Fiktion Danske romaner Inspirationslister og guides Romaner

10 nye danske romaner til din læseliste

nye danske romaner

Her er 10 skønne romaner af danske forfattere, som du kan finde hos din boghandler  – ti meget forskellige romaner som du roligt kan sætte på læselisten til dig selv eller din læseklub.

Foretrækker du at læse e-bog eller høre bøger på lyd? Så se listen med 15 (vildt gode) danske romaner på Mofibo og Saxo PremiumHer er 10 nye danske romaner du skal læse:“Resultatet er noget så sjældent som helstøbt” – Fyens Stiftstidende

Mich Vraas nye roman er den eventyrlige historie om tre årtier i en ung franskmands liv, inden han blev den danske prins, I troede, I kendte. 

“Mich Vraa skriver som altid i et fremragende og sanseligt sprog” – Litteratursiden

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Der er bøger, som er så gode, at de for evigt skal stå i min reol. Som en fysisk påmindelse om en god, indre stund. Sådan en roman er Under en anden himmel“– Fyens Stiftstidende

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Resultatet er noget så sjældent som helstøbt” – Fyens Stiftstidende

“Mick Vraa er tydeligt i sit es” – Weekendavisen

“Mich Vraa skriver som altid i et fremragende og sanseligt sprog” – Litteratursiden

I et skur bag en havnekaj i Hongkong får den unge Ritou en dyster spådom: Du skal forsvinde fra verden uden at dø. Først mange år senere giver den kinesiske shamans ord mening.

Som gammel mand fortæller han sin historie til en ung kvindelig kok som han møder mens han samler trøfler på et bjerg i Sydfrankrig. I Ritous sidste sommer opstår et umage venskab.

Du kan købe Under en anden himmel online, hos fx. Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.
“Bogen vinder sjæle og hjerter” – Weekendavisen

Mente I det er Thomas Korsgaards femte bog for voksne.  Det er en kortroman og er en meget anderledes historie end noget, Thomas Korsgaard har skrevet før.

“Bogen vinder sjæle og hjerter (…) træder naturligt ind i en moderne kanon over litteratur om homoseksualitet og identitet.” – Weekendavisen

Thomas Korsgaard Mente I det interview

“For et stykke tid siden blev han udsat for et overfald.

Nej.

Stop. Stands.

Det var mig. Det var i går.”

Thomas Korsgaard har skrevet en kortroman om en ung mand og om de psykiske følger, han oplever i tiden efter et overfald. Med præcise, ordknappe og indfølte linjer giver bogen et indblik i oplevelsen af stigmatisering og diskrimination – og hvordan det er ikke altid at kunne føle sig tryg i verden.

Thomas Korsgaard er den yngste vinder af De Gyldne Laurbær og forfatter til Tue-trilogien, novellesamlingen Tyverier samt forfatter til flere børnebøger i samarbejde med Frida Brygmann.

Du kan købe Mente I det online fx hos Saxo.com eller hos din nærmeste boghandler.“Blændende.. sprudler af påhitsomhed” – Jyllands-Posten

Anne-Marie Vedsø Olesens serie foregår i et univers baseret på nordisk mytologi, der har taget læserne med storm. Alle tre bøger har høstet flotte anmeldelser og begejstret læserne. Vølvens vej – Snehild modtog DRs romanpris 2022.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En vildt brændende nordisk mytefortælling … Det nye bind i Anne-Marie Vedsø Olesens mægtige fembindsserie ”Vølvens vej” er fænomenalt”  – KRISTELIGT DAGBLAD

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Blændende … sprudler af påhitsomhed” – JYLLANDS-POSTEN

⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Dramatisk og stærkt underholdende” – BERLINGSKE

“Som læser har jeg bare lyst til at klappe” – WEEKENDAVISEN

I Ulvegabet har Fenrisulven sprængt sin lænke og udrydder alt på sin vej. Vølven Snehild må drage til dværgenes underjordiske rige og få smedet en ny lænke. Her forelsker Snehild sig i den kraftfulde dværgekonge Fafner, men det viser sig at være en farlig kærlighed. I kongebyen Himlinge forsøger den nye hersker Roald at samle til kamp mod Fenris, men Snehilds ærkefjende, den magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid, er atter på spil.

Anne-Marie Vedsø Olesen lader i hver Vølvens vej-bog en af de mest betydningsfulde nordiske myter være omdrejningspunkt. I Ulvegabet er det myten om Fenrisulven.

Du kan købe Ulvegabet online hos fx Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel.Vinder af De Gyldne Laurbær 2022

Maren Uthaugs nye roman 11% har taget anmelderne og læserne med storm. Maren Uthaug har vundet De Gyldne Laurbær 2022 for romanen, stem og valgt af boghandlere landet over.

