Aktuelt Børnebøger Carlsen

Tegneserier skaber læseglæde

Tegneserier skaber læseglæde

Tegneserier som Magisk dreng, Hundemand og Mørkets fyrste hitter blandt børn og unge. Vi dykker ned i bøgerne og undersøger, hvordan tegneserier og graphic novels kan skabe læseglæde – især hos børn, der har svært ved at knække læsekoden.

Magisk dreng er en sjov og varm mangafortælling om den transkønnede dreng Max, der får til opgave at redde verden. Serien er tegnet i en original og farverig streg af taiwansk-amerikanske The Kao.

Bøgerne følger Max, der opdager en ældgammel familiehemmelighed: Han nedstammer fra en lang linje af ’Magiske Piger’, der skal forsvare verden mod en mørk ondskab.

Men Max er jo en dreng. Vil han påtage sig rollen som helt, når nu jobbeskrivelsen tydeligvis er til en pige? Kan han blive den første Magiske Dreng?

Den actionfyldte fantasyserie tackler emner som identitet, fordomme og spirende forelskelser – alt sammen fortalt gennem The Kaos flotte tegninger. Det er noget, der har vakt begejstring blandt unge læsere. På online-læsefællesskabet Goodreads har hundredvis af fans delt deres tanker om serien.

”Jeg kan næsten ikke fatte, at det er ovre! Jeg havde det så sjovt med Magisk dreng Bogen er perfekt skruet sammen, skrevet og tegnet… Den er både hylende morsom og hjerteskærende… Hvis du er på udkig efter virkelig god LGBT+-repræsentation blandet med en genial historie, er Magisk dreng noget for dig,” skriver en læser.

En anden skriver:

”Jeg var fuldstændig vild med Magisk dreng Bogen havde et meget unikt take på det at springe ud. Det bliver fremstillet i et virkeligt positivt lys at være queer og transkønnet, samtidig med at bogen dykker ned i alle udfordringerne, der kan være i at finde sin identitet. Jeg glæder mig til at læse fortsættelsen!”

Seriens andet bind udkommer på dansk til efteråret.

De ældste børn kæmper med læselysten

Ifølge direktør for børnebogsforlaget Carlsen, Kaya Hoff, kan mangafortællinger som Magisk dreng! noget helt særligt hos de unge, der ellers ikke læser meget.

”Vi er rigtig glade for at udgive Magisk-dreng, der på en sjov og vedkommende måde udforsker kønsidentitet, venskaber og forelskelser. Bogen henvender sig til de lidt ældre børn og er perfekt egnet til at skabe læseglæde blandt dem, der ellers ikke plejer at samle en bog op,” siger hun.

Flere studier peger på, at læselysten blandt børn falder med alderen. Før 8. klasse siger 64 procent af skolebørn, at de nyder at læse. Det tal falder til under halvdelen for børn, der går i 8. klasse. Den samme tendens kan måles i den tid, børnene bruger på at læse i fritiden; børn på lavere klassetrin bruger markant mere tid på fritidslæsning end børn i 8. klasse. Det fremgår af Bogpanelets netop udgivne kortlægning af skolebørns læsevaner.

Det er altså især de store børn, der kæmper med læsemotivationen – og det kan tegneserier være med til at ændre.

Ifølge Marianne Eskebæk Larsen, der er er lektor på Københavns Professionshøjskole og medlem af bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, har tegneserier til unge vundet ny popularitet i de seneste 10-20 år.

”Der udkommer et væld af nye typer billedfortællinger, og som noget forholdsvis nyt vandrer de også ind i skolen og op i de ældste klasser,” skriver hun i en kronik i Information i 2022.

Det er især graphic novels – længere billedromaner der oftest udkommer i et eller to bind – der appellerer til de ældre børn.

Alligevel findes der stadig en skepsis blandt nogle forældre, der ikke anerkender tegneserier og graphic novels som ”rigtig” læsning, skriver Marianne Eskebæk Larsen i Information. Men det er helt forfejlet; billedlitteratur kan nemlig være ”den energigivende vitaminpille, de læsetrætte børn trænger til,” slår hun fast.

De små er vilde med tegneserier

På de mindre klassetrin hitter tegneserier også. Amerikanske Dav Pilkey står bag nogle af de mest elskede tegneserier til børn fra 6-årsalderen: Hundemand, Kaptajn Underhyler og Katte-Knægtens Tegneklub.

Bøgerne er fulde af humor, narrestreger og sjove tegninger, og desuden indeholder Pilkeys fortællinger ofte interaktive elementer, der gør læsningen anderledes og underholdende.

”Jeg har mødt mange lærere, som kan fortælle om skoletrætte elever, der motiveres af at læse billedlitteratur. Måske fordi det føles overkommeligt at gå om bord i en bog, der, som Tom Gates og Hundemand, har en masse luft mellem sætningerne, visuelle finurligheder og sjove illustrationer,” skriver Marianne Eskebæk Larsen i Information.

LÆS OGSÅ: Hundemand er den vildeste superhelt! Dav Pilkeys serie er børnenes favorit

En anden tegneserie, der er fuld af humor, er Mørkets fyrste; en gakket og farverig fortælling om en ung fyr, der vil gøre alt for at blive verdens ondeste og mest frygtede hersker. Problemet er bare, at han er lille og overset i en eventyrlig verden fuld af helte, monstre og kongelige, som ikke forstår hans projekt.

Ifølge bogens danske redaktør, Camilla Schierbeck, er dette endnu et godt bud på en serie til alle de børn, der kæmper med læselysten.

