Børnebøger Børnebøger 10-12 år Børnebøger 6-9 år Fagbøger til børn Søren Brostrøm Viden

5 vilde facts om kroppen fra Søren Brostrøms nye børnebog

5 vilde facts om kroppen fra Søren Brostrøms nye børnebog

Menneskekroppen er fantastisk, og det kan du læse mere om i Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar. Her er 5 vilde facts om kroppen.


Hvorfor lugter prutter dårligt, hvorfor er børn klogere end deres forældre, og hvorfor har mænd brystvorter? Det og meget andet får du svar på i Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar – en ny bog i den populære Er du rigtig klog?-serie.

Søren Brostrøm, der er læge og direktør for Sundhedsstyrelsen, kan stadig blive fascineret over, hvor sej kroppen er, selv efter at have beskæftiget sig med emnet i over 30 år.

“Jeg har arbejdet med det her emne i over 30 år, og jeg kan stadig blive fascineret over, hvor smarte vores kroppe er. De kan for eksempel beskytte og reparere sig selv på alle mulige måder,” fortæller han.

LÆS OGSÅ: Ny opdagerserie til dit nysgerrige barn

“Når vi tænker tilbage på covid-19, så var der meget fokus på, hvor farlige sygdomme kan være. Det gjorde mange børn utrygge. I Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar fokuserer Søren Brostrøm på, hvor sej menneskekroppen er. Det er både spændende og betryggende at læse om,” siger Louise Bylov, der er bogens redaktør på Forlaget Carlsen.

5 vilde facts om kroppen

1. Din hjerne ved, hvad den har brug for

Hjernen er et af de organer i din krop, der bruger mest energi. Den optager millioner af indtryk i løbet af dagen, og derfor har den brug for masser af energi, og den lever af sukker. Nu tænker du måske, så bør jeg give den gas med slik, så jeg kan blive klogere, men sådan fungerer det ikke. Kroppen kan nemlig udskille sukker fra al den mad, du spiser, og give hjernen det, den har brug for.

Selv om natten, når man drømmer, er hjernen i gang, selvom resten af kroppen sover. Når du ikke drømmer, får hjernen et tiltrængt hvil og går i dvale. Det er vigtigt for både kroppen og hjernen, at du får din søvn, for alle levende væsener har brug for søvn. Der kan dog være stor forskel på, hvordan vi sover. Der er fugle, der kan sove, mens de flyver, og så er der pingvinen, som kun sover med den ene halvdel af hjernen, mens den anden er på vagt.

2. Dit øje kan skrue op og ned for lyset

Dit øje kan selv skrue op og ned for lyset, så du ikke bliver blændet. Hvis man kigger ind i øjet, finder man pupillen, og den kan blive større og mindre, alt efter hvor skarpt lyset omkring dig er.

Det gode ved, at vi har to øjne i stedet for et enkelt, er, at vi kan se i dybden. Hvis kun vi havde et enkelt øje, ville alt se fladt ud, lidt ligesom i en tegneserie.

3. Dine blodårer kan nå rundt om jorden

Et voksent menneske har cirka 100.000 kilometer blodårer i kroppen. Hvis man bandt dem sammen, kunne de nå to gange rundt om jorden!

4. Din lever kan gendanne sig selv

Hvis man har haft kræft i leveren, kan lægerne skære den syge del væk, og så vokser den bare ud igen. Leveren kan nemlig gendanne sig selv. Så kom ikke og sig, at vi mennesker ikke er lidt superhelteagtige!

5. Dit immunforsvar kan huske

Har du været smittet med f.eks. mæslinger, så kan hukommelsescellerne i immunforsvaret huske det. Derfor er der mange sygdomme, man ikke kan blive syg af to gange, selv om man bliver smittet igen. Kroppen har også en evne til at fjerne de bakterier, den ikke skal bruge. Antistofferne er en slags klister, der sætter sig på dårlige bakterier, så de bliver uskadeliggjort. Derefter kommer dræbercellerne og æder dem.
Hør Søren Brostrøm fortælle om bogen

5 bøger i Er du rigtig klog?-serien

Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar

5 vilde facts om kroppen fra Søren Brostrøms nye børnebog

Søren Brostrøm fortæller om, hvor fantastisk menneskekroppen er og om alle de seje ting vores immunforsvar kan.

