Fiktion Danske romaner Inspirationslister og guides

10 nye danske romaner til din læseliste

nye danske romaner

Her er 10 skønne romaner af danske forfattere, som du kan finde hos din boghandler  – ti meget forskellige romaner som du roligt kan sætte på læselisten til dig selv eller din læseklub.

Foretrækker du at læse e-bog eller høre bøger på lyd? Så se listen med 15 (vildt gode) danske romaner på Mofibo og Saxo PremiumHer er 10 nye danske romaner du skal læse:“En meget rørende roman … denne anmelder overgav sig og græd til sidst” – Berlingske

Thomas Korsgaard er klar med den længe ventede afslutning på hans romantrilogi om Tue.

Thomas Korsgaard var blot 21 år gammel da han debuterede med den første bog om Tue Hvis der skulle komme et menneske forbi, som siden hen har ligget på bestsellerlisterne. Debuten blev fulgt op af nr 2. En dag vil vi grine af det.

Læs også: Har du læst? Trilogien om Tue af Thomas Korsgaard har rørt læsere lige fra statsministre til gymnasieelever

Thomas Korsgaard, Man skulle nok have været der, En dag vil vi grine af det, Hvis der kommer et menneske forbi

Vinder af De Gyldne Laurbær.

Tue bor ikke længere hjemme – ja, faktisk bor han slet ingen steder, da han er blevet smidt ud af sin lejlighed på Frederiksberg.

Nu aner han ikke, hvor han skal tage, for han kan i hvert fald ikke tage hjem til Skive og sin voldelige far. I stedet flakker han rundt på gaden, indtil han en dag møder pigen Victoria, som lever et ganske andet liv end han selv.

Man skulle nok have været der er tredje bog om Tue, som vi mødte første gang i Hvis der skulle komme et menneske forbi. En rammende fortælling om at stå udenfor fællesskabet og drømme om at finde hjem.

Du kan købe Man skulle nok have været der online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


“En fejende flot roman” – Politiken

Blandt en af de bedste nye danske romaner er denne fantastiske, vedkommende historiske roman . Pigen fra det store hvide skab handler om Molly, der begiver sig ud på sit livs rejse med Jutlandia blev straks fra udgivelse blandt landets bestsellere.

Mich Vraa, Jesper Bugge Kold, Pigen fra det store hvide skib, Jutlandia, Koreakrigen

Historisk bestsellerroman af Jesper Bugge Kold (Tiden før døden) og Mich Vraa (Trilogien om Dansk Vestindien).

Den 23. januar 1951 afsejler hospitalsskibet Jutlandia fra Langeliniekajen med kurs mod Korea. Om bord er den unge, idealistiske sygeplejerske Molly Dahl, som i kraft at sit arbejde på operationsgangen på Odense Sygehus under besættelsen har stiftet bekendtskab med døden på nært hold. Men befrielsen gav også Molly tunge, personlige oplevelser med i bagagen.

I Korea har elleveårige Yun mistet alt. Mens napalmflammerne æder alt, hvad hun har kendt, flygter hun mod syd, ind midt i slagmarkens ragnarok.

For både Molly og Yun er rejsen mod Sydkorea en mulighed for at starte forfra, at få et nyt og bedre liv. Men det skal vise sig at være en lang og uforudsigelig rejse. 

Du kan købe Pigen fra det store hvide skib online, fx på Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.“Litterær kunst fra allerøverste hylde” – Weekendavisen

Blandt en af de nye danske romaner som er mest omtalt i øjeblikket er Adam i Paradis. Den danske billedkunstner Kristian Zahrtman og hans værk “Adam i Paradis” er centrum for denne roman, der også skildrer en skelsættende periode i dansk historie.

Læs også: Drift, kunst og længsel: Rakel Haslund-Gjerrild om romanen Adam i Paradis og maleren Kristian Zahrtmann

I 1913, på toppen af sin karriere, maler den danske billedkunstner Kristian Zahrtmann et portræt af det første menneske, der udstråler begær og erotik. Adam i Paradis. Udenfor murene i hans eksotiske atelier i villaen på Frederiksberg har København imidlertid været vidne til to store retsforfølgelser af homoseksuelle.

Med inspirationen fra den ikoniske malers kunst og tid har Rakel Haslund-Gjerrild skabt en roman om århundredskiftets kulturelite og deres krukkeri, intriger og kærlighed på trods.

