Kategori: Karl Ove Knausgård

Foto: André Løyning

Karl Ove Knausgård (f. 1968) er en norsk forfatter og betragtes som en af de mest omtalte og omdiskuterede forfattere i nyere skandinavisk litteraturhistorie. Knausgård debuterede i 1998 med romanen Ude af verden, der indbragte ham både Kritikerprisen og Brageprisen. Efterfølgeren til debutromanen, Alting har en tid, blev ligeledes en succes for den norske forfatter og blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

Dog er det Knausgårds store romanprojekt Min kamp, der består af en serie på seks selvbiografiske bøger, som har fastslået hans talent. Hans kompromisløse tilgang til det personlige stof og nærgående virkelighedsskildringer har bidraget til debatten om autofiktion som genre, mens begejstrede læsere hele verden over har kastet sig ud i at læse de mere end 3500 sider om en indadvendt nordmand bosat i Skåne.

den store julelæseliste
bedste bøger

Karl Ove Knausgårds baggrund

Den norske forfatter er født i Oslo og vokset op på Tromøya i Kristiansand. Efter opvæksten i Tromøya flyttede Karl Ove Knausgård til Bergen for at studere på skrivekunstakademiet og derefter på Kunsthistorie og Litteratur på universitetet. Interessen for skrivning har derfor været til stede for Karl Ove Knausgård i en tidlig alder. Da studierne var bestået, arbejdede han som redaktør for tidsskriftet Vegant, hvorefter han som 30-årig udlevede sine litterære ambitioner med debutromanen Ude af verden. Han vandt den norske kritikerpris for romanen, men slog ikke igennem med bogen. I 2004 udgav han Alting har en tid, som blev anmelderrost. 

2009 blev året, hvor hans litterære forfatterskab nåede nye højder. Karl Ove Knausgårds selvbiografiske værk, Min kamp, der udkom i seks bind, skabte et gennembrud for forfatteren. Serien om Henrik Vankel blev populær, men udgivelsen havde også bagside af medaljen. 

Karl Ove Knausgård går ikke på kompromis i sit forfatterskab. I den anmelderroste romanserie undersøger han nådesløst, og han deler sit selvudleverende liv. Herunder deler han sine ambitioner, svage sider, usikkerheder og relationer til sin omgangskreds. 

Han dykker ned i alt fra sårbare øjeblikke til hverdagens små detaljer. Karl Ove Knausgård benytter stærke selvbiografiske træk i serien, som har haft omkostninger for ham selv og sin omverden. I serien fortæller han ærlige detaljer om familiemedlemmers alkoholisme og depressioner, men han skriver også om succeser. 

Forfatteren udfordrer den litterære grænse mellem fakta og fiktion, som er interessant at følge. I sjette og sidste bind beskriver han blandt andet, hvordan værket bliver til og potentielle konsekvenser ved det. 

De tre værker Ude af verden, Alting har en tid og Min Kamp anses som en slags triologi, hvor forfatteren lader sig inspirere af sit eget liv. 

Læs også Karl Ove Knausgård skriver om, hvorfor han skriver

Kom tæt på forfatteren, der hellere vil skrive end at være lykkelig

Det er få forfattere, der formår at nå ned til de dybeste afkroge af den menneskelige psyke. Men det gør Karl Ove Knausgård. I sine mange romaner, inklusiv kæmpe værket Min kamp, undersøger forfatteren sig selv og sine nærmeste – uden at være tilbageholdende. 

Hans interesse for at skrive har givet ham både stjernestatus men også trusler som sagsanlæg for injurier og bagvaskelse. Karl Ove Knausgård er dog ikke i tvivl: Han må skrive på trods af, at det har kostet kontakt til familie og venner. Endda er der også røget et ægteskab under forfatterskabet. 

Karl Ove Knausgård, vinder af H.C. Andersen Litteraturprisen

Den norske forfatter har vundet en række priser gennem tiden. En af de største priser han har vundet er H.C. Andersen Litteraturprisen 2022. Det er en pris, som verdensberømte forfattere har vundet. Herunder Paulo Coelho, J.K. Rowling, Isabel Allende, Salman Rushdie, Haruki Murakami og A.S. Byatt. 

