Karl Ove Knausgård Aktuelt Fiktion

Ny roman fra Karl Ove Knausgård. Morgenstjernen udkommer 27. november

Ny roman fra Karl Ove Knausgård. Morgenstjernen udkommer 27. november

7 år er der gået, siden vi sidst fik en roman fra Karl Ove Knausgård. Den 27. november kommer den længe ventede roman med titlen Morgenstjernen.


I 2013 slap Karl Ove Knausgård sit store autofiktive projekt Min kamp, og nu er der endelig nyt fra den verdensberømte norske forfatter.

Den 27. november udkommer Morgenstjernen, en roman på 666 sider, oversat af Sara Koch.

Forudbestil Morgenstjernen her


Det er en stor og rig roman, som er et godt sted at begynde, hvis man vil i gang med at læse en af samtidens allerstørste stemmer i den nordiske litteratur.

En roman om det store drama set gennem det lille livs begrænsede linse

Morgenstjernen er en roman om livet og døden; om hverdagslivet, der møder det uforklarlige og hvad der sker, når mørke kræfter slippes løs i verden. En roman, der viser nye sider af Karl Ove Knausgård, men samtidig er umiskendeligt Knausgård.

Romanen udspiller sig over 2 dage i nutidens Norge, hvor vi kommer ind i 9 forskellige personers liv i helt unikke og afgørende øjeblikke.

Et mustread for alle, der allerede er begejstret for nordmandens sublime evne til at stille ind på det helt nære og genkendelige, mens han samtidig siger noget eksistentielt om den virkelighed, vi befinder os i lige nu og her.

Vi møder litteraturprofessoren Arne, der sammen med sin hustru, kunstneren Tove og deres børn er i de sidste feriedage i Sørlandet. Deres ven, Eigil, der opholder sig i et sommerhus i nærheden, fletter sig ind i familiens liv.

Et andet sted i Norge er præsten Kathrine på vej hjem fra et seminar, men følger en impuls og indlogerer sig på et hotel i stedet for at tage hjem til familien.

Ud over Arne, Eigil og Kathrine møder vi også Emil, Iselin, Solveig, Jostein, Turid og Vibeke, der hver især bakser med deres egne problemer i deres egne liv.

Når livet spiller én de særeste puds

Denne augustaften dukker en gigantisk stjerne op på himlen over dem. Hvad er det for et fænomen? Astronomerne er i tvivl. Alle taler om stjernens enorme kraft, men har forskellige opfattelser af, hvad de oplever.

Og så går livet videre. Dog ikke helt som før, fordi usædvanlige hændelser begynder at ske. 

LÆS OGSÅ: Manden der hellere vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove Knausgård

Hvad er baggrunden for romanen, og hvad var Karl Ove Knausgård optaget af i forbindelse med skrivearbejdet?

Til det giver nordmanden det uudgrundelige svar:

“Der er så mange karakterer, at der har været nok af ting, at interessere sig for. Men i bund og grund mest af alt, hvordan det kan være, at vi mennesker hver for sig gerne vil gøre det gode, men hvorfor vi i fællesskab, så gør det onde?”

Det skriver de norske anmeldere

”Storslået dommedag! Stærkt uhyggelig og snigende rædsel…Morgenstjernen er ikke en roman, som kan forklares. Den må opleves med åbne sanser og et frit sind. Den som tager chancen får en storslået læseoplevelse, som bliver siddende. Længe” – VG

Morgenstjernen lyser klart op på efterårets boghimmel … en læseoplevelse af de sjældne. Og den byder på ubehageligheder nok til, at ubehagets mester David Lynch bliver misundelig … Man bliver fanget, som var det en ny Netflix-serie: bare et kapitel mere …” – Dagens næringsliv

”En strålende roman, omfangsrig og indholdsrig, ulidelig spændende, medrivende, på samme tid dyb og vanskelig at lægge fra sig” – Fædrelandsvennen

”Mørkt og fascinerende comeback … Det er al mulig grund til at ønske Karl Ove Knausgård velkommen tilbage i skønlitteraturen” – NRKKarl Ove Knausgård: Morgenstjernen

Morgenstjernen, Karl Ove Knausgård

Morgenstjernen er en roman om livet og døden og alt det, vi ikke forstår. Den er Karl Ove Knausgårds første roman siden det store autofiktive projekt Min Kamp i 2013.

LÆS OGSÅ: Manden der heller vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove Knausgård

Romanen følger ni mennesker henover to dage efter en kæmpe stjerne har vist sig en sensommeraften i august. Stjernen giver anledning til meget debat og alle har forskellige opfattelser af hvad de oplever og forskellige meninger om stjernens kraft.

Livet ender dog med at gå videre, men alt er ikke helt som før, da usædvanlige hændelser begynder at indtræffe.

Du kan købe Morgenstjernen online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.