Kogebøger med sund mad Mad og drikke Sundhed og livsstil

Professorens grønne grød og andre måder at spise mere grønt og få glade tarme

Professorens grønne grød

Ny forskning viser, hvor vigtigt det er for vores helbred og velvære, at vi passer godt på det rige liv, vi har i vores tarme. Det bedste, du kan gøre, er at spise masser af grønt – og vil du virkelig gøre dine tarme glade, så kan du overveje at gøre som professor Oluf Borbye Pedersen: starte dagen med professorens grønne grød.

I podcasten Genstart og i en artikel fra Politiken fortalte professor Oluf Borbye Pedersen sidste år om fordelene ved at spise mere grønt for at sikre en bedre tarmflora – og hvordan vores tarme påvirker både vores fysiske og mentale sundhed. Du kan finde de grøntsager, der er særligt vigtige at få ind i din kost, i bogen Mad til glade tarme, som har fokus på præbiotika og indeholder 40 opskrifter, der giver dig en bedre bakteriebalance og mere energi.

Professorens grønne grød og andre måder at spise mere grønt og få glade tarme

Hvis du har lyst til at omlægge din kost, så du får langt flere grøntsager end i dag, så anbefaler vi, at du finder en god og inspirerende kogebog, der passer til dig og den måde, som du lever på. Husk at det tager tid at etablere nye vaner – både for dig og din mave. Måske er professorens grønne grød som morgenmad den rigtige vej for dig, måske handler det om at få flere – og de rigtige – grøntsager til dagens andre måltider.

LÆS MERE Overblik over de bedste kogebøger med masser af grønt

Professorens grønne grød
Du kan også vælge at lave smoothies, hvis du synes, at professorens grønne grød er lidt for stor en mundfuld at gå i gang med.

Opskrift på professorens grønne grød

Professor Oluf Borbye Pedersen er en af verdens førende forskere inden for sundhedsfremmende tarmbakterier. I mere end 30 år har han selv startet sin dag med at blende et halvt kilo grøntsager til en grød, som i dag er blevet kendt som professorens grønne energigrød og består af:

  • en halv avocado
  • et halvt æble
  • 2 gulerødder
  • 2 tomater
  • saft fra presset citron – en halv citron eller mere efter smag og behag
  • frisk ingefær og/eller gurkemeje
  • 10 vindruer eller en halv kiwi (uden skræl)
  • 5 valnødder
  • ark sushitang eller 2-3 spsk tørret dansk tang
  • 4 håndfulde spinat
  • 1 håndfuld persille
  • tre store buketter kål, fx broccoli, hvidkål eller grønkål
  • en håndfuld bønnespirer
  • et glas urtete, fx pebermynte

Alle ingredienser puttes i en stærk blender – og konsistensen justeres med mere eller mindre urtete.

Oluf Borbye Pedersen anbefaler, at man starter langsomt op, hvis man vil lægge sin kost om til mere grønt. Den grønne grød er en måde at sikre, at man får masser af de gode grøntsager, men det er selvfølgelig også helt fint at få grøntsagerne på andre måder.


10 tegn på ubalance i tarmene

Den grønne grød er en af metoderne til at få flere af de gode grøntsager i løbet af dagen. Især for folk med ubalance i tarmene kan det være vigtigt at have fokus på præbiotisk mad og indtaget af grøntsager.

Genkender du dig selv i en eller flere af beskrivelserne herunder, vil du med stor sandsynlighed have ekstra meget gavn af at spise mere grønt og præbiotiske fødevarer. De 10 tegn er taget fra Mad til glade tarme af Søren Lange og Mette Bender, som virkelig kan anbefales for sin letlæste videnskabelige råd og informationer og gode opskrifter. I bogen får du nemlig 42 opskrifter på retter med masser af præbiotika og en lynkur, der på bare fire dage forbedrer din tarmflora markant. Derudover indeholder den en uundværlig liste med de 20 råvarer, der indeholder mest præbiotika.

De 10 tegn på ubalance i tarmene er:

1. MANGEL PÅ ENERGI

Hvis du mangler overskud, får din krop nok ikke de næringsstoffer, den har brug for. Præbiotika optimerer tarmenes funktion, så næringsstoffer kan passere fra tarmene og ind i blodbanen, og du kan genvinde dine kræfter.

