Kogebøger med sund mad Louisa Lorang Sundhed og livsstil

Bælgfrugt og grønne proteiner kan beskytte mod sygdomme

Bælgfrugt

En ny undersøgelse viser, at proteinrige fødevarer kan være medvirkende til, at kvinder får færre sygdomme gennem aldring. En måde at indtage mere protein gennem planter er at give sig i kast med bælgfrugter i madlavning, og dette kan Louisa Lorangs bog Bælgfrugt hjælpe med.


Tuft universitet har haft en længerevarende undersøgelse i gang. Her undersøgte forskerne 50.000 kvinders proteinindtag henover intet mindre end 30 år, rapporterer Illustreret Videnskab. Her så forskerne på Tufts universitet en forbindelse mellem at indtage mere protein, og at kvinderne fik færre sygdomme i forbindelse med aldring.

LÆS OGSÅ: Er du interesseret i sundhed og velvære? Så har vi samlet 10 spændende bøger til dig

Typen af protein er dog ikke ligegyldig, da det især var plantebaseret protein, der havde positive resultater ifølge studiet. Det er derfor bælgefrugterne, nødderne og broccolien, man skal have frem, hvis man ønsker at få alle de gode effekter. Undersøgelsen viste, at kvinderne kunne få færre sygdomme med alderen, og dermed i højere grad kunne undgå sygdomme som diabetes, demens og kræft.


“We also found that the source of protein matters. Getting the majority of your protein from plant sources at midlife, plus a small amount of animal protein seems to be conducive to good health and good survival to older ages.”

Andres Ardisson Korat, ledende forsker på studiet, citat fra EurekAlert!

Proteiner er med til at opbygge musklerne, hvilket kan være med til at styrke kroppen, når den ældes, fremhæver Illustreret Videnskab. Studiet havde sit fokus på kvinder. Undersøgelsen stemmer også godt overens med anbefalinger til kvinder om, at deres primære protein bør komme fra frugt og grønt og bør suppleres med en smule fisk og kød. Undersøgelsen bekræfter dermed, at bælgfrugter og kikærter kan være en god måde at få mere protein i kroppen.

LÆS OGSÅ: Professorens grønne grød og andre måder at spise mere grønt og få glade tarme

Illustreret videnskab har lavet en liste over nogle af de grønsager, man kan indtage for at få mere protein. Her kan man spise blandt andet linser, bønner, spinat og nødder. Du kan derfor inkorporere nogle af disse i din madlavning – enten som supplement eller erstatning for kødet.


Meyer

Grønne proteiner er blevet en større del af vores hverdag, og en bekymring ved at spise grønnere er ofte , at man ikke får nok proteiner. Man skal ofte indtage en større mængde planteprotein, fordi det ikke optages lige så godt som animalsk protein, men man kan sagtens få rigeligt proteiner gennem grønt fremhæver Kost og Ernæringsforbundet.

Gennemsnitligt anbefales det, at 10-20% af ens energiindtag, som man indtager på daglig basis, er protein ifølge NNA. Gennem sygdom og aldring sker der dog et stort tab af muskelmasse, hvormed kroppen har et større behov for protein.

LÆS OGSÅ: I Louisa Lorangs Hverdagsbazar smager det af sol, sommer og middelhavsmad

Hvis du måske ikke helt ved, hvor du skal starte med bælgfrugterne, og du generelt ikke spiser så meget planteprotein, så kan Louisa Lorang’s bog Bælgfrugt måske give inspiration og ideer. Heri kan du finde forslag til simple og lækre retter, der har fokus på at gøre bælgfrugter til en del af et skønt måltid.

Opskrifterne giver et alternativ til kødretter, så du netop kan lære at lave en god linse-bolognese, eller hvordan man bruger bælgfrugter i bagværk. Bogen kunne derfor være et bud, hvis du også ønsker at spise flere proteinrige fødevarer fra planterne, som undersøgelsen netop støtter op om.

Bælgfrugt

bælgfrugt, Louisa Lorang

Vi ved godt, at det er både sundt for os og godt for kloden, hvis vi spisere flere grønne proteiner og mindre kød. Men selvom vi godt ved det, er det for mange nok mere en pligt end velbehag at spise bønner, linser og kikærter.

Det skal ikke være en straf at spise bælgfrugter, for du kan lave nogle lækre hverdagsretter med bælgfrugter, de skal bare tilberedes med masser af smag. Og denne bog en en håndsrækning til alle dem, der gerne vil spise mere bælg. 

Her er både forslag til, hvordan du laver de mest simple og klassiske retter som en rigtig god minestrone og hummus, og opskrifter der er alternativer til kødretter som kikærte-burger, black bean-burritoes, postejer. Og så lærer du, hvordan du bruger bælgfrugter til fx at bage med.

Du kan købe Bælgfrugt for begyndere online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.