Aktuelt Danske krimier Niels Krause-Kjær Samfund og debat

Filmatisering af Niels Krause-Kjærs krimi Mørkeland er i gang – efterfølgeren til kæmpehittet Kongekabale

Mathilde Arcel Fock, Sofie Nolsøe, Patrick A. Hansen, instruktør Mikkel Serup, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen og Nicolas Bro. Fotograf: Per Arnesen

Nu kommer opfølgeren endelig til den prisvindende spillefilm KONGEKABALE fra 2004. I dag starter Mikkel Serup nemlig optagelser på den politiske thriller MØRKELAND, som er baseret på Niels Krause-Kjærs krimiserie om journalisten Ulrik Torp. MØRKELAND har Anders W. Berthelsen i hovedrollen som Ulrik Torp, mens der også er et gensyn med bl.a. Nicolas Bro og Charlotte Munck.

MØRKELAND er en filmatisering af Niels Krause-Kjærs anden roman ”Mørkeland” om journalisten Ulrik Torp og efterfølgeren til kæmpehittet ”Kongekabale”, der blev filmatiseret i 2004 og set af over 550.000 i biografen. Men MØRKELAND er kun en sequel for det publikum, der ønsker at se den sådan. Som historie står den alene som en topaktuel og hæsblæsende politisk thriller om demokratiets status.

”Meget er ændret, siden KONGEKABALE udkom i 2004. Medierne, den politiske scene og naturligvis også publikum har udviklet sig drastisk, og vi må alle navigere i clickbaits og de sociale mediers ekkokammer. MØRKELAND er en ny fortælling om Ulrik Torp, sat en hel generation efter vi forlod ham som ung graverjournalist med livet og karrieren foran sig. Siden er 20 år gået, Torp er blevet voksen og gråsprængt, og karrieren er blevet skiftet ud med arbejdsløshed og midtvejskrise. Fra det ståsted havner han i midten af en ny politisk konspiration, som rejser spørgsmålet, om vi kan acceptere manipulation med demokratiet, når manipulationen har til hensigt at redde det,” siger instruktør Mikkel Serup ifølge en pressemeddelelse fra SF-Film.

Svindle en lille smule med et valg

Efter en fyringsrunde og længere tid på kontanthjælp ender Ulrik Torp i virksomhedspraktik på sin tidligere arbejdsplads, Dagbladet, hvor hans gamle kollega og nu chefredaktør, Henrik Moll, beder ham dække et mord på en ung fuldmægtig i Indenrigsministeriet. Sammen med unge praktikanter, Emma og Simon, kommer Torp på sporet af en lille kreds af tidligere politikere og topembedsmænd, der ikke skyr nogen midler for at sikre sig, at magten bliver på de rette hænder. Endnu en gang drages vi sammen med Torp ind i en politisk sammensværgelse – denne gang med selve fundamentet for vores samfund sat på spil.

“Da jeg som nyuddannet journalist var redaktionssekretær på Jyllands-Postens udlandsredaktion belærte udlandsredaktøren mig om forskelle og ligheder på oprørsgrupper, frihedskæmpere og terrorister. Hvornår man er hvad, afhænger meget af øjnene, der ser. Den tid, vi lever i, skubber meget til vante forestillinger. Jeg ledte efter et plot, hvor journalisten Ulrik Torp kunne bevæge sig i dette dilemma. Og tænkte – hvorfor ikke forsøge at svindle med et folketingsvalg? Bare en lillebitte smule,” fortalte Niels Krause-Kjær til BOG.dk i forbindelse med udgivelse af bogen.

Store navne på rollelisten

Mikkel Serup har tidligere stået bag TV-serierne ”Livvagterne” (2009-2010), ”Friheden” (2018-2020) og ”Kastanjemanden” (2021), som vandt en Robert for Årets TV-serie, samt publikumssuccesen ”Klassefesten 2: Begravelsen” (2014) og ”Den bedste mand” (2017).

Udover Anders W. Berthelsen, Nicolas Bro og Charlotte Munck finder man også masser af nye unge talenter som Patrick A. Hansen, Sofie Nolsøe, Mathilde Arcel Fock, Simon Kongsted, Mathilde Eusebius, Ellaha Lack, Mohamed Djeziri (”Krudttønden” og ”Underverden 2”) og Sara Fanta (”Viften” og ”Sygeplejersken”) på rollelisten. Derudover medvirker erfarne kræfter som Lene Maria Christensen i rollen som politikeren Anne-Grethe Hulsig, Tommy Kenter i rollen som erhvervsmanden Otto Brathenberg og Ina-Miriam Rosenbaum som redaktionens Bedste Bente.

MØRKELAND er produceret af Meta Film i co-production med Meta Film Stockholm & Film i Väst i samarbejde med SF, TV2, SVT & Yle. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut & Det Svenske Filminstitut og distribueres af SF Studios.


SF Studios, der blev grundlagt i 1919, er et af verdens ældste filmselskaber med hovedkontor i Stockholm, Sverige, og kontorer i Oslo, København, Helsinki og London. Virksomheden producerer og distribuerer spillefilm og tv-serier samt leverer streamingtjenesten SF Anytime. SF Studios er en del af Bonnier.

Fotograf: Per Arnesen


Mørkeland

Mørkeland, Niels Krause-Kjær, Ulrik Torp

Dagen før der udskrives folketingsvalg, bliver en ung fuldmægtig i indenrigsministeriet myrdet.

