge mænd og kvinder var i december 1942 sendt i kamp, og det meste af verden var i en krig, der sendte hele befolkningsgrupper på flugt.

Peter Harmsen har samlet beretninger fra soldater og civile over hele kloden. På øer i Stillehavet og ved fronten i Kina, i skyttegravene i Rusland og i Nordafrikas ørken, på himlen over Europa og dybt i Atlanterhavet blev mennesker dræbt i større antal end nogensinde før.

Holocaust fortsatte, og uskyldige mænd, kvinder og børn blev myrdet, mens deres bødler fejrede Kristi fødsel. Men der var også overalt eksempler på barmhjertige gerninger.

Fortællingerne giver ikke kun et indblik i, hvordan julen blev markeret midt i Anden Verdenskrigs mørke. De fortæller også en dybere og mere universel historie om kampen for at overleve som menneske i en usædvanlig tid.

Du kan købe Den mørkeste vinter – December 1942 og en verden i krig online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Simon Kratholm Ankjærgaard: Oktober 1943

27 bøger der gør dig klogere på historien

Oktober 1943 er en rigt illustreret bog om natten mellem 1. og 2. oktober 1943, hvor slog tyskerne til mod de danske jøder. Aktionen blev startskuddet til en dramatisk, nervepirrende og følelsesladet måned, hvor ca. 7.000 jøder flygtede til Sverige.

Men lige under 500 slap ikke væk i tide, og i Theresienstadts mørke indre.

I bogen fortæller Simon Kratholm Ankjærgaard om perioden under den tyske besættelse af Danmark. Han folder minutiøst begivenhederne ud og følger en række historiske skikkelser, der på hver deres måde er centralt placeret midt i begivenhederne.

Aktionen mod de danske jøder har fået et ikonisk skær – hjemme såvel som i udlandet – og er blevet fremstillet utallige gange. Simon Kratholm Ankjærgaards greb er dog unikt; han træder ind i historien på samtidens præmisser og fortæller om begivenheder og deres konsekvenser på både kort og lang sigt.

Du kan købe Oktober 1943 online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Henrik Dupont: Kortlægningen af Grønland

27 bøger der gør dig klogere på historien

I denne bog fortælles den fantastiske historie om kortlægningen af Jordens største og mest utilgængelige ø. Du finder omkring 100 historiske kort over øen, hvor det forklares, hvorfor kortene ser ud som de gør, samt hvordan og hvorfor de er blevet produceret.

Kortlægningen af Grønland er en rejse i historien fra de tidligste inuit-rejsende og op til den endelige kortlægning af øen.

Grønland skiller sig kortlægningsmæssigt ud jordens andre områder, og territoriets fysiske karakter har spillet en væsentlig rolle for kortlægningen. Men også praktiske, samfundsmæssige og politiske forhold har påvirket kortlægningen.

Du kan købe Kortlægningen af Grønland online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 21 november.
Tommy Heisz: Blod under halvmånen – Europas glemte krig

27 bøger der gør dig klogere på historien

En dramatisk beretning om det oversete præludium til 1. Verdenskrig. Den moderne europæiske historie indledes som regel i 1914 med attentatet på den østrig-ungarske tronarving Franz Ferdinand i Sarajevo. Men i Europas sydøstligste hjørne var krigen i gang længe før det.

På Balkan førte nationalistiske strømninger og et ønske om at drive osmannerne ud af Europa til voldsomme slag, angreb på civile og enorme flygtningestrømme. Resultatet havde ikke kun indflydelse på det 20. århundredes to verdenskrige, men også på konflikter helt op til i dag.

Journalist og forfatter Tommy Heisz trækker på breve, dagbøger og andre overleveringer, der fortæller om blodige slag, etnisk udrensning og koleraudbrud.

Du kan købe Blod under halvmånen online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.
Jesper Clemmensen og Ole Sønnichsen: Farlig mand

27 bøger der gør dig klogere på historien

Farlig mand er historien om en af Stasis vigtigste danske spioner. Det er et hidtil ufortalt stykke Danmarks- og koldkrigshistorie, og bogen er baseret på omfattende research i Stasis arkiver.

Det er lykkes forfatterne at få venner, fjender, ofre og nær familie til hovedpersonen i tale – flere af dem udtaler sig for første gang.

