Krimi Danske krimier Danske krimiforfattere Niels Krause-Kjær Populære krimier

Kan man svindle med et folketingsvalg? Magtspil og manipulation i romanen Mørkeland

mørkeland

Niels Krause-Kjær udgav i 2019 Mørkeland, en politisk spændingsroman om skjult magtspil og manipulation op til et folketingsvalg.


Mørkeland er en uafhængig fortsættelse af den filmatiserede bestseller Kongekabale. Snart er Krause-Kjær aktuel med Fandens forår, der er tredje bind i serien.

I nedenstående interview mødte vi Krause-Kjær til en snak om Mørkeland.Valgsvindel – det er noget, der foregår i u-lande og ustabile regimer. Men kunne det ske i Danmark? Det er omdrejningspunktet for Niels Krause-Kjærs roman Mørkeland.

Da jeg som nyuddannet journalist var redaktionssekretær på Jyllands-Postens udlandsredaktion belærte udlandsredaktøren mig om forskelle og ligheder på oprørsgrupper, frihedskæmpere og terrorister. Hvornår man er hvad, afhænger meget af øjnene, der ser. Den tid, vi lever i, skubber meget til vante forestillinger. Jeg ledte efter et plot, hvor journalisten Ulrik Torp kunne bevæge sig i dette dilemma. Og tænkte – hvorfor ikke forsøge at svindle med et folketingsvalg? Bare en lillebitte smule.

Er det overhovedet muligt?

Hmm. Jeg er sikker på, at Indenrigsministeriet vil sige nej. Danmark siges – sammen med Finland – at have verdens sikreste valgsystem. Det er f.eks. svært at fuske med en blyant. Jeg har konsulteret den bedste viden på området i forbindelse med min research, og hvis det overhovedet er muligt, så har jeg fundet måden.

Mørkeland er en selvstændig fortsættelse af Kongekabale fra 2000. Bogen var en kæmpe succes. For ikke at tale om filmen. Kongekabale blev i 2004 filmatiseret af instruktøren Nikolaj Arcel. Filmen løb med ikke mindre end 8 Robert-priser og 2 Bodil-statuetter ved årets prisuddelinger og blev årets mest succesrige spillefilm i de danske biografer.


Kan man svindle med et folketingsvalg? Magtspil og manipulation i romanen Mørkeland

Det er sjovt, at Kongekabale blev og bliver opfattet som thriller og krimi. Det tænkte jeg overhovedet ikke over, da jeg skrev den. Jeg ville blot forsøge at fortælle en historie om nogle af de magtmekanismer, der er i politik, og hvad der kan ske, når kæden hopper af og egentlig fornuftige mennesker – der har kastet sig ud i politik af et godt og ædelt hjerte – pludselig slipper bremserne og har svært ved at finde dem igen.

Vi har det alle sammen – det lille rum i maven eller sjælen, som kan vokse og blive rigtig grimt. Normalt er vi i stand til at tøjle det lille rum, men nogle gange går det galt – det kan være en borgerkrig i Jugoslavien, det kan være en grim skilsmisse, og det kan være en kamp om magt på Christiansborg. Det var de mekanismer, jeg ville beskrive og forklare. Ikke mindst fordi jeg selv som pressechef under den konservative magtkamp i slut-halvfemserne oplevede, at det lille og ikke særligt kønne rum i min egen mave voksede og i perioder truede med at tage over. Sagt på en anden måde: Jeg oplevede, at jeg accepterede nogle metoder og en adfærd, som jeg ikke troede rimede med mig.

Min egen baggrund var altafgørende for romanen. Jeg kender den journalistiske måde at se verden på, for det er sådan, jeg er. Samtidig har jeg beskæftiget mig med politik hele mit voksne liv og lidt til. Magtkampen i Det Konservative Folkeparti i slut 90’erne forskrækkede alle involverede og iagttagere.

Ved udgivelsen i 2000 talte alle om spindoktorer som “mørkets fyrster”. Hvordan ser du på de politiske rådgiveres magt i dag?

De politiske rådgiveres magt var og er overdrevet. Man skal ikke undervurdere de politiske partiledere og ministre. De er kommet til, hvor de er, gennem en meget lang og ubarmhjertig udvælgelsesproces. De kan både substans, magtspil og menneskeforståelse. At tro, at en spindoktor, uddannet fra Journalisthøjskolen eller statskundskab med få års erfaring på Christiansborg og i en alder af 34 år kan matche eller overrule en Anders Fogh, Lars Løkke eller Mette Frederiksen er ikke bare naivt. Det er helt ude i hampen at tro det. De politiske rådgivere får lige præcis så meget magt og indflydelse, som deres chef tillader. TV-serien Borgen havde mange kvaliteter, men beskrivelsen af spindoktorens indflydelse var helt skæv.

