Børnebøger Børnebøger 6-9 år Sjove børnebøger Thomas Brunstrøm

To på ti. Gakket serie af forfatterne bag Sallys far og Møgmis

To på ti. Gakket serie af forfatterne bag Sallys far og Møgmis

Hans og Grete, en halvdøv bedstefar og et hjemmelavet monster ved navn Frank. De populære børnebogsforfattere Thomas Brunstrøm og Sophie Souid har slået sig sammen og skrevet To på ti – en gakket serie til grinebidere fra 7 år.


De fleste kender historien om Hans og Grete, der havner i kløerne på den lede, børnehadende heks, der bor langt ude i skoven i sit pandekagehus. Glem lige den historie lidt, fordi nu er der landet en ny serie Hans og Grete-historier, der er klar til at underholde både børn og voksne i højt tempo og med en hel del grin.

LÆS OGSÅ: Hvad skal vi læse? 15 gode børnebøger

Hans og Grete anno 2024 er et søskendepar, ja faktisk er de tvillinger på ti år, opfundet af de to børnebogsforfattere Thomas Brunstrøm og Sophie Souid. Det er en serie til børn fra cirka 7 år og op.

Sallys far og Møgmis’ mor

Brunstrøm og Souid havde indtil sidste år gang i hver deres børnebogsprojekter; Thomas er kendt for sine billedbøger om Sallys far skrevet sammen med Thorbjørn Christoffersen, og Sophie står bl.a. bag bøgerne Alf og Bjørn redder verden og Møgmis. Men en dag kontaktede Sophie Thomas på Instagram med et godt tilbud, synes hun selv:

”Skal vi ikke lade Sallys far og Alf og Bjørns mor indgå i et arrangeret ægteskab, og så skrive en bestseller sammen,” husker Thomas, at Sophie kækt skrev til ham. Han havde aldrig mødt hende før, men vidste godt, hvem hun var.

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til de 7-12-årige

Han foreslog, at de måske lige skulle drikke en kop kaffe sammen først.

”Det var meget friskt. Det der med at skrive en bog sammen er jo ikke noget, man bare lige gør med hvem som helst. Men vi drak så en kop kaffe, og det var virkelig hyggeligt. Vi grinede af de samme ting, havde begge to sort tøj på og fandt ud af, at vi begge er glade for god mad, og så tænkte vi, at det her kan vi godt,” fortæller Thomas. 

to paa ti, sophie souid
Sophie Souid

Ingen monstre

De to mødtes igen et par dage senere og havde aftalt, at de skulle have fem ideer med hver. Særligt en ting var de enige om fra starten:

”Hvis vi skulle skrive noget sammen, så skulle det være noget, der var realistisk og ikke noget med zombier, varulve, monstre og så videre,” forklarer Sophie. Men sådan kom det ikke helt til at gå.

LÆS OGSÅ: Nye sjove og skønne bøger for de 8-årige

Thomas havde kun en halv ide med til mødet, en ide, han til gengæld havde gået med længe.

Hvad nu hvis Frankenstein blev skabt at to børn fra Buddinge …

”Min idé var bundet op på historien om Frankenstein, som, jeg synes, er sjov. Min tanke var, at hvad nu, hvis det var nogle børn, der kom til at bygge et monster ved et uheld? Det fortalte jeg til Sophie, og så nåede vi faktisk ikke videre.”

to paa ti, thomas brunstrom
Thomas Brunstrøm

Sophie tager over:

”Ja, så gik det faktisk ret hurtigt. Hans og Grete blev født med det samme, og ideerne væltede frem. Vi åbnede bare legepladsen, og så hvor vi landede, og hvor ideerne førte os hen. Og det viste sig, at vi supplerer hinanden ret godt:

Jeg skriver om aftenen, Thomas om morgenen og om dagen, og det er altid spændende at se, hvad den anden har skrevet på historien, når man åbner det fælles Google Docs-dokument. Det har været overraskende sjovt og nemt at skrive sammen.”

Gakket realisme

Serien om tvillingerne endte med at være sat i en realistisk og genkendelig ramme, hvor børnene har skærmtid, lektier og pligter, men så sker der lige noget knap så realistisk en gang imellem. For eksempel opfinder de selv monstret Frank, der bliver levende, og de får besøg af en vampyr, som de skyder på med deres mors falafler.

LÆS OGSÅ: Bækager Boldklub – en sjov serie for de 7-10-årige

”Vi opfandt vores egen genre. Gakket realisme, kalder vi den,” siger Sophie, og Thomas fortsætter:

”Hans og Grete bor i københavnerforstaden Buddinge i et stille parcelhuskvarter, altså bortset fra, at der så lige er et monster, en vampyr og en varulv. Vi er begge fra provinsen og kender følelsen af at bo i et dødkedeligt kvarter, hvor man måske ligefrem drømte om, at der ville komme en vampyr. Så skete der da et eller andet”.

Børnene i førersædet med bedstefar som backup

I serien er forældrene fraværende, og børnene overladt til deres fantasi, hvilket skaber glimtet af eventyr og spænding.