Bogen gennemgår de mest fascinerende ting ved kroppen fra top til tå, startende med hjernen og så derudad med de fem sanser, lever, nyrer, hjerte, lunger, blære, hud, knogler og så videre.

Bogen er en del af Carlsens populære serie ER DU RIGTIG KLOG?, som er fuld af fantastiske fakta og vild viden. Fortalt af Danmarks allerbedste formidlere.

Fra ca. 9 år

Du kan købe Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar – en bog om kroppen for børn online eller i din nærmeste boghandel.


Jeanette Varberg fortæller om bersærkergang, plyndringer og danegæld – en bog om vikingetiden for børn

5 vilde facts om kroppen fra Søren Brostrøms nye børnebog

Bogen er en del af serien Er du rigtig klog?, som er fuld af fantastiske fakta og vild viden.

Jeanette Varberg er en af de personer i verden, der ved allermest om vikingetiden. I denne bog om vikingetiden fortæller hun med stor indlevelse om vikingeskibe, plyndringstogter, opdagelsesrejser og handelsture.

Vikingerne var kendt og frygtet for at hærge og røve i England og Frankerriget. Men de oplevede også resten af verden og opdagede Grønland, rejste til Amerika mange år før Columbus og har efterladt graffiti helt i Istanbul.

Jeanette Varberg fortæller om store personligheder som Erik den Røde, Leif den Lykkelige og Knud den Store at kende og hører om skjoldmure, danegæld, bersærkergang, trælle, vølver og meget mere.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Jeanette Varberg fortæller om bersærkergang, plyndringer og danegæld online eller i din nærmeste boghandel.


Eske Willerslev fortæller om kloge neandertalere, alienkranier og syge vikinger

5 vilde facts om kroppen fra Søren Brostrøms nye børnebog

Eske Willerslev har rejst over hele verden for at undersøge DNA fra urmennesker, så vi kan blive klogere på, hvor vi stammer fra, hvordan de første mennesker så ud, og hvad de lavede.

I bogen fortæller han om, hvor og hvordan menneskearten opstod. Han punkterer myter som at vi stammer fra aberne og at neandertalere var primitive.

Han fortæller om alien-agtige kranier, hunner med jernplader i hovedet, den frygtede og berygtede Djengis Khan, syge vikinger og om hvordan vi gik fra at være jægere til at blive bønder.

Illustreret af Bjørn Nørbo Andersen.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Eske Willerslev fortæller om kloge neandertalere, alienkranier og syge vikinger online eller i din nærmeste boghandel.


Svend Brinkmann fortæller om livet, døden og jagten på sandheden

Svend Brinkmann fortæller om livet, døden og jagten på sandheden

En bog om filosofi til børn!

Svend Brinkmann tager børnene med på en rejse gennem filosofiens historie. Han fortæller om alt fra gamle grækere som Sokrates, Platon og Aristoteles til store tænkere som Søren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche og Jean-Paul Sartre – og runder samtidig etik, lykke, feminisme, kejser Nero, demokrati og meget mere. 

Han svarer på spørgsmål som hvorfor børn faktisk er de bedste filosoffer, hvad det egentlig vil sige at være et menneske, og hvorfor at det er så vigtigt at stille spørgsmål til alt og udfordre alle autoriteter.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Svend Brinkmann fortæller om livet, døden og jagten på sandheden online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars

Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars

En bog om universet for børn!

Universet er forunderligt og helt vildt spændende. Ikke mindst når det er astrofysiker og astronom Anja C. Andersen, der er rejsefører ud i Mælkevejen. Hun fortæller blandt andet om planeternes kendetegn, asteroider, Big Bang, muligt liv i det ydre rum og de aktuelle rummissioner. Vidste du for eksempel at på den ene halvdel af Uranus er det altid dag – på den anden er det altid nat?Eller vidste du at der er tre LEGO-figurer på vej til Jupiter?

Bogen er en del af Carlsens nye serie ER DU RIGTIG KLOG? – børnebøger, som er fulde af fantastisk fakta og vild viden – Fortalt af Danmarks allerbedste formidlere.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.