Fagbøger kogebøger Louisa Lorang Mad og drikke

7 fakta om bælgfrugten og alle dens fordele

Bælgfrugt

Ved du egentlig, hvor mange fordele der er ved at spise bælgfrugter? Louisa Lorang er aktuel med kogebogen Bælgfrugt, og hvor du kan få en masse lækre opskrifter med bælgfrugt. Se med her for 7 fakta om bælgfrugt og alle deres skønne fordele.


Måske ved du det ikke, men bælgfrugter har faktisk rigtig mange fordele. Bælgfrugter kan både være rigtig gode for dig og miljøet. Bælgfrugter kan hjælpe mod sygdomme, være en god kilde til grønne proteiner og meget mere. Bønner og linser lyder kedeligt for nogle, men det behøver det absolut ikke at være. Man kan nemlig lave rigtig mange lækre retter med bælgfrugter.

LÆS OGSÅ: Bælgfrugt og grønne proteiner kan beskytte mod sygdomme

Hvis du ikke ved, hvor du skal starte med bælgfrugterne, så har Louisa Lorang løsningen. Hendes nye kogebog indeholder både opskrifter med og uden kød, så der er noget til alle, der er nysgerrige på at bruge flere bælgfrugter i deres madlavning.

LÆS OGSÅ: Få en opskrift på bløde og lækre chokolademuffins fra Louisa Lorangs Bælgfrugt

Udover at du både kan bruge de grønne proteiner i både hovedretter, dips og desserter, så kan du altså også høste nogle gavnlige fordele af dem, som du kan læse om her.
Vidste du…?

1 – At hestebønner er den type bælgfrugt, vi dyrker mest i Danmark?

Bælgfrugter har faktisk været en del af danskernes kost og madkultur siden bronzealderen. Hestebønner er den type bælgfrugt, der bliver dyrket mest i Danmark, fortæller vegetarisk forening. Den er blevet dyrket i Danmark siden middelalderen, men stammer originalt fra Asien.

Planten er nem at dyrke i Danmark, fordi den vokser rigtig godt i det danske klima. Hestebønner fåes i mange forskellige farver og størrelser, og så har den også et rigtig højt indhold af protein med 27%.


2 – At sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser 100 gram bælgfrugt om dagen?

Man skal spise omkring 100 g. bælgfrugt om dagen, anbefaler Fødevarestyrelsen. Anbefalingen om de 100 g. er udover de 600 g. grøntsager og frugt om dagen, som de også anbefaler. Generelt anbefaler de, at man skærer ned på kød og derimod vælger bælgfrugter og fisk til.


3 – At bælgfrugter er rige på proteiner og kostfibre?

Bælgfrugter er en virkelig god kilde til at få proteiner og kostfibre. Hjerteforeningen understreger, at det er godt for hjertet at spise mange bælgfrugter. Faktisk nedsætter bælgfrugter risikoen for hjerte-kar-sygdomme blandt andet på grund af deres ernæringsmæssige sammensætning, men også fordi de typisk er en del af en sund kost.


4 – At bønner og linser er gode kilder til B-vitaminer?

Linser og grønne bønner er gode kilder til, hvor du kan få B-vitaminer, fortæller Samvirke. Generelt er bælgfrugter et godt valg, hvis du gerne vil have vitaminer i kroppen. F.eks. indeholder grønne bønner også A-vitaminer og K-vitaminer, og brune bønner indeholder K-vitaminer.


5 – At linser kan hjælpe på fordøjelsen?

Linser indeholder en masse kostfibre, hvilket er godt for fordøjelsen, ifølge madpyramiden. Det holder dig mæt, indeholder en masse mineraler og styrker dit immunforsvar.


6 – At bælgfrugter er klimavenlige?

Bælgfrugter kan med fordel indgå i en klimavenlig kost, påpeger Madpyramiden. Bælgfrugter er en af de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk, men som samtidig har et højt indhold af protein.