”Vores udgangspunkt var, at vi gerne ville have, at børnene skulle være i førersædet og ikke have, at forældrene skulle fylde for meget. Men vi havde brug for en karakter, som børnene kunne spille op af,” forklarer de to.

LÆS OGSÅ: Kom godt i gang med læsningen: De bedste bøger fra Carlsens Læsestart

Det blev til en meget opfindsom bedstefar, der ikke ligefrem nedtoner løjerne, men tværtimod optrapper dem. Til stor begejstring for Hans og Grete.

 ”Tit er det sådan i den her slags fortællinger, at når børnene har gang i noget spændende, så er de bange for at blive opdaget af de voksne. Men vi syntes, at det kunne være sjovt, hvis der i vores historie var en voksen person, der opdagede, at de havde lavet et monster, og i stedet for at skælde ud bare blev nysgerrig.

LÆS OGSÅ: Der er magi i luften – Neil Patrick Harris’ magiske møgunger er et fortryllende højtlæsningshit

Bedstefaren i vores historier er fuldstændig med på legen, uden at stille spørgsmål ved det. Han er mere sådan: ”Hey, hvordan har I gjort det, jeg har også selv engang prøvet at lave et monster, men det fungerede ikke.”
Se video med forfatterne her
Find alle bøgerne i serien her

To på ti (1) – En monstervild idé

to på ti (1) en monstervild idé

Tvillingerne Hans og Gretes forældre er taget på ferie, og de skal derfor være alene hjemme. De skal se film, være på Youtube, spise en masse slik og slappe af imens. De kan gøre præcis, hvad de har lyst til – tror de i hvert fald!

Virkeligheden er en lidt anden, og de får lange lister med pligter og bliver passet af deres mærkelige bedstefar. Men værst af alt, har forældrene slukket for internettet.

For at redde ugen, er tvillingerne nødt til at lægge en plan. Til planen skal de bruge alle deres lommepenge, naboens wi-fi og en robot. Dog går planen slet ikke som planlagt…

Fra ca. 7 år.

Du kan købe To på ti (1) – En monstervild idé online, eller i din nærmeste boghandel
To på ti (2) – En blodig weekend

to på ti (2), en blodig weekend, Thomas brunstrøm, sophie souid

Tvillingerne Hans og Grete skal lave en vigtig præsentation i skolen. Hvis præsentationen går godt, får de en belønning fra deres forældre – måske endda en hund!

De er bagud med opgaven, og deres mærkelige bedstefar ringer midt i det hele. Tvillingerne skal hjælpe ham med en vampyr, han har fået på halsen, og de må endnu engang finde på en vanvittig plan.

Til planen skal de bruge noget særligt vand fra kirken, mors falafler og en super soaker. Dog går planen slet ikke som planlagt…

Fra ca. 7 år.

Du kan købe To på ti (2) – En blodig weekend online eller i din nærmest boghandel.
To på ti (3) – Et mysterie med bid i

To på ti. Gakket serie af forfatterne bag Sallys far og Møgmis

Hans og Grete (nej ikke dem fra eventyret) får en hund af deres bedstefar. Herman er ikke som andre hunde, og han er ret ustyrlig, men tvillingerne elsker ham alligevel. 

Kort tid efter er der ballade i det lille villakvarter. Et eller andet bæst har gravet alle fru Jørgensen blomster op og har ædt Murer-Hennings kaniner. Alle naboerne er overbevist om, at det er Herman, der er skyld i det hele. Tvillingerne går straks på jagt efter den rigtige kanindræber. De må bevise hundens uskyld!  Men så kommer Hans i tvivl. Er han virkelig er så uskyldig, som de tror?  

Fra ca. 7 år.

Du kan købe To på ti (3) – Et mysterie med bid i online eller i din nærmeste boghandel.To på ti (4) – En vandvittig plan

To på ti. Gakket serie af forfatterne bag Sallys far og Møgmis

Tvillingerne rejser med bedstefar til Skotland. Han har en mission! De skal finde og fange Loch Ness-uhyret. Men det er ikke helt ligetil. Allerede på flyet derover møder de den første udfordring. Bedstefars gamle ærkefjende, som også er på jagt efter Nessi. Tvillingerne må tage van(d)vittige midler i brug for at komme først. 

Fra ca. 7 år.

Du kan købe To på ti (4) – En vandvittig plan i online eller i din nærmeste boghandel.To på ti. Gakket serie af forfatterne bag Sallys far og Møgmis

Tvillingerne Hans og Grete (nej, ikke dem fra eventyret) kommer hjem fra deres tur til Skotland. De har pakket deres monsterven Frank i en kuffert, men da de vil pakke ham ud, opdager de, at de har taget en forkert kuffert med hjem. Kufferten er nemlig fuld af sand og bandager. Hvor er Frank? Og hvorfor begynder bandagerne at røre på sig? Hans og Grete må både kæmpe mod nye monstre og sætte alt ind på at finde Frank – og måske er sagen mere kompliceret end bare en forbyttet kuffert.

Fra ca. 7 år.

Du kan købe To på ti (5) – En indviklet sag online eller i din nærmeste boghandel.
Læs også om Thomas Brunstrøms anden serie Sallys far her.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.