Børnebøger Bøger til godnatlæsning Inspirationslister og guides

Selvfølgelig har 10-12-årige børn også brug for godnathistorier

godnatlæsning 10-12 årige

For mange 11-12-årige er hverdagen travl og fyldt med aktiviteter, og i skolen begynder tingene at blive sværere. Som forældre er det heller ikke så ligetil. Man befinder sig konstant i grænselandet mellem at være “verdens bedste” og “verdens pinligste”.

Men midt i det følelsesmæssige kaos er der et helle. Et lille rum, hvor de store selvstændige unger pludselig er små blide lam igen: når der skal læses godnathistorier. Som forældre får man dog ikke mange chancer, så det handler om at vælge rigtigt. Historien skal være god og skal leveres med overbevisning. Med andre ord: godnathistorer til de 10-12-årige er en alvorlig sag. 

Heldigvis vrimler det med gode bud på bøger, der er skrevet til din lille store tween. Vi har samlet gode bud på godnatlæsning 10-12 årige her.

15 gode bøger til godnatlæsning 10-12 årige:

Horisonten og sådan noget

Horisonten og sådan noget er historien om Noura, som flygter fra sit hjemland, da det er besat af ondskab. Noura møder Daimi, som hjælper hende med at finde modet til at tage tilbage og redde sin lillebror.

Selvom Noura betyder lys, er mørke det eneste, hun kan huske. Hun kan ikke huske, hvorfor hun har sejlet rundt i en mystisk ubåd, eller hvor hun kommer fra. Men da Noura møder Daimi, begynder hun at huske.

De rejser af sted mod horisonten og savnet og magien. Men vil mod virkelig være nok, når de står over for grusomheden selv?

Du kan købe Horisonten og sådan noget online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Frankie & Bug

Frankie og Bug er en rørende fortælling om at opdage, at verden ikke altid er, som man går og tror. Bogen er skrevet af bestsellerforfatteren Gayle og håndterer svære emner som racisme og diskrimination.

Frankie og Bug foregår i sommeren 1987, hvor den 10-årige pige Bug bor med sin mor og bror i Venice Beach i USA.

Bug har glædet sig til at bruge tid med sin bror, Danny. Men tingene ændrer sig, og Danny har pludselig brug for luft. I stedet skal hun passes sammen med Frankie, der er på besøg hos sin onkel i den bygning, hvor Bugs familie bor.

Bug er skuffet, da Frankie ikke er lige så sjov som Danny. Men i et forsøg på at gøre sommeren sjovere, møder Bug mennesker, der på godt og ondt er med til at gøre sommeren anderledes. Og for første gang oplever hun, hvad det vil sige at være genstand for racisme og diskriminering. En frygtelig sandhed, der pludselig giver Bug og Frankie en fælles sag at kæmpe for.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Frankie og Bug online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Vi snakker ikke om Jonathan

vi snakker ikke om jonathan, katrine skovgaard, sommerfugleserien

Selvom Olivia og Ragna er meget forskellige, skal det ikke stoppe dem i at blive veninder. Ragna er meget praktisk, mens Olivia er romantiker, og de er uenige om mange ting.

Men de kan godt blive enige om, at det ville være godt, hvis der startede en sød dreng i klassen – og så starter Jonathan. Det bliver hårdt for pigernes venskab, da de begge er lidt vilde med ham. Han er nemlig både pæn, sød og ret sjov… Veninderne laver en aftale om, at de ikke må snakke med Jonathan.

Men Olivia og Ragna skal nu beslutte, hvad der er vigtigst – veninder eller kærester?

Fra ca. 10 år.

Vi snakker ikke om Jonathan kan købes online, eller i din nærmeste boghandel fra d. 14 september.

Artemis Fowl

Bøgerne om Artemis Fowl er skrevet af den irske forfatter Eoin Colfer, som blander elementer af både krimi, science fiction og fantasy i den populære serie. Bøgerne egner sig – ligesom Harry Potter-bøgerne – til både højtlæsning og selvlæsning.

Artemis Fowl, Eoin Colfer

Artemis Fowl er første bind i en spændende fantasyserie om spioner og superskurke.

12-årige Artemis Fowl er superintelligent og et kriminelt vidunderbarn. Men selv Artemis kommer på dybt vand, da han kidnapper feen kaptajn Holly Short fra Nedre Imperiums Sikkerhedspoliti for at forøge familieformuen med et ton fe-guld i løsepenge.

Artemis tror, at han har styr på feerne, men i modsætning til feer i eventyrerne er disse feer svært bevæbnede og dødsensfarlige.

Og feerne har bestemt ikke tænkt sig, at lade Artemis gennemføre sin plan …

Fra ca. 12 år.