I 1983 føres den kendte danske journalist Flemming Sørensen til anklagebænken i Düsseldorf under stor bevågenhed. Han er tiltalt for spionage for det østtyske diktatur. Sørensen erklærer sig uskyldig, og den vesttyske og danske offentlighed støtter ham. Anklagen bliver kaldt paranoid, og sagen falder fra hinanden. Flemming Sørensen går fri. Flemming Sørensen har dog i to årtier været spion for Stasi og er en farlig mand.

Du kan købe Farlig mand online hos fx Saxo eller i din nærmeste boghandel fra 2. september.
Volodymyr Zelenskyj: Et budskab fra Ukraine

27 bøger der gør dig klogere på historien

“En dag inden længe vil vi være sammen med vores kære igen. Vores flag vil vaje over de besatte byer igen. Vores nation vil blive genforenet, og der vil igen være fred. Og verden vil ikke længere drømme i sort og hvidt. Den vil kun drømme i blåt og gult.” Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj

Præsident Volodymyr Zelenskyj har personligt udvalgt seksten vigtige taler, der belyser Ukraines historie siden 2019, samt skrevet en gribende introduktion om hvad han har lært om sig selv og om Ukraine, siden begyndelsen af den russiske invasion. Det er historien om en nation, der forsvarer sig mod russisk aggression. Og det er historien om et folk, der på vegne af verden kæmper for demokrati. Frem for alt er det et kampråb om at rejse os og kæmpe for frihed. Hvis ikke nu, hvornår så?

Volodymyr Zelenskyj blev valgt som præsident i 2019 og har stået i spidsen for kampen mod den russiske invasion siden februar 2022. Dette er den eneste bog, der er autoriseret af præsident Zelenskyj. Alle præsidentens indtægter fra bogen går ubeskåret til United24, hans eget initiativ til at skaffe donationer til Ukraine.

Du kan købe Et budskab fra Ukraine online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Jonathan Dimbleby: Barbarossa – Da Hitler tabte krigen

Barbarossa, da hitler tabte krigen, jonathan dimbleby

En fantastisk fortælling om den vigtigste og største militære operation under 2. Verdenskrig, hvor Hitler i 1941 invaderede Sovjetunionen.

Operation Barbarossa skulle udrydde sovjetisk kommunisme, likvidere jøderne og skabe lebensraum for det tyske herrefolk. Hvis invasionen havde været vellykket, havde Hitler kunne sikre krigens udfald. Men i stedet blev operationen enden på Det Tredje Rige.

Jonathan Dimbleby fortæller både om slaget, og om de politiske og diplomatiske spil, der ledte til krigens vendepunkt. Han trækker på helt nyt arkivmateriale, når han beskriver, hvordan Sovjetunionen ødelagde Hitlers chance for at realisere visionen om et Tusindårsrige.

Du kan købe Barbarossa – Da Hitler tabte krigen online, fx. på Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Henrik Bering: Den perfekte officer

27 bøger der gør dig klogere på historien

Den perfekte officer følger en række prominente officerer fra Napoleonskrigene og op til vores egen tid. Den fortæller om deres karrierer, hvad de gjorde rigtigt, hvad de gjorde forkert, og hvad de lærte af deres oplevelser. 

Bogens gennemgående tema er fantasiens betydning, og den viser, at disse mænd konstant blev inspireret af hinanden og lånte hinandens ideer.

Mange af deres erfaringer kan overføres til det civile liv – dog med én bemærkelsesværdig forskel: Hvis en virksomhedsleder begår en fejl, kan vedkommende miste sin stilling eller sin investering.

En officer risikerer at miste både livet og de mænd, der er betroet hans kommando.

Du kan købe Den perfekte officer online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Peter Harmsen: Grønland i krig

27 bøger der gør dig klogere på historien

Historien om Grønland under 2. Verdenskrig er langt mere kompleks end den optræder i de traditionelle værker. Det er korrekt, at verdens største ø var en afgørende brik i kampen om vejret. Tyskerne forsøgte flere gange at etablere meteorologiske stationer på Grønlands østkyst, og igen og igen blev forsøgene forpurret. Det er også korrekt, at Grønland var en afgørende mellemstation for krigsmateriel, der skulle sendes over Nordatlanten til Europa.

