Fagbøger Biografier Historie Inspirationslister og guides Karl Ove Knausgård

Den store julegaveguide. Bøger til kunstelskeren

bedste bøger 2018, julegaver, kunst, kunstelsker

De er ikke bare smukke. De er fyldt med længsler og med historier. De er fyldt med menneskeskæbner og samtidskritik. De er fyldt med teknik og med skaberglæde – og de er pæne på dit sofabord.

Bøger om kunst og kunstnere kan man ikke få for mange af, og her er fem bud på bøger, du skal give i julegave til kunstelskeren i dit liv.


 

Den store julegaveguide. Bøger til kunstelskerenVilhelm Hammershøi – på sporet af det åbne billede af Gertrud Oelsner og Annette Rosenvold Hvidt

I bogen gengives over 500 malerier, tegninger, fotografier, skitser, udklip, postkort og breve, der tilsammen giver et både biografisk, kunsthistorisk, kulturhistorisk blik på Hammershøi og hans værk.

Stederne havde stor betydning for Hammershøi, og han valgte altid meget bevidst, hvor han skulle bo – gerne i ældre huse. Hjemmet var hans atelier og ofte hans foretrukne motiv.

Læs også Ny bog tilbyder 4,7 kilo dansk kunst i verdensklasse

Bogen besøger mange af de steder, Hammershøi boede: Frederiksberg, Christianshavn, Falster, Paris, Gentofte, Refsnæs, Holland, Belgien, London og Rom. I bogens biografiske afsnit belyses vigtige personer og omdrejningspunkter for hans liv og værk: moderen Frederikke Hammershøi, søsteren Anna Hammershøi, læreren P.S. Krøyer, kollegaen Valdemar Schønheyder Møller, hustruen Ida Hammershøi, broderen Svend Hammershøi.

Køb Vilhelm Hammershøi her, eller hos din foretrukne boghandler


 

Den store julegaveguide. Bøger til kunstelskerenSetting the stage – danske scenografer af Trine Ross

Fotografen Tine Harden har fulgt 12 danske scenografers arbejde med 12 vidt forskellige opgaver, og Trine Ross har interviewet dem.

Læs også “Hovedværk om scenografi”

Bogen omhandler både kostumedesign, lysdesign, udstillingsdesign, teaterscenografi, production design til film, TV og animationsfilm. Danske scenografer og kostumedesignere er kendte for deres kreative løsninger. De danske scenografer løser ikke kun opgaver i Danmark, men er efterspurgte og respekterede over hele verden, fordi de repræsenterer en kunnen med mange års tradition og sans for stadig innovation.

Køb Setting the stage her, eller hos din foretrukne boghandler

 


Den store julegaveguide. Bøger til kunstelskeren

Så megen længsel på så lille en flade af Karl Ove Knausgård

Edvard Munch er en af Norges store kunstnere. Karl Ove Knausgård har ved flere anledninger skrevet om billedkunst og kunstnere, og i denne bog nærmer han sig Munchs billeder i et forsøg på at forstå, hvad der er på spil i dem og hvad de betyder for os i dag.

Læs også “Manden der hellere vil skrive end være lykkelig”

Men først og fremmest skriver han om sit eget, personlige forhold til Munch og ikke mindst stiller han spørgsmålet: Hvad er kunst.

Køb Så megen længsel på så lille en flade her, eller hos din foretrukne boghandler


Den store julegaveguide. Bøger til kunstelskeren
En lille bog om opera
af Kasper Holten

Opera er en slags følelsernes fitnesscenter. Her kan vi træne både vores kærlighedsmuskel og vores angstmuskel.” Kasper Holten er en eksperimenterende og ofte kontroversiel instruktør og operachef. Hans bog er ikke en operaguide.

Læs ogsåJeg elsker dig, jeg længes, jeg dør, jeg begærer, jeg er bange!”

Det er hans personlige fortælling om opera: Om hvordan han selv som barn blev grebet af kunstarten; om stemmerne; om koret; om arierne; om 6 operamesterværker (Carmen, Orfeo, Figaros bryllup, Wozzeck, Valkyrien, La traviata); om de store operahuse, hvor han har instrueret (Operaen på Holmen, Wiener Staatsoper, Royal Opera House Covent Garden, La Scala); om instruktørens, dirigentens og scenografens rolle; om hvordan en operaopsætning bliver til.

Køb Den lille bog om opera her, eller hos din foretrukne boghandler


Den store julegaveguide. Bøger til kunstelskerenJeg er en collage af Sergei Sviatchenko

En velskrevet og spændende kunstnerbiografi om Sergei Sviatchenko, der er født i Ukraine og har boet i Danmark siden 1990.

Læs ogsåTusinde års historie klippet sammet til et kunstværk.”

Han er en vidtfavnende kunstner, som har stor succes både nationalt og internationalt og udtrykker sig på mange forskellige platforme. Han henter kunstnerisk inspiration fra surrealismen og konstruktivismen og fra den russiske avantgarde kunst (1910-1934), især den hvide farves betydning for lys og rumvirkning i maleriet.

Collagerne er et resultat af arbejdet med arketyper. Bogen beretter om Sviatchenkos arbejde med sin kunst og hans personlige udvikling og historie og viser, hvordan den hænger sammen med den ”store historie” om udviklingen i USSR, genforeningen af Tyskland og den kulturelle udvikling i Vesten – og i Danmark.

Køb Jeg er en collage her. eller hos din foretrukne boghandler