Trænger du til noget nyt at læse? Der er masser af bøger på vej, som du kan kaste dig over – uanset om du er til psykologiske krimier, historiske romaner, romantiske thrillers eller noget helt fjerde.


Her er et smugkig på nogle af de bøger, vi glæder os til at læse i de kommende måneder.

Vi tager forbehold for ændrede udgivelsesdatoer.Maren Uthaug: Striber på højkant: Parforhold og Børn

Maren Uthaug, striber på højkant,

Maren Uthaugs bagsidestriber i avisen Politiken har gennem seks år været et kendt og elsket indslag i tusinder af danskeres hverdag.

Nu samler Lindhardt og Ringhof sammen med Maren Uthaug de bedste og sjoveste striber i en bogserie – i små fine bøger til en god pris.

Tredje og fjerde bog i serien er Maren Uthaugs mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber om Parforholdet og Børn.

Den perfekte veninde- og værtindegave – eller bare til alle, der elsker Maren Uthaugs streg, humor og finurlige livsvisdom.

Du kan købe Maren Uthaugs Striber på højkant: Parforholdet og Børn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 28. august.Bent Haller: Det man skriver

Det man skriver, Bent Haller,

Da Bent Haller rydder op på sit loft, finder han en kasse med dagbøgerne fra sine teenageår. Dagbøgerne åbner til et skatkammer af minder – i lige så høj grad på grund af alt det, der ikke står i dem.

Det man skriver er et portræt af Bent Hallers møde med sit yngre selv, som var opfyldt af rastløshed, længsel og store drømme. Det er fortællinger om at tomle sig ud på eventyr, at ligge i telt og få besøg i sin sovepose, såvel som at finde sin vej i livet.

Du kan købe Det man skriver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 31. august.


LÆS OGSÅ: Bent Haller: Jeg kunne ikke have skrevet romanen, mens min mor levedeMalte Tellerup: Hedeselskabet

Hedeselskabet, Malte Tellerup,

De tre venner Tobias, Viktoria og Andreas forlader storbyen til fordel for et liv i naturen, den fri kærlighed og kunstens tegn på landet. Men på den jyske hede mødes de af en barsk virkelighed med konkurstruede landbrug og opslidende manuelt arbejde, hvilket sætter deres venskab under pres.

Hedeselskabet er en roman om millenial-generationens rastløshed, eksperimenteren med kønsidentiteter og livsformer såvel som bevidstheden om at leve bæredygtigt. Samtidig er det en fortælling om den ældgamle jyske hede og vel nok en af de mest traditionsrige erhverv, nemlig landbruget.

Malte Tellerup debuterede med Markløs i 2017, for hvilken han modtog Blixenprisen som årets litterære talent.

Du kan købe Hedeselskabet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 10. september.Steffen Jacobsen: De stumme piger

De stumme piger, Steffen Jacobsen

Da den dømte voldtægtsforbryder Gordon Nimb bliver brutalt myrdet, tvinges efterforsker Tanya Nielsen til at grave i Nimbs mørke fortid. Køen af ofre med motiv til at hævne sig er lang – og omfatter også alle de uopklarede sager og ofre, som Nimb gerne pralede med; de, som han kaldte de “stumme piger”.

Blandt de mistænkte for drabet er desuden Tanyas overordnede og mentor Jakob Nordsted. For at fange morderen og rense Nordsteds navn, må Tanya derfor opspore Nimbs usynlige ofre.

De stumme piger er Steffen Jacobsens selvstændige fortsættelse til bestselleren Proxy.

Du kan købe De stumme piger online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 18. september 2020.


LÆS OGSÅ: Steffen Jacobsen er tilbage med hæsblæsende nyt krimiunivers i ProxyHelene Tursten: Snefald

Snefald

Snefald er den tredje og nyeste fritstående krimi om Embla Nyström.

Embla Nyström får et opkald fra sin morbrors fætter, som har fundet en død mand i en af de hytter, som han udlejer. Ofret, som er blevet likvideret, er en af Sveriges største bandeledere af organiseret kriminalitet. Han er blandt dem, der mistænkes for at stå bag Emblas venindes uopklarede forsvinden 14 år tidligere. Snart dukker flere mordofre op fra gangsterbossens inderkreds. Kan jagten på de skyldige give Embla svar på, hvad der skete dengang? Er der en chance for, at hendes veninde stadig lever?

