Fiktion Danske romaner

Johannes Lilleøre: Dyret skal dø

Johannes Lilleøre: Dyret skal dø
Forfatteren Johannes Lilleøre fortæller om sin fascination af mårhunden, der stammer fra hans barndom i Vestjylland, hvor rovdyret fik lokalsamfundet til at rykke sammen.

Jeg har i mange år vidst, at jeg ville skrive en roman der tog udgangspunkt i mårhunden.

En mårhund er et rovdyr der ikke hører hjemme i den danske natur, men som alligevel af og til sniger sig op over den tyske grænse. En invasiv art der skal dræbes når den bliver opdaget.

Jeg husker tydeligt hvad der skete i Harboøre, hvor jeg voksede op i 80’erne, når nogen spottede en mårhund. Lokalsamfundet rykkede tættere sammen, man glemte sine uoverensstemmelser med naboen og fokuserede på den nye fælles fjende: mårhunden. Mændene tog geværet ned af væggen, og gik ud i naturen, mens historierne om mårhunden voksede i stuerne. Ham der havde spottet mårhunden var hovedpersonen, og man førsøgte at suge så mange detaljer ud af ham som muligt: Hvor stor var den? Viste den tænder? Løb den hurtigt?

Vi børn fik besked på ikke at gå alene rundt i naturen, og vi måtte under ingen omstændigheder gå ud, når det var blevet mørkt. Til gengæld var vi mere sammen med hinanden i byen. Der var fællesspisning og mystik for alle pengene, noget man ellers ikke stødte på i Vestjylland i 80’erne.

Jeg var naturligvis bange for mårhunden, men jeg var også tiltrukket af det lille dyr. Den fik os til at skærpe sanserne og kigge hinanden i øjnene. Sådan måtte dagene egentlig gerne fortsætte, tænkte jeg.

Fornemmelsen af intens koncentration sidder stadig i kroppen når jeg fremkalder minderne om mårhunden. Den listede ind i det flade Vestjylland med et drama under pelsen som jeg har taget op i min nye roman.

– Johannes Lilleøre

Johannes Lilleøre: Dyret skal dø


Mårhund af Johannes Lilleøre udkommer 26. august på Lindhardt og Ringhof.


Der er flere store læseoplevelser i vente. Dyk ned i vores liste med skønne bøger 2023/2024.