Anden verdenskrig Fagbøger Inspirationslister og guides

Ny trend hos læserne: Små, kloge bøger er et stort hit

små bøger, lille bog om, blixen, universet, churchill, lindhardt og ringhof, opera, kasper holten, trend, tendens

En ny trend har de seneste år fundet fodfæste i bogbranchen. Flere forlag er begyndt at udgive små, korte bøger, der alle har det fællestræk, at de gør læseren klogere på ét specifikt vidensområde. Ifølge ekspert har forlagene fundet et hul i markedet.

Det er vist ikke en overdrivelse at sige, at internettet efterhånden har erobret pladsen som det moderne, videbegærlige menneskes foretrukne opslagsværk. Stort set al viden er tilgængelig på nettet, hvad enten det gælder opskrifter, historie, nyheder eller fagtips, og det falder os som oftest lige så naturligt at google et emne, som at søge efter det i en bog.

På trods af den uendelige database, som nettet har vist sig at være, kan man de seneste år se en voksende tendens hos de danske forlag til at udgive korte faktabøger, der netop tjener samme formål, som Google, Wikipedia og Den Store Danske: at gøre folk klogere.

Og meget tyder på, at den lille, kompakte bog er kommet for at blive. På forlaget Lindhardt og Ringhof har man i fagbogsredaktionen siden 2012 udgivet en række bøger med den gennemgående titel En lille bog om. Bøgerne er ikke som udgangspunkt tænkt som en serie, men ligner ikke desto mindre hinanden i opbygning og fylder sjældent mere end et par hundrede sider.

Fornyet sult efter viden

Den første af Lindhardt og Ringhofs små fagbøger, En lille bog om Blixen skrevet af Sune de Souza Schmidt-Madsen, udkom i 2012 og blev på daværende tidspunkt velmodtaget af anmelderne. Siden har forlaget blandt andet udgivet små bøger om Winston Churchill, Universet og allersenest Kasper Holtens En lille bog om opera, som udkom den 7. marts og hurtigt gjorde sig bemærket ved at stryge direkte til tops i bestsellerlisternes fagbogskategorier.


små bøger, lille bog om, blixen, universet, churchill, lindhardt og ringhof, opera, kasper holten, trend, tendens

En lille bog om opera af Kasper Holten kan købes i din lokale boghandler eller online her

Kasper Holten er en eksperimenterende og ofte kontroversiel instruktør og operachef. Hans bog er ikke en operaguide. Det er hans personlige fortælling om opera. Alt er krydret med hans egne refleksioner, anekdoter, eksempler og fotos.

Læs mere om Kasper Holten og hans brændende kærlighed til opera


Lindhardt og Ringhofs redaktionschef for fagbøger, Trine Ravn, er overbevist om at trenden med de små bøger vil fortsætte. Hun vurderer, at der blandt læserne er opstået en fornyet interesse for hardcore viden.

”Der er ingen tvivl om, at der lige nu er en sult efter bøger, hvor man rent faktisk får et fagligt input. Det oplever vi i Danmark, men også på det internationale marked,” siger Trine Ravn og tilføjer, at formatet med En lille bog om netop udfylder det behov hos læserne, da de er skrevet af folk, som er eksperter inden for dét særlige emne, som bøgerne hver især udfolder.

Lille, men helstøbt oplevelse

Og det er ikke kun Lindhardt og Ringhof, som gør noget ud af at formidle fakta i et mindre bogformat. Tænkepauser, en bogserie som udkommer på Aarhus Universitetsforlag, har siden den første udgivelse i 2012 vist sig at være en enorm succes. Udgivelserne har alle som kendetegn, at de blot er på 60 sider, men at de samtidig forsøger at afdække ét konkret emne så afrundet, kortfattet og præcist som muligt. Også Gyldendal har igangsat en lignende serie ved navn Til tiden.


små bøger, lille bog om, blixen, universet, churchill, lindhardt og ringhof, opera, kasper holten, trend, tendens

En lille bog om universet af Anja C. Andersen kan købes i din lokale boghandler eller online her

Teorien om Big Bang er den bedste model, vi i øjeblikket har om universets skabelse. Men hvorfor er der stort set enighed om, at universet for 13,7 milliarder år siden blev skabt af en tætpakket klump, der rummede al energi og alt stof? Og eksisterede der noget inden Big Bang? Astrofysikeren Anja C. Andersen formidler teorier og forskningsresultater udogmatisk og letforståeligt.


Men hvad er det helt præcist, der drager læserne mod bogudgivelser som Tænkepauser og En lille bog om, når det i princippet er hurtigere at lave en google-søgning end at købe en bog i boghandleren?

Ifølge Mads Rosendahl Thomsen, som til daglig er professor MSO i litteraturhistorie på Aarhus Universitet, tilbyder en lille faktabaseret bog læserne en personlig, troværdig og helstøbt oplevelse, der, i sammenligning med internettet, er helt unik.

”Bøgerne giver først og fremmest en afrunding. Der er garanti for, at forfatteren er en fagperson og ved, hvad vedkommende taler om. Samtidig er der som læser noget særligt over at blive ført igennem en bog og få fornemmelsen af en helhed. Du har gjort noget færdigt. Det giver en tilfredsstillende læseoplevelse og er nok den primære styrke ved de små bøger,” siger Mads Rosendahl Thomsen.

Autoriseret afsender med personlighed

Mads Rosendahl Thomsen tilføjer dog samtidig, at vi ikke befinder os i en situation, hvor de små bøger, på trods af deres voksende popularitet, er ved at overtage markedet og på sigt vil udkonkurrere de længere bogformater.

“Jeg tror, at de her mindre bøger har udfyldt et hul, der har været i markedet. Man kan sige, at de går et skridt videre end det upersonlige format, som man i høj grad finder på online medier. Der har været et behov hos læserne efter viden om verden i en mere fortællende form. Viden, der har en autoriseret afsender, der samtidig er engageret og har en personlighed,” siger Mads Rosendahl Thomsen.

“Samtidig er det jo også en tid, hvor vi bliver bombarderet med mange medier, og det at ’bingewatche’ serier på Netflix og HBO fylder også meget hos folk. Så der er konstant konkurrence om tiden, og det at få bøgerne ned i et mindre format gør selvfølgelig også, at folk kan få plads til dem. Så deri ligger der også en service til den travle læser,” siger Mads Rosendahl Thomsen.


Ny trend hos læserne: Små, kloge bøger er et stort hit

En lille bog om Churchill af Jan Hedegaard kan købes i din lokale boghandler eller online som e-bog her

Journalist Jan Hedegaard fortæller underholdende om Winston Churchills mageløse liv. Om drengen, der blev formet af det brutale, britiske kostskolesystem. Om politikeren, der kendte alle kroge af det politiske spil og som overførte sin veloplagte ukuelighed til den engelske befolkning med taler, der skulle gå over i historien.