Rodfrugter behøves ikke kun at blive skåret i stave og bagt i ovnen som en substitut til kartofler. Her er en lækker opskrift med rodfrugter, hvor de bliver lavet til en dejlig mos med linser og braiserede skalotteløg.
Yotam Ottolenghi, som står bag opskriften, fortæller at opskriften står meget lækkert til stegt kylling (overvej da at udelad linserne).
Men hvis du er veganer (udelad da smørret og pas på med rødvinen) eller spiser plantebaseret eller vegetarisk, kan du sagtens servere retten som hovedret til middag eller for en flok sultne gæster.
Opskrift på rodfrugtmos med vinbraiserede skalotteløg
Opskriften er til 4-6 personer
Du skal bruge:
Til rodfrugtmosen:
80 g puy-linser
½ stor knoldselleri, skrællet og skåret i grove stykker (300 g)
2 store gulerødder, skåret i grove stykker (300 g)
½ kabocha-græskar eller andet lille græskar, skrællet og skåret i grove stykker (300 g)
2 søde kartofler, skåret i grove stykker
70 g usaltet smør, skåret i terninger
2 spsk ahornsirup
1½ tsk stødt spidskommen
salt og sort peber
Braiserede skalotteløg:
2 spsk olivenolie
600 g skalotteløg, pillede
4 dl rødvin
2 dl grøntsagsbouillon
2 laurbærblade
1 tsk hele sorte peberkorn
4 kviste timian
1 spsk sukker
30 g usaltet smør
Sådan gør du:
Begynd med skalotteløgene.
Varm olien op i en mellemstor gryde ved høj varme. Tilsæt skalotteløgene, og steg dem i 5 minutter under jævnlig omrøring, til de har fået godt med farve.
Hæld nu vin og bouillon over, og tilsæt laurbærblade, peberkorn, timian, sukker og ¾ tsk salt.
Læg låg på gryden, skru ned til lav varme, og lad løgene simre i 1 time.
Tag nu låget af, skru op for varmen, og lad væsken koge ind i ca. 8 minutter til det halve.
Tag derpå løgene op med en hulske, og hold dem lune. Rør smørret i saucen, og stil den til side, til den skal bruges.
Bring en gryde vand i kog, hæld linserne i, skru ned til middelvarme, og lad dem koge i 25 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra, og stil begge til side.
Fyld nu en gryde halvt op med vand til rodfrugtmosen, og bring det i kog. Tilsæt knoldselleri og gulerødder, og lad dem koge i ca. 10 minutter. Tilsæt så græskar og søde kartofler, og kog i yderligere 10-15 minutter, til alle grøntsagerne er møre.
Hæld vandet grundigt fra dem, og mos dem derpå fint med en kartoffelmoser.
Vend derpå smør, ahornsirup, spidskommen, kogte linser, 1 tsk salt og godt med sort peber grundigt i, og fordel den varme mos på portionstallerkener.
Læg skalotteløgene ovenpå, hæld saucen over, og server straks.
Om bogen Plenty more
Plenty more er opfølgeren til den populære vegetariske kogebog Plenty. Fuld af inspirerende opskrifter og farverige fotos er Plenty More et must-have for såvel kødspisere som vegetarer.
Bogen indeholder 150 indbydende, farverige og smagfulde grønne retter, der vækker appetitten og appellerer til din æstetiske sans.
Yotam Ottolenghi har med sine restauranter og kogebøger etableret sig som et af de mest interessante talenter i verden inden for madlavning og som madskribent, og han har revolutioneret grøntsagskøkkenet med sin kompromisløse kærlighed til ingredienserne. Selv om han ikke selv er vegetar, er hans tilgang til vegetarkøkkenet aldeles original og innovativ og baseret på stærke og friske smagskombinationer.
Se andre kogebøger af Yotam Ottolenghi.
Rodfrugter behøves ikke kun at blive skåret i stave og bagt i ovnen som en substitut til kartofler. Her er en lækker opskrift med rodfrugter, hvor de bliver lavet til en dejlig mos med linser og braiserede skalotteløg.
Yotam Ottolenghi, som står bag opskriften, fortæller at opskriften står meget lækkert til stegt kylling (overvej da at udelad linserne).
Men hvis du er veganer (udelad da smørret og pas på med rødvinen) eller spiser plantebaseret eller vegetarisk, kan du sagtens servere retten som hovedret til middag eller for en flok sultne gæster.
Opskrift på rodfrugtmos med vinbraiserede skalotteløg
Opskriften er til 4-6 personer
Du skal bruge:
Til rodfrugtmosen:
80 g puy-linser
½ stor knoldselleri, skrællet og skåret i grove stykker (300 g)
2 store gulerødder, skåret i grove stykker (300 g)
½ kabocha-græskar eller andet lille græskar, skrællet og skåret i grove stykker (300 g)
2 søde kartofler, skåret i grove stykker
70 g usaltet smør, skåret i terninger
2 spsk ahornsirup
1½ tsk stødt spidskommen
salt og sort peber
Braiserede skalotteløg:
2 spsk olivenolie
600 g skalotteløg, pillede
4 dl rødvin
2 dl grøntsagsbouillon
2 laurbærblade
1 tsk hele sorte peberkorn
4 kviste timian
1 spsk sukker
30 g usaltet smør
Sådan gør du:
Begynd med skalotteløgene.
Varm olien op i en mellemstor gryde ved høj varme. Tilsæt skalotteløgene, og steg dem i 5 minutter under jævnlig omrøring, til de har fået godt med farve.
Hæld nu vin og bouillon over, og tilsæt laurbærblade, peberkorn, timian, sukker og ¾ tsk salt.
Læg låg på gryden, skru ned til lav varme, og lad løgene simre i 1 time.
Tag nu låget af, skru op for varmen, og lad væsken koge ind i ca. 8 minutter til det halve.
Tag derpå løgene op med en hulske, og hold dem lune. Rør smørret i saucen, og stil den til side, til den skal bruges.
Bring en gryde vand i kog, hæld linserne i, skru ned til middelvarme, og lad dem koge i 25 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra, og stil begge til side.
Fyld nu en gryde halvt op med vand til rodfrugtmosen, og bring det i kog. Tilsæt knoldselleri og gulerødder, og lad dem koge i ca. 10 minutter. Tilsæt så græskar og søde kartofler, og kog i yderligere 10-15 minutter, til alle grøntsagerne er møre.
Hæld vandet grundigt fra dem, og mos dem derpå fint med en kartoffelmoser.
Vend derpå smør, ahornsirup, spidskommen, kogte linser, 1 tsk salt og godt med sort peber grundigt i, og fordel den varme mos på portionstallerkener.
Læg skalotteløgene ovenpå, hæld saucen over, og server straks.
Om bogen Plenty more
Plenty more er opfølgeren til den populære vegetariske kogebog Plenty. Fuld af inspirerende opskrifter og farverige fotos er Plenty More et must-have for såvel kødspisere som vegetarer.
Bogen indeholder 150 indbydende, farverige og smagfulde grønne retter, der vækker appetitten og appellerer til din æstetiske sans.
Yotam Ottolenghi har med sine restauranter og kogebøger etableret sig som et af de mest interessante talenter i verden inden for madlavning og som madskribent, og han har revolutioneret grøntsagskøkkenet med sin kompromisløse kærlighed til ingredienserne. Selv om han ikke selv er vegetar, er hans tilgang til vegetarkøkkenet aldeles original og innovativ og baseret på stærke og friske smagskombinationer.
Se andre kogebøger af Yotam Ottolenghi.
Andre læste også: