Der er de bøger, vi aldrig glemmer. Måske husker vi ikke specifikt handlingen. Men vi husker, at vi elskede bøgerne. Vi husker, at vi lånte og læste bøgerne adskillige gange. Husker du også disse dejlige bøger? Kom med på nostalgitur og genoplev gamle bøger.

Dybt i en kælder har Carlsen et arkiv med alle børnebøger og ungdomsbøger. Det er et kæmpe rum uden lys med flytbare vægge, man kan skubbe frem og tilbage.

Her gik vi på nostalgitur og fandt børne- og ungdomsbøger, vi læste i vores barndom.

Vi fandt bøger, der fik hjertet til at banke lidt hurtigere og os til at råbe af fryd, mens vi hoppede af nostalgisk begejstring. Det gav senere en anledning til en snak på forlagets gange om bøger, vi sent vil glemme.

Her kommer en liste med et udpluk af de bøger, vi fandt eller talte om. Det er en liste både med børnebøger, vi læste som tweens, ungdomsbøger og voksenbøger, vi læste som unge mennesker.

Rie Osted: “Piger” – årbogen

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Fra 1987 til 1998 blev der hvert år udgivet en kalenderbog, eller en årbog der hed Piger af Rie Osted.

Jeg slugte dem råt.

Jeg fandt dem på hylden i nostalgikælderen, og særligt de eksemplarer Piger 91 – Piger 94, som jeg har og formentlig et eller andet sted ligger på bagerst på en mørk hylde i et skab hjemme hos mine forældre.

Årbøgerne handlede om alt det, der optog teenagepigens verden: Horoskoper, opskrifter til madpakken, mode, boganmeldelser, interview med popstjerner (særligt huskede jeg interviewet med Take That inden de gik i opløsning i midten af 90’erne), sådan laver du dine egne smykker, og hvad kan du blive etc.

Det specielle ved bøgerne var, at alt var tegnet. Bøgerne der blev anmeldt, folk der blev interviewet – ALT. Det var en fantastisk serie, som altid var en skæppeskøn julegave.

Peter Madsen: Valhalla-tegneserien

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Nøj hvor har jeg læst Valhalla-tegneserien mange gange. Den er fantastisk, og Peter Madsens unikke streg er simpelthen så flot.

Med tegneserien kommer man rigtig godt rundt i den Nordiske mytologi, hvor alle myterne bliver genfortalt. I alt udkom 15 tegneseriebind, hvor den første udkom i 1979. I dag kan man stadig købe dem og de er endda udkommet i en meget flot samlet saga i fem bind.

Se Valhalla – den samlede saga

 

Gretha Stevns: Susy Rødtop

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Jeg husker Susy-bøgerne med forside-billedet til venstre, som jeg læste i slutningen af 1980’erne. Iih hvor jeg elskede denne første bog i serien.

Jeg kom faktisk aldrig videre end til Susy Rødtop, fordi jeg var så begejstret over en pige, der havde verdens bedste fødselsdag. Hun fik BÅDE en hundehvalp OG en hest. Hun var rødhåret, karismatisk og var fri. Det var simpelthen stjerneklasse. Jeg læste bogen igen og igen.

Serien om Susy, den naturelskende skovridderdatter er jo egentlig ikke fra 1980’erne, og Gretha Stevns er faktisk en mand, der skriver under et pseudonym. Serien blev skrevet under 2. Verdenskrig og frem (der er godt 20 bøger i serien).

Den færøske forfatter Eilif Mortansson strandede i Danmark under den tyske besættelse og skrev derfor Susy-bøgerne som ren overlevelse. På grund af at man dengang udgav bøger, hvor drengebøger var skrevet af mænd, og pigebøger af kvinder, besluttede han sig at udgive Susy-bøgerne under et kvindeligt pseudonym.

Serien om den pæne Susy med de skinnende røde lokker blev en stor succes, og bøgerne blev udgivet i flere europæiske lande. I  2006 blev de to første bøger i serien genudgivet.

Lisbeth Pahnke: Britta rider hubertusjagt

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

I mine hesteglade periode var jeg særligt glad for at læse Britta og Silver- serien. Jeg sendte min storesøster afsted på cyklen til biblioteket efter Britta og Silver – som var fortsættelsen til Britta rider Hubertusjagt. Jeg husker den lange ventetid, indtil hun kom tilbage, og den pinefulde uvidenhed om, hvorvidt hun havde heldet med sig eller ej. Det havde hun. Iiih det var en stor glæde for mig.

Jeg kan ikke længere huske, hvad bøgerne handlede om (andet end om Britta og hesten Silver selvfølgelig), men jeg kan huske, at de faldt i god jord lige præcis i den heste-fase, jeg gik igennem, hvor jeg var drønhamrende forelsket i heste. En ulykkelig forelskelse – for jeg måtte ikke gå til ridning, så jeg tog ud og så mine veninder ride på heste. Jeg brugte alle min lommepenge på Penny-bladet og at få lavet dyre billedekopier hos fotomanden. Billeder, mine veninder havde taget af rideskolens heste.

Britta og Silver -serien udkom første gang i 1966, og den daværende unge svenske forfatter, Lisbeth Pahnke, vandt som 18-årig en romankonkurrence, hvor manuskriptet blev til de to første bøger i serien. I alt udkom 14 bøger, som var inspireret af forholdet til Lisbeths første hest, Sammy.

I dag bor Lisbeth Pahnke i et gult idyllisk svensk træhus med masser af heste omkring sig.

