Aktuelt Børnebøger Fagbøger til børn Søren Brostrøm Viden

Søren Brostrøm: Jeg bliver konstant overrasket over menneskekroppen

Søren Brostrøm: Jeg bliver konstant overrasket over menneskekroppen

Som barn lyttede Søren Brostrøm med ved spisebordet, når lægeforældrene talte om sygdomme. I dag kan han stadig blive fascineret af alt det, kroppen kan. Det vil han lære børn om med bogen Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar.

Når aftensmaden stod på bordet i Søren Brostrøms barndomshjem, blev der talt om kroppen og sygdomme, for begge forældre var læger, der arbejdede med patienter med kræft. Allerede som barn sad Søren og lyttede godt efter:

“Jeg syntes, det var spændende, og jeg kunne godt finde på at spørge, hvorfor kræft var farligt, og hvad man kunne gøre ved det.”

Da Søren Brostrøm blev lidt større, læste han nysgerrigt i Ugeskrift for Læger, Lægemiddelkataloget og anatomisk atlas og syntes, at det var “fantastisk spændende!”. Senere trådte han i familiens fodspor og blev uddannet læge og har siden 2015 været direktør for Sundhedsstyrelsen.

Og nu kan han også skrive børnebogsforfatter på cv’et.

I lære som skibskok

Selvom Søren Brostrøm drømte om at blive læge allerede som barn, så overvejede han også andre karrieremuligheder.

“På et tidspunkt havde jeg læst for mange detektivbøger og ville være privatdetektiv! Men det voksede jeg hurtigt fra. Jeg var også i praktik som skibskok på Århus-Kalundborg færgen, hvor jeg blandt andet lærte at lave håndpisket bearnaise – ganske vist med margarine, ikke smør, det var jo i 1970’erne. Som ung havde jeg flere jobs i restaurationsbranchen, men nogen stor drøm blev det aldrig.”

LÆS OGSÅ: 5 vilde facts om kroppen

“Det hele foregår i en fedtklump inde i hovedet”

I Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar gennemgår Søren Brostrøm de mest fascinerende ting ved kroppen fra top til tå. Fra hjernen og de fem sanser, lever, nyrer, hjerte, lunger, blære, hud, knogler og så videre. Men hvad er det allermest fascinerende ved kroppen?

“Det er nok hjernen og tankevirksomheden. Det, at mennesker ikke blot, som de fleste andre dyr, har reflekser, kan lave lyde og lære simple ting, men også har mange forskellige indviklede sprog, kan udvikle abstrakte tanker, lave kunst og så videre. Og det hele foregår i en fedtklump inde i hovedet. Det er da fantastisk!”

Hjernehinde gør rent, mens vi sover

I bogen er der masser af sjove fakta. Er der noget ved kroppen, som har overrasket dig?

“Jeg bliver konstant overrasket over menneskekroppen. Og jeg synes, det er fascinerende, hvordan videnskaben hele tiden opdager noget nyt og overraskende, vi ikke vidste eller troede. For nylig fandt danske forskere for eksempel en ny hjernehinde. Her har vi altid gået og troet, at hjernen kun har tre hinder, og så er der faktisk fire!”

Det var en af Søren Brostrøms tidligere professorer fra lægestudiet, som for mere end 30 år siden underviste Søren i, at der kun var tre hjernehinder. Den samme professor opdagede i en alder af 80 år, at der faktisk er fire.

“Hvad der er endnu mere fascinerende er, at den fjerde hjernehinde tilsyneladende virker som en slags ‘vaskemaskine’ for hjernen, der gør rent deroppe, mens vi sover!”

LÆS OGSÅ: Er du rigtig klog? Quiz med Søren Brostrøm om vores superseje krop!

Vores immunforsvar er sejt

Søren Brostrøm blev kendt i hele Danmark under coronapandemien, hvor han som læge og direktør for Sundhedsstyrelsen hjalp os med at få styr på Covid-19-guidelines. Mange vil derfor nok ikke blive overraskede over, at Søren Brostrøm synes, at “vacciner er noget af det mest fantastiske, der nogensinde er opfundet i forhold til menneskets sundhed,” som han skriver i bogen.

Men kroppen har en evne til at klare meget selv, og det er noget af det, Søren Brostrøm sætter fokus på i Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar.

“Jeg har arbejdet med det her emne i over 30 år, og jeg kan stadig blive fascineret over, hvor smarte vores kroppe er. De kan for eksempel beskytte og reparere sig selv på alle mulige måder.”

Immunforsvaret er noget af det allermest seje ved kroppen, hvis man spørger Søren Brostrøm.

“Det er fantastisk, fordi det kan reagere både hurtigt og kraftigt på mange forskellige ting, der er farligt for os: virus, bakterier, parasitter og så videre. Immunforsvaret har også en veludviklet ‘hukommelse’, så det kan beskytte os mod sygdomme, som vi har været udsat før. Derfor kan man for eksempel kun få mæslinger én gang i sit liv.”

Et godt råd til forældre

Hvorfor er det vigtigt, at børn lærer om kroppen?

“Fordi alle mennesker mærker deres krop, bruger deres krop – og af og til også bliver syge i deres krop. Det gælder også børn. Derfor er det vigtigt, at du lærer om, hvordan kroppen virker, så du bedre kan forstå, hvad der foregår, og gøre noget ved det.”

Ifølge Søren Brostrøm, er det også en god idé, hvis forældre selv læser lidt op på kroppen.

“Nogle tror måske de ved, hvordan eksempelvis nyrer og lever fungerer, men mange, som ikke har en sundhedsfaglig baggrund, bliver overraskede over, hvor lidt de ved! Jo mere, du selv ved, jo lettere er det at tage snakken med dine børn.”

LÆS OGSÅ: 6 råd fra Helen Lyng Hansen: Sådan taler du med dit barn om kroppen

Hvad er dit bedste råd til forældre, der har børn, som er blevet bange for sygdomme?

“At du snakker med børnene om, hvad sygdom er, og hvad der foregår i kroppen, som kan bekæmpe sygdom. Tal om, hvor sej vores krop og vores immunsygdom er. Og hvis kroppen ikke kan klare det hele selv, så har vi dygtige læger og sygeplejersker og effektiv medicin og behandling.”


Læs mere om Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar

Søren Brostrøm: Jeg bliver konstant overrasket over menneskekroppen

Søren Brostrøm fortæller om, hvor fantastisk menneskekroppen er og om alle de seje ting vores immunforsvar kan.

Bogen gennemgår de mest fascinerende ting ved kroppen fra top til tå, startende med hjernen og så derudad med de fem sanser, lever, nyrer, hjerte, lunger, blære, hud, knogler og så videre.

Bogen er en del af Carlsens populære serie ER DU RIGTIG KLOG?, som er fuld af fantastiske fakta og vild viden. Fortalt af Danmarks allerbedste formidlere.

Fra ca. 9 år

Du kan købe Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar – en bog om kroppen for børn online eller i din nærmeste boghandel.