Fiktion Karl Ove Knausgård

”Jeg vidste, at jeg skulle have djævlen med”. Karl Ove Knausgård om romanen Morgenstjernen

”Jeg vidste, at jeg skulle have djævlen med”. Karl Ove Knausgård om romanen Morgenstjernen

Store dele af Karl Ove Knausgårds roman er skrevet, da verden lukkede ned i foråret 2020. At verden ikke er til at kontrollere, er en følelse, der har forplantet sig til stemningen i Morgenstjernen.


Selvom den norske forfatter Karl Ove Knausgård blev verdensberømt for at skrive over 3500 sider om sig selv i det store autofiktive romanprojekt Min kamp, gik han med sin roman nye veje. Romanen, der lod vente på sig i 7 år, hedder Morgenstjernen.

I Morgenstjernen gør Knausgård det, han er så eminent til: at gå helt tæt på hverdagslivets tanker og handlinger, men tilføjer denne gang et strejf af overnaturlige elementer, der skaber en mere dyster og foruroligende stemning end man er vant til i forfatterskabet.

”Det er en roman om de store spørgsmål, som vi oplever dem i vores små liv. Om det store i det små”, siger Knausgård i et interview med Finn Skåderud i Aftenposten.

Karl Ove Knausgård, Morgenstjernen

Morgenstjernen udspiller sig over 2 dage i nutidens Norge, hvor vi kommer ind i 9 forskellige personers liv for et øjeblik; afgørende øjeblikke, hvor livet slår knuder eller decideret går i opløsning.

Vi møder litteraturprofessoren Arne, der sammen med sin hustru, kunstneren Tove, og deres børn er på ferie i Sørlandet. Børnenes kat forsvinder, Tove opfører sig manisk, Arne drikker sig fuld og uroen forplanter sig i familien.

Et andet sted i Norge er præsten Kathrine på vej hjem fra et seminar, men følger en impuls og indlogerer sig på et hotel i stedet for at tage hjem til familien. Manden tror, at hun er ham utro, og hun lader det stå uimodsagt hen.

Ud over Arne og Kathrine møder vi også Egil, Emil, Iselin, Solveig, Jostein, Turid og Vibeke, der hver især bakser med deres egne problemer. 

LÆS OGSÅ: Karl Ove Knausgård skriver om, hvorfor han skriver

Verden er ikke i vater

Fælles for dem alle er, at de samme augustaften ser en gigantisk stjerne på himlen over dem. Hvad er det for et fænomen? Ingen ved det eller kan forklare det.

Alle taler om stjernens enorme kraft, men har forskellige opfattelser af, hvad de oplever – nogen ser det som et varsel, andre som noget storslået smukt, andre har for travlt med deres eget liv til at tillægge stjernen videre betydning.

Livet går videre, dog ikke helt som før, fordi usædvanlige hændelser begynder at ske både i naturen, blandt dyrene og imellem menneskene. Det virkelige blandes op med noget uvirkeligt. Verden er ikke i vater.

”Jeg vidste, at jeg skulle have djævlen med”. Karl Ove Knausgård om romanen Morgenstjernen
Manuskriptet til bogen, der ender på 666 sider. Tilfældigt?

Skrevet under corona-lockdown

For nogle år siden flyttede Karl Ove Knausgård til England med sin nye hustru, der er engelsk forlagschef. Til sammen har de 7 børn og størstedelen af Morgenstjernen er skrevet i den første del af året, hvor hele verden blev rystet af corona.

”To tredjedel af romanen er skrevet under lockdown her i London, med begrænset tid til at skrive og hele familien samlet, mens døden rumsterede udenfor. Meget af den usikkerhed og uvished, der er i romanen, altså det, at der sker noget, som ingen kan styre eller rigtigt forstår, kommer nok fra oplevelsen af den tid”, forklarer Knausgård til det norske medie Kulturplot.

LÆS OGSÅ: Morten Pape: Knausgård gav mig et forfatterskab 

Hos den, der læser romanen, mærker man uroen ved den ildevarslende stjerne. Uden at fortolke stjernens betydning, som andet end et tegn på det, vi ikke kan kontrollere i livet og som unddrager sig forklaringer, siger Knausgård til Kulturplot:

”Jeg vidste også, at djævlen skulle være med på en eller anden måde. Lucifer, som djævlen også hedder, betyder Morgenstjernen, og derfra var der ikke langt til at lade en enorm stjerne brænde på himlen over dem. Resten er improvisation over det tema”.

”Jeg vidste, at jeg skulle have djævlen med”. Karl Ove Knausgård om romanen Morgenstjernen
Karl Ove Knausgårds forfatterskab fylder godt i reolen. Alle hans bøger er oversat til dansk.

Livet er skørt

Hvis man skal indramme, hvad Morgenstjernen handler om, bliver det med de helt store ord fra den fællesmenneskelige overbygning: livet, døden og eksistensen. Filosofiske emner, som Knausgård i romanen undersøger ved at se på dem gennem det lille livs begrænsede linse.