Siden Kongekabales udgivelse har alle mistet magt og indflydelse. Mediebilledet er på godt og ondt langt mere differentieret og diffust. En historie kan holde i nogle få timer eller få dage – og så går man videre til næste emne. Kampen om opmærksomheden er blevet voldsom, og meget få har i virkeligheden hånden på rattet lang tid ad gangen.

Kongekabale blev af mange læst som en nøgleroman over magtkampene hos de Konservative. Hvordan ser du på den virak i dag?

Der var stor virak. Forsøg på at få nedlagt fogedforbud, trussel om injuriesag mod mig og mere til. Det var en overdrevet reaktion, fordi det først og fremmest var en roman – altså fi ktion, selv om jeg naturligvis var inspireret af min egen erfaring som journalist og rådgiver. Omvendt var der også en vis logik i reaktionen – politik handler om magt, og her tackler man igennem. Nogle bliver indimellem forskrækket over konfrontationerne i politik, men politik kan og skal ikke være anderledes. Det er en kamp om magten og i den forstand et nulsums-spil – jo mere magt, jeg får, des mindre får du.

Mørkeland er resultatet af forfatterens 6 måneder lange arbejdslejr på en lille ø i Middelhavet.

Jeg skal fysisk væk, når jeg skriver. Væk fra min dagligdag, vante omgivelser og forpligtelser. Et familiesommerhus i Himmerland har tidligere været mit refugium. I forbindelse med Mørkeland rev min kone og jeg et halvt år ud af kalenderen og tog hunden med til Gozo – en lille ø ud for Malta. 5-6 timers skrivning hver dag på terrassen. En tur med hunden. En lang løbetur og et hop i Middelhavet efterfulgt af sen aftenmiddag og en fl aske vin til deling. I seng, op, 5-6 timers skrivning … og så videre. Det virkede!Mørkeland

Mørkeland, Niels Krause-Kjær

Dagen før der udskrives folketingsvalg, bliver en ung fuldmægtig i indenrigsministeriet myrdet.

Journalisten Ulrik Torp begynder at skrive om mordet og opdager, at den unge fuldmægtige havde fået færten af et omfattende bedrag.

Lidt efter lidt leder sporene Ulrik Torp mod en lille kreds af tidligere politikere og topembedsmænd, der synes parate til at forsvare samfundet med alle midler mod en illiberal dagsorden styret af tweets og facebookopslag.

Du kan købe Mørkeland online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Flere bøger af Niels Krause-Kjær

Kongekabale

Kan man svindle med et folketingsvalg? Magtspil og manipulation i romanen Mørkeland

“Nogle gange overgår virkeligheden fantasien.” – Kristeligt Dagblad

Det Demokratiske Parti kastes ud i en beskidt magtkamp mellem gruppeformanden og den politiske ordfører, efter partiets leder bliver alvorligt kvæstet. Spørgsmålet om, hvem der skal overtage ledelsen af partiet i fremtiden melder sig, og alle kneb bliver taget i brug i bestræbelserne for at nå til tops.

Det er et politisk spil, hvor alle bruger alle – og hvor også journalisterne på Christiansborg kommer med deres egne agendaer. Ulrik Torp er ingen undtagelse, og han må langsomt se sine idealer krakelere og selv tage affære …

Kongekabale er blevet filmatiseret med Søren Pilmark, Anders W. Berthelsen og Lars Mikkelsen i hovedrollerne og vandt blandt andet otte Robert-priser.

Du kan købe Kongekabale online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Glæd dig til: Fandens forår

Niels Krause-Kjær, Fandens forår, kongekabale,

Niels Krause-Kjær, forfatteren til Kongekabale, er tilbage med en medrivende politisk spændingsroman.

Med blot få dages mellemrum dør den tidligere justitsminister tilsynelandende af et hjertetilfælde, samt et tidligere folketingsmedlem på et hospice, som ånder ud lidt hurtigere end forventet. Samtidig skærpes konflikten mellem statsminister Palle Enevoldsen og den mere nationale politiker Kirsten Rolighed.

Ulrik Torp, nu på lykkepiller og arbejdende som freelancejournalist, bliver snart trukket ind i sagen. En sag, der viser sig at trække tråde tilbage til Murens fald og forsøg på magtindflydelse fra Moskva, dengang som nu. Men spørgsmålet er, om truslen mod et land kommer udefra eller indefra …

LÆS OGSÅ: Fandens forår. Hvordan kontrollerer man et lands hemmeligheder?

Du kan købe Fandens forår online her eller i din nærmeste boghandel.