Du kan købe Snefald online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra d. 13 august 2020.


LÆS OGSÅ: Svensk krimiserie af Helene Tursten. Se alle Embla Nyström-bøgerne herHeine Bakkeid: Vi skal ikke vågne

Den tidligere forhørsleder Thorkild Aske vender tilbage til sine rødder på Island, hvor hans far, den karismatiske miljøaktivist Ulfur, er uhelbredeligt syg af kræft. Desuden sidder Ulfur i fængsel, dømt for drabet på sin unge kæreste.

Thorkild og søsteren Liz tager turen til sagaøen for at tage afsked med deres far. Faren hævder, at han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles snart ind i sagen, som afslører nye sandheder om deres egen familiehistorie og klimaforkæmpernes mørke hemmeligheder.

Vi skal ikke vågne er tredje bind i serien om Thorkild Aske.

Du kan købe Vi skal ikke vågne online, fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra den 20. august.


LÆS OGSÅ: Mød mig i paradis. Nordic noir fra krimitalentet Heine Bakkeid


Stina Jackson: Ødemark

Ødemark, Stina Jackson

Efter sit store gennembrud med den prisbelønnede Sommermørke har Stina Jackson skrevet en spændingsroman om mennesker, der er forbundet til et særligt sted og til hinanden, om stærke bånd og hvor svært det kan være at bryde nedarvede mønstre.

I den lille by, Ödesmark, som ligger allernordligst i Sverige, bor Liv med sin gamle, sære far Vidar og sin teenagesøn Simon. De er en usædvanlig familie, og Liv kan ikke undgå at bemærke naboernes blikke. Når hun har aftenvagt på benzintanken, er hun bevidst om, at kunderne kigger på hende.

Folkene i den lille by undrer sig over, hvorfor Liv har valgt at blive boende sammen med sin far, også efter hun fik Simon, og de spørger hinanden, hvad det mon er, der holder hende herude i ingenting?

Du kan købe Ødemark online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 1. september.


LÆS OGSÅ: Årets svenske krimi 2018. Smuglæs i Sommermørke af Stina JacksonGeorge Orwell: 1984

En nyoversættelse af George Orwells dystopiske fremtidsroman, som blev udgivet første gang i 1949 og nu er en verdensberømt klassiker.

1984 følger Winston Smith, som bor i Oceanien, der overvåges af den allestedsnærværende Store Broder og fører tæt kontrol med indbyggernes gøren og laden. Hver en handling – ja, hver en tanke – bliver styret, registreret og brugt af Tankepolitiet, som har til ansvar at slå alle oprørske tanker ned.

Winston har altid holdt sig på den rigtige side af loven, men da han bliver forelsket i den rebelske Julia, begynder frihedstrangen at ulme i ham …

Du kan købe 1984 online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 15. september.Guillaume Musso: Øens hemmelighed

Nervepirrende spændingsroman fra Frankrigs bedst sælgende forfatter.

Journalisten Mathilde Monney tager til øen Beaumont for at opsøge en tidligere bestsellerforfatter, der har isoleret sig efter han pludselig stoppede med at skrive tyve år tidligere. Mathilde er fast besluttet på at finde ud af, hvorfor forfatteren så pludseligt trak sig fra offentlighedens søgelys.

Selvsamme dag som Mathilde ankommer til øen, bliver liget af en kvinde fundet på øen. For at fange morderen lukkes øen ned – og med nedlukningen af øen bliver et net af løgne og hemmeligheder langsomt afdækket.

Du kan købe Øens hemmelighed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 29. september.


LÆS OGSÅ: Musso er kongen af plot-twists – han skriver bøger, du ikke kan lægge fra digLouisa Lorang: Grønne madpakker

Grønne madpakker, Louisa Lorang, grøn mad, sund mad, sunde madpakker

Synes du, at det kan være svært at lave grønne – og spændende – madpakker? I bogen Grønne madpakker giver Louisa Lorang masser af nye idéer til lækre madpakkeløsninger.

Bogen indeholder 50 forslag til grønnere madpakker – her er både vegetariske og veganske opskrifter, forslag til nemt pålæg, mættende salater og hurtige snacks.

Louisa Lorang er selv mor til tre børn, og hun er derfor vant til travle hverdage, hvor det at lave madpakker skal være nemt og overskueligt. Derfor er opskrifterne hurtige og nemme at følge – også for børn, der vil hjælpe til.

