Børnebøger Børnebøger 10-12 år Børnebøger 6-9 år Carlsen Fagbøger til børn Højtlæsning Rekordbøger Viden

5 VILDE FACTS om rummet du kan imponere din lillenørd med fra Rummets rekordbog

Rummets rekordbog

Med Rummets rekordbog får du spændende viden, som dine børn vil elske, og du bliver selv klogere på vores fascinerende univers.


I Rummets rekordbog har videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard samlet de 100 mest vilde og imponerende facts om universet og om rumrejser.

LÆS OGSÅ: Carlsen på børnenes Bogforum 2022. Find programmet her

5 VILDE FACTS om rummet du kan imponere din lillenørd med fra Rummets rekordbog
Videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard står bag mange sjove og spændende fagbøger til børn. Fotokreditering: Linda Kastrup

De ufattelige og utrolige fænomener fra rummet bliver forklaret, så de er til at forstå af videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard, som gør det sjovt at blive klog. Lars Henrik Aagaard er forfatter til mange populære bøger om videnskab for både voksne og børn, blandt andet Hvor langt er der til verdens ende? og Den store stygge katastrofebog.

Børn fra ca. 10 år kan læse Rummets rekordbog selv, og deres forældre kan også læse med og lære en masse, de med garanti ikke vidste i forvejen om vores fascinerende univers og om rumrejser.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd: Sådan taler du med dit barn om globale katastrofer

5 VILDE FACTS om rummet

5 VILDE FACTS om rummet du kan imponere din lillenørd med fra Rummets rekordbog
Der er inspiration nok til mange sci-fi-film i de 100 vilde facts om universet og rumrejser i Rummets rekordbog.

1: Den mest værdifulde asteroide

Lige nu sidder firmaer og grådige folk og funderer over, hvordan de skal komme frem til den store rumsten Davida. For den er cirka 180 trillioner kroner værd! Det er flere kroner, end der er insekter på jorden. Davida er en af de største rumsten/asteroider der svæver rundt mellem planeterne Mars og Jupiter. Den består af de sjældne og dyre metaller, der bliver brugt i elektronik, biler, fly, batterier etc.

Den er nemlig spækket med metaller som nikkel, kobolt, jern, platin, sølv og guld med mere. Og det er lige til at høste på Davida, hvor metallerne ikke er gemt inde i kernen af kloden, som det er på jorden. Men der er lidt af en udfordring med transporten, for DSB (eller noget andet transport) når ikke ud til Davida.

Bonusinfo: Davida har en længde på omkring 300 kilometer og er en af de 10 største asteroider.

2: Den dårligste affaldssortering i universet

En af de skøreste ting, mennesker har lavet i rummet, er verdens største svævende losseplads. Måske ikke det fedeste, vi kan skrive på vores CV, men ikke desto mindre ligger der i rummet over jorden over 100 millioner store og små stumper af gamle satellitter, raketter og rumstationer – også kaldet rumskrot.

Siden 1957 har mennesket sendt over 11.000 satellitter ud i rummet, og det fortsætter, for vi bruger satellitterne til vores tv, radio, internet, mobilsignaler og til at blive klogere på vejret og spionere på hinanden.

Det svævende skrot, der består af døde klumper metal og plastik, udgør en fare for rumskibe, for det kan skabe trafiksammenstød af den værste slags, hvis et rumskib rammer selv et lille stykke affald på størrelse med en golfkugle, fordi begge har meget høj fart.

Bonusinfo: I 2007 skød Kina en af deres egne satellitter i smadder med rumvåben. Det skabte over en million stykker rumskrot. Husker I at rydde op efter jer, Kina?

3: Det største der findes

Ikke det største på jorden, men i universet. Faktisk er universet, det største, der findes! For det er alt, hvad der eksisterer. Alle planeter, måner, stjerner, støv, luft og tid.

Universet er alt for stort, til at vi kan ‘se’ det hele, men alene i Mælkevejen (den stjernesamling, jorden ligger i) er der 400 op mod milliarder stjerner. I universet er der mindst yderligere 2000 milliarder andre stjernesamlinger – også kaldet galakser.

Bonusinfo: Universet er cirka. 13,8 milliarder år gammelt.

4: Det giftigste regnvejr

Hvis du skal en tur til Saturns største måne Titan, behøver du ikke pakke badetøjet. Selvom Titan er den eneste klode, hvor vi har fundet flydende væske på overfladen bortset fra jorden, så er det ikke i Titans over 1000 kilometer lange og sikkert flere hundrede meter dybe sø Kraken Mare, du skal tage en skøn dukkert. Det er nemlig en giftig sø, der er skabt af benzinregn! For det regner med den brændbare gas metan på Titan.

Der kan komme stormvejr med høje benzinbølger på søen Kraken Mare, der betyder Søuhyre-havet. Det kan ikke udelukkes, at der findes liv i Titans iskolde benzinsøer, men nok ikke noget, du har lyst til at bade sammen med…

Bonusinfo: Det ubemandede rumfartøj Huygens landede i 2005 midt i Titans iskolde, giftige landskab.

5: Den dummeste fejl vi har lavet i rummet

Ret skal være ret, der er begået mange dumme fejl i rummet, og vi kender ikke dem allesammen. Men her er en af de allerdummeste.

I 1990 sendte USA rumteleskopet Hubble op for at tage billeder af universet. Det var datidens dyreste og største rumteleskop. Desværre var Hubble nærsynet, så alle billederne blev uskarpe!

Nu var det ikke sådan at sende Hubble til optikeren, men i stedet sendte man et par specialbyggede ‘briller’ op til Hubble, som astronauter på rumvandring fik sat fast på teleskopet. Det var det hele værd, for Hubble har taget nogle af skarpeste og flotteste billeder, der findes af planeter, stjerner og galakser. Tak for det, Hubble.

Bonusinfo: Med Mars Climate Orbiter skete der en anden bommert. Den ekstremt dyre satellit skulle lande på Mars. Desværre havde forskerne blandet rundt i amerikanske og europæiske målesystemer, og endte med at sende Mars Climate Orbiter ned i for lav højde over Mars, så vi mistede satellitten. Havde de nu bare kendt til MatematikFessor…


Læs mere om Rummets rekordbog

5 VILDE FACTS om rummet du kan imponere din lillenørd med fra Rummets rekordbog

I Rummets rekordbog, som er verdens første rekordbog om rummet, finder du 100 vilde rekorder!

Hvis du er vild med galakser, rumskibe og sorte huller, skal du glæde dig til at tage på en rejse ud til alt det største, vildeste, farligste, hurtigste, varmeste og mærkeligste, der findes – i hele universet.

Hvad er solsystemets højeste bjerg? Hvilken klode er farligst? Hvad er det mærkeligste, man har hørt i universet? Hvad er det skøreste, mennesker har lavet i rummet? Hvad er det tungeste, der findes – overhovedet? Hvad er den største rumløgn?

Fra cirka 9 år.

Du kan købe Rummets rekordbog online eller i din nærmeste boghandel.


Læs mere om Den store stygge katastrofebog

Den store stygge katastrofebog

Den store stygge katastrofebog er en bog fuld af spænding, indsigt og fascination til videbegærlige børn.

Læs om, hvordan Jordens liv tidligere er blevet stort set udryddet hele fem gange, og om hvordan livet alligevel krøb frem igen. Bliv klogere på epidemier før og nu, og læs om den allerstørste fare mod mennesket – os selv. Tag med på en fascinerende rejse hele vejen tilbage til verdens begyndelse og til det mest ødelæggende kæmpebrag i vores historie.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Den store stygge katastrofebog online, eller i din lokale boghandel.