Til nrk.no forklarer han, hvad der satte ham i gang med at skrive den nye roman:  

”For ikke så længe siden fik jeg et barn mere, og det fik mig til at tænke på, hvor skørt livet er, hvor meget der sker i et liv og hvor uvist alt er, men samtidig har man en følelse af, at man forstår, hvad sker. Der er noget i den spænding, som jeg er meget interesseret i”.



Karl Ove Knausgård: Morgenstjernen

Morgenstjernen, Karl Ove Knausgård

Morgenstjernen er en roman om livet og døden og alt det, vi ikke forstår. Den er Karl Ove Knausgårds første roman siden det store autofiktive projekt Min Kamp i 2013.

LÆS OGSÅ: Manden der heller vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove Knausgård

Romanen følger ni mennesker henover to dage efter en kæmpe stjerne har vist sig en sensommeraften i august. Stjernen giver anledning til meget debat og alle har forskellige opfattelser af hvad de oplever og forskellige meninger om stjernens kraft.

Livet ender dog med at gå videre, men alt er ikke helt som før, da usædvanlige hændelser begynder at indtræffe.

Du kan købe Morgenstjernen online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.




Læs også

Karl Ove Knausgård: Ulvene fra evighedens skov

”Jeg vidste, at jeg skulle have djævlen med”. Karl Ove Knausgård om romanen Morgenstjernen

Ulvene fra evighedens skov er en ny stor roman fra Karl Ove Knausgård om livet, døden og det, vi ikke forstår. Romanen er en selvstændig efterfølger til Morgenstjernen.

Året er 1986 i Sørlandet i Norge. Syvert Løyning, en ung mand på 19 år, vender hjem til sin barndomsby efter at have aftjent værnepligt. En nat drømmer han om sin afdøde far. Det er som om, han vil ham noget, og Syvert åbner de kasser med faderens ting, som står i garagen og finder en stak breve skrevet på russisk.

Romanens anden del foregår i nutidens Rusland. Her følger vi Alevtina, der er biolog og underviser på universitetet i Moskva og alenemor til drengen Seva. Hun har altid søgt at forstå et af de største mysterier: Hvordan der er opstået liv i verden.

En dag får hun et brev fra sin norske halvbroder.

Du kan købe Ulvene i evighedens skov i din lokale boghandel eller hos Bog & Idé.




Karl Ove Knausgård: Det tredje rige

”Jeg vidste, at jeg skulle have djævlen med”. Karl Ove Knausgård om romanen Morgenstjernen

♥️♥️♥️♥️♥️ “Det er djævelsk godt gjort” – Politiken

Det tredje rige er den selvstændige efterfølger til Morgenstjernen og Ulvene fra evighedens skov.

Nitten år gamle Line forelsker sig i Valdemar, frontfigur i det myteomspundne band Domen, og trækkes ind i en hemmelig, fascinerende og skræmmende verden. Politimanden Geir efterforsker et makabert trippeldrab, men den teori han til sidst danner sig, kan han ikke fortælle nogen om. Kunstneren Tove laver billeder inspireret af eventyrernes understrømme af seksualitet og død. En dag hører hun en stemme, som taler til hende, som vil hende noget. Bedemanden Syvert bliver urolig, da der ikke rapporteres om nye døde. Noget er i bevægelse i verden, det er, som om den er hjemsøgt – men af hvad og hvorfor?

Du kan købe Det tredje rige online fx. hos Bog&idé eller i den nærmeste boghandel.




Karl Ove Knausgård: Natskolen

”Jeg vidste, at jeg skulle have djævlen med”. Karl Ove Knausgård om romanen Morgenstjernen

Hvor langt vil et menneske gå for at opnå succes, rigdom, magt?

I 1985 flytter den unge nordmand Kristian Hadeland til London for at studere fotografi. Han er ambitiøs og hensynsløs af natur. Vi følger hans første år i storbyen gennem mange nederlag, men også afgørende møder, ikke mindst med den ti år ældre hollænder Hans, der er besat af teknologi. Samtidig møder Kristian teaterinstruktøren Vivian, der skal opføre Dr. Faustus af Christopher Marlowe, en forestilling, som hun vil have Kristian til at tage billeder til.

I anden del af romanen er det fireogtyve år senere, og Kristian er en succesfuld kunstner med en stor retrospektiv udstilling i New York på vej. Han har nået sine mål, men til hvilken pris?

Natskolen er er fjerde bind i Knausgårds nye romanserie. Natskolen er en roman om, hvordan kunst bliver til, og om hvordan menneskeliv ødelægges. Om de kræfter, der omgiver os, både mørket og lyset, og om et menneskes opstigning og fald.

Du kan købe Natskolen online fx hos Saxo eller i din nærmeste boghandel fra 22. oktober.




Vi har flere boganbefalinger til dig. Se vores liste med de bedste bøger 2023/2024.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.