Du kan købe Grønne madpakker online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakkenWilhelm Dinesen: Boganis Jagtbreve

Wilhelm Dinesen, Boganis Jagtbreve, Uffe Ellemann-Jensen, Kjeld Hillingsø

En klassiker i nye klæder!

Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, var en ivrig jæger, og i årene 1886-1891 skrev han en række jagtbreve under pseudonymet Boganis til Politiken. Disse jagtbreve er særligt berømte for deres fine iagttagelser af dyr og planter.

Denne bog samler Jagtbreve og Nye Jagtbreve med de originale stregtegninger. Desuden er bogen udstyret med et forord af tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og et efterskrift af general Kjeld Hillingsø, som begge har været dedikerede jægere livet igennem.

Du kan købe Boganis Jagtbreve online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 31. august.Erik Vinther & Søren Kirk Strandgaard: Fyns natur

Fyns natur, Erik Vinther, Søren Strandgaard

Tag med til hjertet af Danmark, hvor man aldrig er langt fra den smukke fynske natur.

Søren Kirk Strandgaard og Erik Vinther fortæller i denne bog om den fynske flora og fauna, som de har arbejdet med at beskytte i en lang række naturbevaringsprojekter.

Bogen er skrevet i et enkelt og personligt sprog og fortæller om alt, hvad der er værd at vide, når man skal besøge de mange smukke naturområder.

Du kan købe Fyns natur online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 8. september.Julie Rubow: Jeg ser dig stadig

Jeg ser dig stadig, Julie Rubow, Bjørn Jacobsen, Alzheimers,

En beretning om sorg, afmagt og kærlighed, når ens nærmeste bliver ramt af demens.

Jeg ser dig stadig er Julie Rubows personlige fortælling om langsomt at miste sin mand Bjørn Jacobsen. I 2014 fik Bjørn nemlig konstateret demenssygdommen Alzheimers i en alder af blot 48 år. Fem år senere gik han bort efter en tid, hvor Bjørn var forsvundet mere og mere ind i sig selv.

Bogen er en historie om en alt for tidlig kamp mod demens og den afmagt, man kan opleve, når man også skal kæmpe mod det system, som ellers er til for at hjælpe og aflaste de pårørende.

Julie Rubow og Bjørn Jacobsen har tidligere medvirket i DRs dokumentarserie En stille forsvinden om Bjørns kamp mod Alzheimers.

Du kan købe Jeg ser dig stadig online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 10. september.Frederik Strand: Uropatruljen

Uropatruljen, Frederik Strand,

Den fascinerende historie om den vel nok mest berømte og berygtede enhed i dansk politi.

Uropatruljen blev etableret i 1966 for at holde øje med hippier, der røg hash og skabte uro omkring Storkespringvandet på Strøget. Uropatruljens opgave var at observere og samle information – og gribe ind, hvis der forekom ulovligheder.

Uropatruljen assisterede sidenhen ved en række forskellige aktioner, såsom Verdensbankurolighederne, hashhandlen på Christiania og håndteringen af BZ-aktioner og rocker-relaterede sager. De fik med tiden også ry for at være politiets hårde hunde, hvilket i sidste ende førte til patruljens afvikling og nedlukning i 2001.

I både samtiden og eftertiden har der været heftig diskussion om Uropatruljens metoder: Gik de over stregen, eller var de blot dygtige politibetjente, som fandt dem selv i tilspidsede situationer?

Du kan købe Uropatruljen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 10. september.


LÆS OGSÅ: De forbudte billeder fortæller historien om kampen mod den usædelige kvindekropYotam Ottolenghi: SMAG

Ottolenghi, Yotam Ottolenghi

Mesteren af grøntsagsretter er tilbage!

SMAG er en overdådig grøn kogebog fra stjernekokken Yotam Ottolenghi, som har gjort det til sit kendetegn at forvandle grønne råvarer til innovative smagseksplosioner.

SMAG består af 100 vegetariske og/eller veganske måltider fordelt på enkle hverdagsretter og mere tidskrævende – men fantastiske – kreationer. Bogen henter inspiration fra alverdens køkkener og byder derfor på opskrifter som aubergine dumplings, kold avocadosuppe med hvidløgsolie, kåltacos med selleri og daddel-barbecuesauce, gnocchi med misosmør og meget andet.

