Aktuelt Børnebøger Carlsen

Carlsens direktør Kaya Hoff: “Børn i dag skal også have nutidige historier at læse”

Kaya Hoff

“Vi arbejder hele tiden på at udvikle tidssvarende kvalitetslitteratur, så børnene selv får lyst til at tage bøgerne ned fra hylden,” siger Kaya Hoff.

Emil fra Lønneberg og Orla Frøsnapper er noget af den bedste børnelitteratur, der nogensinde er skrevet. Ingen tvivl om det. Men det er de færreste børn i dag, som snitter træfigurer i petroleumslampens skær eller graver efter orm i smedens hønsegård. Og børn i dag fortjener naturligvis også bøger, som tager udgangspunkt i deres egen virkelighed.

Det mener Kaya Hoff, der er direktør for forlaget Carlsen.

”På Carlsen ønsker vi ikke kun at udgive de bøger, som forældre og bedsteforældre kan nikke genkendende til. Vi ønsker først og fremmest at udgive bøger, som børnene selv har lyst til at tage ned fra hylderne, fordi vi er overbeviste om, at det er det, der skal til, hvis vi skal have dem til at læse. Derfor arbejder vi hele tiden på at udvikle tidssvarende kvalitetslitteratur, og det kommer vi også til at gøre i 2024.”

Læs om Youtubere

I dag kæmper bogen en hård kamp med andre medier om børnenes opmærksomhed. Realiteten er, at mange børn og unge bruger timer på for eksempel YouTube og TikTok, ligesom de gerne finder og følger deres store idoler på sociale medier. I efteråret 2023 udgav Carlsen med enorm succes bogen Jas og Mika – Kærlighed ved første klik om det unge influencer-par Jasmin og Mika, som har hundredetusindevis af følgere på blandt andet YouTube.

”Vi laver bøger til alle børn – også de børn, som ikke nødvendigvis er vokset op i et hjem med bogreol. Bogen om Jasmin og Mika er et eksempel på, at hvis man sætter sig ind i børns verden, er det også muligt at få dem til at blive læsere. Vi fik forfatteren Sofie Boysen til at skrive en sjov og rørende bog om, hvordan de to influencere mødte hinanden og fandt kærligheden. Det er gået over al forventning, og bogen har ligget i toppen af bestsellerlisten siden udgivelsen,” fortæller Kaya Hoff.

I 2024 kan man glæde sig til Jas og Mika 2 og til en helt ny serie, som også kommer til at tage udgangspunkt i Jas og Mikas verden.

Diversitet i storbyen

Et andet område, hvor børn har brug for mere nutidige bøger at spejle sig i, er, når det kommer til familiekonstellationer og i det hele taget livet og diversiteten i en moderne storby. Her rammer Sophie Souids billedbogsserie Sol over indre by plet. Den er illustreret af Emilia Rubæk og fortæller med humor og store armbevægelser om pigen Sol, som bor alene med sin mor i storbyen.

Humor er der også masser af i Thomas Brunstrøms og Thorbjørn Christoffersens serie om pigen Sally, hvis far egentlig mener det hele så godt, men bare er så ufatteligt påståelig og kikset. Sallys far-serien er endnu en succeshistorie, som tager udgangspunkt i en nutidig virkelighed.

Sallys far er allerede blevet en nyklassiker for Carlsen,” siger Kaya Hoff. ”Både børn og voksne kan let identificere sig med historierne om Sally og hendes far, og her har børnene endda mulighed for at være de kloge og fornuftige – præcis ligesom Sally er over for sin far – samtidig med at serien bare er virkelig sjov både for børn og voksne.”

Og man kan være sikker på, at 2024 byder på mere Sol over indre by og flere bøger i Sallys far-universet.

Moderne fagbøger til børn

Men også fagbøger til en ny generation af læsere kræver, at man finder et nutidigt udtryk og udgangspunkt.

Sebastian Klein har i mange år været en af Carlsens mest elskede forfattere med sin serie om 100 dyr i forskellige temaer. Bogen om verdens 100 mest truede dyr var med til at gøre opmærksom på, hvor slemt det står til for en lang række dyrearter i dag. I det hele taget har vi arbejdet med at udvikle bøger, som øger klimabevidstheden blandt børn og unge. Det er videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaards bog om vores fantastiske jordklode et meget godt eksempel på, og man kan forvente flere bøger af både Sebastian og Lars Henrik i det kommende år,” siger Kaya Hoff.

Også Søren Brostrøms og Thomas Brunstrøms kommende fagbog Det er helt normalt om puberteten er et forsøg på at udgive noget universelt i et tidssvarende sprog. Og hvis der blandt nostalgiske forældre er nogen, som kan huske radioprogrammet Spørg Olivia, har Carlsen igen identificeret nysgerrige børn, hvor de findes i dag. Nemlig som lyttere af den populære og gratis podcast Radionauterne, hvor man kan skrive ind og spørge om alt fra prutter, sneglehuse, vulkaner og fantasi til robotter.