Karl Ove Knausgård bliver sammenlignet med H.C. Andersen i sin måde at fornye og gentænke spændet imellem genrerne roman og selvbiografi. En stil, som H.C. Andersen også udforskede, og ligesom eventyrforfatteren har Karl Ove Knausgård formået at få Skandinavien på det litterære verdenskort. 

Forlaget Lindhardt og Ringhof har siden debuten udgivet alle værker, som Knausgård har skrevet siden da. Eksempelvis Ulvene fra evighedens skov.

Læs også Karl Ove Knausgård modtager H.C. Andersen Litteraturprisen 2022

Udforsk kendte værker som Morgenstjernen og Ulvene fra evighedens skov 

Romanserien Min kamp er et af de mest kendte værker, som Karl Ove Knausgård har skrevet, men det er ikke det eneste værk, der har fået stor succes. I det følgende afsnit kan du læse et kort resumé af nogle af de spændende bøger, du bare må læse. 

Morgenstjernen

Litteraturprofessoren Arne og hustruen Tove, der er kunstner, og deres børn er på ferie i et hus ude på landet i sommervarmen. Nær huset bor deres ven, den rige arving Eigil. Præsten Kathrine er ved at tage hjem til sin familie efter et seminar, men vælger i stedet at følge sine impulser og lejer et hotelværelse i nærheden. En kæmpe stjerne lyser en nat frem på nattehimlen. Den skal vise sig at få afgørende indflydelse på deres liv. 

Romanen, der er udgivet i 2013, handler om livet og døden samt alt det, vi ikke forstår. Fortællingen følger ni mennesker over to dage, efter en enorm og faretruende stjerne har vist sig en sensommeraften i august måned. Stjernen skaber debat blandt de ni mennesker, og alle har forskellige opfattelser af, hvad de mener om stjernens kraft.

Diskussionen bliver lagt væk, og livet fortsætter. Dog er noget forandret, da mystiske hændelser finder sted.

Det er Karl Ove Knausgårds første roman, efter han færdiggjorde sin autofiktive fortælling Min kamp.

Ulvene fra evighedens skov

Ulvene fra evighedens skov udspiller sig i vinteren år 1977 i det sydlige Norge, hvor bogens første fortæller, den 12-årige Helge Bråthen, bliver øjenvidne til en tragisk ulykke. Han observerer lys flakke i vandet under en bro og finder ud af, at det stammer fra lygterne på en synkende bil. Den halvvoksne dreng er i chok, så i stedet for at kalde på hjælp, vælger han at gå hjem og sove.

Den næste fortæller i bogen er Syvert Løyning. I 1986 i Sørlandet i Norge vender Syvert tilbage til sin barndomsby efter at have aftjent værnepligt. En nat har han en drøm om sin afdøde far. Syvert oplever, at faderen vil opsøge ham. Han åbner nogle kasser med faderens ejendele. Her finder han breve, der er skrevet på russisk.

Romanens anden del foregår i nutidens Rusland. Her møder læseren Alevtina, der er biolog og underviser på universitetet i Moskva. Hun er alenemor til den lille dreng Seva. Alevtina er nysgerrig på store spørgsmål her i livet som: Hvor kommer vi fra? En dag modtager hun et brev fra sin norske halvbroder. 

I alt har bogen seks forskellige fortællere, som vi følger.

Ulvene fra evighedens skov er en ny stor roman fra Karl Ove Knausgård, rammer det samme store tema som Morgenstjernen, nemlig liv og død og det, vi ikke forstår. Romanen er en selvstændig efterfølger til Morgenstjernen, så valget af samme tema er passende. 

Læs også Manden der hellere vil skrive end at være lykkelig. Kom tæt på karl Ove Knausgård

Er du klar på at vide mere om Karl Ove Knausgård og hans hårrejsende fortællinger? Så læs med her på Bog.dk.