læse med dit barn, læsning med børn, indlæring, ordforråd

Det er aldrig for tidligt at begynde at læse med dit barn. Forskning har vist, at børn allerede fra fødslen kan nyde godt af at blive læst for. Selvom de ikke forstår ordene, kan de nyde lyden af din stemme og det tætte samvær med dig.


Forestil dig, at du står og vasker op med en opvaskebørste, og du er i gang med at fortælle dit barn om fly. Du bruger opvaskebørsten som rekvisit og lader som om den flyver rundt, mens du ivrigt laver motorlyde og gør dit bedste for at lyde som et fly, der letter.

Det ser sikkert utroligt morsomt ud, og er helt sikkert et meget hyggeligt øjeblik, I deler, men hvis det handler om at lære barnet, hvad et fly er, så har du leveret dit livs performance for ingen verdens nytte. Man skal i stedet for skabe det, man i sprogforskningen kalder ‘delt opmærksomhed’, der er essentiel, når børn skal lære at bruge sproget. Det kan man f.eks. gøre ved at læse for dem, fra de er helt små.

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til både store og små

For et lille barn er det nemlig ikke klart, om det er opvaskebørsten, du kalder en flyvemaskine, eller om det er de sjove lyde, du laver, der er en flyvemaskine. Det er først, når man sidder sammen, og laver en afgrænset kontekst, at barnet for alvor kan sætte de sproglige mærkater på verden.

I følge sprogforsker Michael Tomasello er ‘delt opmærksomhed’ et fænomen, der muliggør sprogtilegnelse hos børn. Her deler barn og voksen et øjeblik, hvor begge er klar over, at de bevidst har valgt at have opmærksomhed på den samme ting eller aktivitet. På den måde er det afgrænset og håndgribeligt for barnet, hvad det egentligt er, man snakker om, når man for eksempel taler om fly.

Lige nøjagtig derfor er det at læse med dit barn noget nær den perfekte kontekst for den delte opmærksomhed, der muliggør barnets sprogtilegnelse. Men sprogtilegnelsen er ikke den eneste fordel, der er ved at læse med dit barn.

LÆS OGSÅ: Søde billedbøger og papbøger med sjove effekter. Få inspiration til de bedste bøger til små børn

Læsning har en lang række fordele for børns udvikling. Det kan som sagt bidrage til at styrke deres sprogforståelse og ordforråd, men også give dem øget viden og forståelse af verden omkring dem og skabe en stærkere forbindelse mellem dig og dit barn. Desuden kan læsning også hjælpe med at stimulere barnets fantasi og kreativitet og fremme deres interesse for at læse og læring generelt.

Nedenfor har vi samlet en række gode pap og flap-bøger, der er perfekte til at begynde læsningen med dit barn.Bøger til de mindste


Tittebøh – Hus

Tittebøh! Hvor er tandbørsten, sutteflasken og bamsen blevet af? Lad det lille barn dreje, skubbe og trække i de sjove effekter, bogen indeholder, og finde overraskelser og et spejl undervejs.Kvalitetspapbog for de allermindste af den populære svenske illustrator Ingela P Arrhenius kendt for både småbørnsbøger, legetøj og plakater.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Tittebøh – Hus online eller i din nærmeste boghandel.Tittebøh – Måne

Tittebøh! Hvor er brødristeren, musen og vasketøjet blevet af? Lad det lille barn dreje, skubbe og trække i de sjove effekter, bogen indeholder, og finde overraskelser og et spejl undervejs. Kvalitetspapbog for de allermindste af den populære svenske illustrator Ingela P. Arrhenius kendt for både småbørnsbøger, legetøj og plakater.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Tittebøh – Måne online eller i din nærmeste boghandel.Plet tager på ferie

En skøn papbog til de mindste med verdens sødeste hundehvalp. Plet skal på ferietur med sin familie, og undervejs til stranden oplever de en masse sjove ting. Bogen er formet som en minibus og er lige til at tage med i ferietasken.

Fra ca. 18 måneder

Du kan købe Plet tager på ferie online eller i din nærmeste boghandel.Sebastians store bog om bondegårdens dyr for de små

Tag med på bondegårdsbesøg med den populære dyreekspert Sebastian Klein, og mød flotte heste, gryntende grise, søde dyreunger og mange andre dyr, der bor på bondegården.

Bogen er i et stort, lækkert format i solid kvalitet og har et sprudlende og farverigt look. Ud over masser af flotte fotos af bondegårdens dyr indeholder bogen også dyrefakta og er velegnet til ordindlæring og samtale mellem det dyreglade barn og voksen.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Sebastians store bog om bondegårdens dyr for de små online eller i din nærmeste boghandel.Sebastians store bog om vilde dyr for de små

Tag med i zoologisk have med den populære dyreekspert Sebastian Klein, og mød dyrene på savannen, frække aber, søde dyreunger og mange andre vilde dyr.

Bogen er i et stort, lækkert format i solid kvalitet og har et sprudlende og farverigt look. Ud over masser af flotte fotos af vilde dyr indeholder bogen også dyrefakta og er velegnet til ordindlæring og samtale mellem det dyreglade barn og voksen.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Sebastians store bog om vilde dyr for de små online eller i din nærmeste boghandel fra d. 16 marts.Mumitroldenes lille billedordbog: Hjemme

Tove Jansson skabte i 1945 universet om Mumitroldene, som har levet lige siden og er oversat til 40 sprog. Bøgerne er elsket af børn og voksne verden over for deres skarpsyn og finurligt formidlede livsvisdom.

Sæt ord på madvarer, værktøj, møbler, dyr og planter sammen med mumitroldene – alt sammen noget, det lille barn kender fra sin hverdag derhjemme.

I samme serie:
Mumitroldenes lille billedordbog: farver

Fra ca. 2 år

Du kan købe Mumitroldenes lille billedbog: hjemme online eller i din nærmeste boghandel.Mumitroldenes lille billedordbog: Farver

Besøg Mumitroldenes fantastiske univers i denne billedordbog for de mindste, og lær farverne at kende på en sjov og anderledes måde. Der
er nok at gå på opdagelse i! Bogen er fyldt med Tove Janssons smukke originalillustrationer, så bogen er en fornøjelse for både store og små.

I samme serie:
Mumitroldenes lille billedordbog: hjemme

Fra ca. 2 år

Du kan købe Mumitroldenes lille billedbog: farver online eller i din nærmeste boghandel.Min lille bog om sanser-serien

Papbogsserie for de allemindste om sanserne i solidt pap og et godt format for små hænder.

Tag med Hund på tur gennem byens mange sjove, klamme og dejlige lugte. Og tal med det lille barn om vores smagssans. Serien er skrevet og illustreret af Jørgen Stamp varmt og humoristisk.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Min lille bog om sanser-serien online eller i din nærmeste boghandel.Den lille bog om store ord

Sov godt, Lille Ræv! Hanna Bergenkull

I Den lille bog om store ord følger vi to gode venner, der har en legeaftale på en legeplads. Gennem leg, fantasi og samtale bevæger de to børn sig igennem mange store ord og forsøger med deres egne ord at beskrive og forklare, hvordan de forstår ordet. Det er fx ord som ansvar, umage, rigdom og sandhed.

Bogen indeholder på hver side spørgsmål og forklaringer på ordet, der skal sætte tanker og samtale i gang mellem barn og voksen.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Den lille bog om store ord online eller i din nærmeste boghandel.Du kan altid besøge os på Facebook og få endnu mere boginspiration.