2. STRESS OG URO

Mælkesyrebakterier i tarmene dæmper stress i kroppen ved at påvirke receptorer i hjernen. Præbiotika virker mod stress ved at øge bestanden af mælkesyrebakterier.

3. BØVL MED FORDØJELSEN

Har du træg fordøjelse, luft i maven, diarre eller irritabel tyktarm, kan præbiotisk mad afbalancere tarm- systemet. Præbiotika stimulerer de bakterier, der skaber balance, flow og ro i fordøjelsen.

4. SVAGT IMMUNSYSTEM

Er du forkølet eller nede med en virus, kan du styrke immunforsvaret med præbiotika. Immunforsvaret er afhængigt af god bakteriel balance
i tarmsystemet, og det får du ved at spise præbiotisk mad.

5. PROBLEMER MED HUDEN

Hvis du døjer med tør hud, eksem, kløe, akne eller psoriasis, kan det skyldes dårlig fordøjelse og ubalance i af tarmbakterierne. Præbiotika skaber ro og balance i huden ved at normalisere tarmfloraen.

6. DÅRLIGT HUMØR

Er du ofte stresset, irritabel eller deprimeret, kan det være fordi, at din bakterieflora er svag og påvirker dit humør gennem nervesystemet. Præbiotika løfter humøret ved at regulere tarmfloraen og tarmslimhindernes signaler til hjernen.

7. ASTMA OG ALLERGI

Allergi hænger ofte sammen med svækkede eller utætte tarme. En god bakterieflora heler tarmen og virker derfor også mod astma.

8. CANDIDASVAMP

Døjer du med candidasvamp eller gærinfektion, hænger det sandsynligvis sammen med overvækst af sygdomsfremmende bakterier i tarmene. Her kan præbiotika hjælpe ved at styrke de regulerende og sundhedsfremmende bakterier.

9. ANTIBIOTIKAKURE

Har du været på antibiotika en eller flere gange, er din tarmflora nok ude af balance. Præbiotika vil genstarte en ny generation af gode bakterier og genoprette balancen i tarmene.

10. FORGIFTNING

Efter salmonellaforgiftning eller fødevareforgiftning kan du med præbiotika genskabe balancen i det vigtige tarmsystem.


Spis grønt – og få et stabilt blodsukker og et stærkt immunsystem

Både professorens grønne grød fra Oluf Borbye Pedersen og opskrifterne med fokus på præbiotika i Mad til glade tarme af Søren Lange og Mette Bender sikrer dig en bedre bakteriebalance og er en god måde at få mere energi og en bedre tarmflora på. En god bakteriebalance i tarmene er vigtig for dit helbred. Den har betydning for humør, immunforsvar og forbrænding. Du får en god balance ved at spise mad, der indeholder store mængder præbiotika – en slags fiber, der findes i bestemte madvarer som jordskokker, hvidløg, porrer, grønkål, majs, asparges, rucola og nødder.

I bogen Veganske kålhydrater fortæller forsker Anette Sams, og hendes datter, Celine Sams, hvorfor danskerne kan nyde godt af helt at droppe kødet og spise (endnu) flere grøntsager. Her er der fokus på, hvorfor vi bør spise flere uforarbejdede grøntsager – og hvordan man sikrer, at man som veganer også lever blodsukkerstabilt. Da datteren Celine først blev vegetar og siden veganer, fik Anette udvidet sit syn på både kroppens og klodens sundhed. I bogen viser mor og datter, at det er muligt at leve kompromisløst blodsukkerstabilt på en kost bestående af planter. 

Bogen kaster et dybdeborende blik på kroppens biologi og viser, hvordan raffinerede kulhydrater fra pasta, brød og sukker laver ravage i en insulinresistent krop. Vejen til en stærk(ere) og sund(ere) krop går derfor ifølge forfatterne og videnskaben gennem at spise masser af uforarbejdede grøntsager, der forkæler tarmbakterierne og skaber et stabilt blodsukker, et stærkt immunsystem og et aktivt hormonsystem. 

Påvirker også dit udseende

I bogen GLØD kan man læse, hvordan vores kost også påvirker huden – og faktisk er dét, der gavner din tarmflora også godt for din hud.