Halfdan Rasmussen Inspirationslister og guides Knud Romer

Gode bøger til at lære om alfabetet

Alfabetet

Er dit barn i fuld gang med at lære alfabetet? Eller måske er det lige på nippet til at skulle? Så læs med her, hvor vi giver vores bud på bøger, der kan være sjove og udviklende for dit barns læring.


Lad os starte med at kigge på, hvad alfabetet egentlig er. Alfabetet eksisterer i alle afkroge af verden, og kan se meget forskellige ud. I sin essens er alfabetet bare nogle skrifttegn, vi har tillagt lyd, og sætter man skrifttegnene sammen på bestemte måder, så danner man et ord, der får mening. De ord kan man læse eller sige, og på den måde kan vi kommunikere med hinanden.

I Danmark bruger vi det latinske alfabet, men det har vi ikke altid gjort. Vikingerne havde nemlig deres helt eget alfabet, kaldet futhark eller runealfabet. Runerne var mere end blot bogstaver; de var symboler med betydning og blev indgraveret på sten og træ. Runerne blev blandt andet brugt til at kommunikere og markere grave.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er det vigtigt at læse med dit barn?

Det latinske alfabet som vi kender det i dag, har også haft sig noget af en rejse og har en lang og spændende historie. Det begyndte med de gamle egyptiske hieroglyffer, udviklede sig derefter gennem fønikiske konsonanter og græske vokaler. Det latinske alfabet, som vi bruger i dag, blev formet af romerne og har spredt sig over mange sprog og kulturer.

Og med en historie så lang, så er der altså ikke noget at sige til, at alfabetet sommetider kan være lidt svært at lære. Der er mange tegn og mange lyde, så der er nok at holde styr på. Derfor er det heldigt, at der er så mange bøger, der har forsøgt at gøre det lidt nemmere for børn at lære.

LÆS OGSÅ: Skal dit barn til at lære at læse? Her er 5 gode råd til læsestart!

Det er for eksempel den kendte og elskede klassiker Halfdans ABC, der er skrevet af Halfdan Rasmussen og fyldt med sjove, finurlige og tankevækkende rim og remser, foruden de vidunderlige illustrationer. Bogen blev først udgivet i 1967 og har fulgt flere generationer af danskere. Den prisvindende forfatter Knud Romer har også givet sit bud på en ABC, der har smukke og sjove lyriske digte og fantastiske illustrationer.

Læs mere om gode bøger til at lære alfabetet her:


Halfdans ABC

Halfdans Abc, Halfdan rasmussen, børnebog, abc, forlaget carlsen, carlsen, nostalgi

Den folkekære forfatter Halfdan Rasmussen og den ligeså folkekære tegner Ib Spang Olsens alfabet er en smuk bog, som er kendt og elsket af børn i mange generationer.

Det er en vaskeægte klassiker, som siden 1967 har lært danske børn (og voksne), hvor sjovt det er at lege med sproget.

Hvert bogstav har en finurlig remse, og tegningerne er søde og sjove.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Halfdans ABC online her eller i din nærmeste boghandel
Knud Romers ABC

h9788711347539

Knud Romers ABC er en moderne klassiker til børn og voksne i alle aldre

Romers 29 vers er illustreret af et kæmpeværk af John Kørner og tager udgangspunkt i 29 forskellige dyr.

Bogen har dannet grundlag for en opsigtsvækkende teaterforestilling og er nu også blevet til et korværk komponeret af Bent Sørensen og opført af Sankt Annæ Pigekor med Bjarke Mogensen på accordeon.

Denne luksusudgave er trykt på særligt udvalgt papir, har lærredsryg, kommer i en smuk kassette og indeholder en CD med Bent Sørensens korværk.

Køb Knud Romers ABC luksusudgave online her eller i din foretrukne boghandel
Hele herligheden

I Hele herligheden finder du 120 sprudlende rim om de 120 mest almindelige danske ord.
 
Ord som AT, DER, HELE, HVAD og FORDI skænker vi sjældent en tanke, selvom vi hele tiden bruger dem. Men små almindelige ord kan noget særligt, og jo bedre børn kender dem, jo nemmere er det at lære at læse og skrive.
 
Gå på opdagelse i de 120 ord, som får sjæl og karakter igennem Niels Bo Bojesens tegninger og Marianne Iben Hansens leg med sproget. 

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Hele herligheden online, eller i din nærmeste boghandel.
Mumitroldens første 100 år

En stor og farverig papbog med masser af flapper og søde detaljer, barnet kan gå på opdagelse i. Bogen er velegnet til de yngste børn, der er i gang med at lære de første ord. De 100 ord er inddelt i emner som hjemmet, tøj, mad, følelser, bevægelser og sovetid.

Fra ca. 18 måneder.

Du kan købe Mumitroldens første 100 ord online eller i din nærmeste boghandel fra 1. august.