Aktuelt Anden verdenskrig Fagbøger

Thomas Hee: Jeg har nærmest kunnet lugte røgen fra havneknejperne, når gruppen mødtes for at udveksle bomber med sprængstof

thomas hee

I tiden op til 2. verdenskrig blev København centrum for et internationalt netværk af radikaliserede kommunister, der angreb civile skibe med hjemmelavede bomber. Thomas Hee har skrevet en bog om en historisk begivenhed, der trækker tråde frem til i dag.

Ved hjælp af arkivmateriale fra PET kaster Thomas Hee i Bomber for Stalin nyt lys over de danske hovedpersoner og deres aktioner. Og fortæller historien om, hvordan København i en periode var et af Sovjetunionens mest centrale forbindelsespunkter for det undergravende arbejde, der udgik fra Kreml under generalsekretær Josef Stalin. 

Et ekstremt filmisk materiale

Thomas Hee kom på sporet af historien, da han var i gang med at researche en anden historie, hvor en politiagent sad og lurede på et kommunistisk møde bag et stort, rødt forhæng.

”I en oversigt over PET’s arkiv kunne jeg se, at der lå en stor bunke dokumenter, om noget der hed Wollweber-sagen. Det gjorde mig nysgerrig. Da jeg begyndte at læse dokumenterne, fangede det mig nærmest med det samme, at der var så mange detaljerede beskrivelser af gruppens brug af koder, signaler, dækadresser og dobbeltbundede kufferter. Det er et ekstremt filmisk materiale,” fortæller Thomas Hee.

Han tilføjer, at det har været en spændende proces at skrive bogen.

”Den første tid var lidt frustrerende, fordi jeg skulle vente mere end et år på at få adgang til arkivalierne fra PET’s arkiv, men bagefter bare spændende. I perioder har jeg nærmest kunnet lugte røgen fra havneknejperne, når søfolkene i gruppen mødtes for at udveksle bomber eller kufferter med sprængstof”.

LÆS OGSÅ: Niels Krause-Kjær om Jagttegn: Vi står overfor den største militære oprustning nogensinde

Thomas Hee: Jeg har nærmest kunnet lugte røgen fra havneknejperne, når gruppen mødtes for at udveksle bomber med sprængstof

Thomas Hee (f. 1977) er journalist og har i en årrække arbejdet på Ritzaus Bureau og TV 2. Han har desuden bidraget til flere historiske tidsskrifter og er tilrettelægger og vært på Undercover. Foto: Dorte Westergaard.

En historie der trækker tråde frem til i dag

Med Bomber for Stalin giver Thomas Hee et indblik i, hvor voldsparate dele af samfundet var i tiden omkring krigen.

”Historien om gruppen, som i de sitrende år frem mod udbruddet af 2. verdenskrig stjal dynamit fra svenske malmminer for at fremstille bomber for Stalin, fortæller hvor ekstreme udvalgte grupper var. Den viser, at nogle var villige til at udsætte andre for fare eller ligefrem tage deres liv for at fremme den ideologi, de troede på”, siger han og tilføjer:

”På den måde er det jo en historie, der trækker tråde helt frem til i dag, hvor vi igen i dele af verden ser, at den politiske vold er i fremdrift. Og hvor Moskva igen bliver sat i forbindelse med hemmelige angreb på civil infrastruktur i håb om at presse og svække modstandere i Vesten.”

LÆS OGSÅ: Nu fortæller Samsam hele sin historie


Bomber for Stalin

Thomas Hee: Jeg har nærmest kunnet lugte røgen fra havneknejperne, når gruppen mødtes for at udveksle bomber med sprængstof

I tiden op til Anden Verdenskrig blev København centrum for et internationalt netværk af radikaliserede kommunister, der angreb civile skibe med hjemmelavede bomber. Gruppens mål var fragt- og passagerskibe, som sejlede for Adolf Hitlers Tyskland og dets allierede. Dynamitten til bomberne stjal kommunisterne langt mod nord i de svenske malmminer. 

Kommunisternes ødelæggelser frustrerede Gestapo og fyldte så meget for nazisterne, at navngivne medlemmer af den danske celle blev fremhævet i krigserklæringen, da Nazityskland i 1941 angreb Sovjetunionen.

Ved hjælp af arkivmateriale fra Politiets Efterretningstjeneste kaster bogen nyt lys over de danske hovedpersoner og deres aktioner. Den fortæller historien om, hvordan København i en periode var et af Sovjetunionens mest centrale forbindelsespunkter for det undergravende arbejde, der udgik fra Kreml under generalsekretær Josef Stalin. 

Du kan købe Bomber for Stalin online fx Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.