Aktuelt Karl Ove Knausgård Skønlitteratur

Karl Ove Knausgård: Hvordan i alverden kan jeg nøjes med 5 bøger til at fortælle den her historie?

knausgård, ulvene fra evighedens skov, morgenstjernen

Karl Ove Knausgårds roman, Ulvene fra evighedens skov, er en selvstændig efterfølger til Morgenstjernen, der udkom i 2020. Begge bøger er begyndelsen på et nyt, stort romanprojekt på i alt fem romaner.

Da Karl Ove Knausgård udgav sin roman Morgenstjernen på 666 sider, var det en længe ventet udgivelse.

Ikke fordi Knausgård havde været fraværende på bogscenen, faktisk tværtimod, han havde udgivet indtil flere bøger om kunst og fodbold, essays og mindre udgivelser, men fordi Morgenstjernen var den første store roman siden hans 6 bøger i det selvbiografiske romanprojekt Min kamp.

LÆS OGSÅ: ”Jeg vidste, at jeg skulle have djævlen med”. Karl Ove Knausgård om romanen Morgenstjernen

Min kamp, der henover 4500 sider beskriver Knausgårds liv i stort og småt, vandt genklang over store dele af verden og gav ham mange fans, der ikke kunne få nok af nordmandens liv iblandet tanker om kunst og filosofi og samtiden.

Se Karl Ove Knausgård læse fra Ulvene fra evighedens skov


Forfatter efter Min kamp

Men hvor skulle Knausgård så hen som romanforfatter efter sit autofiktive hovedværk, der gjorde ham kendt og elsket?

Det spekulerede mange læsere nok over, og med Morgenstjernen kom svaret; et svar, der giver genlyd i hans roman, efterfølgeren Ulvene fra evighedens skov. I et interview med den norske avis VG afslørede Karl Ove Knausgård, at han har en ide om at skrive serien på fem bøger.

Karl Ove Knausgård: Hvordan i alverden kan jeg nøjes med 5 bøger til at fortælle den her historie?
Karl Ove Knausgård. Fotograf: Sølve Sundsbø 2021 (for D2)

Døden, der forsvinder

Med hans vanlige arbejdsdisciplin og tilsyneladende usvækkede lyst til at skrive, så virker det ikke urealistisk, at han kan aflevere en roman om året i de næste tre år, som planen lyder.

LÆS OGSÅ: Ulvene fra evighedens skov. Ny, stor roman af Karl Ove Knausgård. Få et smugkig her

”Da jeg var et stykke inde i Ulvene fra evighedens skov, blev jeg klar over, at tre bøger ikke ville være nok,” sagde Knausgård til VG om projektet, der indtil videre har 13 fortællere, der har forskellige interesser og overbevisninger.

”Samtidig er de alle en del af en større fortælling: Den om morgenstjernen og døden som forsvinder. Deres spor krydses, deres liv vikler sig ind i hinanden, og mit spørgsmål er lige nu ikke, hvorfor det bliver så langt, men det modsatte:

Hvordan i alverden kan jeg nøjes med fem bøger til at fortælle den her historie?” 

Romanerne skal fortælles af mange

Morgenstjernen foregår over to dage, hvor man som læser kommer tæt på 9 forskellige menneskers liv. De bor alle i Norge, men ellers er det eneste, som de er fælles om, at de ser den samme mystiske stjerne på himlen. Et ildevarslende himmelfænomen, som ingen kan forklare.

Se trailer for Morgenstjernen


Samme stjerne dukker også op til slut i Ulvene fra evighedens skov. Til VG har Knausgård sagt, at han ikke vidste, hvordan det hele skulle udvikle sig, da han gik i gang med Morgenstjernen – udover netop stjernen:

”Det eneste, jeg vidste om fortællingen, da jeg begyndte, var, at et nyt fænomen skulle vise sig på himlen, og døden skulle forsvinde. Derudover at romanen skulle have mange forskellige fortællere.”

Ulvene fra evigheden skov

I Ulvene fra evighedens skov er der to hovedfortællere: Den 19-årige Syvert, der i 1986 vender hjem til sin barndomsby i Sørlandet efter at have aftjent værnepligt. Mens han tænker over, hvad han skal videre i sit liv, spiller han fodbold, laver mad til sin lillebror og mor, forelsker sig i en lokal pige og får ved et tilfælde et job som bedemand. Et job, han er god til, men flov over.

En dag åbner han de kasser, der står i garagen med sin afdøde fars ting, hvor han finder en stak breve skrevet på russisk.