Men det var ikke bare en kamp mellem tyskerne og de allierede. I de tidlige krigsår udviklede der sig et overraskende modsætningsforhold mellem USA og Canada, som stærkt drevet af økonomiske interesser begge forsøgte at skabe sig en position i Grønland. Og nordmænd på begge sider af det gigantiske opgør forsøgte gennem alle krigsårene at få Grønland ”tilbage”. Der var også gnidninger – grænsende til gensidig foragt – mellem amerikanerne og danskerne på Grønland. Blandt inuitterne var reaktionerne på krigen mangeartede.

Alle disse historier – kendte, mindre kendte og ukendte – samles i denne bog om, hvordan 2. verdenskrig udspillede sig i Grønland, med konsekvenser, der endnu mærkes i dag.

Du kan købe Grønland i krig online hos fx Saxo eller i din nærmeste boghandel fra 8. oktober.
Yuval Noah Harari: Nexus

yuval noah harari, nexus

NEXUS ser tilbage på menneskets historie og hvordan informationsstrømme har formet os og verden omkring os. Fra stenalderen til Bibelen, fra heksejagt, stalinisme og nazisme til den genopblussen af populismen, vi ser i dag. Yuval Noah Harari kigger på det komplekse forhold mellem information og sandhed, bureaukrati og mytologi, visdom og magt.

Han udforsker, hvordan forskellige samfund og politiske systemer gennem historien på godt og ondt har brugt information for at nå deres mål. Og han adresserer de presserende valg, vi står over for, når ikke-menneskelig intelligens truer vores eksistens.

Yuval Noah Harari er israelsk historiker, filosof og forfatter til bestsellerne Sapiens: En kort historie om menneskehedenHomo Deus: En kort historie om i morgen og 21 ting du bør vide om det 21. århundrede.

Du kan købe Nexus online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 10. september.
Peter Harmsen: Storm over Stillehavet

storm over stillehavet - anden verdenskrig i asien, peter harmsen

Mange tror at startskuddet til Anden Verdenskrig i Asien var angrebet på Pearl Harbor i 1941 – men konflikterne går meget længere tilbage.

Et ældgammelt og destruktivt forhold mellem Japan og Kina førte til øgede spændinger og kampe i 1930’erne. Disse kampe kulminerede i udbredelsen af verdenskrigen til Asien.

Storm over Stillehavet stiller skarpt på et overset og vigtigt element i verdenskrigen – hvordan krigen så ud for både civile, militær og politikere. Peter Harmsen beskriver de subarktiske forhold i øgruppen Aleuterne; hungersnøden i Kina, Indokina og Indien og tager læseren fra Det Hvide Hus i Washington til marineinfanteristerne på tropeøen Peleliu.

Du kan købe Storm over Stillehavet – Anden Verdenskrig i Asien online eller i din nærmeste boghandel.
Sinclair McKay: Berlin

27 bøger der gør dig klogere på historien

Berlins historie giver grundlag for at forstå det 20. århundredes Europa. Gennem det meste af århundredet var Berlin centrum for en kaotisk verden, heriblandt 1. Verdenskrigs lidelser, mellemkrigstidens intense dyrkelse af videnskab, kultur og seksuel frihed, derefter depression og økonomisk kaos, nazismens opståen, 2. Verdenskrigs ødelæggelser og en by opdelt mellem to verdener – øst og vest.

Sinclair McKay trækker i sin fortælling på aldrig tidligere offentliggjorte personlige beretninger fra dagbøger, breve og fra mennesker fra alle samfundslag i Berlin. Han forsøger at finde svar på, hvordan ideologier som fascisme og kommunisme kom til at trives så godt i Berlin. Og hvordan følgerne fortsat kunne mærkes i resten af Europa og Vesten lige indtil den ekstraordinære nat i efteråret 1989, hvor Muren – det sidste udtryk for den totalitære undertrykkelse – omsider faldt.

Du kan købe Berlin – Liv og tab i byen der formede 1900-tallet online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Cat Jarman: Flodernes konger

flodernes konger

Denne anmelderroste engelske bestseller beskriver et underbelyst kapitel af vikingernes historie. I 2017 faldt bioarkæolog dr. Cat Jarman over en lille orange perle, som var blevet fundet i en vikingegrav i England. Hendes undersøgelse af dens oprindelse har kastet nyt lys over vikingernes rejser. Over de mange togter østpå og en global slavehandel, der bevægede sig mellem Silkevejen og middelalderens Storbritannien.

Flodernes konger er en medrivende historie om vikingerne og de metoder, vi bruger til at forstå dem. Ved at følge sporene efter denne lille perle rejser vi tilbage til Bagdad og Indien i 700-tallet, og vi får ny viden om vikingernes mytologiske rejser og en overraskende global middelalderverden.