Radionauternes STORE opdagelsesrejse bliver nyeste skud på fagbøger til børn. Den har vi store forventninger til og glæder os til at udgive,” siger Kaya Hoff.

Fire debutanter i 2024

De unge læsere kan desuden i 2024 glæde sig til en ny roman af Karen McManus, den amerikanske forfatter, som med bestselleren En af os lyver for alvor fik unge verden over til at læse thrillers, og Holly Black er klar med femte bind i den populære fantasyserie Folk of the Air.

Allerede i slutningen af januar udkommer tredje bind i danske Boris Hansens imponerende fantasy-sci-fi-fortælling Tavse verdener.

”Og til efteråret har vi en stor overraskelse på programmet, som vi glæder os meget til at afsløre, ligesom vi glæder os til at præsentere børn og unge for hele fire debutanter i år, blandt andre Clara Barnholdt, som debuterer med en fremtidsroman om håb, forelskelse og revolution, og Christine Brandt Christensen, som har skrevet en actionfyldt og humoristisk roman til de 10-14-årige om den nørdede dreng Noah, som beslutter sig for at blive superskurk og tage kampen op mod sine højrøvede superheltebrødre,” fortæller Kaya Hoff.


Jas & Mika

Carlsens direktør Kaya Hoff: "Børn i dag skal også have nutidige historier at læse"

Jasmin og Mika møder hinanden og bliver stormende forelskede, men Mika bor i København og Jasmin bor på Bornholm. Det er svært med distancen, og der er en anden pige, som også er vild med Mika. Hun forsøger at sabotere deres kærlighed. Vil det lykkes Jasmin og Mika at blive rigtige kærester?

Jas & Mika – Kærlighed ved første klik er en sjov og romantisk bog, som er inspireret af den ægte kærlighedshistorie mellem Jasmin Lind Schultz og Mika Schultz, som er kendt fra deres populære youtube-kanal og deres instagram- og TikTok-profiler. 

Fra ca. 10 år.  

Du kan købe Jas & Mika – Kærlighed ved første klik online eller i din nærmeste boghandel.


Sallys far er skidesjov

Carlsens direktør Kaya Hoff: "Børn i dag skal også have nutidige historier at læse"

Sallys far er skidesjov, og han vil rigtig gerne dele alle sine bedste jokes med Sally. Du får 130 sjove, skøre og platte vittigheder.

Der er både kræs for kendere med Sallys fars egne påfund og klassiske vittigheder fra dengang Sallys far var dreng.

Du kan købe Sallys far er skidesjov online eller i din nærmeste boghandel.
Verdens 100 mest truede dyr

Verdens 100 mest truede dyr, Sebastian Klein

Der lever dyr over alt på jordkloden. Men nogle af dem har det svært. De truede dyr.

I Australien lever koalaerne adskilt, fordi alt for mange eukalyptustræer er blevet fældet.

Og i Afrika beskytter soldater de to eneste nordlige hvide næsehorn mod krybskytter.

Sebastian fortæller om de 100 mest truede dyr i verden. Men han fortæller også om alle de ting, der bliver gjort for at hjælpe dem og deres levesteder – og giver råd til hvad du selv kan gøre for dyrs levesteder.

Fra 6 år

Du kan købe Verdens 100 mest truede dyr online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Jordens rekordbog

Carlsens direktør Kaya Hoff: "Børn i dag skal også have nutidige historier at læse"

Jordens rekordbog er videnskab til børn på 8+ om de 100 mest fascinerende fænomener på jordkloden. 

Hvad er jordens vildeste kraft? Hvilket sted på jorden er det mest øde? Hvad er det dybeste, et menneske har været nede i jorden? Det er sådan 100 spørgsmål, Lars Henrik Aagaard, som er en af Danmarks bedste formidlere af naturvidenskab til børn, skriver om i Jordens rekordbog

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Jordens rekordbog online eller i din nærmeste boghandel.


Radionauternes STORE opdagelsesrejse

Carlsens direktør Kaya Hoff: "Børn i dag skal også have nutidige historier at læse"

Tag med Radionauterne på en fantasisk opdagelsesrejse gennem videnskabens store og små vidundere. 

Rejs helt ind i den mindste celle og kom med ud i det enorme verdensrum. Der er masser af magisk viden, og Radionauterne har brug for dig. Tryk på skyl-ud-knappen på toiletten og svøm med lorten ned i kloakken, eller find de mystiske dyr, som gemmer sig dybt nede på havets bund. Undervejs kan du gå på opdagelse i de mange illustrationer, og hver gang du åbner bogen, vil du finde nye spændende detaljer om alt det, som gør os nysgerrige og som forundrer os. 

Du kender måske Radionauterne fra deres podcast, hvor de formidler videnskab for børn, og det er landets største børnepodcast.

Du kan købe Radionauternes STORE opdagelsesrejse – For nysgerrige børn online, eller i din nærmeste boghandel.