★★★★★ – Berlingske
❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken
★★★★★ – Kristeligt Dagblad
★★★★★ – Dagbladenes bureau

Vinder af De Gyldne Laurbær 2022

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.”Citat fra bogen

I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland.

Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri.

Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle?

Du kan købe 11% online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.“En effektiv spændingshistorie, som selv Ken Follett ville have været stolt af” – Jyllands-Posten

I et nådesløst kapløb mod tiden kastes to agenter ind som brikker i stormagternes spil – og de er tvunget til at samarbejde, selv om de ikke stoler på hinanden. Steffen Jacobsen har skrevet en “historisk spændingsroman om en af de mest farefyldte perioder i nyere tid” – Jyllands-Posten.

★★★★★ “En effektiv spændingshistorie, som selv Ken Follett ville have været stolt af” – Jyllands-Posten

I et glemt pengeskab i kælderen under Gestapos hovedkvarter i Shellhuset ligger uvurderlige tegninger til alle komponenter af en atombombe.

Frihedskæmperen Asta og faldskærmsagenten John er tvunget til at samarbejde, selv om de ikke stoler på hinanden. Hver især vil de gøre alt for at sikre pengeskabets indhold, der ikke alene kan bestemme krigens udfald, men også få kolossal betydning for magtbalancen i verden efter krigens afslutning.

Med Karthago har Steffen Jacobsen skrevet en imponerende historisk spændingsroman, der strækker sig fra 1945 til 1976 og som ligger i naturlig forlængelse af den anmelderroste bestseller Da blev jeg døden fra 2017 om Niels Bohr og atombombens tilblivelse.

Du kan købe Karthago online hos fx Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.“Et skarpsindigt spiddende, stramt komponeret værk” – Kristeligt dagblad

Anna Juuls nyeste roman Superskurk har modtaget ros for sin skarpe portrættering af psykisk sygdom og spændstige komponering. Superskurk er Anna Juuls anden roman udgivet i eget navn, den første roman Penge & Bacon udkom i 2022.

❤️❤️❤️❤️❤️ – Femina

❤️❤️❤️❤️ – Politiken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – Kristeligt dagblad

⭐️⭐️⭐️⭐️ – Ekstrabladet

★★★★★★ “En af 2023s vigtigste bøger” – Kristeligt Dagblad

Superskurk er en rå, akut og kærlig bog skrevet inde fra en psykisk sygdom.

Anna har siden sine teenageår kæmpet med psykisk sygdom, men nu har hun styr på livet. Ved at se sig selv som en superskurk, har hun taget sine dæmoner på sig, og snart skal hun fejre sin 30 års-fødselsdag med en overdådig fest. Der skal være kendisser på gæstelisten, det skal foregå på Refshaleøen, og der skal smadres igennem!

Men hvordan fejrer man livet, når man alligevel ikke er så glad, som man troede man var? Og hvordan skriver man om hovedpersoner, der udvikler sig, når man selv sidder fast i de samme gamle traumer? For Annas liv er ikke en recovery story. Og måske er hun heller ikke en cool og destruktiv superskurk, når det kommer til stykket, men i virkeligheden en, der kæmper for noget.

Du kan købe Superskurk online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.“Thomas Korsgaard er … et af den yngre danske litteraturs allermest veloplagte, vitale talenter.” – Information

Thomas Korsgaards trilogi om Tue er den anmelderroste serie, hvis sidste bog Man skulle nok havde været der, vandt de gyldne Laurbær 2021. Bogen er udkommet i ét samlet værk, der rummer hele fortællingen om Tue.

Ros for Man skulle nok have været der:

❤️❤️❤️❤️ – Femina

❤️❤️❤️❤️ – Politiken

⭐️⭐️⭐️⭐️ – Jyllands-Posten

Trilogien om Tue er en samlet udgave af de populære bøger om Tue, der vokser op på en gård for enden af verdens længste grusvej i Nørre Ørum.

Faren skylder sin bror så mange penge, at han må sælge sin guldtand, og han er mere optaget af sine hunde end sine børn. Moren sidder helst i et mørkt rum hele dagen og spiller poker på nettet.

Tue beslutter sig for at prøve lykken i København. Men byen er ikke helt lige til, når man kommer fra Jylland, ikke kender nogen og slet ikke har mulighed for forældrekøb.

Du kan købe Trilogien om Tue online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

“Én af årets hidtil bedste danske romaner” – Ekstra Bladet

“Ditte Holm Bros anden udgivelse fletter sig elegant og måske utilsigtet ind i den evige debat om kvinders arbejde i hjemmet. Men den er mere end det – heriblandt én af årets hidtil bedste danske romaner” skriver Ekstra Bladet og kvitterer med ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. Romanen er også nomineret til DR Romanprisen.

