Aktuelt Krimi Niels Krause-Kjær

Niels Krause-Kjær om Jagttegn: Vi står overfor den største militære oprustning nogensinde

jagttegn

Niels Krause-Kjær er aktuel med femte uafhængige bind i serien om Ulrik Torp, som underviser i journalistik, da en glemt Irma-pose involverer ham i en drabssag. En drabssag der viser sig at handle om militær oprustning, lobbyisme for milliarder, udenlandske interesser og skjult støtte til politikere.

I den forrige bog i serien, Nedsmeltning fra marts 2023, havde Niels Krause-Kjær klimakrisen som det politiske emne, romanens hovedpersoner involverede sig i – og i bogstavelig forstand – brændte sig på. I Jagttegn tager begivenhederne sit afsæt i endnu et aktuelt emne; den oprustning, der finder sted i Danmark og resten af den vestlige verden lige nu.

Oprustningen kræver et vågent øje

På spørgsmålet om, hvordan virkelighedens dagsordener spiller ind på temaerne i den aktuelle roman, fortæller Niels Krause-Kjær, at den oprustning, vi står overfor, kommer til at kræve et vågent øje fra alle sider.

”På grund af forholdene i Ukraine og forholdet til Rusland og Kina, står vi i den næste årrække overfor den største oprustning nogensinde. Danmark skal købe militærgrej ind for milliarder. Når så mange penge sidder løst, vil det uvægerligt føre til misbrug, korruption og penge under bordet. Og selvom Danmark bryster sig af at være det mindst korrupte land i verden – og det skal nok passe, at vi ligger langt nede på den liste – så var hele lobbyapparatet i sving, da vi skulle købe kampfly.

Det kommer vi til at se mere af de kommende år, hvor vi opruster, og vi skal passe på som samfund, at vi ikke bukker under for presset, men holder vores sti ren i forhold til, hvad vi køber af krigsmateriel – og hos hvem.”

Han tilføjer, at Eisenhower advarede tilbage i 1961 mod militærets og våbenproducenternes indflydelse og magt med det, han kaldte “det militærindustrielle kompleks”.

Og han vidste om nogen, hvad han talte om.

I en nutidig dansk kontekst mener Niels Krause-Kjær, at vi især skal være opmærksomme på bevægelsen fra topofficerer i Forsvaret til konsulent i en privat virksomhed, der har med indkøb af militærudstyr at gøre.

LÆS OGSÅ: Christiansborg Noir. Niels Krause-Kjær skriver intense politiske thrillere

Niels Krause-Kjær om Jagttegn: Vi står overfor den største militære oprustning nogensinde

Niels Krause-Kjær (f. 1963) er journalist og arbejder i dag som fuldtidsforfatter. I 2000 skrev han Kongekabale, der blev filmatiseret i 2004. Opfølgeren Mørkeland kom i 2019, og i 2021 fulgte Fandens forår, som blev efterfulgt af Nedsmeltning i 2023. Jagttegn er den femte bog i serien. Foto: Thomas A.

Generationskløfter og nye verdener

I Jagttegn (og de andre bind i serien) har Ulrik Torp et makkerskab med den yngre journalist Emma, som har en helt anden tilgang og adgang til for eksempel de sociale medier – og derfor supplerer de hinanden godt arbejdsmæssigt.

For både Ulrik Torp og forfatteren selv er det magtpåliggende ikke at blive ”en gammel sur mand, der sidder i et hjørne og synes, alting var bedre i går.”

”Det er vigtigt for mig i mine bøger at skabe en forbindelse mellem generationerne, hvor der opstår en forståelse og en erkendelse. At give Ulrik Torp et vikariat som lektor på Journalisthøjskolen er en oplagt mulighed for at fortælle, at der er masser af dygtige unge journalister,” siger han og fortsætter:

”Det der med, at min generation synes, alle de unge ikke kan regne og stave og så videre … det kan jeg næsten ikke holde ud.”

Ulrik Torp er ikke en fordomsfuld mand, men der er noget, han bare ikke forstår. Heller ikke selvom han gør sig umage.

”Jeg er selv lige fyldt 60 år, og jeg kender det godt fra mig selv. Der er verdener, jeg ikke har været inde i, og kroge, jeg ikke har set. Det skaber hverken modstand hos mig eller Ulrik Torp, men en undren og en nysgerrighed. For at tage et eksempel, stiller Ulrik Torp sig undrende overfor sociale medier og hele den her evalueringskultur, fordi den er ny for ham,” fortæller Niels Krause-Kjær.

LÆS OGSÅ: Ny medrivende politisk spændingsroman fra Niels Krause-Kjær. Læs et uddrag her.

Virkeligheden er blevet vildere

Serien om journalisten Ulrik Torp befinder sig indenfor den politiske krimigenre. På spørgsmålet til, om noget har forandret sig de senere år i forhold til at skrive politiske krimier, svarer han, at vores naivitet og uskyld er svær at hæve frem efterhånden.

“Forskellen på fiktion og fakta er jo, at fiktion skal være plausibelt. Hvis det kommer for langt ud, står folk af. Havde man skrevet en roman for 10 år siden om, at en fyr som Trump blev præsident, havde folk fraskrevet sig den som værende for urealistisk til at tage seriøst. Men der sker ting på den politiske scene og på verdensplan, som gør, at det, vi tidligere syntes var helt hen i vejret, nu er virkelighed,” fortæller han afsluttende.


Jagttegn af Niels Krause-Kjær

Niels Krause-Kjær om Jagttegn: Vi står overfor den største militære oprustning nogensinde

❤️❤️❤️❤️❤️ til “Niels Krause-Kjærs veloplagte, velskrevne nye politiske thriller” – Politiken

En folketingspolitiker findes død efter en kongejagt på et gods i Jylland. Han er skudt gennem hovedet, og alle går ud fra, at der er tale om selvmord. Samme dag forsvinder hans unge niece, der har gjort overraskende opdagelser i forbindelse med en eksamensopgave på journalisthøjskolen i Aarhus, hvor Ulrik Torp er lektor-vikar. Umiddelbart efter indledes en kampagne mod landets forsvarsminister. 

Ulrik Torp trækkes ind i sagen, der viser sig at handle om militær oprustning, lobbyisme for milliarder, udenlandske interesser og skjult støtte til politikere. Til at hjælpe sig har Torp kun sine studerende og Emma, en tidligere praktikant fra hans gamle arbejdsplads, Dagbladet. Sammen finder de ud af, hvordan tingene hænger sammen, men det viser sig undervejs, at Torp selv er fanget i et net, som han har svært at vikle sig ud af. For hvem er det, der trækker i trådene? 

JAGTTEGN er femte uafhængige bog i Niels Krause-Kjærs politiske spændingsserie, der lægger sig i grænselandet mellem medier og politik og beskriver magtspillet i kulissen.

Du kan købe Jagttegn online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.