Du kan købe Artemis Fowl online eller i din nærmeste boghandel.

Ingen som mig

Ingen som mig er en del af serien Hjerte af pap, som er humoristisk og varme bøger til de 11-14-årige om Sif på 13 år, der lever i en sammenbragt familie.

Læs mere om serien her.

Ingen som mig, Hjerte af pap, Kristina Aamand

Det er ikke altid nemt at være Sif, som skal jonglere med både biologiske og bonusforældre. Og nu har de tilmed rottet sig sammen og besluttet, at hun skal blive bedre til matematik.

Derfor har de fundet Sif en tutor, Frederik, som går i 9. klasse og er ret så lækker. Hvordan skal Sif få ham til at tænke på noget andet end tal, så han kan se, hvor sød hun er?

Fra ca. 11 år.

Du kan købe Hjerte af pap (4) – Ingen som mig online eller i din nærmeste boghandel.

Geminiforbandelsen

Geminiforbandelsen, kim ace, fantasy, sjove bøger

Geminiforbandelsen – En episk fortælling om tis og trolddom er første bind i denne spændende og sjove fantasytrilogi.

Rasmus er det, man kalder en ægte fantasynørd, som aldrig rigtig har haft nogen venner. Men det ændrer sig, da Xander flytter til byen. Rasmus oplever nemlig for første gang, hvordan det føles at have en rigtig ven.

LÆS OGSÅ: ”I dag er jeg glad for, at jeg ventede med at skrive bogen”

Samtidig begynder der dog at ske flere uforklarlige ting omkring dem. Og pludselig en dag står drengene over for et skrækindjagende monster, der tvinger dem ind i en verden fuld af magi, eventyr, ondskab og hemmeligheder.

Fra ca. 8 år

Du kan købe Geminiforbandelsen online eller i din nærmeste boghandel.

Grimme piger

I bogen Grimme piger udstiller en anonym person skolens piger på den ondskabsfulde profil @grimme_piger. De tre vidt forskellige piger, Tilde, Jasmine og Eleni, beslutter sig for at finde ud af, hvem der står bag profilen – og sætte en stopper for den!

Grimme piger

Der er nogen, der hænger piger ud på en anonym og ondskabsfuld Instagram-profil!

De tre klassekammerater, Tilde, Eleni og Jasmine har absolut intet til fælles … indtil de alle tre dukker op på den tarvelige profil, @grimme_piger, hvor de bliver udstillet og kaldt grimme.

Alle på skolen griner af dem, og ingen tør gøre noget – for tænk, hvis de selv blev det næste offer?

Først føler pigerne sig kede af det og magtesløse, men efterhånden begynder de at blive vrede. Hvem er det, der bilder sig ind at kalde dem grimme? Pigerne beslutter sig for at finde bagmanden bag Instagram-profilen – og sætte en stopper for den!

Grimme piger er en del af Carlsens Sommerfugleserie med bøger til piger om venner, familie, skole og hverdag.

Fra ca. 12 år

Du kan købe Grimme piger online eller i din nærmeste boghandel.

Gigis – Fortjællinger fra blokken

Gigis, Fortjællinger fra blokken, børnebog, børnebøger

Fænomenet Gigis, som blev landskendt med YouTube-videoer, der gør grin med fordomme om indvandrere og “danskhed”, er nu også at finde i bogform!

Gigis – Fortjællinger fra blokken indeholder fire skarpe og sjove historier om Ali, Pablo, Musti og Hassan, der hver især må redde sig ud af en knibe.

For det kan nemlig gå rigtig galt, hvis man prøver at være en anden, end man i virkeligheden er.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Gigis – Fortjællinger fra blokken online eller i din nærmeste boghandel.

En lille hvid løgn

En lille hvid løgn

En lille hvid løgn handler om Astrid, som har den særlige evne, at hun er rigtig god til at finde på historier. Måske lidt for god.

Fordi hun ikke kan få søde Noahs opmærksomhed ender hun med at finde på en historie om, at hun faktisk allerede har en kæreste. En historie der i høj grad får de andre piger i klassen til at spidse ører.

Astrid er nemlig ikke den mest populære pige i klassen, så da hun pludselig begynder at få interesse og spørgsmål, nyder hun det. Lige indtil pigerne en dag foreslår, at de skal møde Astrids kæreste. Hvor længe mon Astrid kan holde gang i sin hvide løgn?

Fra ca. 9 år.

Du kan købe En lille hvid løgn online eller i din nærmeste boghandel.

Datter af dybet

Datter af dybet er et undersøisk action-eventyr om forældreløse Ana og hendes bror Dev. De går på en kostskole, som specialisere sig i marinebiologi.