Du kan købe SMAG online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 15. september.


LÆS OGSÅ: Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfældeOle Sønnichsen & Henrik Thomsen: Det sidste gidsel

Det sidste gidsel, Ole Sønnichsen, Henrik Thomsen, Golfkrigen,

En dramatisk og sand beretning om at blive fanget på den forkerte side i en international storkonflikt.

Da irakiske soldater på befaling af diktator Saddam Hussein invaderede Kuwait den 2. august 1990, førte det til gidseltagningen af knap 100 danskere i Kuwait og Iraks hovedstad Bagdad.

Som månederne gik, formåede flere og flere af gidslerne at flygte, mens andre blev løsladt af irakerne. Til sidst var der kun et udenlandsk gidsel tilbage i Irak: den danske ambassadeattaché Mogens Pedersen.

Det sidste gidsel er historien om den hemmelighedsstemplede mission ledet af Mads Sandau-Jensen, som skulle bringe Mogens Pedersen tilbage til Danmark. Dette involverede så vidt forskellige remedier som en hvid stationcar, en omsyet postsæk og en hundehvalp ved navn Saddam.

Bogen er baseret på intensiv research, heriblandt interviews med Mads Sandau-Jensen og Mogens Pedersen.

Du kan købe Det sidste gidsel online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 18. september.


LÆS OGSÅ: One Dollar Man. Jagten på den gode historieJan Hedegaard: Churchill

Churchill-ekspert Jan Hedegaard udfolder i denne rigt illustrerede bog Winston Churchills mageløse liv akkompagneret af mere end 150 fotos, malerier og andre illustrationer.

Det er fortællingen om en dreng, der blev formet af det britiske kostskolesystem, og som tilbragte 25 år i militæret, før han for alvor tog hul på en politisk karriere og sidenhen embedet som britisk premierminister. Fra denne post førte han uforfærdet an i krigen mod Hitler og var med til at sikre frihedens sejr over nazimen.

Men Winston Churchill var andet og mere end politiker. Derfor fortæller bogen også historien om mennesket Winston Churchill, der var både forfatter og billedkunstner med romantiske, victorianske idealer.

Du kan købe Churchill online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 23. september.Jancis Robinson & Hugh Johnson: Vinatlas

Vinatlas, Jancis Robinson, Hugh Johnson, atlas om vin

Det ultimative opslagsværk om verdens vine og vindistrikter. Og så er det naturligvis den perfekte gavebog til vinelskere – unge som gamle.

I denne ottende udgave af Vinatlas kan du læse alt om vinproduktion verden over. Der er detaljerede og opdaterede oplysninger og kort om de enkelte lande, regioner og vinproducenter. I takt med klimaforandringerne ændres verdens vinkort nemlig også. Og som enver kender ved, er en vins karakteristika afgjort af den jord, den dyrkes i.

Du kan købe Vinatlas online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 29. september.Nordkysten

Nordkysten er for København, hvad Normandiet er for Paris.

Det nordlige Sjælland er kendt for sine idylliske badestrande, dybe løvskove og store søer, såvel som en lang række andre naturperler. Men Nordkysten er mere end smuk natur. Fra Hundested til Helsingør pulserer provinshverdagen som i resten af Danmark.

I Nordkysten fortæller bidragsydere som filminstruktør Mehdi Avaz, håndboldspiller Joachim Boldsen, musiker og forfatter Alberte Winding, erhvervskvinden Stine Bosse og mange andre om det Nordsjælland, som de kender og elsker.

Bogen er desuden spækket med flotte fotos og portrætter af lokale ildsjæle for tilsammen at tegne en karakteristik af den helt særlige ånd ved Nordkysten.

Du kan købe Nordkysten online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 7. oktober.Peter Nygaard: Ferrari

Den stejlende, sorte hingst på den røde baggrund er for mange blevet et symbol på motorsport. Kom tæt på historien om Ferrari, når Peter Nygaard udfolder beretningen om den stejlende hingst i Formel 1 – om triumferne, tragedierne og de tekniske landvindinger.

Peter Nygaard er Danmarks førende Formel 1-ekspert, og med denne bog har han begået et pragtværk om motorsportens mest legendariske spiller. Bogen fortæller en smuk, underholdende og dramatisk historie, som desuden er rigt illustreret.

Du kan købe Ferrari online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel fra den 8. oktober.