Journalisten Ulrik Torp begynder at skrive om mordet og opdager, at den unge fuldmægtige havde fået færten af et omfattende bedrag.

Lidt efter lidt leder sporene Ulrik Torp mod en lille kreds af tidligere politikere og topembedsmænd, der synes parate til at forsvare samfundet med alle midler mod en illiberal dagsorden styret af tweets og facebookopslag.

Du kan købe Mørkeland online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Læs de andre bøger i Krause-Kjærs uafhængige serie af politiske spændingsromaner

Kongekabale

Filmatisering af Niels Krause-Kjærs krimi Mørkeland er i gang - efterfølgeren til kæmpehittet Kongekabale

“Nogle gange overgår virkeligheden fantasien.” – Kristeligt Dagblad

Det Demokratiske Parti kastes ud i en beskidt magtkamp mellem gruppeformanden og den politiske ordfører, efter partiets leder bliver alvorligt kvæstet. Spørgsmålet om, hvem der skal overtage ledelsen af partiet i fremtiden melder sig, og alle kneb bliver taget i brug i bestræbelserne for at nå til tops.

Det er et politisk spil, hvor alle bruger alle – og hvor også journalisterne på Christiansborg kommer med deres egne agendaer. Ulrik Torp er ingen undtagelse, og han må langsomt se sine idealer krakelere og selv tage affære …

Kongekabale er blevet filmatiseret med Søren Pilmark, Anders W. Berthelsen og Lars Mikkelsen i hovedrollerne og vandt blandt andet otte Robert-priser.

Du kan købe Kongekabale online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Fandens forår

Niels Krause-Kjær, Fandens forår, kongekabale,

Niels Krause-Kjær, forfatteren til Kongekabale, er tilbage med en medrivende politisk spændingsroman.

Med blot få dages mellemrum dør den tidligere justitsminister tilsynelandende af et hjertetilfælde, samt et tidligere folketingsmedlem på et hospice, som ånder ud lidt hurtigere end forventet. Samtidig skærpes konflikten mellem statsminister Palle Enevoldsen og den mere nationale politiker Kirsten Rolighed.

Ulrik Torp, nu på lykkepiller og arbejdende som freelancejournalist, bliver snart trukket ind i sagen. En sag, der viser sig at trække tråde tilbage til Murens fald og forsøg på magtindflydelse fra Moskva, dengang som nu. Men spørgsmålet er, om truslen mod et land kommer udefra eller indefra …

LÆS OGSÅ: Fandens forår. Hvordan kontrollerer man et lands hemmeligheder?

Du kan købe Fandens forår online her eller i din nærmeste boghandel.
Nedsmeltning

Nedsmeltning, Niels Krause-Kjær

★★★★ – Berlingske

★★★★ – Jyllands-Posten

❤️❤️❤️❤️ – Politiken

En bombe eksploderer i Demokratisk Klima Fraktions hovedkontor kort før et EU-klimatopmøde i København, og organisationens eneste medarbejder dør. Flere mindre klimaaktioner kulminerer med et brandattentat mod Danmarks kontroversielle klimaminister Ib Boldbjerg.

Ulrik Torp er blevet chefredaktør på den gratis ugeavis ValbyPosten. En række kritiske artikler om Valbys lokale toppolitiker Ib Boldbjerg, sætter Torp på sporet af kræfter, der for enhver pris vil gøre klimatopmødet til en fiasko. Samtidig kæmper Ulrik Torp på den private front både med sit helbred og med den fortabte søn, der efter tre år vender tilbage fra Bruxelles som fuldtids klimaaktivist.

Politisk spændingsroman af Niels Krause-Kjær i serien om Ulrik Torp, der også indeholder bøgerne  Kongekabalen, Mørkeland og Fandens forår.

LÆS OGSÅ: Christiansborg Noir. Niels Krause-Kjær skriver intense politiske thrillere.

Du kan købe Nedsmeltning online her eller i din nærmeste boghandel.
Jagttegn

Filmatisering af Niels Krause-Kjærs krimi Mørkeland er i gang - efterfølgeren til kæmpehittet Kongekabale

❤️❤️❤️❤️❤️ til “Niels Krause-Kjærs veloplagte, velskrevne nye politiske thriller” – Politiken

En folketingspolitiker findes død efter en kongejagt på et gods i Jylland. Han er skudt gennem hovedet, og alle går ud fra, at der er tale om selvmord. Samme dag forsvinder hans unge niece, der har gjort overraskende opdagelser i forbindelse med en eksamensopgave på journalisthøjskolen i Aarhus, hvor Ulrik Torp er lektor-vikar. Umiddelbart efter indledes en kampagne mod landets forsvarsminister. 

Ulrik Torp trækkes ind i sagen, der viser sig at handle om militær oprustning, lobbyisme for milliarder, udenlandske interesser og skjult støtte til politikere. Til at hjælpe sig har Torp kun sine studerende og Emma, en tidligere praktikant fra hans gamle arbejdsplads, Dagbladet. Sammen finder de ud af, hvordan tingene hænger sammen, men det viser sig undervejs, at Torp selv er fanget i et net, som han har svært at vikle sig ud af. For hvem er det, der trækker i trådene? 

JAGTTEGN er femte uafhængige bog i Niels Krause-Kjærs politiske spændingsserie, der lægger sig i grænselandet mellem medier og politik og beskriver magtspillet i kulissen.

Du kan købe Jagttegn online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.