7 – At kikærter indeholder rigtig meget protein?

Utilberedte kikærter indeholder 19 g. protein pr. 100 g. ifølge helsebixen. Det er en af de bønner, der indeholder mest protein. Så hvis det protein, du er på jagt efter, er det det du skal kaste dig over og f.eks. lave en lækker avocadodip med kikærter eller en curry med kikærter og kuller. Begge dele kan du finde opskrifter på i Bælgfrugt – og faktisk kan du finde sidstnævnte lige her.
Louisa Lorang: Bælgfrugt

bælgfrugt, Louisa Lorang

Vi ved godt, at det er både sundt for os og godt for kloden, hvis vi spisere flere grønne proteiner og mindre kød. Men selvom vi godt ved det, er det for mange nok mere en pligt end velbehag at spise bønner, linser og kikærter.

Det skal ikke være en straf at spise bælgfrugter, for du kan lave nogle lækre hverdagsretter med bælgfrugter, de skal bare tilberedes med masser af smag. Og denne bog en en håndsrækning til alle dem, der gerne vil spise mere bælg. 

Her er både forslag til, hvordan du laver de mest simple og klassiske retter som en rigtig god minestrone og hummus, og opskrifter der er alternativer til kødretter som kikærte-burger, black bean-burritoes, postejer. Og så lærer du, hvordan du bruger bælgfrugter til fx at bage med.

Du kan købe Bælgfrugt for begyndere online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Er du nysgerrig på mere madlavning fra Louisa Lorang?

Louisa Lorang: Grøn mad på 30 minutter

Grøn mad på 30 minutter

Her får du 60 lækre opskrifter på grønne måltider, der er ekstremt hverdagsvenlige. De kan nemlig laves på max 30 minutter.  Her er både vegetariske og veganske opskrifter, og alt lige fra pizza og vege-bolo til skønne, fyldige salater og små retter. Det er et skønt mix af det asiatiske køkken, tex mex og italienske klassikere.

LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken

Derudover er der tips til, hvordan du nemt gør dine måltider endnu grønnere og fx udskifter pasta, ris og nudler med grøntsager eller giver lidt små kedelige  grøntsager som fx broccoli et lille pift, så de smager himmelsk. 

Du kan købe Grøn mad på 30 minutter online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Louisa Lorang: Grønne madpakker

Grønne madpakker, Louisa Lorang, grøn mad, sund mad, sunde madpakker

Synes du, at det kan være svært at lave grønne – og spændende – madpakker? I bogen Grønne madpakker giver Louisa Lorang masser af nye idéer til lækre madpakkeløsninger.

LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken

Bogen indeholder 50 forslag til grønnere madpakker – her er både vegetariske og veganske opskrifter, forslag til nemt pålæg, mættende salater og hurtige snacks.

Louisa Lorang er selv mor til tre børn, og hun er derfor vant til travle hverdage, hvor det at lave madpakker skal være nemt og overskueligt. Derfor er opskrifterne hurtige og nemme at følge – også for børn, der vil hjælpe til.

Du kan købe Grønne madpakker online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Louisa Lorang: Hverdagsbazar

7 fakta om bælgfrugten og alle dens fordele

Dyk ned i skønne retter inspireret af den østlige del af middelhavskøkkenet. Her er der selvfølgelig både feta, olivenolie og masser af citron, men det er også køkkener, der bugner af grøntsagsretter og masser af krydderier, og hvor maden smager af sol, sommer og dejlige ferier. 

I bogen er der både små og store retter, og de er både til hverdag og til middage med mange. Prøv f. eks. en Alanya bowl, lammekebab med tahindressing, samosa med kartofler og saltet citronyoghurt, tyrkiske æg med knas og chilismør, fladbrød med halloumi, blæksprutteringe med citronmayo og vandmelonsalat med marineret gedeost og meget, meget andet. 

Du kan købe Hverdagsbazar hos fx. Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


Se her for mere information og artikler om Louisa Lorang.