Dagens lektioner består af dykning, tang eller fisk, og selvom undervisningen er lidt anderledes, er skolen ellers helt almindelig. Men skolen har en hemmelighed, som kun få kender til. Da Ana og nogle af hendes klassekammerater undgår et voldsomt angreb, afsløres skolens hemmelighed – nede på havets bund! 

Flere fjender har forsøgt at få fingrene i hemmeligheden, og Ana viser sig at være nøglen til sandheden, som kan ændre verdens gang.

 Fra ca. 10 år.

Du kan købe Datter af dybet online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Amari og Nattens Brødre

Historien om Amari og Nattens Brødre er ikke kun en magisk og medrivende fortælling om det gode og det onde, men også forfatterens forsøg på at give en stemme til de børn, der føler sig anderledes på grund af deres hudfarve og baggrund.

Amari and the night brothers, b.b. alston, middle grade, børnebog, fantasy

Amari er en sort, fattig pige, bosat i byens hårde kvarter. Hun elsker sin lille familie og finder styrke i deres sammenhold. Men da hendes bror Quinton forsvinder, krakelerer Amaris verden. Myndighederne opgiver hurtigt deres eftersøgning, men det gør Amari ikke.

I sin søgen efter ham føres hun til en mystisk skole, som hun kun kan få adgang til ved at bestå en svær optagelsesprøve fuld af magi.

Amari må samle al sin styrke, for der er mange, der kæmper om pladserne på den prestigefyldte skole – forskellen er bare, at de alle sammen besidder et magisk talent, og det gør Amari ikke. Eller gør hun?

Fra ca. 12 år

LÆS OGSÅ: Magiske Amari vil tage verden med storm i ny storslået fantasy-serie

Du kan købe Amari og Nattens Brødre online eller i din nærmeste boghandel.

Bare lad mig være

Bare lad mig være, Puk Krogsøe, angst, bog om angst, børnebog om angst, Sommerfugleserien, sommerfugleserie

Ida og Stine er ikke veninder mere, og det er svært for Ida at være i klassen, når Stine står og hvisker med de andre.

Faktisk har Ida det så skidt med at være i skolen, at hun får ondt i maven og må blive hjemme. Men hver gang hun bliver sendt i skole igen, er det, som om hele klassen er imod Ida, og hun vil bare væk derfra.

Ida kan ikke forstå, hvad der sker med hende. Hun ved kun, at hun føler sig helt alene med det. Hvad skal hun gøre?

En historie om at føle sig ensom, om at have angst og om at finde sig selv langsomt igen.

Bare lad mig være er en del af Sommerfugleserien.

Fra ca. 12 år.

Du kan købe Bare lad mig være online eller i din nærmeste boghandel.

De 5 på gården

De 5 er på ferie på Finnistongården, og de sætter sig for at undersøge den gamle ruin på gårdens marker.

Under ruinen ligger nogle hemmelige underjordiske gange, som viser sig at gemme på noget spændende …

Der er bare et problem, De 5 er ikke de eneste, der leder efter de skjulte genstande!

Hvem er mon ellers på jagt efter dem, og hvorfor?

Fra ca. 8 år

Du kan købe De 5 på gården online på fx Carlsen.com, eller i din lokale boghandel.

ti vilde fortællinger fra danmarkshistorien, asser amdisen

Selvom Willemoes lægger navn til gader i både København, Esbjerg, Marstal, Aarhus og Aalborg, er det ikke alle, der lige kan huske, hvem han var.

Men søhelten Peter Willemoes er blot en af de farvestrålende personligheder, som Asser Amdisen fortæller om i sin første børnebog. I bogen kan du også lære mere om et hav af spændende personligheder, såsom Valdemar Sejr, Niels Ebbesen og Tordenskjold.

Med udgangspunkt i ti episoder fra danmarkshistorien gør han læseren klogere på vores dramatiske og underholdende fortid.

Køb Ti vilde fortællinger fra danmarkshistorien online, eller i din nærmeste boghandel.

Den store stygge katastrofebog

Den store stygge katastrofebog er en bog fuld af spænding, indsigt og fascination til videbegærlige børn.

Læs om, hvordan Jordens liv tidligere er blevet stort set udryddet hele fem gange, og om hvordan livet alligevel krøb frem igen. Bliv klogere på epidemier før og nu, og læs om den allerstørste fare mod mennesket – os selv. Tag med på en fascinerende rejse hele vejen tilbage til verdens begyndelse og til det mest ødelæggende kæmpebrag i vores historie.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Den store stygge katastrofebog online, eller i din lokale boghandel.
Husk at du kan følge os på vores Facebook side og blive inspireret til masser af dejlig læsning til børn og unge.

På jagt efter nye børnebøger? Se alle de nye børnebøger på vej her.