Godnatlæsning

Har I fået en god rutine med at få læst inden lyset slukkes og der siges det sidste godnat? Vi anbefaler 20 bøger til godnatlæsning, som både kan fortrylle, informere, fascinere og øge læseglæden for hele familien.

Det er vigtigt at komme tidligt ind i en god læsevane – og et godt sted at starte er med godnatlæsning. Godnatlæsning er nemlig en mulighed for at gøre læsning til en delt oplevelse forældre og børn imellem, der forbindes med hygge og et roligt øjeblik i en ellers travl hverdag.

LÆS OGSÅ: Hvad skal vi læse? 15 gode børnebøger

Der er mange af os, der har varme minder med at få læst bøger op i de sene aftentimer. Det kan være alle slags bøger med alle slags fokus – om det er vigtigt for jer i fællesskab at lære noget nyt, at træde ind i et andet univers eller grine og muntres op, så er der lidt af hvert når det gælder godnatlæsning.

LÆS OGSÅ: Månedens bedste børnebøger

Godnatlæsning skal ikke være en pligt men derimod noget at se frem til. Derfor er det vigtigt at finde den helt rigtige bog – eller måske netop prøve kræfter med en type godnatlæsningsbøger, der ikke stod på hylden før. For er der en bedre følelse end at gå i seng med en spænding og lyst til at læse videre aftenen efter?

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til både store og små

Vi har samlet en masse skønne bøger, I kan få glæde af som godnatlæsning. Alderskategorierne er vejledende – I kan sagtens gå op og ned i alder, når det gælder godnatlæsningen. Se vores bedste bøger til godnatlæsning her.


20 gode bøger til godnatlæsning:

Jorden rundt med Disney

20 bøger perfekte til godnatlæsning

Denne smukke bog er fyldt med Disney-historier. Jorden rundt med Disney er perfekt til eventyrlystne børn, der elsker at rejse – i virkeligheden eller i fantasien.

Igennem 15 eventyrlige, uforglemmelige fortællinger udforsker børn vores vidunderlige verden – fra Linguini og Remys madglade Paris og Simbas afrikanske Kongeslette til Aladdins eventyrlige ørken og Cocos musikalske Mexico. I denne fantastiske skønne bog er der noget for enhver smag!

God fra ca. 3 år.

Du kan købe Jorden rundt med Disney online eller i din nærmest boghandel.
Slut put godnat – Disney Prinsesser

Slut put godnat

Denne bog er fyldt med søde, korte historier, til når man skal nå den allersidste, inden det er slut put godnat.

I denne højtlæsningsbog får du ni små og skønne historier om dine absolutte yndlingsprinsesser. Tag på et sidste fantastisk eventyr med prinsesser som Belle, Ariel, Mulan, Tornerose, Snehvide eller Askepot, inden du skal sove.

Slut put godnat er en serie med søde, korte godnathistorier til den perfekte putning.

God fra omkring 4 år.

Du kan købe Slut put godnat – Disney Prinsesser online eller i din nærmeste boghandel.
Sallys far kan godt selv

20 bøger perfekte til godnatlæsning

Sally og Svend er i gang med at bygge en hule, men Sallys far mener, de gør det totalt forkert. De har vist brug for en rigtig handyman som ham. Far kaster sig over byggeriet, og da hulen er færdig, er han blevet helt vildt ivrig. Pludselig ser han gør-det-selv-projekter overalt. Der er ikke den ting, som Sallys far ikke kan fikse. Selv de ting, som egentlig ikke er i stykker.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Sallys far kan godt selv eller i din nærmeste boghandel.
Fem minutter i godnat – Skurke

20 bøger perfekte til godnatlæsning

En bog fyldt med korte historier til sengetid – eller bare altid

Her får du tolv fortællinger med kendte skurke fra Disneys univers. Hør, hvad der sker, når Cruella De Vil forsøger at stjæle et dyr fra zoologisk have, når Kaptajn Klos skygge slipper ind i Darling-børnenes soveværelse, når Scar fortæller uhyggelige historier på Kongeklippen, eller når Jafar besøger en spåkone – og meget mere! 

Men bare rolig, historierne er ikke uhyggelige og de ender heldigvis godt. Så man kan sagtens høre om de skøre skurke før sengetid.  