VINDER AF WEEKENDAVISENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL POLITIKENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL MONTANAS LITTERATURPRIS

“Et frydefuldt lille mesterværk” – Information
 ★★★★★ – Jyllands-Posten
“Litterær kunst fra allerøverste hylde” – Weekendavisen
♥♥♥♥♥ – Politiken
“Stilsikkert sprog og lyrisk magi” – Litteratursiden.dk

Du kan købe Adam i Paradis online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel“Michael Katz Krefeld har aldrig været bedre” – Politiken

Nattens udyr er Michael Katz Krefelds anden bedstsælgende roman om politikommisær Cecilie Mars.

Michael Katz Krefeld har solgt over 1 million bøger i Danmark, og hans bøger er solgt til udgivelse i over 20 lande. Krefelds seneste krimiserie om Cecilie Mars er både blevet rost af anmeldere og er gentagne gange havnet på bestsellerlisterne. 

Læs også: Cecilie Mars. Her er rækkefølgen på Michael Katz Krefelds tempofyldte krimiserie

En række drab på kvinder ryster Danmark og sætter ild til nettet og medierne.

Drabene fører tilbage til en gammel voldtægtssag, som samler en gruppe mænd med en indædt vrede mod kvinder.

I sin efterforskning kommer politikommissær Cecilie Mars på sporet af et hemmeligt selskab, og hun opdager hurtigt, at loven ikke rækker, hvis hun skal stoppe gerningsmændene.

LÆS OGSÅ: Michael Katz Krefeld om ny Cecilie Mars-krimi: Had og vold er farlige mænds modreaktion på #MeToo

Nattens udyr er en selvstændig fortsættelse til den anmelderroste bestseller Mørket kalder. En storbykrimi med den hårdtslående Cecilie Mars.

Du kan købe Nattens udyr online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.“En modig, sanselig og dybsindig roman fra en forbløffende alsidig forfatter” – Kristeligt Dagblad

Første gang Christina Englund så et billede af den amerikanske fotograf Francesca Woodman, blev hun nærmest væltet omkuld, og forfatteren følte, hun måtte fortælle historien om den unge kunstner, hvis liv sluttede brat. Det er blevet den sansemættede roman Slugt.

Læs også: Forfatter Christina Englund: Jeg var ensom og skrøbelig, og det kan jeg genkende hos Woodman


Christina Englund har lavet et gribende romanportræt af den unge amerikanske fotograf Francesca Woodman, der som 22-årig tog sit eget liv.

Francesca vokser op i et kunstnerisk hjem i 80’ernes New York, hvor hendes selvindrettede mørkekammer på badeværelset bliver et tilflugtssted, når larmen i lejligheden bliver for intens, eller en ny ide presser sig på.

Da Francesca pludselig står på egne ben efter sine studier, begynder meningen med det hele langsomt at forsvinde i den altopslugende kunst.

Christina Englund formår med indlevelse og smittende energi at beskrive et vildt og farverigt kunstnersind, der endte med at blive slugt.

Du kan købe Slugt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.“Uhyggeligt nærværende og levende” – Berlingske

Der hvor du ikke vil hen er en historisk roman om familiehemmeligheder og om om kvindeliv i forrige århundrede. Skrevet på baggrund af 80 år gamle breve fundet hos Astrid Saalbachs mormor.

Læs også:; “Det var så dramatisk en historie, at jeg ikke kunne lade den ligge.” Mormors breve blev til en historisk roman. Interview med Astrid Saalbach

Sigrid vokser op i en kærlig, velstående familie i Fåborg i begyndelsen af 1900-tallet.

Hun er en stor beundrer af sin unge moster Anna, som hun har en tæt tilknytning til.

Efter en ulykkelig kærlighedshistorie flygter Anna til Grønland. Hendes rejse til det kolde nord midt under første verdenskrig bliver skelsættende for begge kvinders liv, og deres skæbner vikler sig i usædvanlig og uhørt grad ind i hinanden.

Der hvor du ikke vil hen er en historisk roman om nære familiebånd og om at blive offer for dem. Om kærlige handlinger med utilsigtede konsekvenser.

Du kan købe Der hvor du ikke vil hen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.“En smuk fortælling” – Femina

Steffen Jacobsen, som er kendt for sine højtpulserende krimier, tager nu en afstikker fra genren og portrætterer i denne roman en ung kvinde og hendes kamp mod at blive opslugt af sindets mørke afkroge.

