jordens rekordbog

Vores planet er et vildt og forunderligt sted. I Jordens Rekordbog dykker videnskabsjournalist og forfatter Lars Henrik Aagaard ned i nogle af de vildeste facts om Jorden – helt fra begyndelsen og frem til i dag. Her kan du læse om 6 af bogens mest utrolige rekorder.

Vidste du, at der findes en mystisk sø, der kan få dig til at falde i søvn – og slå dig ihjel? Eller at verdens mindst besøgte ø er ret svær at slippe væk fra i levende live? Bliv klogere på nogle af de mærkeligste, vildeste og mest imponerende rekorder om vores planet fra Jordens rekordbog.

Den største katastrofe i hele Jordens historie

Denne katastrofe skete, da Jorden stadig var ret ung – kun nogle få millioner år gammel. Dengang var der ikke noget levende på jordkloden, og det var nok meget heldigt.

For planeten Theia, der var på størrelse med Mars, ramlede pludselig ind i Jorden med en hastighed på flere tusind kilometer i timen. Ved sammenstødet blev kæmpestore klumper af Jorden hugget af og slynget ud i universet, mens Theia selv gik i stumper og stykker. Støvet og klumperne fra sammenstødet samlede sig senere og kom til at danne Månen.

LÆS OGSÅ: 5 facts om rummet du kan imponere din lillenørd med fra Rummets rekordbog

Vi er ret sikre på, at det her er sket, blandt andet fordi der er overraskende mange ligheder mellem månesten og jordsten. Den bedste forklaring er, at dele af Jorden og Månen består af rester fra en fremmed planet, som vi altså har valgt at kalde Theia.

Verdens mindst besøgte ø

På den lille jungleø North Sentinel, der ligger i havet mellem Indien og Thailand, bor en af de sidste isolerede stammer på Jorden: sentineleserne. De lever som jægere og samlere, dræber vildsvin i junglen, og fanger fisk og krabber ved kysten. Derudover ved man stort set ingenting om sentineleserne, og der er ingen, der kan tale deres sprog. De har nemlig levet stort set uden kontakt til omverdenen i de sidste mange tusind år.

Det er flere gange gået helt galt, når udefrakommende er taget til øen. I 2006 faldt to fiskere i søvn i deres båd, som drev ind til North Sentinels kyster. Her slog ø-folkene fiskerne ihjel.

I 2016 rejse en ung amerikaner til øen, fordi han ville omvende stammen til kristendommen. Det var sentineleserne ikke interesserede i, og de dræbte ham, så snart han gik i land.

Det er forbudt at besøge øen, for man vil lade stammen leve i fred uden indflydelse fra omverdenen. Desuden er sentineleserne meget sårbare overfor sygdomme fra resten af verden, som de ikke har udviklet et naturligt forsvar imod.

Verdens mærkeligste naturkatastrofe

Denne mystiske katastrofe indtraf i 1986 i det vestafrikanske land Cameroun ved bredden af den smukke bjergsø Nyos.

En augustaften bemærkede en lokal bonde, at der lå en underlig hvid tåge over søen, inden han gik i seng. Dagen efter gik han ned til søen, hvor han lagde mærke til, at der var dødsens stille; han kunne hverken høre insekter, fugle eller menneskestøj.

Men så hørte han et skrig. Nabokonen havde fundet sine børn og sin far liggende døde i deres senge. På markerne i nærheden var køerne også døde.

Bonden løb nu ned til landsbyen ved bredden og opdagede, at stort set alle i byen var døde i løbet af natten.

I alt døde cirka 1.800 mennesker og 3.500 husdyr under denne mærkelige katastrofe – men hvad var der egentlig sket?

Selvom man stadig ikke er sikker på alle detaljerne, mener man, at katastrofen skete, fordi Nyos-søen ligger i krateret af en udslukt vulkan. Fra dette krater må der være steget en kæmpestor boble af CO2-gas op – en gas der skubber al ilt væk og gør, at mennesker og dyr bliver kvalt.

I dag har man sørget for, at gassen fra krateret løber langsomt og ufarligt ud gennem nogle rør. På den måde undgår man, at der sker en lignende katastrofe.

Verdens største grotte

Denne grotte er så enorm, at der kunne stå skyskrabere inde i den. Den hedder Hang Son Doong, ligger i Vietnam, og faktisk var der ikke nogen, der anede at den fandtes indtil 1991, da en lokal skovarbejder opdagede indgangen.

LÆS OGSÅ: Ny opdagerserie til dit nysgerrige barn

Grotten er over fem kilometer lang, 200 meter høj og 150 meter bred. Der vokser store træer nede i den, og man kan også finde drypsten, der er op til 75 meter høje i den. Grotten har endda sit helt eget vejr med blæst og skyer under klippeloftet, fordi den er så rummelig.

Verdens sørgeligste sø

Indtil for ganske få årtier siden var Aralsøen en af verdens største søer. Den var fuld af fisk, og langs dens kyster lå der masser af travle havnebyer.

Men i dag findes Aralsøen ikke længere. I stedet har området forvandlet sig til en af verdens største miljøkatastrofer.

I løbet af 1960’erne besluttede Sovjetunionen nemlig at lede vand fra søen ud til græsstepperne i nærheden. Der dyrkede man bomuld, og det krævede utrolig meget vand. Men vandstanden i søen faldt hurtigt, og søen blev mindre og mindre.

Til sidst var der ikke andet tilbage af søen end indtørret mudder og nogle små saltsøer, hvor næsten ingenting kan leve. Desuden var området i mellemtiden blevet voldsomt forurenet af bomuldslandbruget, hvor man brugte store mængder kunstgødning og insektgifte. Al den gift løb tilbage til det, der engang var Aralsøen og forurenede jorden.

I dag er der ingen fisk tilbage, man kan ikke dyrke den forgiftede jord, og der ligger uhyggelige skibsrester i det landskab, hvor der engang lå en sø på størrelse med Irland.

Det største mennesker har bygget

Den Kinesiske Mur er på mange måder et helt utroligt bygningsværk. Muren er flere meter høj og bred, og så bugter den sig knap 9.000 kilometer hen over store dele af Kina. Det svarer faktisk til, at den løber en kvart omgang rundt om hele Jorden!

LÆS OGSÅ: 10 aktiviteter til når børn siger: “Jeg keder mig!”

Det tog også kineserne godt 2000 år at bygge muren, og de stoppede først arbejdet for cirka 400 år siden. Dengang havde de ingen maskiner til rådighed, så i stedet brugte de et enormt antal mennesker, der byggede muren med håndkraft. Omkring år 600 arbejdede hele 1,8 millioner mennesker på byggeriet, der især skulle beskytte Kina mod angreb fra Mongoliet.


Jordens Rekordbog af Lars Henrik Aagaard

6 vilde rekorder om Jorden

Jordens rekordbog er videnskab til børn på 8+ om de 100 mest fascinerende fænomener på jordkloden. 

Hvad er jordens vildeste kraft? Hvilket sted på jorden er det mest øde? Hvad er det dybeste, et menneske har været nede i jorden? Det er sådan 100 spørgsmål, Lars Henrik Aagaard, som er en af Danmarks bedste formidlere af naturvidenskab til børn, skriver om i Jordens rekordbog

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Jordens rekordbog online eller i din nærmeste boghandel.