Flodernes konger er kåret som årets historiebog 2021 af The Times.

Du kan købe Flodernes konger online, fx. hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.
Charlotte Koldbye: Niels Bohr – Det beskedne geni

27 bøger der gør dig klogere på historien

Den danske fysiker Niels Bohr (1885-1962) var af verdens førende videnskabsmænd inden for sit felt, og havde et afgørende bidrag til forståelsen af atomets struktur og udviklingen af kvantemekanikken.

I 1913 præsenterede Bohr sin atommodel, som stadig i dag står som en af de mest banebrydende opdagelser i verdenshistorien. Atommodellen er indirekte forudsætningen for atombomben, men også for de computere, lasere og mobiltelefoner, vi i dag er afhængige af i dag.

Niels Bohr Institutet blev grundlagt i 1921, og snart valfartede verdens dygtigste fysikere til København. Bohr var en visionær leder, der havde en særlig evne til at inspirere sine omgivelser.

Bogen følger Niels Bohr fra vugge til grav. Den fortæller både om hans enestående indsats som videnskabsmand og leder, hans afgørende rolle i 2. Verdenskrig, og om Bohr som familiemenneske og om den betydelige rolle, som hans kone, Margrethe, spillede.

Du kan købe Niels Bohr – Det beskedne geni online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Frederik Strand og Anders Brandt Lundager: Aktion Möwe

27 bøger der gør dig klogere på historien

Den 19. september 1944 kl. 11.00 iværksatte den tyske besættelsesmagt et angreb på det danske politi og grænsegendarmeri i den landsdækkende Aktion Möwe.

Omkring 2000 politifolk og knap 150 grænsegendarmer blev arresteret og deporteret til tyske KZ- og krigsfangelejre med død og livslange traumer til følge. Flere steder blev politiet sporadisk afvæbnet og bedt om at møde til tjeneste igen. Formålet med aktionen var at eliminere truslen fra den velbevæbnede danske politistyrke og reorganisere politietaten under tysk overherredømme. Aktionen resulterede i en fiasko, da politiet utilsigtet blev opløst med store konsekvenser for både det danske samfund og besættelsesmagten.

Historikerne Anders Brandt Lundager og Frederik Strand fra Politimuseet i København beskriver, hvordan tyskernes stigende utilfredshed med det danske politi førte til aktionen. Om de detaljerede forberedelser, præget af interne magtkampe i det tyske besættelsesapparat, om Aktion Möwes forskellige forløb over hele Danmark, og om aktionens efterforløb, hvor de tyske planer kuldsejlede og de deporterede betjente og gendarmer gik en dyster fremtid i møde i de tyske lejre.

Du kan købe Aktion Möwe – 19. september 1944 online fx hos Saxo eller i din nærmeste boghandel fra 16. september.
Asser Amdisen: Skurke og helte

27 bøger der gør dig klogere på historien

Corfitz Ulfeldt, Peder Griffenfeld, J.F. Struensee, J.B.S. Estrup og Erik Scavenius har indskrevet sig i danmarkshistorien som nogle af de allerværste skurke. I denne bog ser Asser Amdisen nærmere på disse fem danske statsmænd. Var de i virkeligheden rationelle og begavede mennesker, som stræbte efter det gode? Var de skurke eller helte?

På baggrund af den viden, vi har i dag, reflekteres over de domme, der blev fældet over dem i deres egen tid og af historikerne i tiden derefter. Kriterierne for en dårlig eller forræderisk statsleder har nemlig forandret sig over tid og afhænger i høj grad af beskueren. Ved at huske historierne om fem af de mest forkætrede danske statsledere, deres livshistorie og samtid, kan vi måske også lære lidt om vores egen tid – og om os selv.

Du kan købe Skurke og helte online, eller i din lokale boghandler.
Jesper Clemmesen og Thomas Albrektsen: Skibet fra helvede

27 bøger der gør dig klogere på historien

Den 5. maj 1945 om morgenen, mens beboerne på Møn vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Ombord på prammen var 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse. 

Her starter fortællingen om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed. Og det er også fortællingen om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.

Skibet fra helvede er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan rædslerne fra 2. verdendskrig drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne, modstandsfolk og lokale læger satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger. 

Du kan købe Skibet fra helvede online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.