Læs også: Stærk roman om angstens kvælende favntag. Læs et uddrag af Steffen Jacobsens Detox

Detox, Steffen Jaobsen, skønlitteratur, dansk roman

En kraftfuld fortælling om en ung kvindes kamp mod angst.

Annes tilværelse er for nyligt blevet vendt på hovedet af hendes fars og søsters død. I et forsøg på at bearbejde sorgen forskanser hun sig i familiens sommerhus, men her overmandes hun af en voldsom, kvælende angst.

Efterhånden får Anne svært ved at skelne mellem virkelighed og paranoia, og hun finder samtidigt ud af, at der var meget, hun ikke vidste om sin far …

Steffen Jacobsen er mest kendt for sine krimier men begår sig også inden for romangenren, bl.a. med den historiske roman Da blev jeg Døden.

Du kan købe Detox af Steffen Jacobsen online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel“Malte Tellerup beskriver natur så tindrende smukt” – Information

I 2015 valgte Malte Tellerup at flytte fra Nørrebro, København til Hedevej i Vemb lidt ude for Holstebro. Mødet med den barske, vestjyske natur har sat sig dybt i ham, og gav ham inspirationen til romanen Hedeselskabet.

Se en video hvor Malte Tellerup fortæller om romanene Hedeselskabet.

Læs også: Prisvindende Malte Tellerup: I Vestjylland bliver man oversvømmet af landskabet

Hedeselskabet, Malte Tellerup,

De tre venner Tobias, Viktoria og Andreas forlader storbyen til fordel for et liv i naturen, den fri kærlighed og kunstens tegn på landet. Men på den jyske hede mødes de af en barsk virkelighed med konkurstruede landbrug og opslidende manuelt arbejde, hvilket sætter deres venskab under pres.

Hedeselskabet er en roman om millenial-generationens rastløshed, eksperimenteren med kønsidentiteter og livsformer såvel som bevidstheden om at leve bæredygtigt. Samtidig er det en fortælling om den ældgamle jyske hede og vel nok en af de mest traditionsrige erhverv, nemlig landbruget.

Malte Tellerup debuterede med Markløs i 2017, for hvilken han modtog Blixenprisen som årets litterære talent.

Du kan købe Hedeselskabet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.“En smuk og snirklet fortælling” – Weekendavisen

Mich Vraas historiske roman som foregår i Odense er nominerest til årets Martha-pris.

Vaniljehuset, Mich Vraa, slægtsroman

En slægtsroman af Mich Vraa, forfatter til bestsellertrilogien om Dansk Vestindien.

I sit livs efterår ser den hjertesvage Dusinius Dich tilbage på et liv, som formede sig anderledes, end nogen havde kunne forestille sig.

LÆS OGSÅ: Mich Vraa efter 25 romaner: Vaniljehuset var den svære to’er for mig

Da han som ung mand i 1800-tallets Odense stiftede Vaniljehuset, var Dusinius fuld af ambitioner og gåpåmod. Men et langt liv med forvirrende forelskelser og lyssky forretningsforbindelser viste ham snart, at det er en svær kunst at stræbe efter de rigtige mål i livet.

Vaniljehuset er baseret på Mich Vraas morfars historie.

Du kan købe Vaniljehuset hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.“En stærk og skræmmende aktuel politisk thriller” – Information

I Leif Davidsens seneste roman, Forræderens børn, møder vi de to søskende Tor og Laila, som også havde hovedrollerne i romanen Djævelen i hullet.

Læs også: Forhistorien til Forræderens børn – bliv opdateret her

Forræderens børn, Leif Davidsen,

Giftmordet på en russisk mand i Ringkøbing bringer den tidligere elitesoldat Tor i forbindelse med den russiske efterretningstjeneste – og snart kastes både han og halvsøsteren Laila ud på en farefuld færd på tværs af det europæiske kontinent.

Men hvem var russeren i Ringkøbing? Og hvorfor skulle han dræbes?

Forræderens børn er Leif Davidsens tredje roman om Putins Rusland. Læs også Patriarkens hændelige død og Djævelen i hullet.

LÆS OGSÅ: Forhistorien til Forræderens børn – bliv opdateret her

Du kan købe Forræderens børn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Fandt du ikke lige det du søgte? Se flere nye danske romaner her.