Aktuelt Anette Sams Fagbøger Sundhed og livsstil Vegetariske og veganske kogebøger

5 gode grunde til at leve blodsukkerstabilt og vegansk

Veganske kålhydrater Anette Sams

Med Veganske kålhydrater viser Anette Sams og Celine Sams, hvordan du kan leve vegansk og samtidig undgå, at blodsukkeret går amok. Her er 5 gode grunde til, at det er en god idé.

Anette Sams, der sammen med datteren Celine Sams er aktuel med Veganske kålhydrater, har forsket i, hvad et stabilt blodsukker betyder for kroppen. Hun står bag flere bestseller-bøger om sundhed og kost, og ved derfor, at det kræver særlig opmærksomhed på blodsukkeret, når kosten er plantebaseret.

5 gode grunde til at leve blodsukkerstabilt og vegansk
Da Anette Sams’ datter Celine Sams besluttede sig for at leve vegansk, blev det vigtigt for Anette at sørge for, at Celine kendte til de blodsukkerstabile principper. Sammen står de bag Veganske kålhydrater, som sætter fokus på kost og sundhed for veganere. Foto: Line Falck.

LÆS OGSÅ: Anette Sams: Hjælp, min datter er blevet veganer!

5 gode grunde til at leve blodsukkerstabilt og vegansk

1. Dit blodsukker har betydning for din sundhed

“Er du veganer, så kan du vel kun spise hvide ris og bananer?” Det kan være en af de fordomme, veganere møder. Men en kost bestående af hvide ris og bananer er bestemt ikke vejen til at være veganer på den sunde måde. Ideen med Veganske kålhydrater er netop at vise, de mange andre muligheder der er for at leve vegansk og samtidig holde blodsukkeret stabilt.

Blodsukker, insulinresistens og inflammation “hænger sammen som ærtehalm”, ifølge Anette Sams. Vil du holde kroppen sund, er det derfor en god idé at spise en kost, der holder blodsukkeret stabilt. Et blodsukker, der farer op og ned kan føre til træthed, trang til sukker og sult. Det kan få dig til at spise det, der giver blodsukkeret endnu en rutschetur, og i sidste ende kan det øge risikoen for ‘moderne’ sygdomme som fx type 2 sukkersyge.

Det er især raffinerede kulhydrater fra pasta, brød og sukker, der kan sende blodsukkeret på rutscheture, hvorimod de kulhydrater, der gemmer sig i grøntsager (som Anette Sams kalder kålhydrater) har en helt anden destination i kroppen. Det gælder kort og godt om at tilpasse de kulhydrater, du spiser, med din evne til at fjerne overskydende sukker fra blodet.

Vælger du en kost med masser af grøntsager, bønner, linser, frø og nødder (+ en multivitaminpille med B12, D-vitamin og calcium), så er du veganer på den sunde måde. De mange køderstatningsprodukter, der er baseret på raffinerede kulhydrater kan derimod ikke anbefales.

2. Dit tarmsystem vil takke dig

Det er godt for fordøjelsen, når vi spiser planter i stedet for raffinerede fødevarer. Næringsstofferne er pakket ind i fiberstrukturer i planter, og det giver fordele for de mikroorganismer, der bor i vores fordøjelsessystem.

Som Anette Sam forklarer: “Jo mere varieret og rig på uforarbejdede planter vores kost er, desto større er mangfoldigheden af forskellige mikroorganismer i vores tarmflora.”

Så dit tarmsystem vil takke dig, hvis du holder igen med de raffinerede kulhydrater og i stedet erstatter dem med uforarbejdede grøntsager og kålhydrater – det vil sige, de kulhydrater, der er pakket ind i planternes fiberstruktur.

3. Dit immunforsvar bliver styrket

Tarmsystemet og immunforsvaret hænger sammen. Som Anette Sams understreger i Veganske kålhydrater, så viser nyere forskning, at du får færre inflammatoriske sygdomme, jo større mangfoldighed din tarmflora repræsenterer. Det påvirker også din evne til at modstå bakterie- og virusinfektioner.

4. Kloden får det bedre

Men hvorfor egentlig spise plantebaseret? Hvis du bekymrer dig om klodens fremtid, giver det god mening, da plantebaseret kost belaster klimaet mindre end animalsk kost. Og som Celine Sams siger i Veganske kålhydrater: “Hvordan kan du IKKE bekymre dig om klodens fremtid?”

Her er et eksempel fra Veganske kålhydrater på, hvorfor det er godt for kloden, hvis du skifter bolognesesaucen ud med en bololinse: Ét kilo oksekød i køledisken har krævet syv kilo korn, 36 kilo grovfoder og 15500 liter vand. Omvendt kræver produktionen af bælgfrugter 1800 liter vand per kilo. Man bruger altså 8,6 gange så meget vand på oksekød som linser!

Dyrevelfærd kan være en anden grund til at holde sig til den plantebaserede kost, og det var den vigtigste grund for Celine Sams, som hun uddyber i Veganske kålhydrater.

5. Grøntsager er spændende, billige og smager godt

Et benspænd kan være godt for kreativiteten. Når du udelukker det animalske i køkkenet, får du samtidig øjnene op for, hvor spændende og komplekse grøntsager er som råvarer. De kan ændre karakter fuldstændig alt efter, hvordan de bliver tilberedt, og hvordan de bliver sat sammen.

Når du giver et blomkål hovedrollen til aftensmaden, kræver det måske i første omgang lidt mere at få smagen frem end bare at stege en bunke frikadeller, men med øvelse og de rigtige krydderier kan du få et blomkål til shine, så ingen savner frikadellerne. I Veganske kålhydrater kommer Morten Fenger med bud på 35 veganske opskrifter, så her er masser af inspiration at hente.

Kød er ofte dyrere end grøntsager, så du kan også spare på madbudgettet, når du holder dig til plantemad.

LÆS OGSÅ: Vil du spise mere grønt? Her er 7 tips til at bygge det perfekte måltid op

Mere om Veganske kålhydrater

5 gode grunde til at leve blodsukkerstabilt og vegansk

I bogen fortæller forsker Anette Sams, og hendes datter, Celine Sams, hvorfor danskerne kan nyde godt af at droppe kødet og spise (endnu) flere grøntsager.

Bogen kaster et dybdeborende blik på kroppens biologi, og viser hvordan raffinerede kulhydrater fra pasta, brød og sukker laver ravage i en insulinresistent krop.

Vejen til en stærk(ere) og sund(ere) krop går derfor ifølge forfatterne og videnskaben gennem at spise masser af uforarbejdede grøntsager, der forkæler tarmbakterierne og skaber et stabilt blodsukker, et stærkt immunsystem og et aktivt hormonsystem. 

Sammen med videnskaben får læseren 35 lækre, velsmagende veganske opskrifter, udviklet af kokken Morten Fenger.

Du kan købe Veganske kålhydrater online fx Gucca eller i din nærmeste boghandel.

Søger du mere inspiration? Se vores bøger om sundhed.