Fem minutter i godnat er gode og korte historier, der passer perfekt til godnatlæsningen – eller til alle andre tidspunkter på dagen, hvor der lige er fem minutter tilovers.

Gode fra omkring 3 år

Du kan købe Fem minutter i godnat – Skurke online eller i din nærmeste boghandel fra 9. april.
Musse & Helium – Nu skal du sove

Musse og Helium, Camilla Brinck

Fald til ro med søde Musse og Helium med denne dejlige godnathistorie, hvor de to mus gør sig klar til at sove. Bogen indeholder en sød og rolig godnathistorie, der kan bruges som hjælp til at komme ned i tempo og falde til ro inden sengetid.

I bogen er der også anvisninger til beroligende aftenrutiner, og der er gode råd til, hvordan oplæseren undervejs eksempelvis kan holde små pauser og sænke stemmen for at følge stemningen i historien. Bogen henvender sig primært til børn mellem 3 og 6 år, men den kan også læses af lidt ældre børn. 

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Musse og Helium – Nu skal du sove online eller i din nærmeste boghandel.
Musse & Helium (1) – Mysteriet om hullet i væggen

Musse og Helium, Camilla Brinck

Dette er første bind i den spændende fantasy-serie om de små mus Musse og Helium. Musene er på mystisk vis havnet hos en dame, der hedder Camilla. En dag opdager de små mus et hul i væggen og suges ind i det. Der begynder et magisk og spændende eventyr. De lander i Dyreriget, en mystisk og magisk verden, hvor Musse og Helium er prins og prinsesse. Her får de en farlig, men rigtig vigtig opgave; de skal finde den forsvundne guldost og redde hele Dyreriget fra de hæslige jægerduer og andre onde og uhyggelige væsner. 

Musse & Helium er to fantastiske søskendemus, og i deres magiske verden byder de på underholdning og magi for hele familien. Her tager du del i en unik og myldrende fantasiverden fyldt med grin og spænding.

God fra ca. 6 år.

Du kan købe Musse og Helium (1) – Mysteriet om hullet i væggen online eller i din nærmeste boghandel.
Ringo må ikke være en bangebuks

20 bøger perfekte til godnatlæsning

Ringo må ikke være en bangebuks! Men er det i virkeligheden måske Ringos far, der er det?

Ringo og far er på legeplads. Ringo har gang i mange spændende ting, men da det kommer til det høje klatrestativ, bliver det måske lidt for spændende. Ringo er i hvert fald ikke helt sikker på, om han nu også tør kravle op i det. Men det mener Ringos far selvfølgelig, at Ringo skal. Man skal jo ikke være en bangebuks.

I en både enkel og sjov streg får Martin Sommer fortalt en historie, som alle forældre kan nikke genkendende til (hvis vi nu er HELT ærlige), og som børnene vil fryde sig over at læse. Alt sammen fortalt med et kærligt glimt i øjet.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Ringo (3) – Ringo må ikke være en bangebuks online eller i din nærmeste boghandel.
Sol over indre by og historien om en ilder

20 bøger perfekte til godnatlæsning

Historien om en ilder er første bog i serien Sol over indre by. Den handler om pigen Sol, der kan finde på lidt af hvert, men altid har et hjerte af guld.

Sol kunne virkelig godt tænke sig et kæledyr, og hun vil helst have en hund. Mor siger, at de ikke må have husdyr i lejligheden. Men Sol har det med regler, som hun har det tandlægen. Og nye sko, der klemmer … Så hvis hun ikke må FÅ en hund, så kan hun jo bare LÅNE en … og glemme at give den tilbage igen.

Sol lægger en plan, og den skal nok give pote, for Sol lader sig ikke slå ud af noget. Det er nemlig en af de ting, hun har fra Donor, der har været med til at lave hende.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Sol over indre by og historien om en ilder online eller i din nærmeste boghandel.
Alice i Eventyrland

20 bøger perfekte til godnatlæsning

Disneys populære animationsfilm som flot højtlæsningsbog

Tag med Alice, når hun følger efter Peter Kanin til en skør verden, som bliver mere og mere mærkelig, efterhånden som det fantastiske eventyr folder sig ud.