”Tegneserier kan noget helt særligt hos dem, der har lidt svært ved at knække læsekoden,” siger hun.


Magisk dreng

Tegneserier skaber læseglæde

Selvom han blev tildelt kønnet ‘pige’ ved sin fødsel, er Max som alle andre transkønnede. Han forsøger også at navigere gennem skolen som sig selv. Og som om det ikke var nok at skulle jonglere mellem lektier, forelskelser og at springe ud, afslører Max’ mor også en gammel familiehemmelighed: han nedstammer fra en lang linje af ‘Magiske Piger’, der har fået til opgave at forsvare verden mod en mørk og gammel ondskab.

Men Max er jo en dreng. Vil han påtage sig opgaven som helt, når nu der står i jobbeskrivelsen, at der skal bruges en pige? Kan han overhovedet blive den første Magiske Dreng? 

En supersjov og skøn fortælling, der henvender sig til manga-læsere i alle aldre – men især i målgruppen omkring 8-12 år.

Du kan købe Magisk dreng (1) online eller i din nærmeste boghandel.


Hundemand

Tegneserier skaber læseglæde

Hundemand slår aldrig fejl!

Det kribler, og det krabler, og det … klør! For loppernes herre er tilbage efter lang tids ophold i (et ret lille) fængsel. Og han vil styre det hele med vennerne – hvis de altså bare kunne finde ud af at arbejde sammen, for de taler forbi hinanden HELE tiden. Heldigvis er der vores helt til at bekæmpe lopperne … hvis de da også bare kunne samarbejde.

Hundemand er til glade læsere, modvillige læsere, sultne læsere, unge læsere, gamle læsere og alle læsere!

Fra ca. 6 år.

Du kan Hundemand (11) – En loppetjans under havet online eller i din nærmeste boghandel.


Katte-Knægtens Tegneklub

Katte-knægtens tegneklub, Dav Pilkey

Lille Pjevs fra Hundemand-serien er tilbage, og han har fået sin helt egen serie: Katte-Knægtens Tegneklub!

Lille Pjevs vil i sin nye serie lære sine fans, hvordan man laver tegneserier – og alle kan være med.

Katte-Knægten er i godt selskab med sine venner, og sammen lærer de dig at tegne og fortæller vilde, sjove og skøre historier.

Katte-Knægtens Tegneklub er for alle de, der elsker Hundemand og Kaptajn Underhyler, og som elsker at grine og tegne. Det er svært at toppe!

Fra ca. 6 år.


Kaptajn Underhyler

Tegneserier skaber læseglæde

Sidste bind i den hylemorsomme serie om Kaptajn Underhyler!

Tidsmaskinen er gået itu, og der er nu flere Jimmy’er og Otto’er. Og endnu værre er det, at det ene sæt Jimmy og Otto er så dygtige i skolen, at deres ondskabsfulde gymnastiklærer Nakkeknäcker får den idé, at ALLE i skolen skal være flittige dydsmønstre. De skal bare liiiige have noget serum …

Kaptajn Underhyler-serien er bøger fulde af illustrationer, der understøtter læsningen, så ALLE kan læse med. Advarsel: det kan være, at der grædes af grin undervejs!

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Kaptajn Underhyler i farver (12) – og den sensationelle saga om Svend Stinkesnot online, eller i din nærmeste boghandel.


Mørkets fyrste-praktikant

Tegneserier skaber læseglæde

4. bind i den hylemorsomme gennemillustrerede serie ‘Mørkets fyrste-praktikant’, der med garanti vil få alle læsere til at klukle eller slå sig på låret af grin.

Den lille praktikants identitet er afsløret!

Det har rystet praktikantens håndlangere – og verden er ikke længere, hvad den har været.

Faktisk har det måske vist sig, at den sande identitet kan redde dem ud af en lidt uheldig knibe.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Mørkets fyrste-praktikant (4): Vildt ond online eller i din nærmeste boghandel fra 26. september.


Star Wars

Tegneserier skaber læseglæde

En af verdens mest populære og højtelskede universer – nu som graphic novel!

For meget længe siden i en fjern, fjern galakse …. Sådan begynder historien om Luke Skywalker, der drager ud mod stjernerne for at redde universet fra den onde Darth Vader og kejser Palpatine. Heldigvis får han hjælp af en gammel jediridder, en kæphøj rumpilot og en rebelsk prinsesse. Så måske er der håb endnu!

Dette er første bind i den hæsblæsende og fænomenale Star Wars-trilogi.

Du kan købe Star Wars – Et nyt håb online eller i din nærmeste boghandel.


Frokostklubben – Noget klamt i kælderen

Tegneserier skaber læseglæde

Tia starter på en ny skole og har lidt svært ved at få venner. Især fordi dumme Leo hele tiden driller. Men ad omveje havner de begge i skolens kedeligste klub, der ingen medlemmer har, for at spise deres flade madpakker. Og så er de NØDT til at tale sammen. Og selvom Leo måske er en lille smule umoden (ifølge Tia), bliver de alligevel hurtigt venner. Og da der foregår mystiske ting på skolen (især nede i kælderen, hvor der kommer underlige smaskelyde fra), beslutter de at løse mysteriet.

Men hvad stiller to børn op imod en invasion fra det ydre rum? 

Frokostklubben – Noget klamt i kælderen er en gennemillustreret graphic novel med humor og mysterier, om venskab, en mærkelig klub, og et elev-spisende monster fra det ydre rum.

Du kan købe Frokostklubben – Noget klamt i kælderen online eller i din nærmest boghandel.