Herta J. Enevolden: Komtessen fra Clausholm

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Hvis du også har nydt Herta J. Enevoldsens skønne bøger, sidder du sikkert med et saligt smil på læben lige nu. Disse romaner er særklasse!

Forfatteren Herta J. Enevoldsen, som desværre døde i 1997, skrev en række historiske romaner for unge, som alle var centrerede omkring Danmark og det danske kongehus. Med udgangspunkt i kvindeskæbner, hører vi om dronninger, prinsesser, kongers elskerinder og kvinder, der blev gift “til venstre hånd”.

Komtessen fra Clausholm var den første bog af Herta J. Enevoldsen, jeg læste. Det er den første roman om Anna Sofie Reventlow, som endte med at blive gift “til venstre hånd” med Frederik IV. Senere, da dronningen døde, blev de også gift “til højre hånd”. Jeg slugte den – og også de næste i rækken, men jeg måtte dele bøgerne med min mor, som også elskede romanerne. Jeg nåede dårligt at komme ind ad døren med Enevoldsens bøger. HAPS! Så snuppede min mor dem og satte sig godt til rette i sin yndlingslænestol.

Jeg ville ønske, at jeg kunne finde den daværende 80’er forside, hvor Frederik IV sidder med puddelhundeparyk på en hest med en ung, tynd og fin Anna Sofie Reventlow foran sig. Jeg var meget betaget af forsiden, og jeg kunne finde på at sætte et kassettebånd i min båndoptager med den sidste melodi på Top Gun soundtracket (Top Gun Anthem) og så sidde og stirre på forsiden og drømme, at jeg var Anna Sofie Reventlow.

I perioden, der fulgte, læste (min mor og) jeg alle Herta J. Enevoldsens bøger, som jeg kunne få fat på lige fra København brænder, Maria Stuart, Dyveke og mor Sigbritt, Caroline Mathilde og Leonora Christina i Blåtorn. 

Se en liste over Herta J. Enevoldsens bøger her (wikipedia)

Bøgerne er tilgængelige digitalt på streamingtjenesterne Mofibo og Bookmate og på Saxo.com, Plusbog.dk og eReolen.

 

Beverly Hills 90210-bøgerne

(Og Melrose Place)

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Da Beverly Hills 90210 begyndte at blive sendt i fjernsynet torsdage aftener kl 20:00 i 1992, var det hellig tid. Det var faktisk frygteligt, hvis man skulle noget andet om torsdagen, og ens forældre ikke helt havde styr på, hvordan man optog det på videoen.

Faktisk havde svensk TV 4 sendt serien i lidt længere tid om fredagen efter svensk Disney Sjov, og for de rigtige hardcore fans kunne man se Beverly Hills synkroniseret på tysk søndag eftermiddag på den tyske kanal RTL. Men så var det, at bøgerne udkom, og så var der lige pludselig en mulighed for at være sammen med Brenda, Brandon, Kelly, Dylan osv., når Beverly Hills 90210 ikke var i fjernsynet!

Bøgerne var tv-afsnittene i skriftlig form, og desværre var bøgerne lidt dyre, så lommepengene forsvandt hurtigt. Men det var helt vildt, hver gang en ny bog udkom. Man skulle jo spare sammen og til at prioritere mellem slik, fyldepenne, tøj og Beverly-bøger. Det var min første udfordring og erfaring som bognørd – og denne prioritering skulle forfølge mig resten af mit liv. (Ikke om jeg skulle blive ved med at købe Beverly-bøger, men snarere: Vil jeg købe [x] eller bøger? (Svar: Altid bøger!))

Så kom Melrose Place, og der var Kelly jo med i starten, for Melrose Place var en spin-off fra Beverly Hills 90210. Og bøgerne blev udgivet, så de skulle jo også læses.

Jeg har stadig mine Beverly Hills og Melrose Place bøger – de står i mine forældres sommerhus.

Husker du også disse?

Her er en liste over andre bøger, vi husker, vi har læst som unge:

Enid Blyton: De 5 på Skatteøen

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Se De 5 på skatteøen

De 5 på skatteøen er tilgængelig på streamingtjenesten Bookmate, Storytel og Mofibo.

 

Virkelighedens verden: Martina

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Martina er tilgængelig på streamingtjenesten Bookmate.

 

Anne Frank: Anne Franks dagbog

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Se mere om Anne Franks dagbog

Anne Franks dagbog er tilgængelig på streamingtjenesterne Bookmate, Storytel og Mofibo.

Maria Andersen: Tudemarie

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Tudemarie er tilgængelig på streamingtjenesterne Bookmate, Storytel og Mofibo.

 

Alice Walker: Farven lilla

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Farven Lilla er tilgængelig som lydbog på streamingtjenesterne Bookmate, Storytel og Mofibo.

 

 

Herbjørg Wassmo: Huset med den blinde glasveranda

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Huset med den blinde glasveranda er tilgængelig på streamingtjenesterne Bookmate, Storytel og Mofibo.

 

Stephenie Meyer: Twilight-sagaen

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Se mere om Twilight-sagaen

Twilight er tilgængelig på streamingtjenesterne Bookmate, Storytel og Mofibo.

 

Christopher Paolini: Eragon

husker du disse børne- og ungdomsbøger?

Eragon er tilgængelig på streamingtjenesterne Bookmate, Storytel og Mofibo.

 

Lene Kaaberbøl: W.I.T.C.H bøgerne

husker du disse børne- og ungdomsbøger?