Mød den gale Hattemager, Haren, Di og Dum, Filurkatten, Hjerter Dame og flere uforglemmelige figurer i denne genfortælling af en af Disneys allerstørste klassikere.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Alice i Eventyrland online, eller i din nærmeste boghandel.
Percy Jackson og Lyntyven

20 bøger perfekte til godnatlæsning

12-årige Percy Jackson er på vej til at blive smidt ud af endnu en skole, fordi han har pulveriseret sin lærer. Han ved ikke helt, hvad der skete, men det er ikke første gang, der sker besynderlige ting omkring ham.

Da han efter en dramatisk flugt ender i Halvblodslejren, møder han væsner, der kun burde optræde i bøger om græsk mytologi. Og de græske guder viser sig også at være særdeles levende. Og vrede. Overguden Zeuz’ lyn er nemlig blevet stjålet, og Percy er den hovedmistænkte. Han har nu ti dage til at bevise sin uskyld, og sammen med to venner sætter han af sted tværs over USA i jagten på tordenkilen.

Fra ca. 10 år (selvlæsning) og 8 år (højtlæsning)

Du kan købe Percy Jackson (1) og lyntyven online, f.eks. hos Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.
Lille Tut og fugleungen

20 bøger perfekte til godnatlæsning

Rejs med på eventyr sammen med Lille Tut, Gato og Nisse! På Lille Tuts værelse bor Nisse i et musehul i væggen.

Lille Tut, Gato og Nisse flyver ud på eventyr i Nisses økolopeter, en flyvende valnøddeskal. De lander i skoven, hvor de møder en lille fugleunge, der har svært ved at lære at flyve. Heldigvis kan Nisse hjælpe.

Lille Tut findes også som tv-serie skabt af Maria Mac Dalland og produceret af Morten Kaufmann for Toolbox Film og vises på DR Minisjang i 2024.

Du kan købe Lille tut og fugleungen i din foretrukne forhandler eller via linket her
Monsterklar

20 bøger perfekte til godnatlæsning

Monsterklar er 10 sjove historier til børn på seks til otte år, der er klar på at grine og gyse på samme tid. Hør historien om drengen Aksel, der på ingen måde tør at gå ned i kælderen for at hente toiletpapir til sin far, der sidder og venter. Eller pigen Jytte, der er sikker på, at de mærkelige lyde, der kommer inde fra stuen er et monster, men heldigvis bare er far, som øver violin.    

Fra ca. 6 år. 

Du kan købe Monsterklar online eller i din nærmeste boghandel.
Anton og Farmor flyer op til Vorherre og be’r om godt vejr

20 bøger perfekte til godnatlæsning

I morgen er det Antons fødselsdag, men han er lidt bekymret. Inde i fjernsynet siger de, at det bliver regnvejr, og så må de jo aflyse den store havefest, som er planlagt. Anton vil sende en mariehøne op til Vorherre, som kan bede om godt vejr, men farmor siger, at mariehøner ikke dur til noget. Heldigvis har farmor en luftballon, så de kan klare opgaven selv.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Anton og Farmor flyver op til Vorherre og be’r om godt vejr online eller i din nærmeste boghandel.
Bien fra Malta

Thomas Korsgaard, Frida Brygmann

Den ensomme Mikael åbner sin kuffert. Op flyver en bi fra Malta. Mikael og den lille bi bliver de bedste venner lige indtil, at bien finder en anden ven. Men Mikael har nu mærket, hvad vil det sige at have en ægte ven og har nu mod til at gå ud i den store verden.

Bien fra Malta er en humoristik og lun billedbog om det fantastiske ved at have en ven i sit liv, skrevet af Frida Brygmann og Thomas Korsgaard.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Bien fra Malta online eller i din nærmeste boghandel.
Kaptajn Skumskæg og katteøens forbandelse

kaptajn skumskæg

Kaptajn Skumskæg vil stadig gerne være den farligste sørøver på de 13 verdenshave.

Og denne gang er der en ganske særlig ø, som dukker op i hendes kikkert. En ø med en ganske særlig skat. Men skumskuden er ikke det eneste skib, der ligger til land ved øen … 

Fra ca. 5 år.

Du kan købe Kaptajn Skumskæg og katteøens forbandelse online eller i din nærmeste boghandel.