♥️♥️♥️♥️♥️ ” En støvsmuk roman” – Politiken

★★★★★ “Én af årets hidtil bedste danske romaner” – Ekstra Bladet
Valborg er tyndslidt af fattigdom og børnepasning. En tidlig morgen driver kælderlejlighedens fugt og børnenes gråd hende til at vandre gennem provinsbyen, hvor hun bor, med sin ene søn på armen og den anden i barnevognen. Hun ender på dørtærsklen til sin velstående svigerindes byhus, og da Johanne lukker op, rækker Valborg hende sit ældste barn og tager hjem igen med sit yngste. Johanne, der længe har kæmpet en forgæves kamp for at blive gravid, tager imod Valborgs etårige søn velvidende, at denne gang handler det om mere end bare et par timers pasning.
Syv år senere møder vi de to kvinder igen – på en enkelt skæbnesvanger decemberdag – og undertrykte følelser og tanker vælder frem.
Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler er et indfølt portræt af to forbundne kvindeskæbner i en tid, som både adskiller sig fra og har formet vores egen. Og det er en fortælling om de store dramaer og umulige drømme, der udspiller sig inden for hjemmets fire vægge – og i hverdagens almindelige bevægelser.

Du kan købe Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler i din nærmeste boghandel eller online fx. hos Bog og idé.

“Klart værd at læse … som psykorealistisk hverdagsrapport fra et parforhold på kanten af al fornuft” – Weekendavisen

Marie Hougaards nye roman, Normal opførsel, skildrer parforholdets giftige dynamikker og undersøger, hvor langt vi er villige til at gå for at blive sammen.

Anna er midt i trediverne og vil gerne finde en kæreste. Og det ønsker hendes venner og familie også, at hun gør. Så da hun møder Villads, bliver hun hurtigt sikker på, at det er ham, hun vil have. Villads har styr på sit liv, men han er også flyvsk og utilgængelig, og Annas forelskelse bliver forvandlet til usikkerhed.

Da Anna flytter ind hos Villads i hans smukke lejlighed i indre København, kan hun endelig slappe af, og hun begynder straks at finde sig til rette i sin nye tilværelse. Men snart slår forholdet sprækker.

Normal opførsel er en roman, der skildrer et parforholds giftige dynamikker og destruktive spiraler. Og som undersøger, hvor langt vi er villige til at gå for at blive sammen.

Du kan købe Normal opførsel online hos fx Bog og idé eller i din nærmeste boghandel.“En dejligt velskrevet og velkomponeret hverdagskrimi” – Berlingske

Anna Grues hyggekrimier er spændingsfulde og underholdende, og Ligene i lysthuset er bestemt ingen undtagelse. Bogen er en del af bestsellerserien om fru Mortensen, men kan læses selvstændigt.

Om Anna Grues serie:

❤️❤️❤️❤️ – Politiken

⭐️⭐️⭐️⭐️ – Jyllands-Posten
En ung mand sidder varetægtsfængslet for mord, og den ukonventionelle privatdetektiv Anne-Maj Mortensen kaster sig ind i sagen med bistand fra sit computer-kyndige barnebarn, trettenårige Didi.

Tingene kompliceres, da der sker flere mord på unge mænd, og en vrissen kvinde forsvinder – alt imens datteren Iben gennemgår en svær graviditet, og gravhunden Mortensen den Tredje kommer i vanskeligheder. 

Ligene i lysthuset er fjerde selvstændige bind i serien om efterlønneren Anne-Maj Mortensen, der sætter sig for at opklare de forbrydelser, som har fået politiet til at kaste håndklædet i ringen.

Du kan købe Ligene i lysthuset i nærmeste boghandel eller online fx hos Bog & idéLæs iøvrigt også

Malte Tellerup: Mestrene

“Et fint, rørende, meget gennemreflekteret portræt af forfatteren som ung sportsmand” – Information

★★★★★ “Fremragende” – Jyllands-Posten

★★★★★ Kristeligt Dagblad

Mestrene er en autobiografisk roman om at vokse op i et sportsmiljø. Det er en roman om familie, håndbold, halkultur, om at være queer i et maskulint domineret fællesskab og om vindermentalitet i 00’erne. Malte er en forfatter sidst i 20’erne. Han er vokset op i ”en rigtig håndboldfamilie” og bliver i en ung alder en del af en gylden årgang i håndboldklubben Bolbro. Men da han som 17-årig står over for muligheden for en professionel karriere som håndboldspiller, smuldrer det hele mellem fingrene på ham. Men hvad skete der? Malte går på opdagelse, ikke bare i sin egen fortid, men også i håndboldspillets historie og i de danske håndboldklubbers udvikling.

Du kan købe Mestrene online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.
Savner du flere gode anbefalinger? Se vores liste med sommerbøger 2023.