Kategori: Knud Romer

Foto: Anne Prytz Schaldemose

Knud Romer (f. 1960) er en dansk forfatter, foredragsholder og radiovært. I 2006 udgav han sin debutroman Den som blinker er bange for døden, der beskriver forfatterens opvækst i Nykøbing Falster med en dansk far og tysk mor, hvis nationalitet gav anledning til både chikane og mobning af sønnen. Romanen vandt både Weekendavisens Litteraturpris i 2006 og De Gyldne Laurbær i 2007.

Alligevel skulle der gå hele 12 år, før hans næste bog, Kort over Paradis udkom i 2018. Bogen fortsætter, hvor debutromanen sluttede og tager udgangspunkt i Romers ungdom, studier og debuten som forfatter.

Klik her for at læse mere om Knud Romers nye bog

bedste bøger

Sådan startede interessen for bøger for Knud Romer

Knud Romer er vokset op på Falster. Han fortæller her om, hvordan han fik øjnene op for bøger:

“Når solen går ned, får du øjnene stukket ud, så mørkt er der på Falster. Der er ingenting på Falster. Men der var bøger, og det var mine vinduer til virkeligheden, der åbnede sig”, udtaler Knud Romer.

Knud Romer mener, det udelukkende er journalister og politikere, der tror, at virkeligheden er derude i form af kendsgerninger, og at vi har et gennemsigtig vindue til virkeligheden. Dertil udtaler han sig, at virkeligheden er sanseformidlet og en mental konstruktion, som vi selv skaber, ud fra kultur og samfund. Men bøgerne er med til at udvide vores horisont.

“Bogen samler tankerne. Faktisk betyder det at læse på græsk at samle. Og det er ikke kun tankerne, man samler, man samler sig selv. Når man har lukket bogen, er man blevet til sig selv”, siger Knud Romer.

Læs også Bogen samler tankerne

En selvbiografisk roman af Knud Romer på Nykøbing Falster

I provinsbyen Nykøbing Falster bor drengen Knud, som er enebarn. Han har en dansk far og en tysk mor. I 60’erne – og dermed efterkrigstiden – var der stadig et had mod den tidligere tyske besættelsesmagt. Så tonen mod familien var hård fra andre mennesker i byen. Derfor levede familien meget for sig selv. For at kunne holde modet oppe, fokuserede Knud på sine drømme.

Det her er den rigtige fortælling om Knud Romers opvækst. Det er blevet skildret i debutromanen af Knud Romer: Den som blinker er bange for døden. Knud Romer har også udgivet bogen Kort over Paradis, hvor han selv er skildret som hovedpersonen.

I 1979 flyttede Knud Romer til København for at studere Litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Desuden har han arbejdet i reklamebranchen, været med i Lars Von Triers film Idioterne og han har haft radioprogrammet Romerriget på tidligere radiokanal Radio24syv. Men forfatter har altid været den ultimative drøm.

Læs også Knud Romer. Mød forfatteren, kamæleonen og drømmeren

Pigen i violinen

Denne bog er Knud Romers tredje roman, som omhandler en ung piges smertefulde kamp for at udtrykke sig og finde sin rolle i et elitært miljø. Det er en eventyrlig roman om den svære balance mellem markant disciplin og frihed til selv at skabe. Bogen refererer til de mennesker og den kultur, som Knud Romer har oplevet i hele sit liv.

Læs også Pigen i violinen. Ny roman fra Knud Romer

Bliv klogere på Knud Romer og hans forfatterskab i artiklerne på siden her.