LÆS OGSÅ: Ulvene fra evighedens skov. Ny roman fra Karl Ove Knausgård spænder vidt

I romanens anden del er handlingen henlagt til nutidens Rusland, hvor fortælleren er Alevtina, biolog og underviser på universitetet i Moskva og alenemor til drengen Seva. Hun interesserer sig for livet og døden fra mere naturvidenskabelige perspektiver. En dag får hun et brev fra en norsk mand, der hedder Syvert, og de to har noget vigtigt til fælles.

Det store og det små

Som altid hos Knausgård favner han både det store og det små. Hverdagslivet, hvor der laves mad og vaskes op, hvor folk bliver syge og forelskede – og så et spor, der omhandler noget af det, der ligger i udkanten af vores fatteevne: døden, muligheden for evigt liv, evolutionen, tro og videnskabens grænser.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Selv siger han om sit nye romanprojekt:

”Romanserien handler om små mennesker, som lever i en tid, hvor der sker store ting, ikke helt ulig os og vores tid lige nu! Tanken er, at historien ikke skal bevæge sig i en lige linje fra A til B til C, men brede sig ud, mere som en skov end som stien gennem skoven.”

Og på spørgsmålet om, hvor vejen skal føre hen herfra, giver forfatteren dette svar:

”Den bliver lang og interessant, og handlingen skal vende tilbage til Vestlandet og Sørlandet i nutiden for en tid, før den vil vende tilbage til London i 1500-tallet – måske.”


Ulvene fra evighedens skov

Karl Ove Knausgård: Hvordan i alverden kan jeg nøjes med 5 bøger til at fortælle den her historie?

Ulvene fra evighedens skov er en ny stor roman fra Karl Ove Knausgård om livet, døden og det, vi ikke forstår. Romanen er en selvstændig efterfølger til Morgenstjernen.

Året er 1986 i Sørlandet i Norge. Syvert Løyning, en ung mand på 19 år, vender hjem til sin barndomsby efter at have aftjent værnepligt. En nat drømmer han om sin afdøde far. Det er som om, han vil ham noget, og Syvert åbner de kasser med faderens ting, som står i garagen og finder en stak breve skrevet på russisk.

Romanens anden del foregår i nutidens Rusland. Her følger vi Alevtina, der er biolog og underviser på universitetet i Moskva og alenemor til drengen Seva. Hun har altid søgt at forstå et af de største mysterier: Hvordan der er opstået liv i verden.

En dag får hun et brev fra sin norske halvbroder.

Du kan købe Ulvene i evighedens skov i din lokale boghandel eller hos Bog & Idé.


Nyt fra Karl Ove Knausgård

Det tredje rige

Karl Ove Knausgård: Hvordan i alverden kan jeg nøjes med 5 bøger til at fortælle den her historie?

♥️♥️♥️♥️♥️ “Det er djævelsk godt gjort” – Politiken

Det tredje rige er den selvstændige efterfølger til Morgenstjernen og Ulvene fra evighedens skov.

Nitten år gamle Line forelsker sig i Valdemar, frontfigur i det myteomspundne band Domen, og trækkes ind i en hemmelig, fascinerende og skræmmende verden. Politimanden Geir efterforsker et makabert trippeldrab, men den teori han til sidst danner sig, kan han ikke fortælle nogen om. Kunstneren Tove laver billeder inspireret af eventyrernes understrømme af seksualitet og død. En dag hører hun en stemme, som taler til hende, som vil hende noget. Bedemanden Syvert bliver urolig, da der ikke rapporteres om nye døde. Noget er i bevægelse i verden, det er, som om den er hjemsøgt – men af hvad og hvorfor?

Du kan købe Det tredje rige online fx. hos Bog&idé eller i den nærmeste boghandel.
Læs også

Morgenstjernen

Morgenstjernen, Karl Ove Knausgård

Morgenstjernen er en roman om livet og døden og alt det, vi ikke forstår. Den er Karl Ove Knausgårds første roman siden det store autofiktive projekt Min Kamp i 2013.

LÆS OGSÅ: Manden der heller vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove Knausgård

Romanen følger ni mennesker henover to dage efter en kæmpe stjerne har vist sig en sensommeraften i august. Stjernen giver anledning til meget debat og alle har forskellige opfattelser af hvad de oplever og forskellige meninger om stjernens kraft.

Livet ender dog med at gå videre, men alt er ikke helt som før, da usædvanlige hændelser begynder at indtræffe.

Du kan købe Morgenstjernen online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.